Top 10 beste biografieboeken in het Nederlands

Een populair genre in Nederland is de biografie. Iedereen kent wel de nieuwsgierigheid om een blikje te willen werpen in het leven van een ander, en zeker als deze bekend (of berucht) is geworden. Hoe was het leven voordat iemand in de schijnwerpers kwam te staan en op welke manier veranderde zijn of haar bestaan? Hieronder staat een lijstje van 10 biografieboeken in het Nederlands die momenteel goed worden verkocht.

De 10 beste biografieboeken van nu

Op zoek naar de beste biografieboeken? Dit kan zowel een biografie van bekende personen uit Nederland betreffen als een internationale beroemdheid zoals David Attenborough. Hieronder vind je de meest populaire biografieën van dit moment.

1. Een leven op onze planeet – David Attenborough

Een leven op onze planeet, David Attenborough; recensie

Presentator en bioloog David Attenborough neemt je in Een leven op onze planeet mee in zijn wereld en de planeet van ons allemaal. In dit boek beschrijft hij de belangrijkste momenten in zijn leven als bioloog. Zo vertelt hij over het oog in oog staan met wilde dieren, maar ook over het wijdden van zijn leven aan het vastleggen van de natuur. Niet alleen mooie dingen komen aan bod, ook vertelt Attenborough over de verwoestende veranderingen die hij met zijn eigen ogen heeft gezien. Een autobiografisch boek die niet alleen actueel is, maar ook een boodschap meegeeft.

2. Martien – Jan Dijkgraaf

biografie Martien Meiland

Als je aan een biografie van bekende Nederlanders denkt, dan komt dit boek waarschijnlijk meteen in je op. Intussen kent iedereen hem wel: Martien Meiland. Je bent dol op hem of je vindt hem niets. Martien Meiland is bekend van de televisieserie waar hij samen met zijn gezin een oud chateau omtovert tot Chateau Marillaux. In zijn boek vertelt hij, via de pen van Jan Dijkgraaf, zijn verhaal: over zijn jeugd, zijn alcoholische vader, over de serie, zelfmoordpogingen en ook over zijn onvoorwaardelijke liefde voor Erica. Niet alleen Martien is aan het woord. Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny maken het verhaal compleet. Nadat je dit boek hebt gelezen kun je pas écht een oordeel vellen over de beste man.

3. Geluk staat je goed – Tina Turner

Geluk staat je goed Tina Turner beste biografieboeken

In Geluk staat je goed vertelt Tina Turner over haar eigen spirituele ontdekkingsreis en hoe dit leidde tot niet alleen persoonlijke groei, maar ook enorm succes en bovendien intens geluk. Turner vertelt openhartig over de inzichten die haar leven veranderden. Tegelijkertijd wordt je als lezer geïnspireerd om geluk te omarmen vanuit principes uit het boeddhisme. Tina Turner is méér dan een rockster. Ze is een inspiratiebron die laat zien dat geluk van iedereen is en we net zo stralend als zij in het leven kunnen staan.

4. Stoorzender – Arjen Lubach

Stoorzender Lubach

Benieuwd naar het leven van Arjen Lubach? In Stoorzender doet Lubach verslag van twee jaar uit zijn bewogen leven. Vanuit zes verschillende plekken op de wereld vertelt hij over Zondag met Lubach, muziek, comedy, politiek, het leven en ook de liefde. Niet alleen bestaat Stoorzender uit eerlijke en grappige verhalen, de verhalen ontroeren de lezer ook. Dat kan natuurlijk alleen op de manier zoals Lubach doet!

5. Nu ik je zie – Merlijn Kamerling

Nu ik je zie Merlijn Kamerling biografieboeken in het Nederlands

Het leven, maar ook de dood van Antonie Kamerling staat bij vele mensen in het geheugen gegrift. Voor zijn zoon Merlijn Kamerling is dat anders, hij wist amper iets van zijn vader. Sinds zijn dood heeft Merlijn nooit een aflevering van GTST bekeken, geen films opgezet en ook geen interviews gelezen. Hij wilde het niet en kon het misschien ook niet. Tien jaar na de dood van zijn vader gaat Merlijn op zoek naar een completer beeld van zijn vader. Hij gaat in gesprek met familieleden en vrienden die hij voorheen uit de weg ging. Wat weten zij van Antonie en zijn depressie? Hoe kunnen ze Merlijn helpen aan meer mooie herinneringen? Wat vertelde Antonie in interviews? Hoe klinkt zijn stem? In Nu ik je zie gaat Merlijn niet alleen op zoek naar zijn vader, maar ook naar zichzelf.

6. Hans Wiegel – Pieter Sijpersma

Hans Wiegel biografie

Pieter Sijpersma geeft in Hans Wiegel een volledig beeld van een van de meest talentvolle én meest controversiële politici van na de Tweede Wereldoorlog: Hans Wiegel. In 1967 kwam hij als 25-jarige Gooise Amsterdammer de Kamer in, tot dan toe als jongste kamerlid ooit. Ten tijde van het kabinet-Den Uyl profileerde hij zich als oppositieleider. Maar zijn mooiste uren beleefde hij toen hij vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken werd. Als je een groot deel van Wiegel zijn politieke bestaan hebt meegemaakt, zijn alle verhalen echte herkenning.

7. ‘T is mooi geweest, Rob de Nijs – Robert Haagsma

Beste biografieboeken 'T is mooi geweest Rob de Nijs

’T is mooi geweest, het laatste boek en album, is het afscheid van Nederlandse muzieklegende Rob de Nijs. Met dit boek en zijn album neemt de Nijs op een prachtige manier afscheid van zijn 57 jaar lange carrière als artiest. Het boek, wat geschreven is door Robert Haagsma, bevat alle songteksten, maar ook de bijzondere verhalen achter de nummers. Naast dat we verhalen lezen van de Nijs, komen collega-artiesten ook aan het woord en staan zij stil bij de belangrijke rol die Rob de Nijs speelt in de historie van de Nederlandse popmuziek. Ben je groot fan van zijn muziek of wil je meer lezen over Rob de Nijs? Dan is dit boek perfect voor jou!

Bekijk ook:  De boeken van Charlotte Link op volgorde en nieuwste boek

Inclusief cd

8. Het regent zonnestralen – Fien Vermeulen

Het regent zonnestralen Fien Vermeulen biografieboeken

Fien kwam zo dicht bij de dood, dat het leven daarna aardig ingewikkeld werd. Ze ontdekte dat je een levensbedreigende ziekte nooit alleen krijgt en dat hij nooit echt overgaat, ook niet als je gezond bent verklaard. In het boek Het regent zonnestralen lees je over het leven van de jonge vrouw Fien Vermeulen. Ze schrijft met humor en diepgang over de onderwerpen liefde, carrière, vriendschap, seks en jezelf ontdekken. In dit geval is dat voor haar het hebben van een kale kop, poepen in een teiltje en ineens BN’er zijn. Het is niet zomaar een verhaal, het is een verhaal over vallen, opstaan en weer doorgaan.

9. Woman – Lucy Woesthoff

Woman Lucy Woesthoff

“Woman is een inspirerend en ontroerend boek over bepalende momenten, kwetsbaarheden, kracht en levenservaring. Een ode aan alle vrouwen.” In Woman beschrijft Lucy Woesthoff haar gedachten over de liefde, de dood, ouder worden en de kracht van sisterhood. Het gaat over verschillende vrouwen in het leven van Lucy en de uitdagingen die zij met zich meedragen. Deze uitdagingen zijn voor elke vrouw ontzettend herkenbaar en daardoor van grote waarde. Niet alleen is Woman van Lucy Woesthoff een prachtig geschenk voor jezelf, maar ook voor de krachtige en bijzondere vrouwen in jouw eigen leven.

10. Beter op reis – Viora Rebergen & Joost van Willigenburg

Beter op reis Viora Rebergen & Joost van Willigenburg

Wanneer Viora Rebergen te horen krijgt dat ze acute lymfatische leukemie heeft, verandert alles: haar bruisende leven waarin ze samenwoont met haar vriend Joost, vijf keer per week sporten en natuurlijk fulltime werken. Alles staat op zijn kop. In Beter op reis beschrijven Joost en Viora de rollercoaster van hun leven: de aangrijpende situaties in het ziekenhuis, hoop en wanhoop, kleine overwinningen en grote mijlpalen. Na tweeënhalf jaar wordt Viora genezen verklaard. Ze laten alles achter zich om samen een wereldreis te maken. Een ontroerend, maar ook ontzettend optimistisch verhaal. Een inspiratie voor een ieder die zich afvraagt wat écht belangrijk is in het leven.

Bonustip: Mijn naam is Barbra

Mijn naam is Barbra zijn de langverwachte memoires van Barbra Streisand, een van de meest veelzijdige en succesvolle entertainers aller tijden. In dit boek vertelt ze het verhaal over haar leven en carrière, van haar jeugd in Brooklyn, haar doorbraak in Funny Girl tot haar vele prestaties op het gebied van muziek, film, theater en televisie.

Bekijk ook:  Alle boeken van Rosita Steenbeek, haar nieuwste boek & biografie

Barbra Streisand is naar elke maatstaf een levende legende, een vrouw die in een carrière van zes decennia heeft uitgeblonken in elk gebied van entertainment. Ze behoort tot de selecte groep van EGOT-winnaars (Emmy, Grammy, Oscar en Tony) en heeft een van de meest herkenbare stemmen in de geschiedenis van de populaire muziek. Met Yentl werd ze de eerste vrouw die een grote speelfilm schreef, produceerde, regisseerde en in speelde.

In Mijn naam is Barbra deelt ze haar ervaringen en inzichten met humor en eerlijkheid. Ze vertelt over haar worstelingen om actrice te worden, de opnames van enkele van haar veelgeprezen albums, de jarenlange inspanning die nodig was om Yentl te maken, haar regie van The Prince of Tides, de vriendschappen met figuren als Marlon Brando en Madeleine Albright, haar politieke activisme en de vervulling die ze heeft gevonden in haar huwelijk met James Brolin.

Welke biografieboeken zijn jou altijd bijgebleven? Deel jouw tip gerust met ons in een reactie onder dit bericht.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *