10 schrijvers zoals John Grisham

Ben je op zoek naar schrijvers zoals John Grisham? Als je graag de boeken van John Grisham leest, dan ben je waarschijnlijk dol op legal thrillers. In dit genre zijn er nog meer schrijvers die de moeite waard zijn. Hieronder vind je een aantal auteurs die vergelijkbaar zijn met John Grisham. Weet je niet wat je moet lezen na John Grisham? Dan kun je hieronder inspiratie opdoen.

10 schrijvers zoals John Grisham

Legal thrillers zijn misschien wel uitgevonden door John Grisham. Wij kunnen eigenlijk geen enkele schrijver bedenken die beter is dan hij in het schrijven van deze boeken. Dat zie je ook wel aan de vele titels die de auteur inmiddels op zijn naam heeft staan. Maar heb je al deze boeken al gelezen en ben je op zoek naar vergelijkbare boeken? Dan staat er wellicht iets voor je in het lijstje hieronder.

1. Steve Cavanagh

Cavanagh werd geboren in Belfast in 1976. Toen hij 18 was, vertrok hij naar Dublin voor zijn rechtenstudie. Hij koos daarbij voor een carrière in het civiele recht. In 2015 werd zijn eerste boek gepubliceerd. Voor De getuige werd hij onderscheiden met de golden dagger Award.

advocaat-van-de-duivel-steve-cavanagh

Advocaat van de duivel

Ze noemen hem de koning van de dodencel. De ambitieuze officier van justitie Randal Korn ziet graag dat gevangenen worden geëxecuteerd. Zelfs als ze niet schuldig zijn. Andy Dubois is zo iemand, opgepakt voor de moord op een jong meisje. Maar op wie Korn nu niet heeft gerekend, is de New Yorkse advocaat Eddie Flynn. Want die is vastbesloten deze onschuldige man uit een corrupt systeem te redden, en de echte moordenaar te vinden. Hoe gevaarlijk het ook is. Over een week zal de rechter het vonnis voorlezen, maar zal Eddie dan nog leven? 

Bekijk het boek hier.

2. Michael Connelly

Michael Connelly is de laatste tijd veel in de aandacht, doordat een van zijn boeken onlangs verfilmd is. De serie staat inmiddels al enige tijd op Netflix: The Lincoln Lawyer. Michael Connelly heeft een verleden als misdaadverslaggever, maar richtte zich op het schrijven van boeken zodra hij daar de kans voor kreeg.

the-lincoln-advocaat-nieuwe-uitgave

De Lincoln-advocaat – deel 1

Advocaat Mickey Haller werkt vanuit zijn auto: een Lincoln. Een playboy uit Beverly Hills die is gearresteerd voor het aanvallen van een vrouw die hij in een bar heeft opgepikt, kiest Haller om hem te verdedigen, en Mickey heeft zijn eerste goedbetaalde klant in jaren. Het is de droom van een advocaat, een klus die ze een franchisezaak noemen. En terwijl het bewijs zich opstapelt, gaat Haller geloven dat dit misschien wel de gemakkelijkste zaak uit zijn carrière is. Dan wordt iemand die dicht bij hem staat vermoord en ontdekt Haller dat zijn zoektocht naar onschuld hem oog in oog heeft gebracht met kwaad dat zo puur is als vuur. Om te ontsnappen zonder zichzelf te branden, moet hij elke tactiek die hij beheerst gebruiken en zijn instinct volgen – dit keer om zijn eigen leven te redden.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

3. David Ellis

Mag je van een rechter andere boeken verwachten dan van een advocaat? Wanneer je een boek leest van David Ellis, kun je die vraag beantwoorden. In tegenstelling tot John Grisham is hij namelijk geen advocaat, maar rechter. Hij heeft samengewerkt met de bekende schrijver James Patterson en won onder andere een Edward Award voor zijn werk.

het-laatste-alibi-david-ellis

Het laatste alibi

De carrière van advocaat Jason Kolarich is in een diep dal geraakt. Zijn vrouw en kind zijn vermoord en hij verwijt zich dat hij op dat moment er niet voor ze was. Na een blessure aan zijn knie is hij verslaafd geraakt aan pijnstillende middelen. Als James Drinker zijn kantoor binnenkomt, verdacht van de moord op twee vrouwen, vertrouwt hij deze niet, maar besluit toch de verdeling op zich te nemen. Maar niets in het leven van Drinker, die zegt onschuldig te zijn, is zoals het lijkt. Er vallen meer doden en plotseling is Kolarich ook zelf een verdachte. Tijd om in actie te komen.

Bekijk het boek hier op bol.

4. Joseph Finder

Joseph Finder groeide op in Afghanistan en op de Filipijnen. Eenmaal weer in Amerika volgde hij een studie aan de beroemde universiteit van Yale. Hij studeerde summa cum laude af en haalde daarna nog een master aan de fameuze Harvard-universiteit. Met die basis moet het schrijven van juridische thrillers wel een succes zijn. Zijn eerste boek werd dan ook meteen een bestseller.

bedrog-joseph-finder

Bedrog

Alexa is 17 en verwacht nog alles van het leven. Ze accepteert een drankje in een bar. Een paar uur later is ze levend begraven. Camera’s registeren haar angst en wanhoop en die beelden worden rechtstreeks uitgezonden op het internet. De vader van Alexa is niet de eerste de beste. Hij is een steenrijke en machtige zakenman. Nick Heller, een privé spion voor delicate klussen, is een vriend en wellicht de enige die Alexa kan redden. Maar er is ook een probleem: wat moet er gebeuren als Heller te veel zou ontdekken?

Bekijk ook:  Recensie De motormeiden, Jenni L. Walsh

Bekijk het boek hier op bol.

5. Scott Pratt

Scott Pratt leefde van 1956 tot 2018. Hij kwam om bij een duikongeluk. Zijn leven is in grote lijnen te vergelijken met dat van andere schrijvers van legal thrillers. Zo studeerde hij eerst literatuur en vervolgens rechten. Hij schreef zo’n 20 thrillers, de meeste met advocaat Joe Dillard in de hoofdrol.

een-onschuldige-client-scott-pratt

Een onschuldige cliënt

Joe Dillard staat op het punt 40 te worden. Zijn vrouw noemt hem een goede echtgenoot en fantastische vader. Als strafpleiter vindt ze hem succesvol en heeft hij een groot hart voor zijn cliënten. De realiteit is voor Joe echter compleet anders. Hij is het schorem dat hij  iedere dag moet verdedigen meer dan zat. Het bureaucratische gedoe op de rechtbank vindt hij inmiddels onverdraaglijk. Hij wil stoppen en eigenlijk boeit hem het niet eens wat daarna zal gebeuren. Maar eigenlijk heeft hij nog een wens voordat hij echt stopt: een onschuldige cliënt. Waarom hij vraagt, lijkt hij ineens te krijgen. Een dominee is vermoord in een plaatselijke horecagelegenheid. De verdachte is een knappe, jonge serveerster die beslist onschuldig moet zijn. Maar is er wellicht toch meer aan de hand dan Dillard heeft vermoed? Verder heeft Dillard in zijn privéleven ook nog wel een het ander aan problemen op te lossen.

Bekijk hier het boek op bol.

6. Richard North Patterson

Deze Amerikaanse auteur werd in 1947 geboren. In 1968 studeerde hij af aan de Ohio Wesleyan University. Drie jaar later behaalde hij zijn bul voor rechten en werd in eerste instantie assistent-aanklager voor de staat Ohio. Daarna werkte hij voor diverse grote advocatenkantoren. Verder was hij gelieerd was aan de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, waardoor hij betrokken werd het Watergate schandaal. Dit schandaal leidde uiteindelijk tot het aftreden van Richard Nixon als president van de VS. Een veelzijdige carrière dus als basis voor zijn legal thrillers.

het-oordeel-richard-north-patterson

Het oordeel

Caroline Masters heeft een lange juridische carrière achter de rug en deze zal bekroond worden met een benoeming aan een Hof van Beroep. Al 20 jaar heeft ze geen enkel contact gehad met haar familie. Juist op dit moment vragen ze om haar hulp. Haar nichtje Brett wordt er van beschuldigd haar vriend te hebben vermoord. De familie wil geen buitenstaander in deze zaak betrekken en vraagt Caroline de verdediging te doen. Weigeren is niet echt mogelijk maar Caroline ziet ook dat de bewijslast tegen Brett enorm is. Wellicht kan alleen het verzwegen geheim van de familie Brett nog redden, maar dat zal de positie van Caroline onmogelijk maken.

Bekijk het boek op bol.

7. Lisa Scottoline

De Amerikaanse schrijfster werd op 1 juli 1955 geboren in Philadelphia. Ze studeerde magna cum laude af in Engelse literatuur en rechten. Daarna werkte ze eerst een aantal jaren als notuliste op een rechtbank, beslist geen makkelijke taak. Vervolgens maakte ze carrière als strafrechtadvocaat. Vanaf 1993 werd ze fulltime schrijfster.

al-is-de-leugen-nog-zo-snel-lisa-scottoline

Al is de leugen nog zo snel

Als Chris Brennan als nieuweling op school verschijnt,  lijkt hij het ideaal voor iedere leraar. Hij begeleidt ook het honkbalteam van de school en komt daardoor in contact met drie moeders van wie de zonen in het team zitten. Langzaam ontstaan er barstjes in het beeld dat iedereen van Brennan heeft. Is zijn hele imago dan gebaseerd op leugens? In eerste instantie is dat hoogstens ergerlijk. Maar het wordt steeds duidelijker dat iedereen geheimen heeft en sommige zijn nog dodelijker dan die van de nieuwe leraar.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Bekijk ook:  De boeken van B.A. Paris op volgorde & nieuwste boek

8. Scott Turow

Scott Turow werd geboren in 1949 in een gezin van Amerikaanse Joden. Na het Amherst College ging hij eerst naar de Stanford University om daarna rechten te studeren op de befaamde Harvard University. Nadat hij hij zijn studie cum laude had afgesloten, begon hij in 1978 bij de Openbaar Aanklager in Chicago. Die functie bekleedde hij tot 1986 en tijdens die periode was hij betrokken bij diverse spraakmakende fraudeprocessen. Daarna trad hij in dienst van een bekend advocatenkantoor. Toen hij succesvol werd als schrijver, nam hij eigenlijk alleen nog pro bono klussen aan.

de-aanklager-scott-turow

De aanklager

Rusty Sabich wordt belast met het onderzoek naar de moord op Carolyn Polhelmus. Hij is een assistent op het bureau van de openbaar aanklager. Normaal is Sabich koel, zakelijk en objectief en hij wordt beschouwd als een mogelijke opvolger van de huidige aanklager die ook als zeer professioneel wordt gezien. Maar dit onderzoek is anders want Carolyn was een collega en daarnaast de geheime minnares van Sabich. Een ervaren rechercheur (de beste vriend van Sabich) weet het spoor te volgen en de bewijzen stapelen zich op. Al gauw krijgt de vermoedelijke dader de handboeien om: Rusty Sabich. Dit keer zal hij de jury van een andere kant te zien krijgen. De briljante advocaat Alejandro ‘Sandy’ Stern is bereid Sabich te verdedigen, diens voormalige baas besluit het zelf het tegen Stern op te nemen in de rechtbank.

Bekijk hier het boek.

9. Steve Martini

Ook Steve Martini mag niet ontbreken aan dit lijstje schrijvers zoals John Grisham. Deze schrijver van legal thrillers werd in 1946 geboren in San Francisco. Na zijn studie begon hij als rechtbankverslaggever voor een paar grote kranten in de zuidelijke VS. In 1975 studeerde hij af in rechten en behaalde zijn graad voor de rechtbank. Civiele procedures waren zijn specialisatie, evenals klussen voor de overheid. Tegelijkertijd leerde hij het juridisch systeem in de VS goed kennen. Zijn eerste boek verscheen in 1987.

the-arraignment-steve-martini

Paul Madriani 7: De afspraak

Op klaarlichte dag worden de beste vriend van Paul en diens cliënt neergeschoten voor het gerechtsgebouw. Er komt eigenlijk maar één persoon in aanmerking als dader. Madriani komt op of over de grens van het toelaatbare als hij deze verdachte bijstaat in het gerechtelijk vooronderzoek. Het gaat hem namelijk niet om zijn cliënt, hij wil de waarheid weten. Ieder  moment balanceert hij daardoor tussen goed en kwaad. Daarbij brengt zijn onderzoek hem ook in contact met de wereld van de wapen- en de drugshandel. Al gauw vecht hij ook voor zijn eigen leven. Wellicht is dit boek het beste in de serie, maar smaken verschillen.

Bekijk hier het boek.

10. David Baldacci

David Baldacci wordt door velen vergeleken met John Grisham. Beide schrijvers hebben een carrière als advocaat achter de rug. Baldacci studeerde eerst Engels en geschiedenis en daarin studeerde hij cum laude af. Daarna begon hij aan zijn rechtenstudie, die hij in 1986 afrondde. Al tijdens zijn rechtenstudie begon hij met schrijven. Zijn eerste boek werd echter pas tien jaar later uitgegeven.

Series David Baldacci alle boeken op volgorde

De 6:20 man

Voormalig Army Ranger Travis Devine werkt als financieel analist op Wall Street. Zes dagen per week neemt hij de trein van 6:20 om naar New York te forenzen.
Wanneer op een dag een van zijn collega’s wordt vermoord, wordt Travis aangemerkt als verdachte. Tegelijkertijd wordt hij door Homeland Security onder druk gezet om zijn baas, multimiljonair Bradley Cowl, te bespioneren. Weigeren is geen optie, want de geheime dienst dreigt de duistere reden naar buiten te brengen waarom Travis het leger heeft moeten verlaten. Langzaam maar zeker komt Travis erachter dat de financiële wereld waarin hij verstrikt is geraakt, net zo dodelijk is als de oorlogen waarin hij als Ranger vocht. En veel verraderlijker…

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *