De grootste bankoverval aller tijden – boek van Frank Krake

Het is bijna 4 mei en dat betekent een periode van herdenken. Met elkaar staan we stil bij alles wat er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, maar ook wat er in elke andere oorlog waar dan ook heeft plaatsgevonden of plaatsvindt. Het boek De grootste bankoverval aller tijden is een bijzonder boek om in de week van 4 en 5 mei te lezen. Natuurlijk hangt het daar niet aan vast, het is tijdens elke periode van het jaar goed om te herdenken.

Waarom is herdenken belangrijk?

Waarom is herdenken dan zo belangrijk? De Tweede Wereldoorlog lijkt inmiddels een ver verleden. Steeds minder mensen kunnen er uit ervaring over vertellen. We zijn al meer dan 75 jaar vrij. Door te herdenken leef je echter juist met anderen mee. Ook al heb je zelf geen nadelige gevolgen ondervonden van de Tweede Wereldoorlog, de mensen die in die oorlog het leven lieten, hebben hun leven verloren voor jouw vrijheid. Die vrijheid is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Twee minuten stil, voor hen die in oorlog het leven lieten. Omdat we nooit mogen vergeten, dat er voor onze vrijheid zoveel geleden is.

Er is een speciale dag gekozen waarop we met zijn allen herdenken: 4 mei. Waarom is het op 4 mei herdenking? 4 mei was de laatste dag voor de officiële bevrijding. Op 5 mei werd Nederland officieel bevrijd. Overigens was toen nog niet heel Nederland bevrijd, de eilanden Texel en Schiermonnikoog werden bijvoorbeeld pas eind mei en half juni bevrijd.

Samenvatting De grootste bankoverval aller tijden door Frank Krake

De grootste bankoverval aller tijden

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring. Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash. Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld. Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn. De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek. De jacht is begonnen… De grootste bankoverval aller tijden vertelt het waargebeurde verhaal van een groep jonge mensen die zich verenigen in hun verzet tegen de bezetters. Van ongekende dapperheid, onvoorwaardelijke vriendschap en een ontluikende liefde, tegen de achtergrond van een alles verscheurende oorlog. 

Recensie De grootste bankoverval aller tijden

Bijzonder bij dit boek is dat het om een relatief onbekende gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog gaat. Als je begint over de grootste bankoverval tijdens deze oorlog, dan denken mensen al snel aan het verhaal uit Bankier van het Verzet, dat zich afspeelt in Amsterdam. In Almelo was echter een nog grotere kraak, maar die is vrijwel alleen regionaal bekend. Frank Krake bracht daar verandering in met zijn boek De grootste bankoverval aller tijden, een loffelijk streven.

Bekijk ook:  Recensie Wacht op mij - Santa Montefiore

Het boek vertelt een bijzonder verhaal en het is indrukwekkend om te beseffen dat het allemaal echt gebeurd is. De informatie is op zichzelf al interessant, maar wordt bovendien op boeiende wijze gebracht. Frank Krake heeft een fijne schrijfstijl, waardoor je steeds verder wilt lezen om meer te weten te komen. De illustrerende foto’s zorgen voor afwisseling en brengen de mensen die hierbij betrokken waren ook dichterbij. De diverse personen worden goed uitgewerkt en het is mooi om te zien dat iedereen die hierbij betrokken was, dat op zijn of haar eigen manier deed. Je krijgt veel respect voor hen en je vraagt jezelf af wat je zelf in die situatie zou hebben gedaan. Het is een indringend verhaal, doordat het waargebeurd is, maar ook doordat de personen in het boek weer even tot leven lijken te komen.

Is De grootste bankoverval aller tijden een aanrader?

De grootste bankoverval aller tijden is zeker een aanrader wanneer je graag boeken over de Tweede Wereldoorlog leest. Ook wanneer dat minder je interesse is, kan het echter interessant zijn om dit boek te lezen. Frank Krake weet de personen echt heel menselijk neer te zetten, waardoor je je steeds in hen verplaatst gedurende het verhaal. Bovendien geeft hij hiermee een stukje Nederlandse geschiedenis weg, waar maar weinig mensen weet van hebben. Of je nu uit omgeving Almelo komt of niet, dit boek zal je zeker een tijd bijblijven.

Andere aanraders over de Tweede Wereldoorlog

Ben je op zoek naar inspiratie en wil je graag een boek lezen over de Tweede Wereldoorlog? In onze lijst met 25 indrukwekkende boeken over de oorlog kun je wat meer titels vinden, maar wellicht zit hier ook wat voor je bij:

Alle boeken van Frank Krake

De grootste bankoverval aller tijden al gelezen en op zoek naar meer van de hand van Frank Krake? Je vindt zijn boeken hieronder:

Bekijk ook:  Recensie Het gefluister van het water, Elizabeth Byler Younts

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, dan ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord