Recensie: Het geheim van Nostradamus door Theo Arosius

“Het droge land zal droger worden en er zullen grote overstromingen zijn.” Dat is een van de voorspellingen die Nostradamus heeft gedaan voor het jaar 2024. Met de klimaatcrisis in het achterhoofd is dat beslist geen prettige gedachte. Het zit blijkbaar in ons karakter om te piekeren over de toekomst. Nostradamus is een van de weinige voorspellers die ieder jaar rond deze tijd de aandacht weer trekt. Voorzag hij de opkomst van Hitler en de moord op Kennedy? En hoe zat het eigenlijk met Corona? Droomde de middeleeuwse apotheker echt over de toekomst of zijn zijn profetieën zo vaag, tijdgebonden en voor meerdere uitleg vatbaar dat ze na 500 jaar nog steeds serieus worden genomen? Het geheim van Nostradamus werpt hier misschien meer licht op.

Wie was Theo Arosius?

Het pseudoniem Theo Arosius was er eentje die gebruikt werd door de schrijver Ton Oosterhuis (1925-2017). Oosterhuis was actief tot op late leeftijd en schreef zeer veelzijdig. Er staan minstens 50 boeken op zijn naam, onder andere kinderboeken, maar ook historische werken waartoe dit boek over Nostradamus behoort. Ook als dichter kreeg hij enige bekendheid onder de naam Fred van Enske.

Waar gaat het boek over?

“Over 500 jaar zal men meer rekening met hem houden, hij die het sieraad was van zijn tijd. Plotseling zal hij een groot licht doen schijnen, dat hen deze eeuw zeer tevreden doet zijn.” Met deze woorden in kwatrijn 3.94 van zijn Centuriën voorspelde de ziener Nostradamus dat zijn werk pas in onze eeuw zou worden begrepen en een groot licht zou laten schijnen.

Bekijk ook:  Alle kookbijbels op een rij - compleet overzicht

Op de weg naar die onthulling heeft historicus Theo Arosius nu een onmisbare stap gezet. Hij is er als eerste op overtuigende wijze in geslaagd de geheime code van Nostradamus te breken en de reeksen van zijn voorspellingen in hun oorspronkelijke volgorde te reconstrueren. Daarmee toont hij aan dat de ziener de geschiedenis van de afgelopen eeuwen nauwkeurig heeft voorspeld. Een constatering die voldoende vertrouwen geeft om de lijnen ook naar de nabije toekomst door te trekken. Dan blijkt zijn belangrijkste boodschap de komst van zowel een nieuwe wereldregering als ook van een nieuwe Messias te zijn.

Een recensie van Het geheim van Nostradamus

Het boek is in 2010 uitgegeven en dat maakt het op sommige punten alweer een beetje gedateerd. Heeft de auteur werkelijk de geheimen van Nostradamus ontsluierd? Eigenlijk is daarvan weinig concreet terug te vinden in de tekst. Het is wel duidelijk dat de auteur het werk van Nostradamus bekijkt vanuit zijn persoonlijke katholieke visie. Wat overblijft is een vlot geschreven boek over een onderwerp dat velen zal boeien: de toekomst. Daarbij is het een troost dat volgens Nostradamus ondanks alle rampspoed die hij voorspelt, de wereld niet zal vergaan. De vrede en een wereldregering alsmede de terugkeer van de Messias zal echter volgens de ziener niet in een tijdperk plaatsvinden die een lezer vandaag de dag zal meemaken. Daar moet nog enkele eeuwen op worden gewacht.

Kort geformuleerd is dit een boeiend boek voor iemand die het onderwerp boeiend vindt, maar niet zozeer op wetenschappelijke onderbouwing zit te wachten.

Bekijk ook:  ‘Bepaal jij dat?’ van Robert Lagendijk, recensie

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *