De moderne filosoof van de liefde: Alain de Botton

Lees jij graag boeken met een filosofisch tintje? Dan zou je echt eens kennis moeten maken met de boeken van Alain de Botton. Deze boeken zijn makkelijk te lezen, actueel en verfrissend. Het zijn boeken over de liefde, over status, over kunst, over reizen en talloze andere zaken. Dingen uit het leven van alledag. Verfrissende boeken die je kijk op iets kunnen veranderen.  

Filosofische boeken over de liefde

Misschien lees je momenteel een romantisch boek of ben je zelf midden in een veelbelovende romance. Maar is er ook voldoende aandacht voor zaken als de afwas, lastige visite, belastingaangiftes of een kampeervakantie? Als de roze brillen nog gedragen worden, zal het allemaal wel te doen zijn. Maar een relatie is toch meer dan een heerlijke periode vol vlinders in de buik.

Hoe ga je in onze moderne en stressvolle wereld om met een relatie? Is er wel een soulmate die jou precies aanvoelt en omgekeerd? Waarom eindigen zoveel relaties toch in een scheiding? Die vragen en nog vele andere probeert Alain de Botton te beantwoorden in zijn filosofische boeken over de liefde. Misschien schrikt het woord filosoof je nu af, omdat je daarbij de voorstelling hebt een dikke pil te moeten doornemen vol wetenschappelijke termen. Het tegendeel is waar. De boeken worden door vakgenoten vaak afgedaan als populaire lectuur. Dat heeft niet verhinderd dat De Botton een grote schare bewonderaars heeft gekregen. De meeste daarvan zijn jonge vrouwen.

Wie is Alain de Botton?

Alain de Botton werd in 1969 geboren in Zürich. Het gezin verhuisde al snel naar Engeland en De Botton heeft inmiddels de Britse nationaliteit. Op 8 jarige leeftijd werd hij door zijn vader op een beroemde kostschool in Oxford geplaatst, het begin van een opleiding volgens de Britse traditie voor de upper class in het land. Hij studeerde geschiedenis in Cambridge en later filosofie aan het Kings College in dezelfde stad. Zijn jeugd was volgens hem financieel bevoorrecht, maar emotioneel zeer arm. Zijn vader noemt hij een tiran, die weinig tot niets op had met zijn kinderen. Dat laatste lijkt bevestigd te worden door het feit dat de erfenis van £ 50 miljoen vrijwel geheel naar een instelling voor liefdadigheid ging. Alain en zijn zuster (neurowetenschapper) kregen niets, behalve een kostbare opleiding.

In 1993 schreef Alain zijn eerste boek: Essays in love. Het werd een wereldwijde bestseller. In 2016 kwam een tweede boek uit over de liefde: The Course of Love. Daarnaast schreef hij over diverse andere onderwerpen waarbij hij steeds probeerde om ingewikkelde zaken eenvoudig uit te leggen. Alain de Botton is een van de initiatiefnemers van de School of Life. Hiervan is er ook een vestiging in Amsterdam. Het YouTube-kanaal met dezelfde naam is het meest populaire op het gebied van filosofische levensvragen en heeft meer dan 6 miljoen abonnees.

Bekijk ook:  Alle boeken van Sarah Jio & meer over haar nieuwste boek

Alle boeken van Alain de Botton

Hieronder vind je alle boeken van Alain de Botton. Deze boeken zijn onlangs vrijwel allemaal uitgegeven in een nieuw jasje, doordat ze erg populair zijn.

Proeven van liefde

De hoofdpersoon ontmoet Cloé in het vliegtuig naar Londen. Ze maakt zijn zinnen af, ze lachen om elkaars grapjes en worden enorm tot elkaar aangetrokken. Kortom verliefdheid op het eerste gezicht. Het is tenslotte ook een roman staat er op de kaft. Het verhaal zal dus eindigen met de hoofdpersoon die Cloé krijgt of toch niet? Het boek is tenslotte geschreven door een filosoof. Dat merk je al als het filosoferen begint over de kans dat twee mensen die zo duidelijk voor elkaar bedoeld zijn elkaar zouden kunnen ontmoeten zonder dat er sprake is van lotsbestemming. Of werkt het niet zo in de realiteit? In het hele boek zal je het proces herkennen dat hopelijk iedereen eens mee zal maken: een echte verliefdheid. Maar denk niet dat het alleen maar zoetsappig is. Ook de minder fraaie kanten van de verliefdheid worden op een zeer speelse manier belicht. Een boek dat iedereen zou moeten lezen.

Weg van de liefde

Ook dit boek is geschreven in de vorm van een roman. Het stel bestaat uit twee mensen van vlees en bloed die zomaar je buren zouden kunnen zijn. Ze hebben maar 44 bladzijden nodig om verliefd te worden en vervolgens te trouwen. Het huwelijk is volgens Alain de Botton vaak een gok. Twee vreemden springen in het diepe, want ze moeten leren elkaar te begrijpen en lief te hebben. Daar zijn geen lessen voor en de verliefdheid is na een korte periode wel verdwenen. De praktijk is er dus een met veel miscommunicatie en steeds vaker wederzijdse teleurstellingen.

Het stel in het boek maakt dit aan den lijve mee en de lezer kan met ze meevoelen of misschien aan eigen ervaringen (terug)denken. In het boek worden ook (soms te) wijze lessen uitgedeeld. Naar mening van de Botton is de moderne mens veel te ongeduldig als het op liefde aankomt. Gezocht wordt naar de perfecte partner. Als deze na enige tijd niet meer kan voldoen aan dat verlangen naar perfectie begint een nieuwe zoektocht om de huidige partner te vervangen. Maar perfectie en liefde op lange termijn zijn elkaars tegengestelde. Misschien moeten beide partners zich eerst maar eens afvragen wat er nodig is om met iemand zoals zij samen te leven. Het boek is speels geschreven. De cursieve toelichtingen op wat er fout gaat, zijn wellicht af en toe te lang.

Bekijk ook:  Recensie: Amsterdam in bijna 80 boeken

Een korte samenvatting van De kunst van het reizen

Reizen doet vrijwel iedere bevoorrechte Europeaan vandaag de dag. Maar genieten de meeste reizigers ook van hetgeen ze in verre landen voorgeschoteld krijgen? Ben jij de reiziger die even vlug alle bezienswaardigheden langs gaat, foto’s maakt en zich dan wellicht afvraagt welke naam ook weer bij welke gebouw past. Of ben je zo iemand die midden in Parijs eigenlijk liever in zijn bed blijft liggen en zo snel mogelijk weer naar huis zou willen. Hoe kan je echt genieten van het reizen en welke fouten moet je voorkomen. Er staan vele tips in dit boek en je kan ook leren wat er zoal mis kan lopen. Een wereld vol herkenning wellicht.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “De moderne filosoof van de liefde: Alain de Botton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *