Jack Ryan boeken, de Amerikaanse James Bond van Tom Clancy

De boekenserie Jack Ryan van Tom Clancy is in Amerika net zo beroemd als James Bond van Ian Fleming in Groot-Brittannië. Jack Ryan is bepaald geen type dat constant met een pistool rond loopt. Affaires met beeldschone buitenlandse spionnes zitten er voor hem ook niet in. Zijn echtgenote is chirurg en kan uitstekend met een scalpel om gaan en dan kan je als man beter geen risico’s nemen. Als docent geschiedenis deed hij af en toe een klusje als analyticus voor de CIA. Daarin is hij erg goed en na enige tijd neemt hij het aanbod aan om fulltime voor de geheime dienst te gaan werken. Zijn carrière is op zijn minst spectaculair te noemen en valt te volgen in de hieronder opgenomen serie.

In principe gaan er verschillende boeken vooraf aan de Jack Ryan-serie. De eerste delen handelen nog niet of slechts zijdelings over Jack Ryan, maar gaan met name over John Clark, eveneens CIA-agent. Verder handelen de latere delen over Jack Ryan Jr. Deze delen lopen tussen de boeken over Jack Ryan Sr. heen. Hieronder noemen we al deze boeken van Tom Clancy onder één noemer, namelijk de Jack Ryan-serie.

De Jack Ryan-boeken van Tom Clancy op volgorde

 1. De meedogenlozen – Without remorse
 2. Ongelijke strijd – Patriot games
 3. Het rode gevaar – Red rabbit
 4. De jacht op de Red October – The hunt for Red October
 5. Kardinaal van het Kremlin – The Cardinal of the Kremlin
 6. De Colombia connectie – Clear and present danger
 7. Golf van ontzetting – The sum of all fears
 8. Ereschuld – Debt of honor
 9. Uitstel van executie – Executive orders
 10. Uur van de waarheid – Rainbow Six
 11. De beer en de draak – The bear and the dragon
 12. De tanden van de tijger – The teeth of the tiger
 13. Op leven en dood – Dead or alive
 14. In het vizier – Locked on
 15. Dubbele dreiging – Threat vector
 16. Op commando – Command authority
 17. Verdenking van verraad – Support and defend
 18. In de aanval – Full force and effect
 19. Onder vuur – Under fire
 20. Opperbevel – Commander in chief
 21. Plicht en eer – Duty and honour
 22. Vriend of vijand – True faith and allegiance
 23. Confrontatie – Point of contact
 24. In zijn macht – Power and empire
 25. Vuurlinie – Line of sight
 26. Eer en geweten – Oath of office
 27. Vijandelijk contact – Enemy contact
 28. Erecode – Code of honor
 29. Kettingreactie – Firing point
 30. Schaduw van de draak – Shadow of the Dragon 
 31. Doelwit – Target Acquired 
 32. Commandocentrum – Chain of Command 
 33. Nul uur – Zero hour

Wie was Tom Clancy?

De auteur werd geboren in 1947 en overleed in 2013. Het grootste gedeelte van zijn leven woonde hij in de Amerikaanse universiteitsstad Baltimore. Hij ambieerde een militaire loopbaan, maar zijn slechte zicht maakte dat onmogelijk. Hij studeerde Engels aan de befaamde Universiteit van Baltimore maar begon daarna een carrière als verkoper van verzekeringen. Zijn belangstelling voor de scheepvaart en technologische ontwikkelingen was erg groot. Mede daarop gebaseerd schreef hij in 1984 het boek: De jacht op de Red October.

Het is een spannende thriller over een Russische superduikboot. Met een nieuwe technologie is deze onhoorbaar voor Amerikaanse marineschepen. Het boek verkocht goed en kreeg ook goede kritieken. Toch zou Clancy waarschijnlijk verzekeringen zijn blijven verkopen als de toenmalige president Reagan zich er niet mee had bemoeid. Deze stond bekend om zijn agressieve houding ten opzichte van de Sovjet-Unie dat hij regelmatig aanduidde als ‘het rijk van het kwaad’. Die omschrijving kwam overigens van J.R.R. Tolkien. De grootste fantasy-schrijver ooit sprak over Mordor, het rijk van het kwaad en veel lezers denken dat hij daarmee de Sovjet-Unie bedoelde.

Bekijk ook:  Arsène Lupin boeken op volgorde

President Reagan noemde het boek van Clancy ‘perfect’ omdat deze de meedogenloze aard van de Sovjetleiders uitstekend had begrepen. Het boek werd daardoor wereldberoemd en verfilmd met in de hoofdrol wijlen Sean Connery, de ‘echte’ James Bond. Hij speelde echter niet Jack Ryan, maar de kapitein van de Red October. Clancy werd na dit eerste boek een fulltime schrijver van bestsellers.

Wat kan je verwachten in de boeken van Tom Clancy?

Misschien had Clancy wel een rol voor ogen die hij toedicht aan Jack Ryan. De analyticus is geen cowboy al wordt hij soms door zijn tegenstanders zo genoemd. Hij analyseert militaire inlichtingen en komt daarbij soms tot verrassende conclusie die door de echte spionnen met gevaar voor eigen leven moeten worden bevestigd. De boeken geven ook een kijkje wat er gebeurt op het hoogste regeringsniveau van de voormalige Sovjet Unie, China, Iran etc. Maar ook de leiding van de VS wordt niet gespaard.

De inlichtingen van Ryan kunnen niet altijd voorkomen dat het misloopt. Als er oorlog uitbreekt, komt de enorme technische kennis van Clancy om de hoek kijken waar het militaire apparatuur en tactiek betreft. De lezer wordt meegezogen in een wereld waar het lot van landen soms afhangt van schijnbaar onbeduidende toevallen. De boeken over Jack Ryan beginnen op het moment van de Koude Oorlog, maar volgen daarna de recente geschiedenis. De volgorde hierboven is ook gebaseerd op de periode waarin het verhaal speelt en niet op het moment van uitgifte.

Tom Clancy In zijn macht

Zijn de boeken afzonderlijk leesbaar? 

Hoewel er een verloop van tijd in de boeken is en Jack Ryan daarin diverse functies doorloopt, kan je de boeken ook gewoon afzonderlijk lezen. Indien nodig wordt er kort ingegaan op een eerder boek dat heeft geleid tot de politieke situatie die tot het verhaal dat gaat volgen heeft geleid.

Verfilmingen boeken Clancy

Meerdere boeken van Clancy zijn verfilmd, tot dusverre 6 stuks. In twee daarvan is er een zeer bekende hoofdrolspeler: Harrison Ford. In deze films wordt Jack Ryan meer een James Bond dan Clancy ooit bedoeld heeft, maar het is blijkbaar nodig om de films extra vaart te geven met een soort super spion die alles zelf oplost. Er zijn ook meerdere games op basis van zijn boeken gemaakt, waarbij De jacht op de Red October het meest succesvol was.

Beste boeken Jack Ryan

Er zijn veel goede boeken in de Jack Ryan-reeks, maar hier lichtten we het grootste succes van Tom Clancy uit.

1. De jacht op de Red October

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, handelt deze spannende thriller over een Russische superduikboot. Sommigen zien dit deel als het eerste deel uit de Jack Ryanreeks, maar zoals je in ons lijstje kunt zien, zijn er nog andere delen die weliswaar later geschreven zijn, maar die je er wel aan vooraf kunt lezen. Ben je niet zo’n serielezer, maar lees je liever standalones? Dan is De jacht op de Red October zeker onze aanrader.

2. Kettingreactie

Een ander goed boek in de Jack Ryan boekenreeks is ‘Kettingreactie‘. Dit is geschreven in de stijl van Tom Clancy door Mike Maden, een bekende naam in dit wereldje. Hij schreef ook al een aantal eerdere thrillers in deze serie.

Kettingreactie gaat over Jack Ryan jr., die tijdens zijn vakantie in Barcelona een vroegere vriendin tegenkomt, Renee Moore. Ze hebben allebei weinig tijd, maar spreken af om elkaar later die dag te ontmoeten. Als Jack het café uitloopt waar ze elkaar ontmoetten, is er een enorme explosie. Renee is niet meer te redden en fluistert nog één woord als ze in zijn armen sterft: Sammler. Dat is het begin van een lange jacht.

Nieuwste boek in de Jack-Ryan boekenreeks

Op zoek naar het nieuwste boek van Tom Clancy? Hieronder vind je het nieuwste deel uit de reeks Jack Ryan.

Nul uur Tom Clancy

Wanneer de leider van Noord-Korea dodelijk gewond raakt, brandt verborgen voor de buitenwereld een strijd om zijn opvolging los. Maar zonder dat iemand daar opdracht toe geeft, wordt ook automatisch een leger van spionnen in buurland Zuid-Korea geactiveerd. Jack Ryan junior is net in Seoul om een potentieel nieuw lid van de Campus te spreken – de geheime dienst die door zijn vader is opgericht – wanneer een golf van geweld de Zuid-Koreaanse hoofdstad overspoelt. Terwijl de gehele wereld angstig toekijkt hoe de situatie op het Aziatische schiereiland steeds penibeler wordt, neemt een mysterieuze vrouw vanuit Noord-Korea contact met Jack op. Ze biedt hem de mogelijkheid om een tweede Koreaanse oorlog te voorkomen. Maar de prijs die hij daarvoor moet betalen, zou weleens hoger kunnen zijn dan hij zich kan veroorloven…

Bekijk ook:  Tomas Ross, zijn 3 beste boeken & nieuwste boek

Beste los te lezen boek van Clancy: Operatie Rode Storm / Red Storm Rising

Op zoek naar het beste boek van Tom Clancy in het algemeen? Operatie Rode Storm is een van de romans waarin Jack Ryan niet voorkomt, maar het is een mooi voorbeeld van de schrijfkunst van Clancy. Als je dit boek kan waarderen, ben je klaar voor het echte werk.

De Koude Oorlog is nog volop in gang als een groep moslims uit een van de zuidelijke gebieden van de Sovjet Unie een aanslag pleegt op een olievindplaats in West-Siberië. De sabotage is een compleet succes en de brand wordt door alle spionage satellieten waargenomen. Het Kremlin heeft het over technische problemen en de analisten in het westen halen hun schouders op. De Sovjet Unie heeft immers nog genoeg olie. Dat is echter niet het geval. Er zijn ook problemen op andere velden en met de huidige productiecapaciteit zal er in de winter onvoldoende olie zijn. Niet alleen voor de burgers maar ook voor de militairen. Geld om zoveel olie te kopen is er ook niet beschikbaar zonder de economie te raken.

De machthebbers in het Kremlin nemen een pragmatische beslissing. Ze zullen de olie nemen die ze nodig hebben en dat betekent de verovering van de landen rond de Perzische Golf. Daarvoor moet echter eerst de NAVO worden uitgeschakeld. Het plan heet ‘Rode Storm’. Gedurende 4 maanden zal er een politieke misleiding van het westen plaatsvinden en in die periode moet het leger in topconditie worden gebracht. De misleiding die gebaseerd is op een belofte van het eindigen van de wapenwedloop zorgt voor verbazing maar ook opluchting in het westen. Is het eindelijk tijd voor vrede? Maar er zijn ook details die niet passen bij de woorden van de politici. Als het kwartje valt bij de militaire inlichtingendiensten beseffen die verbluft dat er een nieuwe wereldoorlog voor de deur staat, terwijl niemand snapt waarom.

Bekijk ook: Jack Reacher, de (anti)held van Lee Child

Opmerkelijke feiten

 • Na het overlijden van Tom Clancy zijn er op verzoek van zijn familie boeken geschreven over Jack Ryan en andere hoofdpersonen (de jonge generatie Ryans) door andere schrijvers. Deze hadden soms ook al meegeschreven of meegewerkt aan andere boeken.
 • In Patriot Games (Ongelijke strijd) zijn er rollen weggelegd voor Prins Charles en zijn toenmalige echtgenote Prinses Diana. De bewondering voor het Britse koningshuis van Clancy is in dit boek overduidelijk. Een aantal passages zullen met de kennis achteraf over deze relatie zeer onwaarschijnlijk overkomen.
 • Clancy had er duidelijk plezier in om zijn boeken niet te dun te maken. De meeste tellen rond de 600-700 pagina’s.

Conclusie

Tom Clancy is de inspirator geweest voor een heel leger van schrijvers van techno-thrillers. Zijn boeken zijn een uitstekende analyse van wat momenteel mogelijk is op militair gebied. Zijn analyses van politiek in dictaturen en democratische landen is soms ongelooflijk scherp. Maar in eerste instantie is het gewoon spannende lectuur die je lange tijd leesplezier geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *