De boeken van Jeroen Windmeijer, een onderschat talent?

Ben jij een fan van de fact-fiction van Dan Brown? Hou je van de indringende manier van schrijven van iemand als Umberto Eco? Dan is het beslist aan te raden om de boeken van Jeroen Windmeijer een keer te proberen. Hieronder vind je de boeken van Jeroen Windmeijer op volgorde en lichtten we twee van zijn boeken uit: het beste boek van Jeroen Windmeijer en zijn nieuwste boek.

De Nederlandse Dan Brown

Het oeuvre van deze Nederlandse schrijver is nog niet uitgebreid,  maar zijn fans genieten steeds weer van die verhalen waarvan je toch telkens weer denkt: ‘Zo zou het ook echt gebeurd kunnen zijn.’ Er zijn ook kritische lezers die vinden dat Windmeijer te veel heeft overgenomen van zijn grote voorbeeld Dan Brown. Er zijn uiteraard mindere schrijvers wiens voetsporen je kan volgen. Het nieuwste boek van Jeroen Windmeijer heet ‘De stenen goden’ en is uitgekomen in maart van dit jaar. Wellicht dat een recensie hier snel zal volgen. Hieronder meer over Jeroen Windmeijer zelf en zijn boeken.

Boeken Jeroen Windmeijer

Wie is Jeroen Windmeijer?

Jeroen Windmeijer werd op 19 april 1969 geboren in Delft en groeide op in Pijnacker. Na het gymnasium begon hij een studie wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. Hij koos daarna na de propedeuse voor culturele antropologie en sociologie van niet-westerse samenlevingen. Ten behoeve van zijn afstudeeropdracht leefde hij 6 maanden bij de Boliviaanse indianen in de buurt van het Titicacameer op 4.000 meter hoogte.

Om te promoveren ging hij 14 maanden wonen in de hooglanden van Ecuador bij een plaatselijke indianenstam.  Zijn proefschrift werd later als non-fiction in aangepaste vorm uitgebracht. Voor zijn werk als onderwijzer volgde hij nog een postdoctorale lerarenopleiding Godsdienst. Hij werkte in totaal 8 jaar in het onderwijs, maar bleef in die tijd ook gids voor reisorganisatie Djoser in Midden- en Zuid-Amerika en Egypte. In 2015 verscheen zijn eerste boek: Het Petrusmysterie. De schrijver is niet alleen populair in ons land, een aantal boeken zijn vertaald. Daartoe behoort ook een Engelse vertaling en dat is uiteraard een compliment voor iedere auteur.

Wat kan je verwachten van de romans van Jeroen Windmeijer?

De romans van Windmeijer beginnen meteen in de vierde versnelling en dat tempo blijft gehandhaafd gedurende het gehele boek. Door zijn reiservaring en contacten met exotische volkeren krijg je gloedvolle beschrijvingen van mooie of in ieder geval interessante streken. Maar ook Nederland wordt beslist niet vergeten. In een aantal romans speelt Leiden en de plaatselijke universiteit een hoofdrol. Windmeijer schrijft kort en bondig en ieder hoofdstuk lijkt een thriller op zich, met een cliffhanger waardoor je blijft lezen. De afwisseling tussen feiten en fictie is in balans en de auteur gaat nergens over de schreef door te ver van de realiteit te gaan. De boeken mogen wellicht niet tot de literatuur gerekend worden, maar het zijn aanraders voor elke lezer.

Bekijk ook:  Recensie: De vervalste Vermeer - Jeroen Windmeijer

De volgorde van de boeken van Jeroen Windmeijer

Moet je de boeken van Jeroen Windmeijer op volgorde lezen? Iedere roman kan los worden gelezen. Lees je meerdere boeken uit een reeks, dan kunnen ze dus ook in willekeurige volgorde worden gelezen.

  • Een strooien brief

De Leidse trilogie op volgorde

De Latijns-Amerika trilogie op volgorde

De Sterke Vrouwentrilogie (samen met Jacob Slavenburg)

Simon Ryevaar-trilogie op volgorde (samen met Tjarko Evenboer)

  1. Openbaring
  2. Titel volgt binnenkort

Delft-trilogie op volgorde

Intro: De vervalste Vermeer

  1. De schaduw van Vermeer

Het beste boek van Jeroen Windmeijer

Op zoek naar het beste boek van Jeroen Windmeijer? Hieronder onze tips!

Het beste boek van Jeroen Windmeijer

Het Petrusmysterie

Dit was het eerste boek van Windmeijer en de nieuwe uitgave is geheel herzien. Peter de Haan is archeoloog en doceert aan de Universiteit van Leiden. Op het moment dat hij bezoek heeft van geschiedenisstudente Judith Cherev, wordt hij gebeld door een collega, die hem vraagt onmiddellijk naar een opgraving in Leiden te komen vanwege een ongelooflijke ontdekking. Het gesprek over de promotie-opdracht van Judith wordt onderbroken en zij gaat mee naar de opgraving. Ze zijn echter te laat. Bij de opgraving vinden ze het lichaam van de beller met daarbij een Romeins viziermasker. Maar er is ook een kistje geweest met daarin documenten. Als hij duo op zoek gaat naar de documenten wordt duidelijk dat ze niet de enige zijn en dat bepaalde groepen meedogenloos te werk gaan om eeuwenoude geheimen te bewaren. Is er immers wel bewijs dat Petrus inderdaad in Rome is gebleven en gestorven? En wat als hij documenten heeft achtergelaten die een heel ander verhaal vertellen dan de Bijbel?

Recensie Het Petrusmysterie

Het boek zit goed in elkaar en leest prettig. In eerste instantie lijkt Peter de Haan best veel op de Robert Langdon, de professor uit de boeken van Dan Brown. Maar na enige tijd krijgt hij een eigen karakter en toont zich een echte Nederlander. Een punt van kritiek, dat  meerdere lezers hebben geuit, is dat het slot nogal abrupt en plotseling is. Er ontstaat daardoor een zekere teleurstelling en behoefte aan meer. Dat is inmiddels mogelijk door de overige boeken van de schrijver.

Bekijk ook:  De geheimen van de kostschool - Lucinda Riley

De Stenen Goden

Dit boek speelt zich af op twee locaties: Paaseiland en Middelburg. Op het mysterieuze Paaseiland doet een Zeeuwse student onderzoek naar de bekende moais, de stenen beelden. Ook vandaag de dag is er nog steeds een verborgen strijd op het eiland over de oorsprong van de beelden. Het lijkt uit de hand te lopen als er een slachtoffer valt. Tegelijkertijd wordt er in Middelburg een tentoonstelling voorbereid over de beelden van Paaseiland. Een kunstenaar van het eiland heeft opdracht gekregen een nieuwe moai te maken als spektakelstuk voor de exhibitie. Maar plotseling wordt er een beeld opgegraven in een gehucht nabij het Zeeuwse stadje. Ook hier vallen slachtoffers. Het waarom is een groot raadsel.

De Magdalenacodex

Dit is deel 3 in de nieuwe serie van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg. De boeken zijn eveneens los te lezen.

In het Venetiaanse Marciana, een van de oudste bibliotheken ter wereld, stuit bibliothecaris Marco Visconti op een eeuwenoud manuscript. Het lijkt te zijn geschreven door Simon, een broer van Jezus, en het gaat over
Maria Magdalena, de vrouw die al tweeduizend jaar tot de verbeelding spreekt.

Al snel vormt het manuscript het middelpunt van een strijd op leven en dood. Waar de een de waarheid zo snel mogelijk naar buiten wil brengen, wil de ander Maria Magdalena voor altijd het zwijgen opleggen. Drie vrouwen
– Sofia, Susanna en Veronica – worden ongewild hoeders van het gevoelige geheim dat het manuscript herbergt. Maar dan blijkt: wie het manuscript in handen heeft, is zijn leven niet zeker…

Het nieuwste boek van Jeroen Windmeijer

Hieronder vind je het nieuwste boek van Jeroen Windmeijer, dat in september 2023 werd uitgegeven.

De schaduw van Vermeer, Jeroen Windmeijer

De Delftse geschiedenisdocent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo’n dramatische wending zou nemen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens
dood neervalt. Hij mompelt nog net: ‘Mij… Mij…’

Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken te hebben: verschillende schilderijen verdwijnen uit musea, waaronder curieus genoeg ook vervalsingen. Wanneer Fabian ongewild bij deze zaak betrokken raakt, blijkt hij plotseling eveneens een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderijen en de Hollandse grootmeester dreigt aan het licht te komen. Maar iemand zet alles op alles om die in het duister te houden…

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *