Legal thrillers met een politiek tintje: Richard North Patterson

Verbaas jij je wel eens over de Amerikaanse politiek vandaag de dag? Er is inderdaad het een en ander veranderd en de tegenstellingen in de VS zijn nooit duidelijker geweest dan momenteel het geval is. Maar de wat oudere lezers hier zullen zich Richard Nixon ook nog wel herinneren. Tricky Dicky stapte zelf op voordat hij daartoe gedwongen kon worden door het gerecht. Het heeft zeer veel indruk gemaakt op Richard North Patterson en dat is duidelijk in de legal thrillers die hij heeft geschreven.

Wie is Richard North Patterson?

Deze Amerikaanse auteur werd in 1947 geboren in Californië, maar zijn ouders verhuisden al snel naar het platteland in Ohio. In 1968 studeerde hij af aan de Ohio Wesleyan University.  Drie jaar later behaalde hij zijn bul voor rechten en werd in eerste instantie assistent-aanklager voor de staat Ohio. Daarna werkte hij voor diverse grote advocatenkantoren. Omdat hij tevens gelieerd was aan de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond) werd hij betrokken bij het Watergate schandaal dat uiteindelijk leidde tot het aftreden van Richard Nixon als president van de VS.

Op de leeftijd van 29 begon Patterson te schrijven. Zijn eerste boek schreef hij als onderdeel van een opleiding aan de universiteit van Alabama. Het boek werd gepubliceerd en een succes, het werd bekroond met de Edgar Allen Poe prijs voor beste debuut op het gebied van mysterie-romans. In 1993 trok hij zich terug uit de advocatuur en werd fulltime schrijver. In tegenstelling tot veel collega’s in het genre bleef zijn productie beperkt tot een dozijn legal thrillers. Daarvan zijn er echter wel 9 internationale bestseller geworden. Zijn beste boeken zijn ook in het Nederlands vertaald.

Bekijk ook:  De legal thrillers van Scott Pratt

De boeken van Richard North Patterson in het Nederlands

Hieronder vind je de boeken van Richard North Patterson op volgorde. Dit betreft uitsluitend de boeken die ook in het Nederlands zijn vertaald.

Los te lezen boeken van Richard North Patterson

Christopher Paget op volgorde

  1. De zaak Lasko – The Lasko tangent
  2. De schuldvraag – Degree of guilt
  3. Het alibi – Eyes of a child

Tony Lord op volgorde

  1. De verdediging – Private screening
  2. Zwijgende getuige – Silent witness

Wat kan je verwachten van de boeken van Richard North Patterson?

In de eerste plaats zijn de boeken afzonderlijk leesbaar. Uiteraard hou je van het genre anders zou je niet zover hebben gelezen. De boeken van Patterson zitten uitstekend in elkaar, zijn intelligent geschreven en boeiend. De personen in de boeken zijn ‘echte’ mensen en het is duidelijk dat de schrijver de tijd heeft genomen om de plot goed uit te werken. Om die reden lezen ze goed weg en blijf je nieuwsgierig naar de ontknoping.

De 3 beste boeken van Richard North Patterson

Hieronder vind je een selectie van de beste boeken van Richard North Patterson.

het-oordeel-richard-north-patterson

Het oordeel

Caroline Masters heeft een lange juridische carrière achter de rug en deze zal bekroond worden met een benoeming aan een Hof van Beroep. Al 20 jaar heeft ze geen enkel contact gehad met haar familie. Juist op dit moment vragen ze om haar hulp. Haar nichtje Brett wordt er van beschuldigd haar vriend te hebben vermoord. De familie wil geen buitenstaander in deze zaak betrekken en vraagt Caroline de verdediging te doen. Weigeren is niet echt mogelijk maar Caroline ziet ook dat de bewijslast tegen Brett enorm is. Wellicht kan alleen het verzwegen geheim van de familie Brett nog redden, maar dat zal de positie van Caroline onmogelijk maken.

Bekijk ook:  Frank Herbert en het onvergetelijke epos Duin

Bekijk het boek hier op bol.

De verdediging

President-kandidaat James Kilcannon wordt van dichtbij neergeschoten als hij een benefietconcert bezoekt van zijn vriendin en rock-ster Stacy Tarrant. Tony Lord neemt de verdediging op van de moordenaar. Het wordt een enorm media-spektakel met sensationele ontwikkelingen. Maar terrorist Phoenix heeft een ander idee. Hij wordt de rechter/aanklager en het Amerikaanse volk krijger de taak van jury. Tony Lord en Stacy Tarrant moeten de verdediging doen. Ter motivatie van de verdediging heeft Phoenix een aantal onschuldige burgers gevangen genomen. Deze zullen live voor tv worden gedood als de verdediging onvoldoende presteert.

Kijk hier of het boek nog beschikbaar is.

Het alibi

Als Richie Arias dood wordt aangetroffen in zijn appartement lijkt dat op zelfmoord. Maar een misdaad kan niet worden uitgesloten en er zijn twee personen die alle reden hadden om Richie dood te wensen. Teresa, zijn ex-vrouw werd afgeperst door Richie en deze probeerde de voogdij te krijgen over het 6-jarige dochtertje Elena. Daarnaast is er de vooraanstaande advocaat Christopher Paget. Richie stond de politieke ambities van Paget in de weg en beschuldigde tevens diens zoon van verkrachting van Elena. Advocate Caroline Masters wil Paget bijstaan in deze zaak. Ze ontdekt echter al gauw dat deze geen waterdicht alibi heeft en ook zal weigeren om te getuigen.

Bekijk dit boek hier.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *