Scott Turow, de vader van de legal thriller?

Scott Turow, de vader van de legal thriller

Hieronder lees je meer over Scott Turow. Deze schrijver is bekend geworden door de legal thriller. Wat is een legal thriller eigenlijk en wie is Scott Turow? Daar gaan we kort op in. Verder vind je hier een lijst met alle boeken van Scott Turow, waaronder de Kindle County serie op volgorde.

Wat is een legal thriller?

De legal of juridische thriller is een subgenre van de thriller. In de legal thriller gaat het om een spannend verhaal en is het voor de lezer ook een puzzel om erachter te komen hoe het einde van het boek zal zijn. Het verschil met een gewone thriller is dat het een legal thriller zich met name afspeelt in de wereld van de advocatuur. Dat kan zijn op een groot kantoor maar ook een eenpitter. Vaak vormen juridische procedures en ‘gevechten’ in de rechtbank de hoofdmoot van het verhaal.

Dat maakt het voor de schrijver niet eenvoudig. Het moet uiteraard wel spannend blijven, maar ook realistisch, omdat er, door onder meer tv-series, enige bekendheid is over de juryrechtspraak in de VS die meestal in dergelijke thrillers de basis vormt. In legal thrillers is het afbakenen van zwart en wit ook minder eenduidig dan in anders thrillers. De ‘held’ is niet altijd van onbesproken gedrag en zijn daden zijn evenmin altijd compleet zuiver. Een ‘happy end’ is derhalve niet gegarandeerd. De bekendste en belangrijkste schrijver in dit subgenre is zonder meer John Grisham. Maar Grisham is niet degene die de ‘legal thriller’ heeft uitgevonden. Dat is wellicht Scott Turow.

Boeken Scott Turow

Wie is Scott Turow?

Scott Turow werd in 1949 geboren in een gezin van Amerikaanse Joden. Na een bekroonde opleiding op het Amherst College ging hij eerst naar de Stanford University om daarna rechten te studeren op de befaamde Harvard University. Nadat hij hij zijn studie cum laude had afgesloten, ging hij in 1978 werken bij de Openbaar Aanklager in Chicago. Die functie bekleedde hij tot 1986 en gedurende die tijd was hij betrokken bij een aantal zeer opzienbarende fraudeprocessen. Nadien trad hij in dienst van een internationaal advocatenkantoor. Nadat hij succesvol werd als schrijver, deed hij vooral pro bono werk. Zo wist hij de vrijlating te realiseren van A. Hernandez die 11 jaar in de cel had in gezeten voor een moord die hij niet had gepleegd.

Bekijk ook:  Boeken van Michael Crichton, de duizendpoot

Het eerste boek dat Turow schreef in 1987 werd meteen een groot succes waarvan de filmrechten al snel werden verkocht: De aanklager. Ook zijn tweede legal thriller werd een succes en ook hier werd het boek kort na het uitkomen verfilmd. Turow is beslist niet zo productief als enkele van zijn collega’s. Tot dusverre heeft hij 11 legal thrillers geschreven. Daarvan zijn de meeste in 40 talen uitgegeven (ook in het Nederlands) en er zijn wereldwijd ongeveer 30 miljoen exemplaren van verkocht.

Boeken Turow op volgorde

De boeken van Turow staan hieronder vermeld in chronologische volgorde.

doodgewone helden Scott Turow

Los te lezen boeken

Kindle County serie op volgorde

  1. De aanklager – Presumed innocent
  2. Het bewijs – The burden of proof
  3. De beschuldiging – Pleading guilty
  4. De wet van de macht – The laws of our fathers
  5. Smartengeld – Personal injuries
  6. Cassatie – Reversible errors
  7. De grenzen van de wet – Limitations
  8. Onschuldig – Innocent
  9. Identiek – Identical
  10. Getuigenverklaring – Testimony

Zit er een volgorde in de boeken?

De Kindle County serie speelt zich in dezelfde streek af en er komen een aantal personages in meerdere boeken voor. Dat betekent echter niet dat je de boeken op chronologische volgorde hoeft te lezen. Ieder boek brengt een eigen verhaal en daarvoor hoef je niet terug naar eerdere boeken. Het is eerder prettig als je al meer boeken hebt gelezen omdat er dan een soort herkenning zal optreden.

Voor wie zijn de boeken geschikt?

Indien je wellicht al kennis hebt gemaakt met het subgenre van de legal thriller zal je dat onmiddellijk herkennen in de boeken van Turow. Hij kent de rechtbank-procedures op zijn duimpje omdat hij die van beide zijden heeft leren kennen. Zijn personages zijn zeer levensecht en de karakters gaan dieper dan bij John Grisham het geval is. De toon van de boeken is wellicht ook wat duisterder. Maar de spanning is er vanaf het eerste moment en je raakt betrokken bij het verhaal en vraagt je steeds vaker af hoe dit moet gaan aflopen. Hieronder vind je een korte beschrijving van een paar boeken.

Bekijk ook:  De top 10 spannende boeken van 2021

Het beste boek van Scott Turow: De aanklager

Dit boek is mijn persoonlijke favoriet van Turow. De film is minder, zoals wel vaker het geval is bij de betere boeken. Het boek is spannend van de eerste tot de laatste bladzijde. Rusty Sabich wordt belast met het onderzoek naar de moord op Carolyn Polhelmus. Hij is een assistent op het bureau van de openbaar aanklager. Normaal is Sabich koel, zakelijk en objectief en hij wordt beschouwd als een mogelijke opvolger van de huidige aanklager die ook als zeer professioneel wordt gezien. Maar dit onderzoek is anders want Carolyn was een collega en daarnaast de geheime minnares van Sabich. Een ervaren rechercheur (de beste vriend van Sabich) weet het spoor te volgen en de bewijzen stapelen zich op. Al gauw krijgt de vermoedelijke dader de handboeien om: Rusty Sabich. Dit keer zal hij de jury van een andere kant te zien krijgen. De briljante advocaat Alejandro ‘Sandy’ Stern is bereid Sabich te verdedigen, diens voormalige baas besluit het zelf het tegen Stern op te nemen in de rechtbank.

Het tweede deel in Kindle County: Het bewijs

Als Sandy Stern (de briljante advocaat uit ‘De aanklager’) op een avond thuis komt, vindt hij het lijk van zijn vrouw in de garage. Het lijkt om zelfmoord te gaan en er is ook een afscheidsbriefje met slechts 4 woorden: ‘Kun je me vergeven’. Stern heeft geen idee waar deze woorden op slaan en gaat verbeten op zoek naar antwoorden. Dat valt nog niet mee omdat hij tegelijkertijd ook zijn schoonzoon moet verdedigen in een ingewikkeld proces met betrekking tot mogelijke beurszwendel. Tijdens zijn zoektocht zal het hele leven van Stern op de kop worden gezet. Niets is zoals hij dacht dat het was: zijn huwelijk, zijn gezin en ook zijn carrière niet.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord