Recensie: Openbaring – Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer

Het genre factfiction is op de kaart gezet door Dan Brown. Het enorme succes van de Da Vinci code zorgde voor een grote groep auteurs en lezers die houden van de combinatie van historische feiten aangevuld met een scheutje (of een flinke scheut) fictie om het verhaal spannender te maken. Nog steeds is het vooral de kunst om de lezer te overtuigen dat een boek meer is dan een roman en de realiteit zou kunnen beschrijven. Openbaring is ook om een andere reden nog interessant, omdat dit het eerste product is van de samenwerking tussen twee Nederlandse auteurs.

Gegevens van het boek

Titel: Openbaring
Auteur: Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Jaar van uitgave: 2023
Aantal pagina’s: 528 blz.

Wie zijn de auteurs van Openbaring?

Jeroen Windmeijer (1969) is antropoloog en auteur. Zijn eerste boek kwam uit in 2015: Het Petrusmysterie. Daarna verschenen er nog diverse boeken van zijn hand.

Tjarko Evenboer (1983) studeerde communicatie in Leeuwarden. Hij verwierf landelijk bekendheid met zijn Evert Kwok cartoons en schreef al diverse los te lezen boeken voor hij aan de serie over Simon Ryevaar begon.

Wil je meer weten over de auteurs en hun samenwerking voor Simon Ryevaar? Lees dan het interview dat Meerlezen.nl met hen had naar aanleiding van deze roman.

Waar gaat Openbaring over?

Openbaring-Jeroen-Windmeijer-Tjarko-Evenboer

In de thriller Openbaring, het eerste deel in de Ryevaar-trilogie van bestsellerauteurs Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer, is Simon Ryevaar is religieus antropoloog aan de Universiteit Leiden en gespecialiseerd in ‘eindtijdbewegingen’ – geloofsgroepen die menen dat het einde van de wereld aanbreekt. Als een bevriende archeoloog in een grot in Turkije een mysterieuze inscriptie uit het Bijbelboek Openbaring ontdekt, zet dit alles wat Simon denkt te weten op zijn kop. Is het mogelijk dat gelovigen het Bijbelboek al tweeduizend jaar lang verkeerd interpreteren? Voordat hij een antwoord heeft kunnen vinden, wordt zijn vriend op grimmige wijze vermoord.

Ondertussen doet de Leidse journalist Nova le Temps onderzoek naar The Bride, een sekte die dankzij zijn charismatische leider steeds meer leden trekt. Terwijl Nova dieper graaft komt er schokkende informatie over de sekte naar boven, maar stuit ze ook op steeds meer verzet en raadselachtige intimidaties.

Bekijk ook:  De zin van het leven door Fokke Obbema

Wanneer de paden van Simon en Nova kruisen, beginnen ze een zoektocht naar het verborgen verleden van de sekteleider. Het is het begin van een levensgevaarlijke reis dwars door Europa en daarbuiten – op zoek naar de waarheid, en op de vlucht voor de mensen die hen ten koste van alles tegen willen houden.

Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer combineren hun fenomenale kennis van de Bijbel én hun schrijftalent in deze meeslepende thriller, waarin zij een volledig nieuw en schokkend perspectief op de Bijbel verweven met een ijzersterke plot die de lezer beduusd achterlaat.

Recensie

Openbaring is het eerste deel van een Ryevaar-trilogie, maar dat betekent niet dat je voor een grote ontknoping op het derde deel hoeft te wachten. Het is een mooi afgerond verhaal met een opzienbarend slot. Het speelt zich af op boeiende locaties, zoals Jeruzalem en Göreme, een streek in Turkije die bekendstaat om zijn grotwoningen en -kerken.

In het eerste gedeelte ga je mee in het proces waarbij Ryevaar en Nova le Temps hun onderzoeken uitvoeren en steeds verstrekkender conclusies kunnen trekken. Als lezer kom je ook al meer te weten over de gevaren die gepaard gaan met waarheden die sommigen liever willen verhullen. Het boek laat zien dat fanatisme een groot gevaar kan zijn, maar is tegelijkertijd op dat punt schrikbarend actueel, want ook vandaag de dag zien we nog wat fanatisme teweeg kan brengen.

Als de beide onderzoekers elkaar ontmoeten, raakt het verhaal in een stroomversnelling. De gebeurtenissen tuimelen over elkaar en het verhaal wordt steeds gecompliceerder en vraagt je volledige aandacht. Dat zal voor niemand een probleem zijn die de rustige opbouw in de eerste helft boeiend vond.

Bekijk ook:  Recensie: Het ultimatum van John Grisham

Uiteindelijk is de finale zoals je mag verwachten, spannend en uitstekend uitgewerkt. Als je het boek leest, besef je dat de samenwerking tussen beide auteurs bijzonder goed moet zijn geweest, omdat het verhaal een grote samenhang heeft. Het doet alleszins denken aan de boeken van Dan Brown, iets waar de auteurs trots op mogen zijn.

Het Bijbelse accent

Er worden veel Bijbelteksten in deze thriller aangehaald. Misschien zal dit voor sommigen een reden zijn om niet aan het boek te beginnen. Er staan veel rake dingen in, hoewel het natuurlijk overal om interpretatie gaat, zowel bij de Bijbel zelf als bij deze thriller. Het is ook wel verfrissend om de gebruikte Bijbelteksten naast de oudere Statenvertaling te leggen, om het verschil in vertaling eens te zien, wat deels ook in het boek gebeurt. Je beseft dat de beide schrijvers over veel Bijbelkennis beschikken, misschien wel meer dan de gemiddelde kerkganger. Hoewel ik het niet overal eens kon zijn met de interpretatie, is het beslist interessant om je eens in de andere kant van het verhaal te verdiepen.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

3 gedachten over “Recensie: Openbaring – Jeroen Windmeijer & Tjarko Evenboer

  1. Helaas presenteert dit boek ouderwetse, al lang achterhaalde en theologisch zeer omstreden theorieën als spectaculaire kennis die door ‘de kerk’ achtergehouden zou zijn. Het oude liedje als “de echte waarheid’ dus. En dat verpakt in een niet overtuigende thriller, gelardeerd met overbodige details. Je moet alleen maar eens tellen hie vaak er een ‘mok koffie’ of ‘een koud biertje’ wordt gedronken….

  2. Vind tot nu toe spannend en zit goed in mekaar , met nog maar paar mokken koffie en bier , ben nu over de helft en ga zeker 2 en 3 kopen als zover is . En de bijbelteksten ieder interpreteerde ze op zijn eigen wijze . En ooit al eens boek gelezen zonder (details) .
    Gr Han

    1. De enige wijze waarop Bijbelteksten correct geïnterpreteerd worden is door ze in de context te zetten van de rest van de Bijbel. Eigen interpretatie leidt in negen van de tien gevallen tot dwaalleer. Dat zie je ook binnen het Christendom, waar kerken vaak gebruiken hebben die weinig met de Bijbel te maken hebben. Waarom niet – voor zover dat kan – het geleerde eens opzij zetten en de Bijbel eens gaan lezen in Joods-historische context. Dan gaat er pas een wereld voor je open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *