Outlander boeken, de Reiziger-serie van Diana Gabaldon

Outlander boeken de Reiziger-serie van Diana Gabaldon

De Netflix-serie Outlander is opgenomen op basis van de bekende Reiziger boekenreeks van Diana Gabaldon. Deze serie heeft momenteel 9 delen. Het verhaal gaat over Claire Randall, een verpleegster die na de WO II plotseling in 1743 terechtkomt. Haar leven staat op zijn kop, maar ook dat van vele anderen. Het is een verrassende serie waarin echt heel veel gebeurt. In dit artikel vind je de Outlander boeken op volgorde, lees je meer over de schrijfster Diana Gabaldon en kun je een korte samenvatting per deel lezen. Verder vind je hier nog twee losse boeken die naast de serie Outlander uitgegeven zijn en meer informatie over het nieuwste deel dat eind november uitkomt!

Outlander boeken op volgorde

De Reiziger-serie van Diana Gabaldon werd vooral bekend door de Netflix-serie Outlander. Hoeveel boeken van Outlander zijn er? Op dit moment zijn er 8 delen in de serie Reiziger, waarvan het 8ste deel uit twee delen bestaat, maar het 9de deel is al onderweg. Wanneer een serie zoveel delen heeft, wil je die natuurlijk wel graag op volgorde lezen. De Outlander boekenreeks kun je beter niet los lezen. De volgorde van de boeken van Outlander is echt belangrijk om het verhaal te kunnen volgen. Vooral ook omdat er twee tijdlijnen in zitten. Lees je de serie door elkaar, dan lopen alle lijnen door elkaar heen. Hieronder vind je de volgorde van de Outlander boeken van Diana Gabaldon.

 1. De reiziger
 2. Terugkeer naar Inverness
 3. De verre kust
 4. Het vuur van de herfst
 5. Het vlammende kruis
 6. Sneeuw en as
 7. Een echo in de tijd
 8. Met het bloed van mijn hart I
 9. Met het bloed van mijn hart II
 10. Vertel het de bijen I
 11. Vertel het de bijen II

Los boek bij de Reiziger-reeks

Wil je toch eerst een los boek lezen? Dan raden wij je De oorsprong aan. Dit boek werd pas later geschreven, maar beschrijft eigenlijk het leven van de jonge Jamie Fraser. Het is beslist een aanrader en aan de hand van dit boek kun je ook beslissen of je de rest van de serie wilt lezen.

De Oorsprong van Diana Gabaldon

Dit boek is momenteel helaas alleen als ebook beschikbaar, maar het is beslist een aanrader. Het boek vertelt meer over het verleden van Jamie. Hij is in de rouw na de dood van zijn vader, maar dat is niet het enige. Hij is ook nog eens in elkaar getimmerd door de Engelsen. Gelukkig komt hij tijdens zijn reis door Frankrijk Ian Murray tegen. Naar Schotland gaan ze liever niet terug en dan lopen ze tegen een bijzondere opdracht aan. Voor een joodse dokter moeten ze twee bijzondere schatten afleveren in Parijs. Het betreft een oud gebedenboek en de bijzondere kleindochter van de arts, die ook nog eens beeldschoon is. Ze is uitgehuwelijkt, maar Jamie en Ian laten zich meeslepen door hun gevoelens. En dan is het te laat.

Wie is Diana Gabaldon?

Wil je meer weten over de schrijfster van Outlander, of zoals de eigenlijke reeks heet: De reiziger-serie? Diana Gabaldon is een Amerikaanse schrijfster die werd geboren in 1952. Ze woont in Arizona en heeft zoölogie en biologie gestudeerd. Lange tijd werkte ze als hoogleraar, maar inmiddels werkt ze fulltime als schrijfster. Ze is bekend geworden als de ‘Outlander schrijfster’, maar ze heeft nog meer series dan deze geschreven, zoals de Lord John-serie.

Outlander boeken deel 1: De reiziger samenvatting

In De reiziger maken we kennis met Claire Randall. In 1945 is zij na de oorlog weer herenigd met haar man Frank en dat moet gevierd worden. Ze gaan op reis naar de Schotse Hooglanden. Wanneer ze daar een stenencirkel binnenstapt, krijgt haar reis ineens een heel andere dimensie. Ze wordt wakker in 1743. En in het Schotland van die tijd maakt ze van alles mee. Haar leven staat zelfs op het spel. De jonge Schot Jamie Fraser komt op haar pad en Claire moet kiezen tussen twee levens en twee liefdes.

Outlander boeken deel 2: Terugkeer naar Inverness samenvatting

Het is even een overstap van deel 1 naar deel 2 in de Reiziger-serie, maar je krijgt er wel wat voor terug. In dit deel volgen we het verhaal van Claire, die haar dochter voor al het andere heeft laten gaan. Maar Brianna is inmiddels volwassen en Claire wil haar de waarheid vertellen. Bovendien verlangt ze terug naar de liefde van haar leven. Maar als Claire terug kan naar Inverness, is ze dan sterk genoeg om te vechten voor deze man?

Outlander boeken deel 3: De verre kust samenvatting

Jamie zou sterven bij de slag om Culloden, maar Claire komt erachter dat hij helemaal niet gestorven is in de strijd. Eigenlijk kunnen Claire en Jamie niet zonder elkaar, maar ze houden het toch vele jaren vol. Maar op deze moeilijke jaren van scheiding volgt een hoopvolle zoektocht. Claire geeft niet op, want een grote liefde is heel veel moeite en verdriet waard. Uiteindelijk vindt ze Jamie terug. Maar echt tijd om van elkaars liefde te genieten hebben ze niet, want ook in dit boek gebeurt er weer van alles.

Outlander boeken deel 4: Het vuur van de herfst samenvatting

In dit boek volgen we de verdere levens van Jamie en Claire. Inmiddels is het al het jaar 1767, en dat betekent dat de Amerikaanse Burgeroorlog op het punt staat om uit te breken. Jamie en Claire sluiten zich aan bij Schotse Hooglanders. Claires dochter Brianna doet een bijzondere ontdekking en wil haar moeder achterna reizen. Ze gaat op zoek naar haar roots, maar stelt daarmee haar toekomst in de waagschaal.

Outlander boeken deel 5: Het vlammende kruis samenvatting

Na vele moeilijkheden hebben Claire en Jamie zich eindelijk kunnen settelen in de wondermooie natuur van North Carolina. Ze genieten van een rustig bestaan, maar dat blijkt hen al snel niet gegund te zijn. Er duiken oude bekenden op die eigenlijk helemaal geen graag geziene gasten zijn. Claire weet als geen ander dat de Amerikaanse Burgeroorlog eraan komt en ze houdt haar hart dan ook vast.

Outlander boeken deel 6: Sneeuw en as samenvatting

Sneeuw en as is weer een roerig deel van de Outlander boekenreeks. In dit deel moet Jamie van de Gouverneur de kolonisten onder controle houden. Claire weet echter de uitkomst van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog al en Jamie weet dus ook dat iedereen die gehoorzaamt aan de troon in een later stadium gedood zal worden. Het wordt hem beslist niet makkelijker gemaakt als de kolonisten in Claire een heks zien en haar op de brandstapel willen zetten.

Outlander boeken deel 7 Een echo in de tijd samenvatting

In 1778 lijkt het er nog totaal niet op dat de Amerikanen de opstand gaan winnen, maar Jamie en Claire weten al hoe dit zal eindigen. Maar Jamie zal niet alles op alles zetten om tot de winnende partij te behoren, omdat hij niet graag zijn zoon tegen zal komen op het slagveld. Claire vecht misschien wel net zo hard als hij om te zorgen dat hij het leven er niet bij inschiet.

Outlander boeken deel 8: Met het bloed van mijn hart I samenvatting

Jamie is niet verdronken, zoals Claire steeds gedacht had. Maar inmiddels heeft ze een heel ander leven. Als Jamie erachter komt dat ze getrouwd is met Lord John, bloedt zijn hart. Brianna is haar zoontje Jem kwijtgeraakt en iedereen gaat naar hem op zoek. De leidraad in dit verhaal is echter nog steeds de diepe liefde van Claire en Jamie.

Outlander boeken deel 8: Met het bloed van mijn hart II samenvatting

Jamie vecht toch aan de kant van de kolonisten. Claire heeft haar werk als verpleegster op zich genomen, hoewel dat natuurlijk heel anders gaat dan in de jaren 40 van de 20ste eeuw. Maar haar kennis zorgt ervoor dat mensen die normaalgesproken geen kans meer hadden, nu soms toch gered kunnen worden. Intussen is het nog steeds Jamies grootste angst dat hij op het slagveld tegenover William komt te staan.

Outlander boeken deel 9: Vertel het de bijen – 1 samenvatting

Het negende deel van de Reiziger-serie van Diana Gabaldon is ook weer opgesplitst in twee delen voor de Nederlandse vertaling. In dit boek worden Claire en Jamie eindelijk herenigd met Brianna en haar man Roger en hun kinderen. Maar de ene oorlog is amper voorbij als de andere zich alweer aankondigt. De Amerikaanse Revolutie komt met rasse schreden dichterbij. Zal deze ook hun familie treffen?

Bekijk ook:  M.J. Arlidge boeken: Helen Grace op volgorde

Je kunt het boek bij bol.com nu alvast reserveren. Natuurlijk kun je wel achteraf betalen, dat doe je dus pas na ontvangst.

Outlander boeken deel 9: Vertel het de bijen – 2 samenvatting

Vertel het de bijen komt in het Nederlands uit in twee delen, omdat het origineel behoorlijk dik is. Het verhaal gaat over Brianna en Roger, die het heden verwisselen voor het verleden om bij Claire en Jamie te kunnen zijn. Maar is het verleden wel zoveel veiliger dan het heden? Kunnen ze de dreiging waaraan ze ontsnapt zijn in de twintigste eeuw ook in de achttiende eeuw te slim af zijn? En zal de Amerikaanse Revolutie Jamie en Claire nu voorgoed uit elkaar drijven? Ben je nieuwsgierig geworden naar deze roman, dan kun je die nu alvast hier reserveren. Deel 1 en 2 van Vertel het de bijen komen in februari 2022 uit. Ben jij straks een van de eersten die deze boeken in handen heeft?

Zeven stenen – losse Reiziger-verhalen

Dit boek kun je het beste lezen als je de meeste Outlander boeken al achter de rug hebt. Er komen namelijk allerlei personen in voor die je al kent uit de Reiziger boekenserie. Een musthave voor alle Reiziger-fans!

Gabaldon Reiziger-serie recensie

Het voert te ver om hier van elk deel een recensie te plaatsen, daarom plaatsen we hier een korte recensie van de Reiziger-serie als geheel. Vaak is het zo dat een serie op den duur wat langgerekt wordt, maar Diana Gabaldon heeft het in zich om steeds weer een bepaalde spanning in de boeken te leggen, waardoor je door wilt lezen. Soms is de overstap van het ene naar het andere boek wat abrupt, maar je wordt al snel weer in het verhaal getrokken. De boeken worden gekenmerkt door een mooie sfeertekening, waardoor je het als het ware voor je ogen ziet gebeuren. Het lijkt allemaal heel echt, terwijl het natuurlijk allemaal te mooi is om waar te zijn; alleen als je kijkt naar de tijdreis die Claire maakt al. Een serie die beslist het lezen waard is, en, al is dat natuurlijk ondergeschikt aan de inhoud, ook nog eens voorzien is van heel mooie kaften. Pareltjes voor in de boekenkast dus.

Bekijk ook:  Corina Bomann boeken: onze aanraders!

Outlander boeken set

Op zoek naar een Outlander boeken set?

De boeken zijn in het Nederlands als e-book als set verkrijgbaar.

Lees je graag boeken in het Engels? Dan zijn de eerste 4 Outlander boeken in set als ebook en als paperback verkrijgbaar.

Wanneer komt het nieuwste Outlander boek uit?

Diana Gabaldon heeft zelf al aangekondigd dat zij met het 10de deel in de Outlander-serie begonnen is. Er komt dus een vervolg op Vertel het de bijen I & II. Diana Gabaldon heeft bekendgemaakt dat ze al met het schrijven van dit boek begonnen is, maar ze kan nog geen datum of zelfs maar een titel geven. Ze moet veel onderzoek doen voor haar romans, vanwege het historische aspect en het kost veel tijd om boeken te schrijven die zo dik zijn als de boeken van Diana Gabaldon. Dat houdt in dat het nieuwe boek van Diana Gabaldon pas rond 2024/2025 verwacht wordt. Nog een tijdje geduld hebben dus!

Zodra het nieuwe boek van Diana Gabaldon gereserveerd kan worden, dan kun je dat nieuws vinden op onze pagina. Kun jij niet wachten tot dit deel uitkomt? Volg ons op Facebook om snel op de hoogte te zijn!

Tip: Clanlands

Heb je genoten van de serie? Dan zal je vast genieten van het boek Clanlands. Met dit boek leer je Schotland beter kennen door de ogen van twee acteurs uit Outlander. Leuk, want zo worden bij elke plaats die ze bezoeken ook scenes uit de serie aangehaald. Zeker een aanrader wanneer je fan bent van de boekenreeks van Gabaldon.

Outlander op Netflix

Outlander telt inmiddels 5 seizoenen. Het eerste seizoen heeft 16 delen, de andere seizoenen hebben 13 afleveringen. Elke aflevering duurt ongeveer een uur, dus je bent zeker wel even zoet met deze serie. Het is een Netflix-serie die zowel voor vrouwen als voor mannen geschikt is. Eigenlijk is het een historisch drama, met een klein beetje fantasy erin. Verder zal je de nodige actie tegenkomen. Het is een heel gevarieerde serie voor volwassenen. Wanneer komt het 6de seizoen van Outlander op Netflix? Het nieuwe seizoen van Outlander is vanaf 7 maart 2023 te zien op Netflix.

Boeken van Diana Gabaldon

Wat is jou het meest bijgebleven van de Outlander-serie? Laat hieronder een reactie achter om jouw favoriete moment met ons te delen!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord