Nieuwe boeken mei 2022 – een top 12

Elke maand komen er nieuwe boeken uit. Dat kunnen er – alleen in Nederland – zomaar een stuk of 100 zijn. Hieronder lichtten wij de nieuwe boeken van mei 2022 uit die ons opvielen. Dat kunnen boeken zijn die al razend populair zijn bij het publiek, maar er zal een enkele keer ook een onbekende naam tussen staan. Het gaat erom dat iedere lezer inspiratie kan opdoen met het lijstje hieronder.

12 nieuwe boeken mei 2022

Een gevarieerd overzicht met 12 nieuwe boeken voor mei 2022. De boeken zijn al te reserveren bij bol.com voordat ze uit zijn. Het boek wordt dan meteen na de verschijningsdatum bij je bezorgd, maar je kunt wel achteraf betalen. Naar welk boek heb jij al lang uitgekeken? Of welk boek lijkt je bij nader inzien toch heel leuk? Laat onder dit artikel een reactie achter.

Nieuwe boeken mei 2022

1. Met liefs uit Londen, Sarah Jio

Valentina’s moeder Eloise ging plotseling weg uit Amerika om weer in haar geboortestad Londen te wonen. Valentina, of Val, zoals ze altijd genoemd wordt, bleef bij haar vader achter. Dan komt er ineens een overlijdensbericht uit Londen. Val heeft niet alleen een appartement in Primrose Hill geërfd, maar ook een tweedehands boekhandel. Met Nick, haar man, reist ze naar Londen om te bekijken wat ze wil. Eenmaal daar besluit ze toch wat te maken van de boekhandel en gaat ze het avontuur aan.

Op zekere dag raadt een klant Val het boek The Last Winter aan. In het exemplaar dat ze krijgt staan allerlei opmerkingen in de kantlijn die haar triggeren. Dan blijkt Nick een verhouding te hebben met een drieëntwintigjarige stagiaire. Eliza, Vals vriendin, zegt dat ze het er niet bij moet laten zitten en daagt haar uit om het telefoonnummer te bellen dat in The Last Winter geschreven staat. Dan volgt er een bijzondere zoektocht, waarin ze meer te weten komt over zichzelf, haar moeder en de liefde.

Nieuwe boeken mei 2022 De brief van Briarton Park

2. De brief van Briarton Park, Sarah Ladd

De liefhebbers van de boeken van Sarah Ladd weten het al: typische Regency-details en veel mysterie. Een boek dat zich afspeelt tijdens een bijzondere periode, maar waarin niets is wat het lijkt. Dat kun je ook weer verwachten van De brief van Briarton Park.

Een brief van Briarton Park van Sarah Ladd is een spannende Regency-roman waarin de jonge Cassandra een geheimzinnige brief ontvangt die haar hele leven op zijn kop zet. Ze heeft altijd als wees in een kostschool gewoond en weet niet veel van haar ouders. Als de directrice van de kostschool overlijdt, krijgt Cassandra de brief in handen, waarin haar gevraagd wordt naar Briarton Park te komen. Cassandra bedenkt zich geen moment en reist ernaartoe, maar als ze aangekomen is, treft ze een weduwnaar met twee dochters, zijn zus en zijn schoonmoeder in plaats van de briefschrijver. Samen met de weduwnaar raakt ze verstrikt in het oplossen van een moordzaak, waarop hij probeert haar te helpen met het vinden van de antwoorden op de vragen waarmee ze naar Briarton Park is gekomen. De zoektocht naar antwoorden levert meer op dan Cassandra ooit had durven dromen.

De geheimen van de kostschool Lucinda Riley

3. De geheimen van de kostschool, Lucinda Riley

Ook dit boek is mysterieus te noemen. Het is een detective, iets wat we niet gewend zijn van Lucinda Riley. Maar de reacties zijn veelbelovend en we kijken dan ook uit naar deze nieuwe Riley. Het is wellicht het populairste boek van deze 12 nieuwe boeken van mei 2022.

Bekijk ook:  Top 20 boeken zomer 2022

Lucinda Riley werd bekend door De zeven zussen, maar ze had nog meer in haar mars. In De geheimen van de kostschool van Lucinda Riley, onderzoekt detective Jazz Hunter de moord op een kostschool. Een vijftienjarige jongen is gedood en eigenlijk iedereen had wel een motief om deze pestkop te doden. Ze duikt in de geschiedenis van de school en ontdekt dat er heel veel mensen iets te verbergen hebben. En de tijd dringt, want er vallen meer slachtoffers…

4. Het hart van de chocolaterie, Laura Frantz

Boeken over chocolade zijn altijd goed en Laura Frantz weet als geen ander hoe ze hier een historisch tintje aan kan geven.

Het is 1755. De achtentwintigjarige Esmée woont in York, Virginia en lijdt nog steeds onder langdurig liefdesverdriet. Ze wil heel graag iets doen om haar leven zin te geven, iets meer dan alleen een chocolatarie runnen.

Kapitein Henri Lennox is na lange afwezigheid weer thuisgekomen en is van plan om de vuurtoren in de gevaarlijke Chesapeake Bay op te bouwen, een droom die hij ooit deelde met Esmée. Als ze elkaar weer tegenkomen, wordt er een voorzichtige basis gelegd om de pijn van het verleden te overwinnen.

Intussen wordt de stad overschaduwd door komende oorlogsdreiging met de Fransen en krijgt Henri de opdracht om een expeditie te leiden. Zijn toekomst is plotseling opnieuw met onzekerheden gevuld. Lukt het Esmée en Henri om de onzekerheden te overwinnen en hun gezamenlijke droom een kans te geven?

5. Schaduwstad, David Baldacci

Schaduwstad is deel 3 in de Aloysius Archer-serie. Aloysius Archer is privédetective en in dit deel viert hij oudjaarsavond in Los Angelas met een van zijn beste vriendinnen: Liberty Callahan. Zij is aanstormend talent in Hollywood. Tijdens die feestelijke avond ontdekt Archer dat Hollywood eigenlijk maar een duistere wereld is. Ellie Lamb, scenarioschrijfster, vraagt hem om uit te zoeken wie uit is op haar dood. Hij gaat bij haar langs in Malibu, maar treft Ellie daar niet. Wel stuit hij op het lichaam van een vermoorde man. Er volgen tumultueuze uren, waarin Archer buiten westen wordt geslagen, achtervolgd wordt door smokkelaars en bijna wordt doodgeschoten. Een goed begin van het nieuwe jaar…

Nieuw boek Charles Martin

6. Een weg door vuur en water, Charles Martin

Een weg door vuur en water is het tweede boek over Murphy Shepherd. Het eerste boek is Waar de wereld in de oceaan valt.

In dit deel krijgt Murphy Shepherd het beslist zwaar. Hij weet wel dat het leven niet makkelijk is. Zijn carrière draait om het redden van mensen die slachtoffer zijn geworden van mensensmokkel. Dan wordt zijn eigen vrouw ontvoerd, samen met haar dochter en twee andere tieners. Murphy heeft maar weinig sporen om te volgen, terwijl er wel steeds moorden worden gepleegd. Hoe kan hij zijn geliefden terugkrijgen? Hij zal vechten tot zijn laatste snik…

7. Eigen welzijn eerst, Roxane van Iperen

Ook een non-fictie titel in deze lijst met nieuwe boeken van mei 2022. Nederland heeft lang een zelfbeeld van openheid en tolerantie gehad. Dat beeld kwam voort uit het naoorlogse optimisme van de middenklasse, die geloofde in kansengelijkheid, ongeacht afkomst of achternaam, en het belang van goede publieke voorzieningen. Zo zou elke nieuwe generatie het beter krijgen dan de vorige. Het geloof in vooruitgang is de afgelopen jaren afgebrokkeld en heeft onder invloed van de politiek plaatsgemaakt voor een sterke hang naar zelfbehoud, met extreme sentimenten tot gevolg. In Eigen welzijn eerst laat Roxane van Iperen op prikkelende wijze zien hoe dit heeft kunnen gebeuren, en spreekt ze de hoop uit dat de middenklasse opnieuw de vooruitgangsgedachte omarmt.

8. Het mysterie van Chalk Hill, Susanne Goga

Het verhaal begint in het Berlijn van 1890. Charlotte Pauly verlaat de stad om als gouvernante in Engeland te gaan werken. Haar familie is het er niet mee eens, maar ze gaat toch. Chalk Hill blijkt een schitterend landhuis te zijn en Emily een lieve, leergierige leerling. Dan ontdekt Charlotte de schaduw die over het landgoed ligt. Lady Ellen, Emily’s moeder, is verdronken in de rivier vlakbij. Wat deed zij middenin de nacht op zo’n verlaten plaats?

Bekijk ook:  Onze boekentips voor Moederdag: 10 x inspiratie!

Emily heeft het er moeilijk mee, ze heeft nog steeds nachtmerries. Om haar te helpen gaat Charlotte op onderzoek uit, maar iedereen is zo gesloten als een pot. De heer des huizes heeft zijn mensen verboden om over de zaak te praten. Uiteindelijk stuit Charlotte op zeer duistere geheimen.

9. Terug naar Insulinde, Elle van Rijn

Elle van Rijn maakte furore met haar boek De crèche, over de Joodse kinderen in Amsterdam. Met Terug naar Insulinde heeft ze een bijzondere roman over Nederlands-Indië geschreven.

Mary wordt geboren op Java, in het jaar 1925. Haar familie woont al vele jaren in Nederlands-Indië. Mary is een tropenkind en ze is gewend aan de voordelen van haar koloniale bestaan. Ze leeft bijna als een soort prinses, totdat haar moeder hen in de steek laat vanwege een ingebeelde ziekte. Dan is Mary plotseling heel alleen op de wereld. Ze wordt achtergelaten bij haar tante en vervolgens moet ze naar Nederland. Daar wil ze echter maar één ding: terug naar haar thuisland.

Als ze haar doel bereikt en terug is in Nederlands-Indië, komt ze er echter achter dat het land enorm veranderd is. Er komt oorlog tussen Nederland en Japan. Mary is 16 jaar en zo naïef om te denken dat ze deze oorlog wel gaan winnen. Dan zwermen de Koreaanse en Japanse militairen ineens door hun villawijk. Vervolgens begint voor Mary een leven dat haar van interneringskamp naar interneringskamp leidt, terwijl ze haar uiterste best moet doen om haar moeder en zusjes te helpen overleven. Traag dringt het tot haar door dat er geen goede kant is, maar dat het alleen maar om medemenselijkheid gaat in deze strijd.

Rateiland Jo Nesbo

10. Rateiland, Jo Nesbo

Met dit boek gooit Jo Nesbo het een keer over een andere boeg: Rateiland bestaat uit vijf verhalen. Als het gaat om de nieuwe boeken van mei 2022 handelt er geen enkele over pandemieën, behalve deze. Jo Nesbo schetst een scenario waarbij er een pandemie over de wereld vliegt waar geen vaccin tegen te vinden is. Dat zorgt op straat voor strijd om te overleven, terwijl een groep wetenschappers in de VS probeert een veilige haven in zee te creëren. Verder lees je in Rateiland hoe de zoon van een rijke techgoeroe deel uitmaakt van een gang. Op een avond vermoorden zij een jonge vrouw. Haar ambitieuze vader zint op wraak.

Nieuwe boeken mei 2022 Het huis met de rode luiken

11. Het huis met de rode luiken, Marja Visscher

Eerder lazen wij voor Uitgeverij Zomer & Keuning het boek Het torentje van Adelheid, een leuke historische roman van de Nederlandse schrijfster Marja Visscher. Deze maand komt er ook van haar een nieuw boek uit: Het huis met de rode luiken.

Aleida van Vlierden, dochter van een beroepsmilitair, krijgt als 19-jarige een liefdesaffaire met advocaat Herman Willem Daendels, zoon uit een geslacht van stadsbestuurders. Daar hun families lijnrecht tegenover elkaar staan, wordt hun liefde verboden. Ze vlucht met hem naar Duitsland, maar al snel wordt Aleida’s liefdesgeluk verstoord. Ze krijgt spijt als ze Hermans ware aard leert kennen, maar wat kan ze nu doen?

12. Land van echo’s, Mark H. Stokman

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vecht Herman Kruijssen aan de Duitse zijde. Als de oorlog geëindigd is, krijgt hij een zwerversbestaan en is hij in heel Europa te vinden. Op zekere dag zakt hij plotseling in elkaar. Vicente Urias vindt hem en neemt hem mee naar huis. Hij wordt opgenomen in de familie en er ontstaat een hechte vriendschap. Dan breekt de Spaanse Burgeroorlog uit en dient Herman plotseling een zijde te kiezen, terwijl hij de vorige oorlog eigenlijk nog niet eens verwerkt heeft. Dan ontmoet hij ook nog eens zijn liefde, waardoor hij in een tumultueuze periode vader van een zoon wordt. Kan hij iedereen die hem dierbaar is beschermen?

Land van echo’s is een monumentale roman over oorlog, vriendschap, passie en onbereikbare liefde. Een diepmenselijk verhaal over goed en kwaad, en over het tonen van moed en standvastigheid in bewogen tijden.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een antwoord