25 romans die zich afspelen in Frankrijk

Op zoek naar mooie romans die zich afspelen in Frankrijk? Wellicht ga je binnenkort op vakantie naar Frankrijk, kom je er net vandaan of zou je er het liefst morgen weer naartoe willen. Er zijn allerlei redenen om romans te lezen die zich afspelen in Frankrijk. Misschien wil je wel even lekker wegdromen tussen de lavendelvelden van Zuid-Frankrijk of verlang je naar de woeste kusten van Bretagne.

Hieronder vind je een lijstje met boeken die zich allemaal in dit prachtige land afspelen. Inspiratie voor iedereen die van Frankrijk houdt.

Top 25 romans die zich afspelen in Frankrijk

Hieronder vind je 25 romans die zich afspelen in Frankrijk. Het zijn boeken uit verschillende genres. Je zal er veel historische romans in tegenkomen, maar ook een aantal thrillers of feelgoodromans. Maar al deze boeken hebben in ieder geval één ding gemeen: het verhaal speelt zich af in Frankrijk.

1. Tijden van vuur – Kate Mosse

Tijden-van-vuur-Kate-Mosse

De roman Tijden van vuur neemt ons mee naar het mooie Carcassonne, een stad die velen wellicht vooral kennen van het populaire bordspel. Het boek van Kate Mosse is een prachtige historische roman, boordevol spanning. Het verhaal begint in 1562, wanneer Minou Joubert een anonieme brief ontvangt. Ze is in haar vaders boekhandel en in de brief staat slechts één zin: ‘Zij weet dat jij in leven bent.’ Dit begin trekt je meteen in het boek. Minou weet niet precies wat het betekent, maar krijgt ook geen tijd om daarachter te komen. Haar leven verandert drastisch wanneer zij Piet Reydon te hulp moet schieten, een jonge hugenoot die in levensgevaar is. Minou en Piet komen vast te zitten in Toulouse en religie zorgt voor gevaarlijke spanningen. Bovendien komt er een document boven water dat vele jaren verborgen is geweest. Het geheim dat hierin staat, wil een van de machtigste vrouwen uit de buurt koste wat het kost verborgen houden.

2. De nachtegaal – Kristin Hannah

de-nachtegaal-kristin-hannah

De nachtegaal voert je mee naar Parijs, maar ook naar het Franse platteland. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en volgt twee zusjes, die voor hartverscheurende keuzes komen te staan in deze moeilijke tijd. De oorlog lijkt Vianne en Isabel volledig uit elkaar te drijven, terwijl ze altijd op elkaar hebben kunnen bouwen. Wat is goed en wat is kwaad? Hoe ver moet je gaan om te overleven? Een indrukwekkend boek dat je nog lang bij zal blijven.

3. Arsène Lupin – Maurice Leblanc

arsene-lupin-gentleman-inbreker

Arsène Lupin, wie heeft er inmiddels nog niet van gehoord? Velen volgden de serie op Netflix, maar deze beroemde serie is gebaseerd op de veelzijdige boekenreeks van Maurice Leblanc. Een zin uit het voorwoord van Bart van Loo is inmiddels beroemd: ‘Wees gewaarschuwd, goede lezer, bij de eerste ontmoeting raak je gecharmeerd, de volgende keer ben je verkocht en nadien wil je Lupin volgen waar hij je ook naar toe voert.’ Het zijn boeken met wat spanning, maar ook vol humor. De boeken zijn eigenlijk nog beter dan de serie zelf, merken de meeste lezers op. Beslist een aanrader dus!

4. Het geheime leven van schrijvers – Guillaume Musso

het-geheime-leven-van-schrijvers-guillaume-musso

Een boek van de Franse schrijver Guillaume Musso. In deze thriller lees je meer over de schrijver Nathan Fawles, die aankondigde dat hij zou stoppen met schrijven. Hij trok zich terug op een verlaten eiland in het zuiden van Frankrijk: Beaumont. Als Mathilde Monney na 20 jaar afreist naar ditzelfde eiland, is zij vastbesloten om zijn geheim te ontraadselen. Als er een toegetakeld lichaam op het eiland wordt gevonden, wordt het eiland afgesloten van de buitenwereld. Nathan speelt gevaarlijk spel en moet zijn geheimen wel prijsgeven.

5. Madame le Commissaire en de verdwenen Engelsman – Pierre Martin

madame-le-commissaire-boeken-frankrijk

Een vermakelijke detective met Franse flair, klinkt dat niet als een goed boek? Het boek van Pierre Martin is inderdaad een fijne detective met een vleugje humor. Het is het eerste deel uit een serie en volgt het verhaal van Isabelle Bonnet, het hoofd van een geheime dienst uit Parijs. Ze keert terug naar haar geboorteplaats om te herstellen. In het dorpje aan de Côte d’Azur verdwijnt echter plotseling een Engelsman en in zijn huis vindt men een dode, naakte vrouw. Isabelle krijgt de opdracht om het geval te onderzoeken, maar daar zijn haar lokale collega’s beslist niet blij mee.

6. De dromenweefster – Cristina Caboni

de-dromenweefster-cristina caboni

De romans van Cristina Caboni lezen lekker weg en hebben allemaal een fijne sfeer. Ook dit boek zal je meeslepen in het verhaal van Camilla. Zij is kledingontwerper en bijzonder ambitieus. Als ze een unieke jurk onder ogen krijgt van haar overleden tante, die werd gemaakt door Maribelle, ook wel ‘de dromenweefster’ genoemd, dan raakt Camilla geïnteresseerd. Ze gaat op zoek naar het verhaal achter de jurk. Het verhaal van haar tante en van Maribelle. Haar avontuur begint in Parijs, de stad van de liefde, maar ook de stad waar dromen uitkomen.

Bekijk ook:  Series David Baldacci: alle boeken op volgorde

7. De vergeten zomer – Carol Drinkwater

de-vergeten-zomer-carol-drinkwater

Een aanrader van Santa Montefiore, dus liefhebbers van deze schrijfster kunnen hun hart ophalen. Dit verhaal gaat over de druivenoogst, elk jaar een feest, behalve dit jaar. De oogst is namelijk mislukt door een fout en daardoor komt het hele landgoed op losse schroeven te staan. Clarisse Cambon neemt het haar schoondochter Jane hoogst kwalijk. De man van Jane, Luc, probeert altijd de vrede te bewaren. Maar dan komen ze het noodlot tegen en moet Jane alleen verder. Welke geheimen heeft Luc voor haar achtergehouden? Dan pas komt Jane erachter dat Luc niet de man is waar ze 20 jaar eerder verliefd op is geworden. De enige die haar kan helpen, is haar schoonmoeder Clarisse. Het is geen bloedstollende roman, maar er zit wat spanning in en verder leest het gewoon lekker weg.

Carol Drinkwater heeft overigens nog meer romans geschreven die zich afspelen in Frankrijk, zoals Dochter van Frankrijk.

8. Het huis aan de rand van de hemel – Bettina Storks

het-huis-aan-de-rand-van-de-hemel

Als je een indrukwekkende roman zoekt die zich afspeelt in Frankrijk, dan zit je met Het huis aan de hemel zeker goed. Hoofdpersoon in dit boek is Lizzy Tanner, die een rustig, gelukkig leventje leidt met haar gezin. Financieel gaat het hen voor de wind en bij nood kan haar grootvader Bodo altijd helpen. Hij is het hoofd van een horlogedynastie en aan geld geen gebrek. Maar als hij overlijdt, blijkt het familielandgoed in de Vogezen ineens aan totaal vreemden te zijn nagelaten. Lizzy krijgt van hem de opdracht om te zoeken naar de waarheid. Het is tijd voor gerechtigheid. Maar de waarheid zal Lizzy’s leven en dat van haar familie volledig op zijn kop zetten. Wat is het juiste om te doen?

9. De lavendeltuin – Lucinda Riley

de-lavendeltuin-lucinda-riley

De boeken van Lucinda Riley zijn populairder dan ooit. Een van haar beste boeken is misschien wel De lavendeltuin. Ook dit boek speelt zich af in Frankrijk. Emilie de la Martinières erft het familiekasteel aan de Côte d’Azur. Maar aan het huis kleven ook allerlei geheimen en al snel wordt ze teruggevoerd naar de periode van de Tweede Wereldoorlog. Wat heeft haar familie gedaan en wat kan de Britse spionne Constance haar precies vertellen?

10. De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien-Charles

de-bibliotheek-van-parijs

Dit verhaal brengt ons in het Parijs van de Tweede Wereldoorlog. In 1939 krijgt Odile Souchet een baan bij de Amerikaanse bibliotheek. Maar wanneer de nazi’s de stad bezetten, verandert alles. De bibliotheek mag openblijven, maar Joodse mensen mogen niet meer binnenkomen. Odile waagt haar leven, samen met haar collega’s, door boeken rond te brengen bij de Joodse bibliotheekabonnees. Dan komt Odile erachter dat haar vader als politieman nauw betrokken is bij het naziregime. Hoe moedig is ze eigenlijk?

11. Route du soleil – Suzanne Vermeer

route-du-soleil-suzanne-vermeer

Marit is alleenstaande moeder met twee kinderen en het is dan ook hard werken geblazen. Haar beste vriendin Fiona kan daar maar moeilijk aan wennen, omdat zij zelf single is en een vrij leventje heeft. Wanneer Marits ex haar weer eens met de kinderen laat zitten, besluit Fiona om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ze boekt een camping voor haar en Marit aan het Lac de Serre-Ponçon, in Zuid-Frankrijk. Onderweg pikken ze een lifter op: Brian. Hoewel Fiona hem niet vertrouwt, valt Marit voor zijn charmes.

12. Een dame in Parijs – Alyson Richman

een-dame-in-parijs

In dit boek gaan we terug naar Parijs in 1940. Solange heeft de afgelopen jaren veel opgetrokken met haar grootmoeder en ze heeft beloofd om voor haar kostbare spullen te zorgen. Deze zaken ademen allemaal de belle époque uit, de tijd waarin Marthe als courtisane leefde, een opmerkelijk en onafhankelijk bestaan. Solange leert zelf Alex kennen, de liefde van haar leven. Maar hij is een Joodse boekhandelaar, en dat kun je in de tijd van de Duitse bezetting maar beter niet zijn.

13. Die vakantie in Frankrijk – Sue Moorcroft

die-vakantie-in-frankrijk-sue-moorcroft

Een vakantie in Frankrijk klinkt beslist ontspannen en Leah kijkt er dan ook echt naar uit. Maar tijdens haar vakantie in Frankrijk met haar familie krijgt ze te maken met allerlei liefdesperikelen, een scheidend echtpaar en een onverwachte zwangerschap. Leah is bliksemafleider, gesprekspartner, kok en afwasser en vervult al haar rollen met verve.

14. Mijn dochter in Frankrijk – Barbara en Stephanie Keating

mijn-dochter-in-frankrijk

Het leven van de familie Kirwan staat op zijn kop als ze de nalatenschap van Richard Kirwan horen: “En aan mijn dochter in Frankrijk laat ik de rest van mijn nalatenschap na…’ Ook voor Solange de Valnay komt dit nieuws als een complete verrassing. Solange, gaat samen met haar zus Eleanor, uit de Ierse tak van de familie, op zoek naar hun vaders verleden. De grootmoeder van Solange en de oom van Eleanor zouden beslist meer moeten weten. Maar tijdens hun zoektocht stuiten Solange en Eleanor op een dramatisch verhaal en een onmogelijke liefde.

15. Een liefde in Frankrijk – Victoria Holt

een-liefde-in-frankrijk

Deze roman betreft de roerige periode van de Franse Revolutie. Twee mannen vechten om de hand van Minella Maddox, de zoon van de rijke familie Derringham en graaf Charles-Augueste. Krijgt Minella de kans om zelf haar keuze te maken? Een prachtig geschiedenisverhaal, gecombineerd met een vleugje romantiek.

Bekijk ook:  25 leuke boeken om een vrouw cadeau te geven

16. Sophia’s hoop – Corina Bomann

sophias-hoop-corina-bomann-meerlezen

Dit is het eerste deel in de serie De kleuren van schoonheid. Het verhaal begint in Berlijn, maar verplaatst zich al snel naar Parijs, als Sophia naar de stad van de mode verhuist. Ze moet vluchten voor een schandaal wat haar achtervolgt en tot haar verrassing krijgt ze een goede baan bij een groot cosmeticabedrijf. Het is omstreeks 1926 en Sophia staat plotseling aan het begin van haar carrière. Ze heeft grote dromen, maar kan ze die ook waarmaken?

17. Mrs. Degas – Arthur Japin

mrs-degas-arthur-japin

Edgar Degas, de beroemde schilder, is blind geworden. Hij moet zijn huis uit, maar dan komt er een jonge vrouw die hem helpt zijn archieven op orde te brengen. Maar ze is niet wie hij denkt dat ze is en ze haalt herinneringen op aan zijn enige grote liefde, die ook een onmogelijke liefde bleek te zijn: Estelle, een Creools blind geworden meisje. Waarom blijft de jonge vrouw deze moeilijke herinneringen ophalen en aan wie brengt zij verslag uit? Dit boek speelt zich af in het jaar 1912.

18. Bloemen voor mijn dochter – Sarah Jio

bloemen-voor-mijn-dochter-sarah-jio

Als Caroline in het ziekenhuis terechtkomt, weet ze eerst niet eens meer hoe ze heet. Het personeel moet haar vertellen dat ze Caroline heet en verder heeft ze alleen vroege herinneringen. Als ze uiteindelijk naar huis mag, moet ze zelf de eindjes aan elkaar zien te knopen. Ze vindt de brieven van Celine, een jonge weduwe die tijdens de Tweede Wereldoorlog gechanteerd werd door een nazicommandant met haar Joodse afkomst. Als er langzaamaan steeds meer herinneringen bovenkomen, realiseert Caroline zich geschokt hoeveel overeenkomsten ze heeft met deze Celine.

19. Dit leven is van jou – Tatiana de Rosnay

dit-leven-is-van-jou-tatiana-de-rosnay

Tatiana de Rosnay werd vooral bekend door het boek Haar naam was Sarah en ook dat is beslist een aanrader als je op zoek bent naar romans die zich afspelen in Frankrijk. Maar in dit lijstje staan al meerdere boeken over de Tweede Wereldoorlog, dus kiezen we voor deze titel. Dit boek gaat over een bijzondere vriendschap, tussen een oude dakloze dame en een eenzame jongen. Celestine en Martin lijken op het eerste oog maar weinig gemeen te hebben, dus is het logisch dat hun wegen al snel weer uiteenlopen. Maar ze blijken een gedeelde passie te hebben en hun verhaal is beslist bijzonder te noemen. Vanaf haar sterfbed wil Celestine Martin voor een laatste keer bedanken.

20. Het lied van de mistral – Olivier Mak-Bouchard

het-lied-van-de-mistral

Het lied van de mistral is het debuut van Olivier Mak-Bouchard. Er zullen vast nog meer boeken volgen, want dit boek werd heel erg goed ontvangen. Het boek neemt ons mee naar de Provence, waar de hoofdpersoon en een boer uit de omgeving op een stelletje mysterieuze voorwerpen stuiten, wanneer de mistral een deel van een berghelling heeft weggeslagen. De voorwerpen lijken wel uit een andere tijd te komen en ze gaan hier zo in op, dat ze de wereld om hen heen volledig lijken te vergeten. Ze melden hun vondst niet bij de autoriteiten, maar een inspecteur van de gemeente komt wel erg dichtbij.

21. Zuiderlichten – Nina George

zuiderlichten

Het nieuwe boek van Nina George speelt zich eveneens af in Frankrijk. Deze wervelende roman neemt ons mee naar Zuid-Frankrijk, naar de Provence. In 1968 begint de boekenhandelaar Francis Meurienne een rijdende bibliotheek. Zijn trouwe metgezel is Marie-Jeanne. In principe staan de bewoners niet echt open voor de rijdende bibliotheek, maar Marie-Jeanne heeft een bijzondere gave. Zij kan aanvoelen wie voor elkaar gemaakt zijn. Zo brengen ze ongemerkt veel inwoners in de streek dichter tot elkaar. Maar wie is er voor Marie-Jeanne zelf bestemd?

22. Het huis in Parijs – Natasha Lester

het-huis-in-parijs

Dit nieuwe boek van Natasha Lester gaat over Kat Jourdan, die plotseling op een verzameling jurken van Dior stuit in het huis van haar oma. Wanneer ze gaat graven in de familiegeschiedenis, komt ze al snel uit bij een verrassend verhaal over een pilote met de naam Skye Penrose. Deze vrouw waagde ooit haar leven door als pilote aan de Tweede Wereldoorlog deel te nemen. Kat Jourdan wil erachter komen wat er ooit in Parijs gebeurde.

23. Terwijl Parijs sliep – Ruth Druart

terwijl-parijs-sliep-cover

Een indringend verhaal van Ruth Druart dat zich eveneens afspeelt rond de Tweede Wereldoorlog in Parijs. Je volgt het lot van een jonge vrouw die in Parijs afscheid moet nemen van haar kind. Ze wordt naar Auschwitz getransporteerd en kan niet anders dan haar baby uit handen geven om hem het leven te redden. Een wildvreemde man pakt het kind van haar aan. Maar na de oorlog haalt het verleden hen in.

24. Retourtje Elzas – Margreet Maljers

retourtje-elzas-margreet-maljers

Een van die romans die zich afspelen in Frankrijk die je alleen voor de sfeer al zou moeten lezen. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen. Retourtje Elzas gaat over Jany, die juist genoeg geld heeft gespaard voor haar vakantie. Maar dan belt Lydia, die eigenlijk altijd mensen voor haar karretje spande, met een echte noodkreet. Jany is achterdochtig, maar laat zich toch verbidden. Haar enige voorwaarde is dat ze voldoende tijd krijgt om de Elzas te ontdekken.

25. Twee moedige vrouwen – Diney Costeloe

twee-moedige-vrouwen-diney-costeloe

Adelaide is Engelse, maar doet zich voor als een Française om zoveel mogelijk mensen te redden. Vlak voor de oorlog heeft ze ontdekt dat de man van wie ze dacht dat hij haar vader was, eigenlijk helemaal niet haar vader was. Een zoektocht voert haar naar een klooster in Frankrijk. Wanneer ze oorlog uitbreekt, keert ze terug, maar dan als spion. Een wervelend verhaal van Diney Costeloe dat veel kanten kent.

Weet jij nog boeiende romans die zich afspelen in Frankrijk? Aarzel dan niet om jouw tips hieronder in een reactie achter te laten!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

2 gedachten over “25 romans die zich afspelen in Frankrijk

  1. Prachtige boeken! Jammer dat er weinig tussen staan van Nederlandse auteurs want die hebben ook een hoop boeken geschreven die zich afspelen in Frankrijk zoals onder de sterren van Montpellier van Marina Folkers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *