De boeken van Frank van Marwijk – bekend van Lichaamstaal.nl

Ken jij de boeken van Frank van Marwijk al? Frank van Marwijk is een bekende sociotherapeut en lichaamstaalexpert. Verder is hij directeur van zijn eigen training- en adviesbureau Bodycom Lichaamscommunicatie. Op congressen en andere evenementen heb je hem misschien al wel eens als spreker gehoord. Frank van Marwijk heeft veel interessante boeken geschreven over mensen en hun onderlinge verhoudingen. Een aanrader als je je graag verdiept in de psychologie en de menselijke geest.

Alle boeken van Frank van Marwijk op een rij

Hieronder zetten we eerst alle boeken van Frank van Marwijk op een rij.

Een aantal van deze boeken zijn onlangs uitgegeven in een nieuw jasje. Geen wonder, want dit zijn boeken die vlot doorlezen en die een goed begrip geven van de uitgewerkte onderwerpen. Om dat duidelijk te maken vind je van twee van deze boeken hieronder een recensie. In deze recensies kun je mijn onafhankelijke mening over beide boeken lezen.

Met dank aan Frank van Marwijk en Uitgeverij Haystack voor de recensie-exemplaren!

Recensie Doe niet zo moeilijk – Frank van Marwijk

Wie maakt zich niet eens druk om allerlei kleine dingen? Het zijn vaak van die dingen waar je eigenlijk niet eens over na moet denken, maar op het moment dat je piekert, lijkt het nog veel groter dan het in werkelijkheid is. Het boek ‘Doe niet zo moeilijk’ van Frank van Marwijk, is dan beslist een aanrader.

De gegevens van het boek:

  • Auteur: Frank van Marwijk
  • Titel: Doe niet zo moeilijk – De kunst van het relativeren
  • Uitgeverij: Haystack
  • Aantal pagina’s: 260 blz.
  • Prijs: € 20,00

Waar gaat ‘Doe niet zo moeilijk’ over?

Dit boek draait eigenlijk maar om één ding: leren relativeren. We lopen allemaal wel eens tegen moeilijke situaties aan. Dat kan bijvoorbeeld zijn, omdat het je niet lukt te presteren op je werk of omdat je relatie met je partner in zwaar weer zit. De woorden ‘Doe niet zo moeilijk’ liggen ons al snel voorin de mond. Maar in dit boek lees je dat dat helemaal niet zo’n logische reactie is. Want wat voor de één een moeilijke reactie is, is voor de ander volkomen normaal. Gedachten zijn zo persoonlijk! In dit boek ga je naar de kern: je realiseert je niet alleen dat ieders inzichten anders zijn, maar de schrijver zet je ook stil bij de vragen: ‘Wat is er zo belangrijk?’ en ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren?’. Er is een hoofdstuk gewijd aan gedragsexperimenten, maar je leest ook meer over vergelijkingen met andere mensen en tijdsbeleving.

Hoe zit het boek in elkaar?

Het boek is adequaat opgebouwd: eerst wordt het probleem nader toegelicht, vervolgens gaat de schrijver in op manieren om ermee om te gaan en in het laatste hoofdstuk lees je meer over omgaan met mensen die zelf moeilijk doen. Voorin kun je al een korte inleiding lezen per hoofdstuk, zodat je al een idee hebt van de rode draad in het boek. In elk hoofdstuk worden relatief veel tussenkopjes gebruikt, waardoor het boek overzichtelijk is en je gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt.

Bekijk ook:  De boeken van Farina Eden: De vrouwen van de zeepmakerij op volgorde

Is ‘Doe niet zo moeilijk’ een aanrader?

Ja! Maar waarom dan? Allereerst is het een boek dat voor iedereen geschikt is. Vrijwel elk mens maakt zich wel eens tevergeefs druk om zaken waar je eigenlijk geen invloed op hebt. Verder is het boek heel toegankelijk. De opbouw is ingenieus, maar dat is niet het enige. Het is ook op zo’n manier geschreven dat het voor iedere lezer begrijpelijk is, onder andere door het gebruik van veel voorbeelden en anekdotes. Boeken met een psychologische basis neigen vaak naar een theoretische inhoud, maar dit boek is vooral praktisch opgesteld. Het is een boek dat je echt aan het denken zet. Je leert kijken naar de gedachtegang van jezelf, maar ook naar die van anderen. Verder lees je hoe je met moeilijke situaties om kunt gaan. Je leert eigenlijk je eigen gedachten te beheersen. Er staat bijvoorbeeld dat je veel lastige situaties draaglijker kunt maken door ze te ridiculiseren. Moeilijk doen is enorm besmettelijk. Anderen kunnen je dus makkelijk aansteken. In het boek staan praktische tips met uitleg, zoals:

  • Ga doelgericht met je tijd om.
  • Realiseer je dat voorbij ook echt voorbij is.
  • Geloof in het onmogelijke.
  • Wees flexibel.
  • Neem tijd voor een glimlach.

Ben jij een echte piekeraar? Of valt dat wel mee, maar zou je eigenlijk nog beter en vaker willen relativeren? Dan is dit boek beslist een aanrader voor jou. Het is een praktisch boek waar je blij van wordt en wat je helpt om op een meer ontspannen manier door het leven te gaan. Als je het uit hebt, kun je het natuurlijk in je kast zetten, maar zoals de schrijver zelf zegt: je kunt het beter op je nachtkastje leggen. Want ook als je alles al gelezen hebt, geeft het soms voldoening om een bepaalde passage nog eens terug te lezen. Zo blijf je dat wat je gelezen hebt ook in praktijk brengen.

Recensie Het groot complimentenboek – Frank van Marwijk

Geven we elkaar eigenlijk wel genoeg complimentjes? Volgens ‘Het groot complimentenboek’ zijn we ronduit zuinig met complimentjes. Dat kan dus beslist beter. Wat weet jij eigenlijk over complimentjes? Als je dit boek in handen hebt, zal je beamen dat je er eigenlijk nog helemaal niet zoveel van weet.

  • Auteur: Frank van Marwijk en Hans Poortvliet
  • Titel: Het groot complimentenboek
  • Uitgeverij: Haystack
  • Aantal pagina’s: 320 blz.
  • Prijs: € 26,50

Waar gaat ‘Het groot complimentenboek’ over?

Dit is natuurlijk een inkoppertje. Dit boek gaat over complimenten. Misschien denk je: 320 pagina’s over complimenten, is dat niet een beetje te veel van het goede? Maar wanneer je het boek openslaat, dan zie je meteen hoe gevarieerd de inhoud is. Er wordt onder andere uitgewerkt waarom complimenten geven moeilijk is, welke valkuilen er zijn bij het geven van een compliment en hoe je kunt motiveren. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan vissen naar complimenten en lees je meer over zelfwaardering, oftewel complimenten aan jezelf.

Bekijk ook:  Een leven op onze planeet, David Attenborough - recensie

Hoe zit het boek in elkaar?

Bij ‘Het groot complimentenboek’ beginnen we weer met een inleiding waarin alle hoofdstukken kort uitgewerkt worden. Persoonlijk vind ik dat heel goed, zo krijg je een goed beeld van de inhoud van het boek, maar het maakt het later ook makkelijker om bepaalde passages terug te vinden. In het begin van het boek wordt er ingegaan op erkenning en de ruimte om een compliment te geven. Verder is het complimentenboek een heel praktische ‘gids’ waarbij je meer leest over de do’s en don’ts, maar ook over complimenten waarbij je eigenlijk niet eens wat hoeft te zeggen, zoals via lichaamstaal of gebaren. Voorin het boek staat een handige inhoudsopgave met de hoofdonderwerpen, maar ook hier zie je dat de hoofdstukken weer volop verdeeld zijn in tussenkoppen, wat het lezen vergemakkelijkt. Bovendien staan er veel citaten en voorbeelden in aparte blokken in, wat echt heel prettig wegleest.

Is ‘Het groot complimentenboek’ een aanrader?

Complimentjes geven draait eigenlijk ook om een stukje positiviteit. Niet alleen in de zin dat je een positieve invloed kan hebben op de stemming van iemand anders, maar ook dat je zelf iets positiefs in allerlei zaken probeert te zien. Wat ik zelf erg verfrissend vind, zijn de vele quotes door het boek heen, zoals:

  • ‘Mensen vragen om kritiek, maar eigenlijk willen ze alleen maar lof.’
  • ‘Het oprechtste compliment dat we kunnen schenken, is aandacht.’
  • ‘Beledigingen moeten in zand worden geschreven en complimenten in steen gegraveerd.’
  • ‘Wees langzaam met kritiek en snel met waardering.’

Maar ook zonder deze quotes is het boek aanrader. Het boek zorgt ervoor dat je nader tot elkaar komt, dat je de ander beter leert begrijpen en dat je je meer bewust bent van de invloed van jouw woorden op een ander. Een compliment is eigenlijk heel gemakkelijk te geven, maar we doen het maar weinig. Met ‘Het groot complimentenboek’ kom je erachter dat een compliment voor iemand net zo bevredigend kan zijn als een geldbedrag dat ergens tegenover staat. Hoe kun je vaker oprechte complimenten uitdelen zonder dat je overdrijft? En hoe reageer je zelf eigenlijk op complimenten? Wanneer je dit boek gelezen hebt, weet je daar een antwoord op. En dat kan alleen maar bijdragen aan de manier waarop jij op anderen reageert, maar ook aan de manier waarop anderen op jou reageren. Wederzijdse waardering is essentieel in een gelukkig leven.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

8 gedachten over “De boeken van Frank van Marwijk – bekend van Lichaamstaal.nl

  1. Ik ken deze schrijver nog niet, maar vind dit soort toegankelijke boeken met een psychologische achtergrond erg interessant. Ik ga het even bewaren. Thanx voor de tip en review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *