Jack Reacher, de (anti)held van Lee Child

Ken jij Jack Reacher van Lee Child al? Stel je voor: een kerel van 1,95 meter, gebouwd als een beer en meer dan 100 kilo zwaar. In zijn carrière heeft hij kennis opgedaan van allerlei vechtsporten. Ook wapens kennen voor hem geen geheimen. Als het op vechten aankomt, geldt voor Reacher maar één ding: winnen. Wie sportiviteit verwacht van hem, ligt meestal kermend op de grond voordat hij begreep dat het gevecht al was begonnen. Maar er is ook een andere Reacher, en die is intelligent, belezen en charmant. Veel mooie vrouwen zijn onder de indruk, maar lang duurt een relatie nooit. De belangrijkste karaktereigenschap van Jack Reacher is dat hij niet tegen onrechtvaardigheid kan. En dat is nu iets dat hij vrijwel overal tegenkomt.

Jack Reacher: de boeken van Lee Child

Waar komt deze figuur die in alle romans van Lee Child de hoofdrol speelt vandaan? Als je alle boeken van Lee Child leest, kom je steeds meer te weten over Jack Reacher. Op jonge leeftijd heeft hij zijn ouderlijk huis verlaten en is gaan studeren op Westpoint. Dat is het opleidingsinstituut voor Amerikaanse legerofficieren. Na zijn afstuderen komt Jack Reacher terecht bij de militaire politie. Hier leert hij alle donkere kanten van de maatschappij kennen en beseft hij dat een gevecht verliezen geen optie is in deze keiharde wereld. Zijn carrière verloopt voorspoedig, omdat hij een goede neus heeft om misdaden op te lossen.

Zijn hoogste rang is majoor, maar dan maakt hij in de ogen van zijn superieuren een fout en wordt gedegradeerd tot kapitein. Reacher beseft dat hij vijanden heeft gemaakt op hoge posities en vertrekt op relatief jonge leeftijd uit het leger. Hij gaat doen wat hij zich had voorgenomen na zijn pensioen: hij wil de VS leren kennen en dat enorme land doorkruisen. Dat doet hij op zijn eigen manier. De enige bagage die hij meeneemt is een opvouwbare tandenborstel. Als het nodig is, koopt hij stevige, maar goedkope nieuwe kleding. De oude verdwijnt dan meteen in een prullenbak. Geld verdient hij vaak door klusjes te doen en als dat niet lukt, haalt hij het met tegenzin van zijn bankrekening. Als hij op een zaakje stuit wat hem niet aanstaat, zoekt hij dat uit. Veel mensen zouden dat liever niet hebben gezien, want het kost ze meer dan ze ooit hadden gedacht. Daarna trekt Reacher weer verder.

Alle boeken van Lee Child over Jack Reacher

De 25 boeken over Jack Reacher zijn als volgt uitgegeven:

 1. Jachtveld (Originele titel: Killing floor)
 2. Lokaas (Originele titel: Die trying)
 3. Tegendraads (Originele titel: Tripwire)
 4. De bezoeker (Originele titel: The visitor)
 5. Brandpunt (Originele titel: Echo burning)
 6. Buitenwacht (Originele titel: Without fail)
 7. Spervuur (Originele titel: Persuader)
 8. De vijand (Originele titel: The enemy)
 9. Voltreffer (Originele titel: One shot)
 10. Bloedgeld (Originele titel: The hard way)
 11. De rekening (Originele titel: Bad luck and trouble)
 12. Niets te verliezen (Originele titel: Nothing to lose)
 13. Sluipschutter (Originele titel: Gone tomorrow)
 14. 61 uur (Originele titel: 61 hours)
 15. Tegenspel (Originele titel: Worth dying for)
 16. De affaire (Originele titel: The affair)
 17. Achtervolging (Originele titel: A wanted man)
 18. Ga nooit terug (Originele titel: Never go back)
 19. Persoonlijk (Originele titel: Personal)
 20. Daag me uit (Originele titel: Make me)
 21. Onder de radar (Originele titel: Night school)
 22. Nachthandel (Originele titel: The midnight line)
 23. Verleden tijd (Originele titel: Past tense)
 24. Blauwe maan (Originele titel: Blue moon)
 25. De wachtpost (Originele titel: The sentinel)
 26. Liever dood dan levend (Originele titel: Better off dead)
 27. Geen plan B (Originele titel: No plan B)
 28. Het geheim (Originele titel: The secret)

Op doorreis – Lee Child – verhalenbundel over Jack Reacher: een verhalenbundel met 10 lange en 2 korte verhalen.

Moet je Jack Reacher op volgorde lezen?

Is het verstandig om de boeken van Jack Reacher op volgorde te lezen? Alle boeken zijn afzonderlijk leesbaar al is het soms prettig om meer van de achtergrond te weten, die in eerdere boeken is opgenomen. De volgorde van de boeken volgt  niet zozeer de chronologie van het leven van Reacher. Soms gaan ze terug in de tijd. In ‘De vijand’ wordt beschreven hoe Jack Reacher in de problemen komt als majoor bij de militaire politie. In eerdere boeken is hij al op zwerftocht door de VS. Het boek ‘61 uur’ heeft een bijzondere plaats in de reeks. Deze moet je eigenlijk lezen om de achtergrond van de boeken daarna te begrijpen.

Bekijk ook:  Boeken tijdens de coronacrisis: dit lazen we massaal

Lee Child – 61 uur

jack-reacher-61-uur

Bolton, South Dakota. Jack Reacher zit vast en kan niet vertrekken: de sneeuw blijft maar vallen en het is extreem koud. Nietsdoen past niet bij Jack, hij helpt de plaatselijke politie. Ze hebben 61 uur om een klusje te klaren. Er staat een enorme drugsdeal gepland, maar dit zal echt uit de hand gaan lopen, doordat iedereen is omgekocht. De Rus wrijft zich in de handen, terwijl de Mexicaan onderweg is. Maar zij kennen Jack Reacher nog niet.

Over Lee Child

Lee Child is een pseudoniem van Jack Grant. Inmiddels is de schrijver 66 en nieuwe boeken over Jack Reacher zullen worden geschreven door zijn jongere broer Andrew. Lee Child werd geboren in Coventry en ging naar dezelfde school als  die  door J.R.R. Tolkien werd bezocht. Nadien studeerde hij rechten en werd na enige omzwervingen aangenomen bij Granada Television. In 1995 kreeg hij bij een reorganisatie ontslag. Hij besloot een boek te schrijven, aan de keukentafel en met de hand omdat hij pas een computer wou kopen als het boek een succes zou worden. De naam van zijn hoofdpersoon ontstond toen zijn vrouw opmerkte dat hij altijd nog ‘reacher’ (vakkenvuller) kon worden in de supermarkt als het schrijven niet zou vlotten. Ondanks die opmerking is Lee Child nog steeds getrouwd met haar en ze hebben 1 dochter. Jachtveld werd een internationale bestseller en daarna volgde er een groot aantal andere avonturen voor een enthousiast lezerspubliek.

Verfilmingen Jack Reacher

Inmiddels zijn er twee boeken van Lee Child verfilmd: Voltreffer in 2012 (One Shot) en Ga nooit terug in 2016 (Never go back). In beide films speelde topacteur Tom Cruise de hoofdrol van Jack Reacher. Het script werd behoorlijk aangepast ten opzichte van de boeken. Ook was de keuze van Tom Cruise wellicht niet geheel de meest logische voor de ruige Jack Reacher uit de serie. Toch werden de films een succes. Gekscherend wordt wel eens gezegd dat de titel Never go back wel erg letterlijk werd genomen door Tom Cruise. Vergelijkbare films met Jack Reacher zijn de delen van Mission Impossible die je op Netflix vindt. Wil je echter een goede indruk krijgen wat Lee Child als schrijver voorstelt, dan kan je beter een van zijn boeken lezen in plaats van de films te gaan bekijken.

Voltreffer Lee Child

voltreffer-lee-child

In Voltreffer van Lee Child lezen we hoe er 5 mensen zomaar worden neergeschoten in een Amerikaanse stad. James Barr, ex-militair, is de belangrijkste verdachte. Er zijn zeker bewijzen tegen hem, maar hij weigert te praten. Hij zegt slechts één ding, en dat is dat hij Jack Reacher wil spreken. Wat is de rol van James Barr?

Ga nooit terug – Lee Child

ga-nooit-terug-lee-child

Jack Reacher keert naar zijn oude hoofdkwartier terug. Het is de enige plaats die echt voelt als thuis voor hem. De nieuwe majoor, Susan Turner, zal er zijn om hem te ontvangen, maar als hij bij de basis aankomt, is zij verdwenen. Jack Reacher wordt beschuldigd van een misdrijf. Maar hij geeft zich niet zomaar gewonnen. Hij staat zijn mannetje, of dat nu tegen echte boeven is, of tegen het leger en de FBI.

Wat kan je verwachten van de boeken?

Een van de boeken begint met de volgende scènes die je beslist zal herkennen als je dat boek kiest.

Jack Reacher arriveert laat in een wat verlopen motel aan de rand van een klein stadje. Hij bestelt zijn favoriete drank: een sterke kop koffie. Die smaakt alsof de koffie al uren heeft staan pruttelen. Er zit nog een oudere man aan de bar, duidelijk met een glas whisky te veel op. De telefoon gaat en de barman spreekt de beschonken gast aan: ‘Dokter, mevrouw H. heeft een ernstige bloedneus en vraagt of u even wilt langskomen’. De dokter mompelt wat over twee aspirines en watten en dat hij morgen wel even komt kijken. De barman praat nog wat met de dame. Daarna zwijgen beide mannen en ze lijken nerveus.

Bekijk ook:  Arsène Lupin boeken op volgorde

Jack bemoeit zich ermee en zegt dat de dokter toch beter kan gaan kijken, hij zal de auto wel besturen. De dokter kijkt eens goed naar Jack en besluit dat hij weinig keuze heeft. Mevrouw H. blijkt een zeer aantrekkelijke vrouw te zijn, maar het is duidelijk dat ze niet voor de eerste keer ‘tegen de deur is gelopen’ en dat de dokter dit ook heel goed weet. Jack ziet de trouwfoto maar de vrouw wil niet zeggen waar haar man naar toe is. Met zijn ervaring weet Reacher dat echter eenvoudig uit te pluizen. Hij vindt de echtgenoot in een nabijgelegen bar in gezelschap van een paar vrienden. Als hij de man aanspreekt op zijn gedrag, lacht die hem uit en neemt een dreigende houding aan. Met één klap beukt Reacher de neus van de man kapot en zegt hem dat dit slechts een waarschuwing was. De drie vrienden blijven geschokt zitten. Zij weten immers wiens neus zojuist is verwoest.

Beste boek van Lee Child

Wat is het beste boek in de Jack Reacher boekenreeks? Dit is uiteraard een persoonlijke keuze, maar wij kunnen het boek Onder de radar van Lee Child beslist aanbevelen.

onder-de-radar-lee-child

Tijdens deze geheime missie vertrekt Jack Reacher naar Duitsland. Er is een boodschap gebracht aan een jihadistische cel dat ‘de’ Amerikaan honderd miljoen dollar wil hebben. Wie is deze Amerikaan en waarvoor krijgt hij dit geld? Jack Reacher gaat op onderzoek uit, maar loopt tegen allerlei dubbele agenda’s en sterke tegenspelers aan. Hij moet onder de radar blijven om zichzelf veilig te stellen.

de-wachtpost-lee-child

De wachtpost Lee Child

Ook De wachtpost is een aanrader. Dit boek schreef Lee Child samen met zijn broer Andrew Child. Tijdens zijn zwerftocht stapt Jack Reacher in Nashvill in Tennessee uit de bus. Hij wil daar overnachten en genieten van countrymuziek. Maar dan komt hij een stelletje muzikanten tegen die door een lokale cafébaas zijn afgezet. Jack Reacher kan dat niet zomaar laten gebeuren.

Voor wie zijn de boeken van Lee Child bedoeld?

De beschrijving geeft aan dat het er niet zachtzinnig aan toe gaat in de boeken. Er is ook altijd een dreigende sfeer en de misdaden zijn beslist niet mis. Vooral een manlijk publiek zal worden aangesproken door het ruige gedrag van Reacher. Maar ook voor vrouwen die wel van een stoere bink met inhoud houden, is deze serie beslist een aanrader.

De nieuwe Jack Reacher

Ben je op zoek naar de nieuwe Jack Reacher? De titel is al bekend: Het geheim. Dat belooft dus weer een spannend nieuw deel te worden in de Jack Reacher boekenreeks. In oktober 2023 komt dit boek uit, en we houden je op de hoogte. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven. Hieronder lees je meer over het nieuwste boek van Lee Child.

het-geheim-jack-reacher

Het geheim, Lee Child & Andrew Child

1992. Acht eerzame mensen zijn dood aangetroffen op verschillende plaatsen in de vs. Het lijken losstaande ongelukken, tot één lichaam – het slachtoffer van een dodelijke val uit een ziekenhuisraam – voor onverwachte aandacht zorgt.

Die aandacht komt van de minister van Defensie, die gelijk oproept tot een interagency taskforce met Jack Reacher als vertegenwoordiger van het leger.

Reacher is misschien een uitzonderlijke soldaat, maar hij veegt andermans geheimen niet onder het tapijt. Hij haast zich om de moorden te ontrafelen, terwijl hij de geheime agenda’s van zijn nieuwe ‘partners’ omzeilt en zich in de kijker speelt van enkele van de gevaarlijkste mensen die hij ooit is tegengekomen…


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *