Waarom zou je de boeken van Hilary Mantel lezen? Misschien omdat haar roman Wolf Hall na het uitkomen in 2009 door de Guardian de mogelijk meest belangrijkste literaire roman van deze eeuw werd genoemd. Wellicht omdat Hilary Mantel tweemaal de Man Booker Prize won voor de eerste delen van de Cromwell-serie. Ze was de eerste schrijfster die dat is gelukt. Maar ook als je gewoon van mooie historische romans houdt met een prachtige vertelwijze, is dat een goede reden om de boeken van Hilary Mantel te lezen.
Inhoudsopgave
Over Hilary Mantel
In 1952 werd ze geboren als Hilary Thompson in Engeland, haar moeder was van Ierse afkomst. Een aantal zaken maakten grote indruk in haar leven. Toen ze 11 was scheidden haar ouders van tafel en bed, Hilary zag haar biologische vader nadien nooit meer. Een jaar later kreeg ze een onofficiële stiefvader wiens naam ze overnam. Op haar twaalfde verloor ze haar katholieke geloof en ook dat komt in haar boeken regelmatig aan de orde. Ze studeerde rechten, maar koos geen beroep in de advocatuur.
In haar studietijd werd ze militant socialiste en de hekel aan de Conservatieven blijkt duidelijk uit haar boek over de (fictieve) moord op Margaret Thatcher. Haar opvattingen kwamen niet altijd goed over. In een televisie-interview sprak ze over Catherine, hertogin van Cambridge. Ze opperde dat deze gedwongen werd zich voor te doen als een karakterloze paspop alleen bedoeld om nageslacht ter wereld te brengen, terwijl ze in de realiteit zoveel meer was. De opmerking zorgde voor enorme woede en zelfs op het aandringen van Conservatieve zijde dat er een politieonderzoek zou moeten plaatsvinden naar deze uitlatingen. Het liep met een sisser af maar verminderde haar populariteit aanzienlijk.
Wie als Nederlandse lezer meer over Hilary Mantel te weten wil komen, kan wellicht op zoek gaan naar de tekst van het interview dat Adriaan van Dis de schrijfster afnam in 2017.
Bewerkingen van het werk van Hilary Mantel
Behalve de hieronder genoemde werken schreef Mantel ook een aantal korte verhalen. O’Brien, the giant werd bewerkt tot een hoorspel voor de BBC. De eerste twee boeken van de Cromwell trilogie werden als toneelstuk opgevoerd op podia in Londen en New York. De BBC maakte er een tv-serie van die in 2015 in zes delen werd uitgezonden.
De bekendste boeken van Mantel staan hieronder op volgorde.
De los te lezen boeken van Hilary Mantel
- Acht maanden in de Gazastraat – Eight months on Ghazzah Street
- De moord op Margaret Thatcher – The assassination of Margaret Thatcher
- Liefde verkennen – An experiment in love
- Voorbij het zwart – Beyond black
Cromwell Trilogie op volgorde
De bekendste boeken van Hilary Mantel zijn die over Cromwell. Hieronder vind je de Cromwell trilogie op volgorde.
- Wolf Hall – Wolf Hall
- Het boek Henry – Bring up the bodies
- De spiegel & het licht – The mirror and the light
Franse Revolutie op volgorde
Los verkrijgbare delen (dezelfde serie over de Franse Revolutie):
- Vrijheid – A place of greater safety (deels)
- Gelijkheid – A place of greater safety (deels)
- Broederschap – A place of greater safety (deels)
Non-fictieboeken door Hilary Mantel
- De geest geven – Giving up the ghost
- Vorstelijke personages – Mantel pieces
Voor wie schrijft Hilary Mantel?
Als snel na haar debuut werd Hilary Mantel ingedeeld bij de sectie historische romans. Na Wolf Hall werden haar literaire kwaliteiten meer op de voorgrond gezet. Iedere recensent is het wel eens met het feit dat ze een geweldige vertelster is. In de Cromwell trilogie zijn er een aantal bladzijden gewijd aan de keuze die Cromwell moet maken uit de stof voor zijn kleding. Tot in detail wordt beschreven hoe Cromwell de diverse stoffen voelt en de lezer wordt hierin meegetrokken. De personages in haar boeken komen ook niet ‘stoffig’ over ondanks het verschil in eeuwen met onze tijd. Het is meteen mogelijk om de gedachten te volgen en veel komt overeen met de situatie zoals deze vandaag de dag nog steeds is.
Samenvatting Cromwell-boeken
Hilary Mantel heeft wel eens in een interview verteld dat haar fascinatie met Thomas Cromwell is ontstaan bij de eerste geschiedenisles waarin hij werd behandeld. In die Engelse geschiedenis is hij een bekend personage, buiten het land is dat beduidend minder. Als zoon van een eenvoudige hoefsmid klom hij op tot de belangrijkste adviseur van de koning. Die koning was niemand minder dan Hendrik de Achtste. Het was dan ook de tijd dat er een breuk met het Vaticaan ontstond omdat de koning wilde trouwen met Anna Boleyn.
De hele hofhouding was constant bezig om de wensen van de koning te voorzien en uit te voeren, ook Cromwell. In de geschiedenis staat hij te boek als een schurk, die keihard optrad tegen een ieder die zich niet wou schikken naar de wensen van zijn vorst. Maar ook Cromwell zelf zou niet ontkomen aan de willekeur die Hendrik de Achtste soms tentoonspreidde. Hilary Mantel maakt in haar boek een echt mens van Cromwell en niet alleen een lakei van de koning. Hij is ook een voorbeeldig echtgenoot, heeft oog voor de armen en de lagere klasse waaruit hij zelf is voortgekomen. Aan humor ontbreekt het hem ook niet.
Wat moet je als Nederlandse lezer weten over de Cromwell trilogie?
Wolf Hall kent zo’n 600 bladzijden en het derde deel is vuistdik met 1.000 pagina’s. Nederlandse lezers schijnen vaak het boek even weg te leggen, maar zich wel voor te nemen het uit te lezen. Hilary Mantel gaat er vanuit dat de lezer op de hoogte is van de Engelse geschiedenis en dat merk je in het verhaal wanneer je hier minder vanaf weet. Een stukje lezen van wat de geschiedenis over Thomas Cromwell te melden heeft, is voor niet-Engelse lezers wellicht een voordeel.
In het verhaal komt ook een groot aantal personen voor, waarvan er vele dezelfde voornaam hebben. Daarbij worden ze soms bij de achternaam of de titel aangeduid. Dat kan beslist verwarrend werken en vraagt constante concentratie. De genealogie-overzichten achterin het boek kunnen daarbij helpen. Ook is de wijze waarop Cromwell in het boek wordt behandeld bijzonder. De lezer volgt de wereld vanuit zijn gezichtspunt, maar de schrijfster verwijst ook met regelmaat naar Cromwell met ‘hij’. Overigens worden de vertalers van de boeken naar het Nederlands geprezen voor de uitmuntende prestaties die ze hebben geleverd.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!
Ik ken de schrijfster wel van naam, maar geloof niet dat ik ooit een boek van haar heb gelezen. Toch eens proberen!
Het lijkt me geen makkelijk boek om te lezen.
Ik heb nog nooit van deze schrijfster gehoord maar dat komt wellicht omdat geen romans e.d. lees, geen idee waarom! Ik ben zelf meer van de informatie boeken.
Historische romance boeken vind ik heel leuk om te lezen! Nee, deze kende ik nog niet maar hopelijk wel te vinden in mijn Kobo app
Zal ik zeker eens oppikken als ik die tegenkom in mijn boekenwinkel!
Nooit bij stil gestaan dat ze zo veel boeken heeft geschreven!