Wie is Elena Ferrante en is de serie een aanrader?

Elena Ferrante, het is een naam die inmiddels al veel stof heeft doen opwaaien. Er zou een Napolitaanse vrouw achter dit pseudoniem zitten, van ongeveer 60 jaar en met een aantal kinderen. Maar is dat wel echt de persoon achter het pseudoniem Elena Ferrante? Wie is Elena Ferrante nu werkelijk? Wat is de volgorde van de serie De geniale vriendin? En is deze serie echt een aanrader? Dit en meer lees je in het onderstaande artikel.

Wie is Elena Ferrante?

Rondom Elena Ferrante hangt al jaren een mysterieuze wolk. Dit pseudoniem roept nog altijd heel veel vragen op. Wie zit er werkelijk achter Elena Ferrante? Zijn het meerdere schrijvers of is het één schrijver? Gaat het echt om een Napolitaanse vrouw? Er zijn al vele namen geopperd als het ging om Elena Ferrante. Houd je van mysterie, dan kun je de volgende alinea beter overslaan. Een aantal journalisten denken het mysterie namelijk ontraadseld te hebben.

Een paar Italiaanse journalisten besteedden er vele maanden aan. Inmiddels is er een duidelijke naam naar voren gekomen, via de meest basale methode die er bestaat: follow the money. Door het geldspoor van de uitgever te volgen, konden de onderzoekers met vrij veel zekerheid zeggen wie volgens hen achter het pseudoniem zit. In een van de eerdere onderzoeken kwam de naam Domenico Starnone duidelijk naar voren. Uit het huidige onderzoek kwam de naam van zijn vrouw: Anita Raja.

Vanaf 2000, circa het moment dat de boeken van Ferrante echt populair begonnen te worden, heeft het echtpaar een aantal royale investeringen gedaan op de vastgoedmarkt. Naast een appartement in een van de duurste wijken in Rome bezitten Domenico Starnone en Anita Raja inmiddels ook nog een buitenhuis in Toscane en andere huizen. Pikant detail is dat Anita Raja freelance vertaalster is van Duitse literatuur. Beslist niet het inkomen om luxe buitenhuizen van te kopen. Doordat de uitgever nogal giftig heeft gereageerd op ‘deze vorm van journalistiek’, voelen de journalisten zich nog verder bevestigd. Bij eerdere suggesties heeft de uitgeverij namelijk steeds gereageerd met luchtige grapjes.

Boeken Elena Ferrante op volgorde

Wie er ook achter de naam Elena Ferrante zit, het schrijftalent is onmiskenbaar. De boeken zijn inmiddels in vele talen vertaald en met duizenden over de toonbank gegaan. Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je de boeken van Elena Ferrante op volgorde en hebben we ook de los te lezen boeken van deze schrijfster vermeld.

Bekijk ook:  Alle boeken van Cristina Caboni, haar beste boek & haar nieuwste boek

Elena Ferrante serie op volgorde: De Napolitaanse romans

  1. De geniale vriendin – L’amica geniale
  2. De nieuwe achternaam – Storia del nuovo cognome
  3. Wie vlucht en wie blijft – Storia di chi fugge e di chi resta
  4. Het verhaal van het verloren kind – Storia della bambina perduta

Los te lezen boeken van Elena Ferrante

Kinderboeken

Non-Fictie

Dubbel uitgegeven titels

  • Kronieken van de liefde – Cronache del mal d’amore (3 titels in één band: Kwellende liefde, Dagen van verlating en De verborgen dochter)

De geniale vriendin samenvatting

elena-ferrante-de-geniale-vriendin

De geniale vriendin

Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

Recensie De geniale vriendin

De Napolitaanse romans zijn goed geschreven boeken met een diepere bodem. Het gaat om wel overdachte romans, die zich kenmerken door een mooie schrijfstijl. De geniale vriendin is het eerste deel uit de serie en beslist een goede binnenkomer. Het is een boek waar je jezelf helemaal in kunt verliezen. Je wordt helemaal meegenomen naar het Napels van die tijd en het boek is extra leuk als je de stad een beetje kent. Maar het verhaal wordt ook gekenmerkt door de band die tussen de twee vriendinnen voelbaar is en de zeer verschillende levens die zij vervolgens gaan leiden. Het is een zeer herkenbaar verhaal, wat juist door de details heel goed binnenkomt. De vriendschap tussen de twee meisjes en andere relaties worden heel treffend beschreven in dit boek, waardoor velen zich er ook in zullen herkennen. De personages komen echt tot leven.

Is De geniale vriendin een aanrader? Ja, het boek is zeker een aanrader… en als je het eerste deel gelezen hebt, zal je zeker ook benieuwd zijn naar de rest van deze serie van Elena Ferrante. Een betere aanbeveling bestaat eigenlijk niet.

Bekijk ook:  5 boeken over keizerin Sisi

Elena Ferrante serie op Netflix

Als het om verfilmingen van boeken gaat, weet Netflix wel de krenten uit de pap te pikken. Binnenkort komt er een Elena Ferrante serie op Netflix. Deze serie is gebaseerd op de roman Het leugenachtige leven van volwassenen. Ook het verhaal van De verborgen dochter komt binnenkort als film op Netflix.

het-leugenachtige-leven-van-volwassenen

Het leugenachtige leven van volwassenen

De dertienjarige Giovanna leidt een perfect leven. Ze woont in een van de beste wijken van Napels, haar ouders dragen haar op handen en hebben haar opgevoed tot een lief en gehoorzaam kind dat netjes praat en op school goede cijfers haalt. Dat verandert allemaal wanneer ze haar vader tegen haar moeder hoort zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria.

Giovanna is geschokt en nieuwsgierig tegelijk en besluit Vittoria op te zoeken. Haar tante woont in het arme deel van Napels en blijkt een volkse, grofgebekte vrouw te zijn. Het enige wat ze wil, is praten over de ware aard van Giovanna’s ouders. Langzaam valt het beeld van het volmaakte gezin in gruzelementen. Vanaf nu moet Giovanna balanceren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante – het zijn Giovanna’s eerste stappen naar volwassenheid.

de verborgen dochter Elena Ferrante

De verborgen dochter

Leda is nog niet zo lang geleden gescheiden. De scheiding voelt als een bevrijding voor haar. Diezelfde zomer huurt ze een vakantiehuisje aan zee. Van onder haar parasol op het strand kijkt ze naar het geluk van een jonge moeder, Nina, en haar dochtertje. Met bewondering maar ook met jaloezie, omdat het haar herinnert aan de moeizame verhouding met haar eigen, nu volwassen dochters die bij hun vader in Canada zijn gaan wonen. In een opwelling besluit Leda de idylle van Nina en haar dochter te vernietigen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.

Eén gedachte over “Wie is Elena Ferrante en is de serie een aanrader?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *