De boeken van Erin Litteken: romans over Oekraïne

Een aantal jaar geleden zouden de boeken van Erin Litteken met moeite opgevallen zijn tussen de vele romans die iedere maand uitkomen. Nu springen ze meteen in het oog. Helaas, gezien de ernstige reden daarvan: een oorlog op ons eigen continent. Toch is het succes Erin Litteken natuurlijk van harte gegund. Ze is een romanschrijfster in hart en nieren en weet velen te raken met haar indringende verhalen. Haar boeken geven tegelijkertijd een mooi beeld van Oekraïne en de inwoners van het land.

De boeken van Erin Litteken op volgorde

De boeken van Erin Litteken zijn los te lezen.

dochters-van-kiev-erin-litteken

Dochters van Kiev

In 1929 leidt de zestienjarige Katya nog een onbezorgd leven; ze wordt omringd door familie en is verliefd op haar buurjongen. Maar Stalins plan om Oekraïne, de graanschuur van Europa, in te lijven bij het communistische
collectief roept een afschuwelijke hongersnood over het land af. Buren verdwijnen, voedsel wordt schaars en verzet wordt betaald. Toch lonkt er zelfs in de donkerste tijden liefde voor Katya.

Zeventig jaar later. Omdat Katya’s kleindochter Cassie jong weduwe is geworden, trekt ze tijdelijk bij haar oma in. Daar ontdekt ze het dagboek van haar grootmoeder, dat het schokkende verhaal achter haar familie onthult: een verhaal over hoop, doorzettingsvermogen en liefde onder de meest barre omstandigheden.

Bekijk ook:  Alle boeken van Marie Lamballe op volgorde
kinderen-van-oekraine-erin-litteken

Kinderen van Oekraïne

Het is de zomer van 1941 en het Duitse leger rukt op naar de landsgrenzen van Oekraïne. Drie krachtige vrouwen verloren jaren eerder al familieleden en geliefden tijdens de grote hongersnood en zuiveringen van Stalin. En nu dreigt er oorlog.

De zeventienjarige Liliya vraagt zich af hoe ze kan vechten voor haar vrienden, familie en land. Maar wat als de keuze al voor je gemaakt wordt? Vika wil koste wat kost haar kinderen beschermen. Moet ze in Volhynia blijven, of vluchten? Voor Halya van twaalf dreigt tewerkstelling in Duitsland. Wordt ze door de oorlog gedwongen in één klap volwassen te worden?

Deze drie vrouwen schetsen een verbluffend portret van Oekraïne en zijn bevolking; over kracht, doorzettingsvermogen, verlies en liefde.

Wat mag je verwachten van de boeken van Erin Litteken?

De romans van Erin Litteken zitten goed in elkaar en vragen erom gelezen te worden. Het leest lekker weg en als je er eenmaal in begonnen bent, kun je deze romans waarschijnlijk niet meer wegleggen. Juist in een tijd als deze is het goed om wat meer over de achtergrond van Oekraïne te weten te komen, zodat je je kunt verplaatsen in de inwoners van het land en beter begrijpt waar hun strijdvaardigheid en moed vandaan komen. Persoonlijk vind ik het jammer dat de Oekraïense schrijfwijze van Kyiv niet is overgenomen, omdat het een mooi teken zou zijn van steun aan Oekraïne, hoewel het natuurlijk in het niet valt bij hun strijd. Het is wel zo dat Kiev de Nederlandse transcriptie is van de plaats en dat het de officiële spelling is, dus logisch is de keuze wel.

Bekijk ook:  Recensie De patiënten van Dokter García, bekend van de Netflix-serie

Auteurs zoals Erin Litteken

Op zoek naar auteurs zoals Erin Litteken? Er zijn niet veel romans over Oekraïne te vinden, maar als je op zoek bent naar een vergelijkbare schrijfstijl, dan zijn de volgende auteurs misschien iets voor jou:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *