De boeken van James Michener, de historicus die verteller werd

Misschien ben je door deze site opmerkzaam gemaakt op de schrijver Edward Rutherfurd. Een van de grote voorbeelden van Rutherfurd was ongetwijfeld James Michener, een Amerikaans schrijver die leefde van 1907 tot en met 1997.

Als jij houdt van een historische roman en niet opkijkt tegen een boek met 1.000 bladzijden of meer, moet je beslist een van de boeken van Michener eens proberen. Zijn romans gaan over een bepaalde streek of een land en lopen vaak van de prehistorie tot het moment waarop het boek werd geschreven. Michener volgt in zijn verhalen vele generaties die hun avonturen beleven, afgezet tegen de historische gegevens over het gebied. Hierdoor zal je vele historische feiten herkennen of juist veel meer leren over een land of streek.

Boeken James Michener

De levensloop van James A. Michener

James A. Michener werd al op zeer vroege leeftijd wees en kende lange tijd zijn geboortedatum niet eens. Een vrouw die de zorg voor meerdere weeskinderen op zich nam, ontfermde zich over hem. Maar tot en met zijn 14e leefde hij in zeer armoedige omstandigheden. Hij had geluk dat hij uitblonk in leren en atletiek. Dat gaf hem de mogelijk om met een beurs te studeren. Hij werd lector aan de universiteit totdat hij op redelijk late leeftijd opgeroepen werd voor militaire dienst in de strijd tegen Japan.

In die periode stortte zijn vliegtuig twee keer neer in de Pacific en beleefde hij meerdere avonturen. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog besloot bij zich op het schrijven van romans te richten. In totaal schreef hij 40 dikke historische romans, die zeer veel studie vergden. De bekendste romans van James A. Michener zijn Centennial, Verhalen van de Stille Zuidzee en De Bron.

Wat kun je verwachten van de boeken van James Michener?

De schrijver merkte op dat hij er bewust voor koos om de eerste 100 bladzijde van zijn boeken complex te maken. De lezer die dit stuk had gelezen werd daarna ‘beloond’ met een goed leesbaar en vlot geschreven verhaal. Zo komt er in Centennial in de eerste 4 hoofdstukken geen mens voor. Deze eerste bladzijden zijn gewijd aan dinosaurussen, bizons en paarden. Daarna komen de mensen pas aan de orde in de staat Colorado. Michener zorgde voor een goede wetenschappelijke onderbouwing van zijn boeken. Door het verstrijken van de tijd is hij op sommige punten achterhaald. De wetenschap was minder ver ontwikkeld op het moment dat hij zijn boeken schreef. Dat werkt echter niet storend. De boeken kunnen afzonderlijk worden gelezen en zijn interessant voor jong en oud.

Bekijk ook:  De zeven zussen op Netflix?

Het eerbetoon aan James Michener

Voor zijn roman verhalen van de Stille Zuidzee, kreeg Michener de Pulitzerprijs. Dat is de hoogste literaire onderscheiding in de VS en eigenlijk voor het gehele Engelse  taalgebied. Van de roman Centennial werd een succesvolle tv-serie van 26 delen gemaakt. De musical South Pacific is losjes gebaseerd op een aantal verhalen van de schrijver die zich afspelen in de Pacific tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is ook tweemaal verfilmd voor het laatst in 2001.

Weetjes over de boeken van James Michener

Vrijwel al zijn historische romans zijn in vele talen uitgegeven waaronder het Nederlands. Af en toe is er een nieuwe uitgave in het Nederlands. De meeste boeken zal je echter tweedehands moeten kopen. Ook in veel bibliotheken zullen er nog exemplaren beschikbaar zijn. Indien je de boeken in het Engels wilt lezen, is het aanbod van de meest populaire romans behoorlijk groot.

De keuze van de hieronder genoemde romans

Van zijn 40 werken zijn de onderstaande het meest bekend en vertaald in het Nederlands.

Bekijk ook:  De boeken van Lizzie Page op volgorde: Het Weeshuis en meer

Samenvatting De Bron James Michener

De Bron James Michener

Een tell is een archeologische vindplaats. Op bepaalde plaatsen is er een opeenstapeling geweest van diverse nederzettingen vaak gebaseerd op de ligging of een ander feit. In de bron gaat het om een plaats in Galilea, Israël. Het verhaal wordt verteld aan de hand van de opgravingen door een Amerikaans archeoloog. Er zijn 15 lagen die 10.000 jaar teruggaan. In De Bron is de heuvel die op deze plaats terecht kwam vanwege een bron de hoofdpersoon aan de hand waarvan de geschiedenis van het gebied wordt verteld waar de 3 grote wereldreligies hun wortels hebben liggen. De 10.000 jaren eindigen bij de stichting van de staat Israël na de Tweede Wereldoorlog.

Waar gaat Antillen over van James Michener?

Wellicht droom jij ervan om eens een cruise te maken naar de zonovergoten eilanden in de Caribische zee. Daarmee eindigt deze roman. Het begin is meer dan 800 jaren eerder. In 1310 worden in Dominica de vreedzame Arawakken afgeslacht door de Cariben. Deze houden er kannibalistische trekjes op na. Vanaf het moment dat Columbus opduikt in deze regio begint een periode waarin de westerse grote mogendheden zich beslist niet van de beste kant laten zien. Ook de Hollanders met hun slavenhandel en smokkelschepen dragen een minder positief steentje bij. Er ontstaan zeeroversnesten in het gebied en deze zijn beslist niet zo romantisch als wel eens wordt gedacht. De slavenopstand op Haïti is wellicht het eerste echte teken dat het in de toekomst anders zal gaan. Het boek volgt ook de Cubaanse ballingen die op een hopeloze missie gaan in hun voormalig vaderland.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “De boeken van James Michener, de historicus die verteller werd

  1. Ik heb de Boeken van James A. Michener allemaal , ook die van Edward Rutherford en John Jakes!
    Allemaal geweldige Boeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *