Carmen Korn, serie De nieuwe tijd op volgorde

Carmen Korn serie De nieuwe tijd op volgorde

Er zijn veel boeken die handelen over de tijd rond de Tweede Wereldoorlog, maar slechts weinig boeken die de Duitse kant van het verhaal laten zien. Wellicht was de tijd daar ook heel lang niet rijp voor. Maar Carmen Korn komt met een hartveroverende serie die het leven van heel gewone vrouwen uit die tijd volgt. Hieronder lees je meer over Carmen Korn, zetten we de serie De nieuwe tijd op volgorde en vertellen we je kort meer over deze boeken.

Volgorde boekenserie Carmen Korn De nieuwe tijd

  1. Dochters van een nieuwe tijd
  2. Tijd om opnieuw te beginnen
  3. De tijden veranderen

Volgorde boekenserie Drie steden van Carmen Korn

  1. En de wereld was jong
  2. Tussen vandaag en morgen

Meer over de serie De nieuwe tijd

Hieronder gaan we kort in op de diverse delen van De nieuwe tijd door Carmen Korn.

Carmen Korn Deel 1: Dochters van een nieuwe tijd

Het verhaal start in 1919 in Hamburg. We volgen 4 vrouwen: Henny, Käthe, Lina en Ida. De vrouwen zijn heel verschillend in denken en karakter, maar ze hebben een gezamenlijke droom: een nieuwe tijd. Na de enorme nederlaag die Duitsland geleden heeft in de Eerste Wereldoorlog, is het nu tijd voor hoop. Het land moet weer opgebouwd worden en deze vriendinnen zijn er klaar voor. Ze leiden een luxe leventje, maar lijken niet in de gaten te hebben dat hun vrijheid binnenkort aan banden gelegd zal worden.

Recensie Dochters van een nieuwe tijd

Dochters van een nieuwe tijd is het eerste deel uit de serie De nieuwe tijd van Carmen Korn. In dit boek lezen we over 4 vriendinnen, die lief en leed met elkaar delen. De achtergrond is beslist boeiend, omdat je hier een stukje Duitsland ziet waar nog maar weinig over gesproken wordt. Het is de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en de nuchterheid waarmee het boek geschreven is, maakt het misschien nog wel indrukwekkender. Toch vlakt dit de personages ook enigszins af. Verder wordt er heel wat tussen de personages geswitcht, wat niet altijd makkelijk wegleest. Maar als je de aandacht erbij houdt, is het beslist een aanrader. Want in dit boek krijg je echt een inkijkje in het gewone leven van Duitse vrouwen voor de Tweede Wereldoorlog. Een verrassend perspectief. Wanneer je deel 1 gelezen hebt, zal je ook de andere delen willen lezen, en dat is wellicht het grootste compliment dat je een schrijver kunt geven.

Bekijk ook:  Preston & Child, een bijzonder schrijversduo: Pendergast op volgorde en meer

Carmen Korn Deel 2: Tijd om opnieuw te beginnen

Inmiddels zijn vele dromen uiteen gespat. Het is het jaar 1949, het nazitijdperk is afgesloten, maar nog niet vergeten. Vele steden liggen in puin, zo ook Hamburg. Käthe is verdwenen en Henny is naar haar op zoek. Ida vindt in haar relatie niet wat ze zoekt en Lina opent een nieuwe boekwinkel in een stad die nog maar net opkrabbelt. We volgen de vriendinnen verder na de catastrofe van de Tweede Wereldoorlog en zien de jaren ’50 en ’60 aan ons voorbijtrekken. Een stukje geschiedenis, verweven met een verhaal over 4 vriendinnen.

Carmen Korn Deel 3: De tijden veranderen

In het derde deel van deze serie van Carmen Korn vieren we Henny’s zeventigste verjaardag. Het is het jaar 1970 en de vriendinnen zijn nog net zo hecht als vroeger. Natuurlijk genieten ze ervan dat ook dochters en kleindochters bij hen zijn. Ze delen kleine en grootse momenten met elkaar. De familie kent geluk en verdriet, tegen een achtergrond van een veranderende wereld en een verdeeld Duitsland.

Nieuwe serie Carmen Korn: Drie steden

En de wereld was jong, Carmen Korn

Deel 1: En de wereld was jong

1 januari 1950: een nieuw decennium is aangebroken. Er wordt reikhalzend naar uitgekeken, want de oorlog heeft diepe wonden achtergelaten. Het huis van Gerda en Heinrich Aldenhoven in Keulen barst uit zijn voegen, maar Heinrichs kunstgalerie levert niet genoeg geld op om alle hongerige monden te voeden. In Hamburg verlangen Gerda’s vriendin Elisabeth en haar man Kurt naar de terugkeer van schoonzoon Joachim. Is hij nog in leven? En Margarethe, geboren Aldenhoven, is van Keulen naar San Remo verhuisd. Het leven aan de zijde van haar Italiaanse echtgenoot lijkt zorgeloos, maar haar bemoeizieke schoonmoeder kwelt haar. Hoe verschillend ze hun nieuwjaarsdag ook doorbrengen, ze vragen zich allemaal hetzelfde af: zullen onze oorlogswonden eindelijk helen? En wat zal de toekomst ons brengen?

Tussen vandaag en morgen Carmen Korn

Deel 2: Tussen vandaag en morgen

Een nieuw decennium breekt aan voor de drie bevriende families uit Keulen, Hamburg en San Remo. De jaren zestig beloven welvaart en levensvreugde. Ook de galerie van Gerda en Heinrich in Keulen floreert. Dochter Ursula in Hamburg verwacht haar eerste kind. Ze is Elisabeth en Kurt dankbaar dat ze haar en Joachim een thuis hebben gegeven, maar samenwonen valt niet mee. Ook in San Remo is het naast elkaar bestaan van generaties niet gemakkelijk. Gianni maakt zich vooral zorgen over zijn vriend Pips, de pianist van zijn jazzclub, die geconfronteerd wordt met een zwarte bladzijde uit zijn verleden.

Wie is Carmen Korn?

Wie is Carmen Korn eigenlijk? Carmen Korn werd geboren in 1952 en is van Duitse komaf. Naast schrijfster is ze ook journaliste en ze woont inmiddels al heel wat jaren in Hamburg. Niet zo verrassend dus, dat haar boekenserie zich daar afspeelt. Inmiddels heeft ze al vele boeken geschreven, in allerlei genres. Ze heeft niet alleen de bovenstaande romans geschreven, maar ook thrillers en kinderboeken. De serie De nieuwe tijd werd vertaald door Olga Groenewoud.

Bekijk ook:  De volgorde van de Bridgerton boeken én twee andere series van Julia Quinn

Nieuwste boek van Carmen Korn

Heb je genoten van deze serie? Goed nieuws, want er komt een nieuw boek aan van Carmen Korn. De titel wordt ‘En de wereld was jong’. Het verhaal begint rond 1950 en zal dus opnieuw gaan over de ingewikkelde tijd na de Tweede Wereldoorlog. Het boek staat gepland voor het najaar van 2021, maar er is nog geen exacte datum bekendgemaakt. Op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook, dan vertellen wij je graag meer over dit nieuwe boek van Carmen Korn!

Vergelijkbaar met Carmen Korn

Welke boeken zijn vergelijkbaar met de serie van Carmen Korn? De serie is eigenlijk uniek te noemen, dus echt eenzelfde verhaal vind je niet zo snel, maar deze boeken zou je zeker kunnen overwegen als je bovenstaande serie leuk vond:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord