De 25 beste historische romans van 2024

Op zoek naar de beste historische romans van 2024? Wij zochten er 25 uit die je volgens ons echt niet mag overslaan. Natuurlijk is dit een persoonlijke keuze, dus ontbreekt er volgens jou een boek aan deze lijst, aarzel dan niet om een reactie achter te laten onder dit artikel. Wie weet is jouw aanrader weer een tip voor andere lezers.

Top 25 historische romans van 2024

Inspiratie opdoen voor mooie historische romans? Bekijk snel onze top 25 historische romans voor 2024 om te zien of er een boek voor jou bij is.

1. De postbezorgster van Parijs, Meg Waite Clayton

De-postbezorgster-van-Parijs

Frankrijk, 1940.
Haar berichten redden tientallen levens.

Een leven in vrijheid en vol avontuur, dat is wat pilote Nanée Gold voor zich ziet. Dus wanneer Duitse tanks haar geliefde Parijs binnendenderen, is ze vastberaden: ze gaat bij het verzet. Als schijnbaar onschuldige jonge vrouw kan ze ongezien berichten overbrengen, en algauw staat ze bekend als de Postbezorgster.

Terwijl haar missies steeds gevaarlijker worden, ontmoet ze Edouard Moss, een uit Duitsland gevluchte Joodse fotograaf die zijn vrouw heeft verloren en er met zijn dochter Luki alleen voor staat. De twee sluiten vriendschap, maar worden uit elkaar gerukt als Edouard wordt opgesloten in een concentratiekamp voor kunstenaars. Langzaam maar zeker ontstaat er een plan om de kunstenaars te bevrijden…

2. Alles wat beweegt, Susan Smit

Alles-wat-beweegt-Susan-Smit

De Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan tart de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst. Voor het eerst in de geschiedenis danst ze op blote voeten en in losse gewaden, geïnspireerd op de bewegingen van de natuur.

Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man, verschuilt ze zich in 1906 enkele maanden in een villa in de duinen van Noordwijk aan Zee. Hier in Nederland wil ze, hopelijk ongezien door de paparazzi, haar eerste kind krijgen. Als ongetrouwde vrouw zet ze alles op het spel.

Dat doet Isadora welbewust. Ze vindt dat een vrouw kinderen moet kunnen krijgen zoals zij dat wenst en ze kiest uit volle overtuiging voor de Britse toneelvernieuwer Edward Gordon Craig. Ze is vrij, maar raakt toch verstrikt in haar obsessie voor deze man.

3. De wind kent mijn naam, Isabel Allende

De-wind-kent-mijn-naam-Isabel-Allende

Op een koude decemberdag in 1938 wordt de vijfjarige Samuel Adler door zijn moeder op een kindertransport naar Engeland gezet. In de Kristallnacht een maand eerder hadden de nazi’s het appartement in Wenen waar het joodse gezinnetje Adler zo gelukkig was, kort en klein geslagen. Samuels vader is verdwenen, zijn moeder komt Oostenrijk niet meer uit. Hij zal zijn ouders nooit meer zien. In Engeland wordt hij opgevangen door een kinderloos echtpaar, dat hem liefdevol begeleidt naar volwassenheid. En wanneer hij vijfendertig is, emigreert Samuel naar San Francisco, om er violist bij een symfonieorkest te worden.

Vele jaren later, in 2019, vluchten de zevenjarige Anita Díaz en haar moeder voor het geweld in El Salvador naar de Verenigde Staten. Maar aan de grens worden ze van elkaar gescheiden. Haar moeder wordt teruggestuurd en het meisje blijft alleen achter in een smerig opvangkamp. Daar ontfermt Selena Durán, een jonge maatschappelijk werkster, zich over Anita en weet een veilig thuis voor haar te vinden, bij Samuel Adler. Voor Samuel is het alsof de geschiedenis zich herhaalt. Met alles wat in zijn vermogen ligt, ondersteunt hij de pogingen van Selena om Anita’s moeder op te sporen.

Bekijk hier de beste boeken van Isabel Allende.

4. Een gevoelige snaar, Julia Quinn

een-gevoelige-snaar-julia-quinn-smythe-smith

Bridgerton hebben we wellicht allemaal al op Netflix gezien en gelezen, maar Julia Quinn heeft nog een soortgelijke serie geschreven: Smythe-Smith. Ideaal voor onze lijst met 25 beste historische romans.

Hugh Prentice is een slimme en doelgerichte man die niks moet hebben van vrouwen met gevoel voor drama. Zeker niet na het noodlottige duel dat hem jaren geleden een van zijn benen kostte. Sarah Pleinsworth is juist behoorlijk extravert en draagt het hart op de tong. Ze moet niks van Hugh hebben omdat ze niet kan vergeten dat het duel waarin hij gewond raakte bijna haar familie ruïneerde.

Maar dan schopt het lot alles flink in de war en zijn Sarah en Hugh ­genoodzaakt een week lang met elkaar op te trekken. Tot hun grote schrik blijken ze zich enorm tot elkaar aangetrokken te voelen. Was hun eerste indruk van elkaar misschien toch niet de juiste en moeten ze hun mening herzien?

Bekijk hier de andere delen van de Rokesby’s serie.

5. Hartenstrijd, Tracy Rees

Hartenstrijd-Tracy-Rees-Xander_meerlezen

Hartenstrijd van bestsellerauteur Tracy Rees, bekend van o.a. Het brievenspoor, De rozentuin en Het geheim van Silvermoor speelt zich af in 1925, Engeland. De twintigjarige Blue leidt met haar familie een heerlijk zorgeloos leven in een rijke buurt in Londen. Althans, zo lijkt het voor de buitenwereld. Blues stiefmoeder Midge worstelt met een enorm schuldgevoel maar durft aan niemand te vertellen waarom. Van Blue wordt verwacht dat ze een echtgenoot vindt, maar ze wil veel liever journalist worden.

Ze komt voor een grote verrassing te staan als haar vader op haar verjaardagsfeest een schokkende mededeling doet. Hij belooft de hand van zijn dochter aan de man die de mooiste liefdesbrief schrijft. Blue besluit het heft in eigen hand te nemen, en het spelletje van haar vader niet mee te spelen…

Dit boek uit deze top 25 beste historische romans heeft alles: romantiek, wat spanning en natuurlijk historie.

6. De Griekse dochter, Soraya Lane

De Griekse dochter Soraya Lane

Lees ook de andere delen: De boeken van Soraya Lane: De verloren dochters op volgorde

Londen, heden. Ella bekijkt een oude foto van een onbekende vrouw met een kind, en een vergeeld blad met muziek. Verder zit er niets in het kistje dat ze na het overlijden van haar oma in handen kreeg. Ze vraagt zich af wat deze dingen in hemelsnaam te maken hebben met haar eigen familie. Wanneer haar zoektocht naar een Grieks eiland leidt, twijfelt Ella. Ze is voor het eerst in jaren weer verliefd, is dit het juiste moment om op reis te gaan?
Londen, 1967. Sinds Alexandra Griekenland is ontvlucht in het gevolg van de koninklijke familie, woont ze bij haar tante. Ze mist haar thuis verschrikkelijk, totdat ze haar liefde en talent voor muziek ontdekt. Wanneer ze cellist Bernard ontmoet, ontvouwt zich een grote passie tussen hen. Maar dan moet ze onverwacht de grootste beslissing van haar leven nemen…

7. De stem van het meer, Santa Montefiore

de stem van het meer Santa Montefiore

Santa Montefiore hoort zeker thuis in deze lijst met beste historische romans. Ze weet haar boeken altijd op een poëtische wijze te schrijven. De stem van het meer is het zesde deel in de Deverill-serie.

Cavan Court, 1865. Eliza Fairfield is niet zoals haar drie oudere zussen, die alleen maar dromen van trouwen met een van de knappe, welgestelde Deverill-broers en een huishouden bestieren op het statige Deverill-kasteel. Eliza droomt liever weg in haar eigen sprookjeswereld. Maar dan raakt ze verstrikt in een onmogelijke driehoeksverhouding, waarin ook de Deverills een rol spelen. Ze verdwijnt en decennialang is er geen spoor van haar te bekennen.

1925. Lady Gabriella Tremaine wordt Cavan Court gestuurd, totdat ­niemand in Londen het nog over haar grote schandaal heeft. Haar drie oudtantes wonen nog altijd op het landgoed. Gabriella voelt er sterk de aanwezigheid van geesten. Kan ze samen met Adeline Deverill ontdekken wie of wat er rondwaart? En waarom voelt ze zich zo aangetrokken tot Charlton, de klusjesman? En wil ze eigenlijk nog wel terug naar Londen?

Bekijk ook:  Lisa Gardner boeken: D.D. Warren op volgorde + andere series

Lees hier onze volledige recensie of bekijk de andere boeken van Santa Montefiore.

8. De dochter van de kaartenmaker, Clare Marchant

De dochter van de kaartenmaker Clare Marchant

De twintigjarige Freida Ortelius moet aan het eind van de zestiende eeuw vanwege haar geloof Nederland ontvluchten, maar kan door haar talent om landkaarten te maken opnieuw beginnen in Londen. Al snel trekt haar zeldzame kundigheid de aandacht van koningin Elizabeth I, die de hulp van Freida eist nu ze worden bedreigd door de Spanjaarden. Freida raakt tegen haar wil betrokken bij een dodelijke missie, waarvan de gevolgen door de eeuwen heen zullen weerklinken.

Jaren later ontdekt Robyn Willoughby een prachtige, maar met bloed besmeurde landkaart in de antieke kaartenwinkel van haar vader. Als Robyn op onderzoek uitgaat, raakt ze verstrikt in een eeuwenoud geheim dat haar leven voor altijd zal veranderen…

9. De radiozussen, Eva Wagendorfer

De radiozussen van Eva Wagendorfer is het eerste deel in een nieuwe serie over drie sterke vrouwen op hun weg naar een nieuwe toekomst tijdens de opkomst van de radio. Frankfurt, 1927.

Gesa Westhof, Inge Jacobs en Margot Mikola zijn net begonnen bij Radio Frankfurt en hopen dat dit het begin zal zijn van een schitterende carrière. Gesa wil graag stemactrice worden, de ambitieuze Inge droomt van een leven als zangeres en celliste Margot wil niets liever dan erkenning in het door mannen gedomineerde radio-orkest. Hoewel er creativiteit en optimisme in de lucht hangt, moeten de drie vriendinnen noodgedwongen strijden tegen maatschappelijke conventies. Kunnen zij hun dromen waarmaken?

10. De nobele valsspeler, Evie Dunmore

De nobele valsspeler Evie Dunmore

In De nobele valsspeler, het vierde en laatste deel in Evie Dunmore’s onweerstaanbare en succesvolle serie De vrouwen van Oxford, heeft Catriona Campbell behoorlijk wat aan haar hoofd: een noodlijdend landgoed, een academisch writer’s block en een spannende tijd voor de Engelse vrouwenrechtencampagne. Het laatste wat ze dus wil is gastvrouw spelen voor haar vaders (woest aantrekkelijke) collega. Natuurlijk droomt ze van de liefde, maar op dit moment gaat haar carrière voor.

Elias Khoury heeft op zijn beurt heel andere plannen op Oxford, en Catriona verleiden zou de sleutel tot zijn succes kunnen zijn. Maar zo makkelijk geeft ze zich niet gewonnen, en al snel komen zijn goed uitgedachte plannen in gevaar…

De vrouwen van Oxford is een serie die zeker niet mag ontbreken uit dit overzicht met beste historische romans van 2024.

11. Bittere koffie, Simonetta Agnello Hornby

bittere-koffie

Aan het begin van de twintigste eeuw groeit Maria op op Sicilië. Haar ouders zijn liberaal en voeden Maria op tot een onafhankelijke persoonlijkheid. Maar als de rijke, veel oudere Pietro Sala om Maria’s hand vraagt, zegt ze ja – uit een mengeling van nieuwsgierigheid en rede.

Maar als Pietro in zijn gokverslaving vervalt, realiseert Maria dat haar hart bij Giosuè ligt, die ze al jaren kent. Het is het begin van twintig jaar geheime liefde, die steeds gevaarlijker wordt. In een turbulente politieke tijd en een wereld vol armoede, maffia en corrupte elite, probeert Maria zichzelf moedig van de slaafse ondergeschiktheid, waarin de Siciliaanse vrouwen werden gedwongen te leven, te bevrijden.

12. Ochtendgloren, Corina Bomann

ochtendgloren-corina-bomann-waldfriede 4

Berlijn, 1919. Dr. Louis Conradi bevindt zich op een kruispunt in zijn leven. De oorlog zette een streep door zijn plannen om als missionarisarts naar Afrika af te reizen, en in Zwitserland, waar hij nu woont, lijkt geen toekomst voor hem te zijn weggelegd. Dan hoort hij dat in Berlijn een ziekenhuis herbouwd wordt. Waldfriede – voorheen een chic sanatorium voor de rijken – wordt een hospitaal voor álle Berlijners. Hij meldt zich aan en inspireert onder andere de jonge verpleegster Hanna Richter om er ook flink de schouders onder te zetten.

In een stad waar de Eerste Wereldoorlog diepe wonden heeft achtergelaten, waar de Spaanse griep heerst en armoede om zich heen grijpt, waar de nog jonge Weimarrepubliek ten onder dreigt te gaan aan nationalistisch geweld, wordt het personeel van Waldfriede geconfronteerd met talloze problemen. Maar ze zijn vastbesloten een veilige haven te zijn voor de bewoners van hun stad – wat de roerige politieke tijden hun ook voorschotelen.

13. Grote dromen, Sarah Lark

Dochter van twee werelden Sarah lark

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory Parkland Rowe met haar vader vanuit Engeland op safari naar Kenia gaat, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur – én op Adrian Edgecumbe, de grootwildjager die hen rondleidt. Al snel na de bruiloft blijkt echter dat Ivy, zoals ze genoemd wordt, voor Adrian niets meer is dan een trofee…

Wanneer Adrian sneuvelt in de oorlog, neemt Ivy de leiding over het safaribedrijf, en voert flinke veranderingen door. Op haar safari’s worden geen dieren doodgeschoten, alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar Ivy zet vastberaden door, gesteund door Sanele Zoeloe, Adrians rechterhand. Maar als hun vriendschap zich voorzichtig ontwikkelt tot méér, kan die relatie op nog meer afkeuring rekenen dan haar werk…

14. De gevangen bruid, Michelle Griep

De gevangen bruid Michelle Griep


‘De gevangen bruid’ van Michelle Griep voert je mee naar koloniaal Amerika, waar de Engelsen oorlog voeren tegen de Fransen. Mercy is een stoere vrouw die deel uitmaakt van een militaire missie tegen de Fransen. Opgevoed door de Mohikanen en gezegend met de gave van een uitzonderlijk goed zicht is ze voor niets en niemand bang.

Elias is een Franse veroordeelde verrader die een laatste kans heeft gekregen om het vege lijf te redden: hij moet tijdens deze missie een lading gestolen Frans goud escorteren naar een nabijgelegen fort.

Terwijl de missie vordert, groeit de liefde tussen Mercy en Elias. Een liefde zonder toekomst…of is er toch nog een kans?

15. Palazzo Puro, Mirella Rosa

Palazzo Puro Mirella Rosa

Mirella wordt verliefd op een vervallen Italiaanse villa. Ondanks de bedenkingen van haar man en tienerzoon, besluit ze het huis te kopen van twee oude zussen die het erfden. Zij weten niet waarom zij de erfgenamen waren en vertellen over een mysterie dat nooit is opgehelderd. Terwijl Mirella het huis opknapt en zich onderdompelt in het Italiaanse leven, krijgt ze langzaam het gevoel dat de villa een duister verleden heeft. Wanneer ze oude liefdesbrieven vindt, ontdekt ze een geheim dat angstvallig verborgen is gehouden.

In 1939 droomt de jonge visnetweefster Sofia van een ander leven. Ze wordt verliefd op de zoon van de fabrieksdirecteur, de mooie Danilo. Hij moedigt haar aan om haar dromen te volgen. Dan gebeurt er echter iets waardoor alles verandert. Sofia moet zich staande houden in een leven waar ze niet zelf voor heeft gekozen. Na de Tweede Wereldoorlog neemt Sofia een pijnlijke beslissing, waarvan zij de gevolgen voor altijd met zich mee zal dragen.

Zal Mirella het goed bewaarde familiegeheim onthullen of blijft het voorgoed verborgen? Palazzo Puro speelt zich af tussen glooiende heuvels vol olijfbomen en wijngaarden in de regio Le Marche in Italië en vertelt een verhaal over liefde, vriendschap, verraad en hartverscheurende keuzes. Over de auteur Mirella Rosa heeft de Italiaanse villa Palazzo Puro in 2021 gekocht. Momenteel is ze samen met haar man en zoon bezig om deze te restaureren. In het dagelijks leven werkt ze als freelance consultant en heeft een passie voor het verbouwen van huizen. Het gezin woont (nog) in Nederland in een door haar zelf ontworpen huis.

16. De verloren ring, Kirsty Manning

De verloren ring, Kirsty Manning

Historica Kate Kirby krijgt de kans om een artikel te schrijven over de Cheapside-juwelen, een verborgen schat gevonden in Londen in 1912. Ze ontdekt dat haar overgrootmoeder bij die vondst was…

De Amerikaanse historica Kate Kirby wordt gevraagd om een artikel te schrijven over de Cheapside-juwelen, een in 1912 in Londen opgegraven verzameling sieraden van onschatbare waarde. Als ze in Londen aankomt om de sieraden in het echt te bekijken, kan ze niet vermoeden dat dat het begin is van een zoektocht naar het verleden van haar eigen familie. Want in 1912 was haar overgrootmoeder Essie Murphy, een arme arbeidersdochter van Ierse immigranten, erbij toen deze sieraden gevonden werden. Deze vondst zou haar leven en dat van haar latere familie bepalen…

17. Het rupsenhuis, Jeanine de Vries

Het rupsenhuis, Jeanine de Vries

Opnieuw een schrijfster van Nederlandse bodem in deze top 25 beste historische romans van dit moment. In ‘Het rupsenhuis’ van Jeanine de Vries komt de Amsterdamse Jael door schulden van haar man in Friesland terecht, in het onbekende Franeker. Ze voelt zich doodongelukkig en wil nog maar één ding: terug naar het botanische atelier in Amsterdam. Daar werkte ze als atelierhulp van de beroemde Maria Sibylla Merian.

Bekijk ook:  Recensie: De vrouw die uit Auschwitz ontsnapte - Ellie Midwood

Maar wat ze ook probeert, het lukt Jael niet om als vrouw alleen terug te reizen. De Zuiderzee wordt haar vijand en het atelier lijkt verder weg dan ooit. Maar Jael geeft de moed niet zomaar op.

18. Een schrijfster aan zee, Julie Klassen

Een-schrijfster-aan-zee_meerlezen

Pension Sea View opent opnieuw de deuren voor geheimen en romantiek. Als de hertog en hertogin van Kent intrekken in de aangrenzende vakantiewoning, wordt de zussen gevraagd onderdak te bieden aan hun mannelijke personeel. Ondertussen besluit Emily haar schrijversdromen te vervullen en krijgt ze hierbij hulp van de aantrekkelijke secretaris van de hertog. Maar wanneer een onverwachte gast opduikt in Sea View, wordt ze verscheurd tussen haar verlangens en haar toekomstdromen.

Bekijk ook: Julie Klassen: historische detectiveromans

19. Wondervrouwen – Alles wat je hart begeert, Stephanie Schuster

Wondervrouwen alles wat je hart begeert

Luise Dahlmann droomt van haar eigen kleine kruidenierswinkel. Het is 1953 en daar zou na jaren van schaarste alles wat je verlangt weer te koop moeten zijn. Ze ziet het al voor zich: de lange toonbank met grote snoeppotten erop, een koelsysteem voor verse producten, nylonkousen, boterkoekjes, verse broodjes op zondag. En het mooiste van alles: eindelijk onafhankelijk zijn. Drie vrouwen zal Luise daar steeds weer ontmoeten: Annabel von Thaler, de rijke doktersvrouw van hiernaast, de jonge student-verpleegkundige Helga Knaup en Marie Wagner die uit Pruisen is gevlucht. Nu er een nieuwe tijd is aangebroken, hebben ze allemaal één gemeenschappelijke wens: eindelijk weer gelukkig zijn.

Een uniek boek dat zeker een plaatsje verdiend heeft in deze top 25 beste historische romans.

20. Arlettes lot, Anne Jacobs

Arlettes lot


Anne Jacobs mag als een van de meest favoriete auteurs van deze tijd natuurlijk niet ontbreken aan deze lijst met beste historische romans.

In Arlettes lot neemt deze auteur, onder andere bekend van de populaire series Het weesmeisje en Het landhuis, de lezer mee naar de bijzondere middeleeuwen. Arlette is de dochter van leerlooier Fulbert. Ze is knap, beschikt over hersens en wil graag hogerop komen. Dan wordt ze verkracht door een edelman en blijkt ze zwanger te zijn. Arlette ziet al haar toekomstplannen verdampen. Ze weet nog niet dat ze eens het leven zal schenken aan Willem de Veroveraar.

Gedurende haar leven probeert Arlette zich te handhaven in een harde mannenwereld. De enige die echt om haar geeft, is ridder Herluin, maar Arlette gaat haar eigen weg.

21. Licht in het duister, Ellie Midwood

Licht in het Duister, Ellie Midwood

Libby verhuist naar Berlijn om te ontsnappen aan haar verstikkende familie, maar in plaats van vrijheid treft ze een stad die verlamd is door angst. Joodse boeken worden verbrand, winkeletalages vernield en elke dag verdwijnen er onschuldige mensen.

Dan ontmoet ze verzetsstrijder Harro, die voor het leven is getekend door de zweepslagen op zijn rug – littekens van de SS­­. Libby en Harro worden smoorverliefd, toegewijd aan elkaar en aan het neerhalen van Hitlers regime. Samen smokkelen ze geclassificeerde documenten en organiseren ze nachtelijke bijeenkomsten. In de verduisterde straten van Berlijn verspreiden ze pamfletten die de afschuwelijke waarheid aan het licht brengen. Maar dat blijft niet zonder gevolgen.

Als de ijskoude winter van 1942 aanbreekt, weet Libby zeker dat de Gestapo hen in de gaten houdt. Ze volgen elke beweging en nemen elk telefoongesprek op. Libby en Harro zullen moeten besluiten wat er het belangrijkst is: opkomen voor de waarheid, of zelf overleven?

In deze lijst met de beste historische romans van dit moment, staan een aantal oorlogsromans, maar ze voeren niet de boventoon. Op zoek naar meer oorlogsromans? Bekijk dan 25 indrukwekkende oorlogsromans.

22. De zwarte koningin, Catharina Botermans

De zwarte koningin, Catharina Botermans

‘De zwarte koningin’ van Catharina Botermans speelt zich af in Parijs, 1580. Als dochter van de nieuwe bibliothecaris maakt de jonge Fiora haar debuut aan het Franse hof. Het duurt niet lang voor ze koningin-moeder Catherine de’ Medici ontmoet. Catherine ziet iets in Fiora en binnen korte tijd is Fiora een van Catherines meest intieme vertrouwelingen.

Wanneer Catherine Fiora vraagt om voor haar te spioneren, komt Fiora in een wespennest terecht. De opdrachten van Catherine worden steeds gevaarlijker, tot Catherine Fiora het onvoorstelbare opdraagt. Als Fiora hierin meegaat, zet ze alles wat haar dierbaar is op het spel. Ook de liefde van haar leven. Zal het kwaad het winnen van het goede?

23. Land van echo’s, Mark H. Stokman

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vecht Herman Kruijssen aan de Duitse zijde. Als de oorlog geëindigd is, krijgt hij een zwerversbestaan en is hij in heel Europa te vinden. Op zekere dag zakt hij plotseling in elkaar. Vicente Urias vindt hem en neemt hem mee naar huis. Hij wordt opgenomen in de familie en er ontstaat een hechte vriendschap. Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en dient Herman plotseling een zijde te kiezen, terwijl hij de vorige oorlog eigenlijk nog niet eens verwerkt heeft. Dan ontmoet hij ook nog eens zijn liefde, waardoor hij in een tumultueuze periode vader van een zoon wordt. Kan hij iedereen die hem dierbaar is beschermen?

Land van echo’s is een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en onbereikbare liefde. Een diepmenselijk verhaal over goed en kwaad, en over het tonen van moed en standvastigheid in bewogen tijden.

24. Madame, Jacobine van den Hoek

madame-jacobine-van-den-hoek

Als Madame Tussaud zou ze uiteindelijk wereldberoemd worden, maar dat lag niet altijd voor de hand…

Marie Tussaud groeit op in een bijzondere tijd, namelijk tijdens de Franse Revolutie. Voor een jonge vrouw is dat sowieso al niet makkelijk, maar als je dan ook nog ambities koestert, zoals Marie, dan valt het al helemaal niet mee. Marie leert het vak van haar oom en al snel heeft ze het maken van wassen beelden onder de knie. Zowel bij de revolutionairen als bij de koninklijke familie hebben ze oog voor haar talent. Marie wil zeker zo goed worden als haar oom, maar dat zou kunnen betekenen dat ze haar geliefde Philidor moet loslaten. Het Parijs in haar tijd is voortdurend in verandering en bovendien gevaarlijk. Gaat ze door op de weg die ze ingeslagen is of durft ze haar vleugels uit te slaan?

25. Vertel het de bijen – I & Vertel het de bijen – II, Diana Gabaldon

vertel-het-de-bijen-1

Fraser’s Ridge, 1779. Claire en Jamie zijn eindelijk herenigd met hun dochter Brianna, haar man Roger en hun kinderen. Het gezin bij elkaar hebben is een droom die de Frasers voor onmogelijk hadden gehouden. Maar zelfs hier in het achterland van North Carolina zijn de gevolgen van de oorlog voelbaar. De spanningen in de koloniën zijn groot en de emoties lopen hoog op onder de bevolking. Jamie weet dat de loyaliteit van zijn pachters niet vanzelfsprekend is. Daarbij bestaat de kans dat de naderende oorlog ook hen zal treffen.

Brianna en Roger hebben hun eigen zorgen. Wat als de dreiging waar ze in de twintigste eeuw aan ontsnapten hen weet te volgen? En was de familiehereniging het waard om de gevaren van de achttiende eeuw te trotseren? Niet zo ver van de Ridge komt de jonge William Ransom langzaam in het reine met de ware identiteit van zijn vader, terwijl Lord John Gray vetes bijlegt en nieuwe gevaren het hoofd biedt – zowel voor zichzelf als voor zijn zoon.

Ondertussen sluipt de Amerikaanse Revolutie dichterbij. Voor Jamie en Claire staat er meer op het spel dan ooit tevoren. Eens dreef de jakobistische opstand de geliefden bijna voorgoed uit elkaar. Zal deze revolutie hetzelfde doen?

vertel-het-de-bijen-2

Band 2

Al zijn deze twee banden al een tijdje uit, tussen de beste historische romans mag het nieuwe deel uit de Reiziger-serie van Diana Gabaldon natuurlijk niet ontbreken. In het Engels is dit één boek, in het Nederlands is het verhaal verdeeld over twee banden. Tot op heden is er alle lof geweest voor de Nederlandse vertalingen van de reeks van Diana Gabaldon, dus ook hier hebben wij weer het volste vertrouwen in.

Heb je inspiratie opgedaan via onze top 25 beste historische romans? Laat hieronder een reactie achter of tag ons op social media met het boek dat jij nu aan het lezen bent. Naast de top 25 beste historische romans, vind je op onze website nog andere inspiratie-artikelen:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *