5 boeken over keizerin Sisi

Afgelopen jaar verschenen er drie nieuwe films en series over het leven van keizerin Sisi. Van de Netflix-serie is nu ook een boek uitgegeven: Keizerin. Welke boeken zijn er eigenlijk nog meer over het leven van Sisi? Hieronder vind je een korte intro over het levensverhaal van Sisi en hebben we 5 boeken over keizerin Sisi voor je verzameld.

Een bijzonder levensverhaal

Elisabeth was een dromer. Ze was vastbesloten om niet akkoord te gaan met een door haar ouders gearrangeerd huwelijk, maar ging voor de Liefde, met een hoofdletter L. Haar zus Helene was beloofd aan keizer Franz van Oostenrijk, maar toevallig stuit hij op Sisi en wordt verliefd op haar. Ze besluiten te trouwen en Helene trekt zich terug op Slot Possenhofen. Franz en Sisi trouwden toen zij 16 jaar was, wat erg gebruikelijk was voor die tijd. Sisi voelde zich echter gevangen aan het hof, doordat ze nooit helemaal alleen was. Altijd waren er wel hofdames die op haar letten. Toen haar kinderen eenmaal geboren waren, mocht ze die ook niet zelf opvoeden van haar de keizerinmoeder, een groot verdriet voor Sisi. Tijdens haar huwelijk met Franz kreeg ze vier kinderen.

5 boeken over keizerin Sisi

Wil je het hele levensverhaal lezen? Dan vind je hieronder 5 boeken over keizerin Sisi, waaronder ook het nieuwste boek dat gebaseerd is op de Netflix-serie Keizerin.

1. Keizerin, Gigi Griffis

Het is 1853 en Elisabeth ‘Sisi’ in Beieren is heel duidelijk geweest: ze zal wachten op de overweldigende liefde waar de dichters over schrijven, of ze zal helemaal nooit liefhebben. Het feit dat haar oudere zus Helene het advies van hun moeder gretig opvolgt en zich voorbereidt op een huwelijk met Franz, keizer van het Habsburgse rijk, betekent voor Sisi niet dat ook zij zich aan een dergelijk plichtsgetrouw bestaan moet onderwerpen.

Ondertussen herstelt Franz in Oostenrijk van een moordaanslag. In een poging de vrede te bewaren, heeft hij zich opnieuw toegelegd op zijn keizerlijke plichten en belooft hij de beïnvloedbare Helene in Beieren het hof te maken op zijn aanstaande verjaardagsfeest. Hoe kan hij het rijk beter verenigen dan met de aankondiging van een nieuwe keizerin?

Bekijk ook:  De boeken van B.A. Paris op volgorde & nieuwste boek

Maar wanneer Sisi en Franz elkaar onverwacht ontmoeten in de paleistuinen, weg van de nieuwsgierige blikken en meedogenloze kritiek van het hof, springt de vonk over. En terwijl hun ongeoorloofde gesprekken steeds intiemer worden, moeten ze al snel kiezen tussen de verwachtingen van hun families en opkomen voor waar ze echt in geloven.

2. Sisi, de opstandige keizerin, Allison Pataki

Ze is een van de mooiste vrouwen ter wereld. Iedereen noemt haar Sisi. Op haar zestiende trouwt ze met keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. In Wenen gonst het in het paleis van de geruchten en intriges. Sisi ervaart zowel haar huwelijk als het strenge hofprotocol als verstikkend. Ze vindt troost op haar landgoed buiten Boedapest. Daar rijdt ze paard en geniet van het gezelschap van graaf Andrassy. Tot ze door tragisch nieuws gedwongen wordt terug te keren naar Wenen.

Mijn leven is van mij, Lucas Zandberg, boeken over keizerin Sisi

3. Mijn leven is van mij, Lucas Zandberg

Elisabeth in Beieren, beter bekend als Sisi, wordt in films en boeken vaak geportretteerd als een eendimensionale sprookjesprinses. Dit zoetsappige clichébeeld wordt in deze compleet herschreven, uitgebreide versie van Zandbergs debuutroman met de grond gelijk gemaakt. Elisabeth is pas zestien als ze schoorvoetend trouwt met haar neef Franz Joseph, keizer van Oostenrijk. De liberaal opgevoede, dromerige Elisabeth kan niet aarden aan het stijve Weense hof. Terwijl de liefde voor haar fantasieloze man al snel bekoelt, groeit de druk op de keizerin om een troonopvolger te baren. Na een aantal moeilijke jaren bereikt ze dat doel met de geboorte van haar zoon Rudolf. Vanaf dat moment weigert zij zich te conformeren aan de conventies van haar tijd. Voortaan gaat de rusteloze Elisabeth haar eigen weg, voortdurend op zoek naar manieren om een invulling te geven aan haar bestaan. Intussen gaat het volkomen aan haar voorbij wie het meest van haar houdt en haar het hardst nodig heeft. Mijn leven is van mij is een levendige historische roman over een intelligente, verkeerd begrepen vrouw die haar tijd ver vooruit was. Een uniek portret van een keizerin die geen keizerin wilde zijn.

Sisi, leven en dood van Elisabeth, Martin Ros

4. Sisi, leven en dood van Elisabeth, Martin Ros

Keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi, was een sterke vrouw, van grote schoonheid en met een scherpe geest. Zij hield zich staande in een mannenwereld, stak haar mening niet over stoelen en banken en leefde een aangrijpend en dramatisch leven in revolutionaire tijden.

Bekijk ook:  Top 10 nieuwe boeken april 2024

Keizerin Elisabeth, beter bekend als Sisi, spreekt tot de dag van vandaag tot de verbeelding van miljoenen mensen. Haar dramatische leven tekende zich door haar huwelijk met keizer Franz-Joseph en door de zelfmoord van haar zoon Rudolf bij het jachtslot Mayerling, waarover Martin Ros, een groot kenner van de Habsburgse geschiedenis, reeds eerder publiceerde. Het is de geschiedenis van een mooie jonge vrouw die verwikkeld raakt in de revolutionaire omwentelingen van haar tijd. Wat was haar rol in dit geheel? Martin Ros komt met een nieuw beeld van Sisi. Hij zet haar neer als een vrouw met niet alleen oog voor de typische vrouwelijke elementen van het leven, maar ook voor staatszaken en politieke macht. 

5. Sisi – Sprookje en werkelijkheid, Katrin Unterreiner

In 1898 reageerde de wereld geschokt toen keizerin Elisabeth van Oostenrijk, beter bekend als “Sisi” werd vermoord. Door de moord en haar opmerkelijke levenswijze ontstond er vervolgens een mythevorming rond de keizerin. Tegenwoordig kent iedereen Sisi alleen maar van de romantische films uit de jaren 50 met Romy Schneider in de hoofdrol. Welk jong meisje heeft er nu niet van gedroomd om ooit een “Sissi-jurk” te mogen dragen? De historische Sisi vertoont echter weinig gelijkenis met de persoon die uit de films naar voren komt. Waar de films een zoetsappig beeld geven, was de werkelijkheid geheel anders. Haar huwelijk was geen sprookje, de extreme dieeteisen, de dwangmatige zorg die ze besteedde aan haar schoonheid en gezondheid bezorgde haar een reputatie van excentriciteit. Nadat de Oostenrijks-Hongaars Dubbelmonarchie tot stand was gekomen, werden Franz Joseph en Sisi in 1867 tot koning en koningin gekroond. Als de nieuwe koningin van Hongarije voelde zij zich verbonden met het temperamentvolle en trotse Hongaarse volk. Haar contacten met de bevolking vormden een lichtpunt in haar leven. De dramatische zelfmoord van haar zoon Rudolf in 1889 raakte de keizerin zo diep, dat ze vanaf dat moment uitsluitend in het zwart gekleed ging en werd ze praktisch onbenaderbaar.

Heb jij andere boeken over keizerin Sisi gelezen? Laat jouw tip gerust hieronder achter in een reactie.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *