Bestsellers van Dan Brown, het genie

Als je slechts 7 boeken hebt geschreven tot dusverre, maar daarvan 220 miljoen exemplaren zijn verkocht in 40 talen, mag je jezelf dan een genie noemen? Van die 7 boeken zijn er inmiddels ook al 3 met succes verfilmd. Honderdduizenden toeristen hebben met jouw boek in de hand bezienswaardigheden in heel Europa bezocht, speciaal om de tekens en symbolen te bekijken die jij in je boeken hebt beschreven. Als mensen niet meteen je naam herkennen, is het vrijwel zeker dat ze de titel van je meest beroemde boek wel kennen: de Da Vinci Code. Ken jij de bestsellers van Dan Brown al?

Wie is Dan Brown?

Dan Brown werd in 1946 geboren op de campus van de exclusieve Amerikaanse kostschool: the Philip Exeter Academy. Zijn vader was daar leraar wiskunde. Hij studeerde af in Engels en kunstgeschiedenis in Amerika en ging toen naar de universiteit in Sevilla. Na terugkomst vestigde  hij zich in Californië en gaf daar Spaanse les. Hij trad tevens op als popzanger en schreef liedjes. In die carrière werd hij gesteund door Blythe Newton met wie hij in het huwelijk trad. Brown gaf ook een tijdje Engels aan dezelfde kostschool als zijn vader.

Al vanaf vroege leeftijd had hij grote belangstelling voor cryptografie, symbolen en codes. Het is dus begrijpelijk dat Robert Langdon, de hoofdpersoon in 5 van zijn zeven boeken excelleert op dat terrein. Zijn grote internationale doorbraak kwam met de Da Vinci Code dat jarenlang de bestsellerslijsten aanvoerde.

Dan Brown genre

In welk genre schrijft Dan Brown eigenlijk? De boeken van Dan Brown worden tot een nieuw genre gerekend: fact-fiction of faction. Het gaat daarbij om een verzonnen verhaal dat wordt onderbouwd met geschiedkundige feiten en zaken die door de lezers kunnen worden gecheckt. Nadat de Da Vinci Code was uitgebracht was er ook een periode dat lezers het voor een deel als non-fictie beschouwden. Het leverde felle discussies op tussen voor- en tegenstanders. Het boek werd ook verboden door de conservatieve vleugel binnen de Rooms-Katholieke kerk. Wellicht maakte dat het boek nog beroemder.

Thrillers over Professor Robert Langdon

De hoofdpersoon in de serie van Brown toont veel overeenkomsten net Brown zelf. Hij heeft ook een grote belangstelling voor symbolen, codes en middeleeuwse cryptografie. Deze kennis zorgt ervoor dat hij de raadsels kan oplossen die voor buitenstaanders nietszeggend zijn. Hij is geen geen Indiana Jones maar meer een bedachtzame onderzoeker. Af en toe komt hij ook in situaties terecht waar hij geen keuze heeft behalve het meer gewelddadige werk.

de-da-vinci-code-dan-brown

De Da Vinci Code – Dan Brown

De Da Vinci Code van Dan Brown is het razend spannende boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol. Een verhaal vol verrassende feiten over kunst, religie en wetenschap. Verfilmd met Tom Hanks. In Parijs loopt Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, een afspraak met de conservator van het Louvre mis; deze blijkt kort daarvoor te zijn vermoord. Voor de politie is Langdon de belangrijkste verdachte: voordat de man stierf schreef hij namelijk de woorden zoek Robert Langdon op de grond. Geholpen door agente Sophie Neveu maakt Langdon zich uit de voeten. Hij beseft dat de conservator aanwijzingen heeft achtergelaten die alleen hij kan ontcijferen: symbolen die verwijzen naar het werk van Leonardo Da Vinci. Met Neveu begint hij een speurtocht naar het motief van de moord. Maar de politie en de moordenaar zitten hun op de hielen…

Bekijk ook:  De boeken van Jeroen Windmeijer, een onderschat talent?

Kunnen de bestsellers van Dan Brown afzonderlijk gelezen worden?

Professor Robert Langdon wordt vaak bij een kwestie betrokken vanwege de eerdere zaken waarin hij een rol heeft gespeeld. Ook zonder die boeken gelezen te hebben, kan je ieder boek in de serie ook apart lezen. Waarschijnlijk zal je daarna de andere delen ook willen leren kennen.

De boeken van Dan Brown op volgorde

Inmiddels zijn de bestsellers van Dan Brown in vele talen vertaald. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar deze thrillers? Hieronder vind je een overzicht van de boeken van Dan Brown op volgorde.

Professor Robert Langdon serie op volgorde

  1. Het Bernini mysterie – Angels & demons
  2. De Da Vinci code – The Da Vinci code
  3. Het verloren symbool – The lost symbol
  4. Inferno – Inferno
  5. Oorsprong – Origin

Losse boeken van Dan Brown

De verfilmingen van de boeken van Dan Brown

De drie boeken die verfilmd zijn: Angels & Demons, The Da Vinci Code en Inferno. In alle drie speelt Tom Hanks de hoofdrol als Robert Langdon. De films zijn goed ontvangen door publiek en critici en volgen de hoofdlijnen van de boeken zorgvuldig. Maar kan enige film het winnen van de fantasie van een lezer?

Voor wie zijn de bestsellers van Dan Brown bestemd?

Zowel mannen als vrouwen lezen de bestsellers van Dan Brown graag. Ze bevatten veel avontuur, een vleugje romantiek, geschiedenis en mystiek. De geschiedenis hoef je niet te kennen, in de boeken wordt voldoende verteld zonder dat de vaart er hierdoor uitraakt. Wellicht dat je ook aangemoedigd wordt om een aantal boeken waar Robert Langdon naar verwijst te lezen als je interesse wordt gewekt.

Delta deceptie – Dan Brown

De Delta deceptie werd twee jaar voor de Da Vinci code uitgebracht. Het is daarom geen Robert Langdon verhaal. Het begint als volgt:

De verkiezingen komen er weer aan in de VS en de zittende president lijkt weinig kans te maken. Dat komt mede door NASA. De ruimtevaartorganisatie kost ieder jaar miljarden dollars maar lijkt al vele jaren niets meer te presteren. Veel burgers vinden het tijd dat NASA wordt afgebouwd en het werk wordt overgenomen door commerciële bedrijven. De president denkt daar anders over en wordt op dit punt constant aangevallen. Maar dan doet de organisatie een ontdekking die alles kan veranderen.

Bekijk ook:  Alles over de boeken van Terry Hayes: Ik ben Pelgrim én zijn nieuwe boek

De president vraagt Rachel Sexton, wetenschapster en in dienst van de inlichtingendienst, om de ontdekking te onderzoeken en te bevestigen. Over 2 weken zal er live een toespraak zijn waarin de president en de CEO van NASA de ontdekking bekend maken. Rachel zal hierbij ook het woord voeren. Publiek is bekend dat Rachel Sexton geen aanhanger is van de huidige president en ook tegenstandster van het huidige  NASA. Daarmee is duidelijk dat het om iets uitzonderlijks gaat en Rachel stemt in.

Ze wordt meteen naar het Noordpoolgebied gebracht. NASA heeft hier de meest uitzonderlijk meteoriet ooit ontdekt onder het ijs. Er zijn daarin sporen aangetroffen van fossielen van niet aardse afkomst. Eindelijk is de vraag beantwoord en lijkt het zeker dat er buitenaards leven bestaat. Maar de eerste nacht beginnen de problemen al. 

Bijzondere weetjes over Dan Brown

De Da Vinci Code was zo’n enorm succes dat vele schrijvers er een plagiaat van een deel van hun werk in zagen. Brown verwijst via Langdon ook naar een aantal boeken die inspiratie vormen voor het raadsel in zijn bekendste werk. Er zijn minstens 3 procedures tegen hem aangespannen, die alle drie werden verloren. Een van de rechters gebruikte zelfs een Langdon code in zijn uitspraak om duidelijk te maken dat de aanklacht volledig ongegrond was.

Brown vermeldt op zijn website Christen te zijn en dat betekent in de VS vaak een evangelische stroming. Gedurende lange tijd werd hij als antichristelijk beschouwd door conservatieve vleugels van diverse kerken. Zijn ‘ontwrichtende leugens’ werden zelfs als een bedreiging gezien voor het christendom.

Kinderboek van Dan Brown

Voor veel liefhebbers van Dan Brown was het een echte verrassing toen er in 2020 een nieuw boek van hem uitkwam. Want wie zou verwacht hebben dat dat een kinderboek zou zijn?

Het kinderboek van Dan Brown heet Het Wilde Dierenorkest en gaat over Maestro Muis. Maestro Muis begeleidt je op deze avontuurlijke reis. Land, zee, niets is te gek. En natuurlijk kom je onderweg heel veel dieren tegen, die allemaal graag muziek maken. Er zit een leuke app bij waar je de muziekstukken kunt luisteren en door het boek heen kun je bijtjes zoeken en raadsels oplossen. Een heerlijk interactief kinderboek van de hand van Dan Brown.

Nieuwste boek van Dan Brown

Op het nieuwste boek van Dan Brown zullen we nog even moeten wachten. Wel is er al een tipje van de sluier opgelicht: Dan Brown is namelijk bezig met Robert Langdon deel 6. Zodra er iets bekend wordt gemaakt over het zesde deel in de Robert Langdon-serie, dan zullen we het hier zeker melden. Volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

8 gedachten over “Bestsellers van Dan Brown, het genie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *