Toppers van de legal thriller: Steve Martini

De legal of juridische thriller is een subgenre van de thriller. De spanning moet vergelijkbaar zijn met een thriller maar het verhaal speelt zich af in de wereld van het recht. Dat voegt een extra moeilijkheidsgraad toe voor de auteur. Hij mag niet verzanden in juridisch jargon of spitsvondigheden, de niet professionele lezer wil geboeid blijven. Steve Martini weet dat uitstekend te realiseren. Hier lees je meer over de boeken van Steve Martini.

Een legal thriller hoeft ook niet altijd over een misdaad te gaan, een civiele zaak kan ook de basis zijn. In tegenstelling tot de meeste ‘gewone’ thrillers is het verschil tussen goed en kwaad minder eenduidig en een happy of zelfs rechtvaardig einde is niet altijd het gevolg. De legal thriller heeft vaak raakvlakken met de financial thriller. Met name in de VS is het grote geld immers ook verbonden met de advocatuur. De meest bekende namen van de legal thriller zijn John Grisham en Scott Turow. Hieronder lees je meer over een andere topper: Steve Martini.

Wie is Steve Martini?

Steve Martini werd in 1946 geboren in San Francisco. Zijn vader bezat diverse boerderijen en zijn moeder was binnenhuisarchitecte. Na zijn studie ging hij in eerste instantie werken als rechtbankverslaggever voor enkele grote kranten in het zuiden van de VS. In 1975 studeerde hij af in rechten en behaalde zijn graad voor de rechtbank. Hij werkte vooral in civiele procedures en voor de overheid, maar leerde het juridisch systeem in de VS goed kennen. Zijn eerste boek verscheen in 1987. Met de introductie van advocaat Paul Madriani in 1992  publiceerde hij zijn eerste bestseller. Daarna volgden meerdere succesvolle romans tot en met 2016.

Bekijk ook:  Alle boeken van Nicci French op volgorde + nieuwste boek uitgelicht

Wat kun je verwachten van de boeken van Steve Martini?

De boeken van Martini zijn afzonderlijk leesbaar. Als je een beter inzicht wilt krijgen in het karakter van zijn hoofdpersoon Paul Madriani is het een pre om die serie op volgorde te lezen. In deze legal thrillers vindt de actie bijna volledig binnen de rechtbank plaats en komt het juridisch systeem in de VS regelmatig aan de orde. Martini weet de spanning goed op te voeren en vast te houden en regelmatig weet hij de lezer te verrassen met een wending van het verhaal. Als schrijver heeft hij meer gemeen met Scott Turow dan met John Grisham.

Alle boeken van Steve Martini

De onderstaande romans zijn in het Nederlands vertaald.

Los te lezen boeken van Steve Martini

Paul Madriani op volgorde

  1. Onweerlegbaar bewijs (Originele titel: Compelling evidence)
  2. De hoofdgetuige (Originele titel: Prime witness)
  3. Valse getuigenis (Originele titel: Undue influence)
  4. De rechter (Originele titel: The judge)
  5. De advocaat (Originele titel: The attorney)
  6. De gezworenen (Originele titel: The jury)
  7. De afspraak (Originele titel: The arraignment)
  8. De afrekening (Originele titel: Double tap)
onweerlegbaar-bewijs-steve-martini

Samenvatting deel 1 Paul Madriani: Onweerlegbaar bewijs

Dit is het eerste boek waarin advocaat Paul Madriani optreedt. Het is een bestseller geworden. Paul Madriani is ontslagen bij een groot advocatenkantoor en is met een partner een klein kantoortje begonnen Talia Potter vraagt hem haar verdediging op zich te nemen. Haar man, een rijke advocaat, is vermoord, precies een dag voordat hij zou worden benoemd als lid van het Hooggerechtshof in de VS. Het is een moeilijke keuze voor Madriani. Ben Potter, het slachtoffer, was zijn mentor en een goede vriend totdat Paul een affaire kreeg met Talia. Hij was overigens niet de enige die door Talia als minnaar werd gekozen. Tijdens het proces krijgt Madriani het idee dat de rechter op de hoogte is van dat verleden. Van verdediger van de verdachte lijkt hij steeds meer als tot medeverdachte te worden.

Bekijk ook:  Bestsellers van Dan Brown, het genie
Steve Martini The Arraignment

Paul Madriani 7: De afspraak

Op klaarlichte dag worden de beste vriend van Paul en diens cliënt neergeschoten voor het gerechtsgebouw. Er komt eigenlijk maar één persoon in aanmerking als dader. Madriani komt op of over de grens van het toelaatbare als hij deze verdachte bijstaat in het gerechtelijk vooronderzoek. Het gaat hem namelijk niet om zijn cliënt, hij wil de waarheid weten. Ieder  moment balanceert hij daardoor tussen goed en kwaad. Daarbij brengt zijn onderzoek hem ook in contact met de wereld van de wapen- en de drugshandel. Al gauw vecht hij ook voor zijn eigen leven. Wellicht is dit boek het beste in de serie, maar smaken verschillen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *