Aleksej Navalny (4 juni 1976 – 16 februari 2024) was een Kremlin-criticus, oppositieleider en grootste tegenstander van Poetin. Hij stierf 16 februari 2024 in een berucht gevangenenkamp boven de poolgrens. De omstandigheden rond zijn dood zullen waarschijnlijk nooit bekend worden zolang het huidige regime het daar voor het zeggen heeft. Ongeveer 3 jaar geleden ging Navalny terug naar Rusland na behandeld te zijn voor een vergiftiging in Berlijn. Op dat moment beseften zijn familie en aanhangers dat ze hem waarschijnlijk nooit meer in leven zouden zien. Onmiddellijk na aankomst werd hij opgepakt en opgesloten. Wat bezielt iemand om de hoogste prijs te betalen voor zijn of haar idealen? De boeken in deze lijst maken dat wellicht wat duidelijker.
Inhoudsopgave
10 boeken over martelaren
Waarom zou iemand de hoogste prijs betalen voor zijn of haar idealen? Hieronder vind je een boek over Navalny en 9 andere titels over martelaren.
1. Martelaren voor de Paus – Koen de Groot
Je vertrouwde leven achterlaten om te gaan vechten voor je geloof in een ver, onbekend land. Dat is wat ruim drieduizend jonge Nederlanders tussen 1861 en 1870 deden toen zij naar Rome trokken en zich aansloten bij de zoeaven: het elitekorps van de paus. Eenvoudige, naïeve en niet zelden minderjarige jongens, vurig katholiek en op zoek naar avontuur. Dat zij deze pauselijke strijd tegen het net ontstane Italië wellicht niet zouden overleven baarde hun geen zorgen. Sterker nog, als martelaar sterven voor de paus was hun grootste wens. Door dit alles verloren de zoeaven bij terugkeer hun Nederlanderschap, maar in eigen kring werden ze als helden binnengehaald.
Als strijders voor de paus genoten ze tot diep in de twintigste eeuw groot aanzien en namen hun levensverhalen mythische proporties aan. Daarna raakten ze in het vergeetboek. In dit meeslepende boek volgt Koen de Groot vier Nederlandse zoeaven op de voet. Aan de hand van hun dagboeken en brieven tekent hij de daden en gedachten van deze jongens op tegen de achtergrond van de grote geschiedenis van de late negentiende eeuw. Martelaren voor de paus ontrukt zo een verbluffende geschiedenis aan de vergetelheid.
2. Martelaren van Rusland – Jules Michelet
Het boek ‘Martelaren van Rusland’ van Jules Michelet is een diepgaande verkenning van de geschiedenis van Rusland, met de nadruk op de ervaringen van de Russische martelaren. Michelet brengt een scherp inzicht in de politieke en sociale omstandigheden die hebben geleid tot de vervolging van deze individuen, en zijn literaire stijl weeft een meeslepend verhaal dat de lezers zal boeien. Zijn gebruik van levendige beschrijvingen en diepgaande analyse maakt dit werk een onmisbaar document voor iedereen die geïnteresseerd is in de Russische geschiedenis en literatuur van die tijd.
De contextuele aanpak van Michelet zorgt ervoor dat de lezers inzicht krijgen in de complexe dynamiek van het Russische rijk en de impact daarvan op de levens van gewone mensen. Jules Michelet, een vooraanstaande Franse historicus, was diep betrokken bij de politieke gebeurtenissen in Europa en was vastbesloten om de waarheid vast te leggen over de onderdrukking van individuen in Rusland. Zijn academische achtergrond en uitgebreide ervaring in historisch onderzoek hebben hem in staat gesteld om dit boek met diepgaande kennis en empathie te schrijven.
3. Navalny – Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet en Ben Noble
In het boek Navalny van Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet en Ben Noble staat oppositieleider en activist Aleksej Navalny centraal: de sleutelfiguur die wereldwijde bekendheid verwierf als de eerste realistische opponent van Poetin sinds jaren. Nadat hij in 2020 werd vergiftigd en naar Duitsland werd geëvacueerd, keerde hij in 2021 terug naar Rusland. Voor het oog van de verzamelde wereldpers werd hij bij aankomst onmiddellijk gearresteerd. Voor zijn inspanningen tegen president Poetin won hij in datzelfde jaar de prestigieuze Europese Sacharovprijs.
Navalny heeft vele gezichten. Sommigen zien hem als strijder voor de democratie, anderen vinden hem een verrader van zijn moederland, of een nationalist en een racist. In dit boek worden Navalny’s tegenstrijdige kanten belicht en verklaard, de man die zelfs achter de tralies de op één na belangrijkste politieke figuur van Rusland is. Navalny’s politieke leven, zijn baanbrekende anticorruptieonderzoek, zijn ideeën en de verhouding tussen hem en het Kremlin: om het Rusland van nu te kunnen begrijpen, moet je Aleksej Navalny begrijpen.
4. De martelaren van Malatya – James Wright
Op 18 april 2007 gaven drie mannen, twee Turken en een Duitser, hun leven voor Jezus Christus. Aan het begin van deze dag ontmoetten ze in Malatya enkele mensen van wie zij dachten dat ze ernaar verlangden om Bijbels onderwijs te ontvangen. Het antwoord op hun vriendelijkheid en gastvrijheid was echter verraad.
Slechts weinig gelovigen in de rest van de wereld hoorden dit verhaal. Maar de dood van Necati Aydin, Ug ur Yuksel en Tilmann Geske, hoewel misschien genegeerd en snel vergeten, blijft spreken. Hun verhaal laat zien dat er nog steeds christenen zijn die in een vijandige omgeving het Evangelie uitdragen. En het getuigt van de bereidheid om Jezus te volgen, waar Hij de weg ook naartoe wijst.
5. Een Amerikaanse martelaar in Perzië – Reza Aslan
In zijn nieuwe boek vertelt bestsellerauteur Reza Aslan het verhaal van Howard Baskerville, een Amerikaan die zijn leven gaf voor de democratie aan de andere kant van de wereld. Baskerville werd in 1907 missionaris in Tabriz, het broeinest van de democratische revolutie die op dat moment in Perzië woedde, en kwam daar in 1909 om in de strijd.
In deze huidige tijd van chaos en bedreigde democratie zoekt Aslan antwoorden in het verhaal van Baskerville. Was hij de ‘Amerikaanse vrijheidsstrijder’ van Iran, of een naïeve ‘witte verlosser’ die in de Perzische toestanden verzeild raakte? Een Amerikaanse martelaar in Perzië is een fascinerend hoofdstuk uit de geschiedenis van de democratie, dat tot op de dag van vandaag nog nagalmt.
6. Misleide martelaren – Judit Neurink
Ooit was het een populaire verzetsgroep tegen de sjah van Perzië die marxisme en islam verenigde. Maar onder leiding van een autocratische leider veranderde de Mujahedin Khalq in een radicale sekte. Ze pleegden aanslagen vanuit Irak maar zijn ook in Nederland actief. Ze weten hun leden zover te krijgen dat ze zich van hun partner laten scheiden en hun kinderen wegsturen. Judit Neurink vroeg zich af hoe intelligente mensen robots kunnen worden die elkaar bespioneren, opsluiten en martelen; en zichzelf voor hun leider in brand steken.
Uit gesprekken met uitgetreden leden en anderen ontstaat een beeld van een gevaarlijke sekte met een eigen leger, dat nu in Irak door de Amerikanen kan worden gebruikt bij hun plannen om ook in Iran een machtswisseling tot stand te brengen.
7. Dan liever dood – Henk Bakker
Martelaren hebben in elke religie een bijzondere status. Het zijn ‘helden’, die hun leven geven voor hun idealen. Hun dood krijgt binnen de eigen religieuze traditie een symbolische betekenis en een eigen verhaal. Een vaste definitie van ‘de’ martelaar is er niet, mensen geven er in elke tijd en situatie een eigen betekenis aan. Maar de dood van de martelaar is altijd schokkend en creëert een diepe dualiteit.
8. Tussen schandpaal en schavot – Leo Lensen
Tussen schandpaal en schavot – Boeven, booswichten, martelaren en hun rechters
9. Sebastiaan, martelaar of mythe – J. Herwaarden
De heilige Sebastiaan, doorboord met pijlen, heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Vanaf de middeleeuwen tot heden is hij inspiratiebron geweest voor kunstenaars en ambachtslieden.
De cultus rond Sebastiaan is nog steeds springlevend: talloze schuttersgilden en parochies zijn aan hem gewijd. In de uitvoerig geïllustreerde publicatie wordt ingegaan op de verering van Sebastiaan, op het Sebastiaanthema in de literatuur, film, fotografie en hedendaagse kunst en de moderne Sebastiaancultus.
Sebastiaan, martelaar of mythe is een uitgave over één van de bekendste heiligen. Kunstliefhebbers, gildeleden en vele anderen zullen het nodige van hun gading vinden.
10. Frans van der Lugt – Valkhof Pers
In de vroege ochtend van 7 april 2014 werd de 75-jarige Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt in het Syrische Homs door het hoofd geschoten. Nog dezelfde dag werd hij begraven in de tuin van het huis waar hij gewoond had. Een stroom van christenen en moslims kwam op gang, en zijn graf werd een pelgrimsoord van onderlinge verbondenheid. Het nieuws over de moord op Frans van der Lugt ging ogenblikkelijk de hele wereld over, en stond op de voorpagina’s van vele kranten, en was het eerste item op uitzendingen van radio en televisie.
Terstond na zijn overlijden werd Frans van der Lugt herdacht door paus Franciscus en andere hooggeplaatste leiders in kerk en politiek, zowel in Nederland als ver daarbuiten. In dit boek zijn teksten opgenomen van en over Frans van der Lugt uit de verschillende fasen van zijn leven en werken, te beginnen met de geschiedenis van zijn roeping. Hierin komt hij naar voren als een spiritueel veelzijdig man, met een brede belangstelling en een grote trouw aan hen, met wie hij leeft en voor wie hij zorgt. Zijn levensmotto en wekroep luidt: ‘Het gaat verder!’
Bekijk ook:
- Recente boeken over Rusland, waar verleden en heden wordt verzonnen
- Top 10 beste biografieboeken in het Nederlands
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!
Bedankt voor dit handige lijstje met boeken over martelaren. Het boek over Navalny lijkt me heel interessant.
Wat een goede boeken tips, martelaren inspireren me altijd. Ik heb het boek van An en Eefje van Dutroux gelezen.