Onze boekentips voor Moederdag 2024: 10 x inspiratie!

Nog even en dan is het weer zover: Moederdag. Ben jij al voorbereid? Heb jij al een verrassing in huis gehaald voor jouw moeder, oma of wie er voor jou dan ook als een moeder voelt? Misschien vind je Moederdag vooral heel commercieel. Je geliefden in de watten leggen kun je immers het beste elke dag doen. Toch vind ik het persoonlijk wel iets hebben: zo’n dag waarop je iemand in het zonnetje zet. En wie verdient dat nu meer dan een zorgzame moeder? Hieronder geef ik je alvast 10 boekentips voor Moederdag. Mooie cadeauboeken, maar ook nieuwe romans waar een fervent lezer echt van zal genieten. Neem snel een kijkje!

Ik heb de boekentips voor Moederdag uiteraard geüpdatet, dus de aanraders hieronder zijn speciaal geselecteerd voor 2024!

10 boekentips voor Moederdag

Hieronder vind je 10 boekentips voor Moederdag. Sommige boeken daarvan zijn nog niet uit op Moederdag, maar dat is misschien juist wel een pre. Zo weet je immers zeker dat jouw moeder dat boek nog niet heeft. Je kunt haar op Moederdag verrassen met een kaartje met een lieve boodschap én een vooraankondiging van het boek dat ze krijgt. Iets om naar uit te kijken en twee leuke verwenmomentjes. 10 boekentips voor Moederdag.

de stem van het meer Santa Montefiore

1. De stem van het meer, Santa Montefiore

Deel 6 in de Deverill-serie. Deze serie van Santa Montefiore is me in het bijzonder dierbaar, omdat mijn oma deze boeken altijd zo graag las. De serie heeft dan ook van alles: geschiedenis, een kasteel, intriges, een hechte familie en prachtige beschrijvingen van het landschap.

Cavan Court, 1865. Eliza Fairfield is niet zoals haar drie oudere zussen, die alleen maar dromen van trouwen met een van de knappe, welgestelde Deverill-broers en een huishouden bestieren op het statige Deverill-kasteel. Eliza droomt liever weg in haar eigen sprookjeswereld. Maar dan raakt ze verstrikt in een onmogelijke driehoeksverhouding, waarin ook de Deverills een rol spelen. Ze verdwijnt en decennialang is er geen spoor van haar te bekennen.

1925. Lady Gabriella Tremaine wordt Cavan Court gestuurd, totdat ­niemand in Londen het nog over haar grote schandaal heeft. Haar drie oudtantes wonen nog altijd op het landgoed. Gabriella voelt er sterk de aanwezigheid van geesten. Kan ze samen met Adeline Deverill ontdekken wie of wat er rondwaart? En waarom voelt ze zich zo aangetrokken tot Charlton, de klusjesman? En wil ze eigenlijk nog wel terug naar Londen?

Arlettes lot

2. Arlettes lot, Anne Jacobs

Is jouw moeder ook fan van de boeken van Anne Jacobs? Dan is dit nieuwe los te lezen boek misschien iets voor haar. Ik heb dit boek mogen vertalen voor Xander uitgevers en hoewel ik dus over de vertaling niks wil zeggen, vond ik het verhaal heel goed. Het is een wat ander boek dan de andere romans van Anne Jacobs, maar het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de moeder van Willem de Veroveraar. Ik vond het persoonlijk heel mooi hoe Anne Jacobs haar karakter weet te geven, ook al is het niet altijd een even mooi karakter.

In Arlettes lot neemt deze auteur, onder andere bekend van de populaire series Het weesmeisje en Het landhuis, de lezer mee naar de bijzondere middeleeuwen. Arlette is de dochter van leerlooier Fulbert. Ze is knap, beschikt over hersens en wil graag hogerop komen. Dan wordt ze verkracht door een edelman en blijkt ze zwanger te zijn. Arlette ziet al haar toekomstplannen verdampen. Ze weet nog niet dat ze eens het leven zal schenken aan Willem de Veroveraar.

Gedurende haar leven probeert Arlette zich te handhaven in een harde mannenwereld. De enige die echt om haar geeft, is ridder Herluin, maar Arlette gaat haar eigen weg.

Geef je jouw moeder liever een ander boek van Anne Jacobs op Moederdag, bijvoorbeeld omdat ze deze al heeft? Kijk dan hier welke opties er zijn.

nachttrein-naar-marrakesh-dinah jefferies meerlezen

3. Nachttrein naar Marrakesh, Dinah Jefferies

Dinah Jefferies is echt een van mijn favoriete schrijfsters. Ze weet als geen ander hoe ze een goed verhaal moet neerzetten en de kers op de taart is voor mij dat het dan ook nog historische romans betreft. In dit boek ga je terug naar Marokko in het jaar 1966.

Bekijk ook:  De top 10 uit de Grote Vriendelijke 100

Vicky Baudin ontvlucht haar mislukte relatie en neemt de nachttrein naar Marrakesh. Daar hoopt ze eindelijk te achterhalen waarom haar mysterieuze grootmoeder lang geleden haar vader ter adoptie afstond.

Het rustige leventje van Clemence in het Atlasgebergte wordt op zijn kop gezet als haar kleindochter plotseling voor de deur staat. Ze heeft geen idee wat ze met haar aan moet, maar tot haar opluchting stort Vicky zich samen met haar nicht Bea vol overgave in het uitgaansleven van Marrakesh. Totdat Bea verdwijnt en Vicky noodgedwongen haar oma’s hulp moet inschakelen om te voorkomen dat ze zelf ook in gevaar komt. Maar haar grootmoeder heeft een geheim, dat hoe dan ook verborgen moet blijven…

de-zussen-van-het-wijndomein-linda-winterberg

4. De zussen van het wijndomein, Linda Winterberg

Wiesbaden, 1945. Door de oorlog is de wijnfabriek van de familie Herzberg zwaar beschadigd. Dochter Henni staat er alleen voor. Haar man wordt vermist in Rusland en van haar twee zussen heeft ze ook al tijden niets meer gehoord. Tot zus Liesbeth plotseling op de stoep staat, en ook haar jongste zus Bille, hoogzwanger en van streek, onverwacht terugkeert. Van de hechte band die ze ooit hadden, blijkt niet veel over. Toch vat Henni nieuwe moed. Ze heeft er alles voor over het familiebedrijf te redden, voor haarzelf én haar zussen. Maar dan gebeurt er iets waardoor alles waarvoor ze zo hard heeft gewerkt op het spel komt te staan…

De zussen van het wijndomein heb ik mogen lezen voor een recensie en het is een mooie naoorlogse roman die ook wel diepgang heeft. Het loopt soms net even anders dan je verwacht en dat is natuurlijk juist zo fijn.

terugkeer-harlan-coben-nieuw-boek

5. Terugkeer, Harlan Coben

Is jouw moeder een echte thrillerfan? Oké, het boek komt twee dagen na Moederdag 2024 uit, maar dan weet je in ieder geval wel zeker dat ze het nog niet heeft. Je kunt het vooraf bij bol.com voor haar bestellen, zodat het als een verrassing bij haar bezorgd wordt. Hoewel sommige lezers zeggen dat Coben wat in herhaling begint te vallen, ben ik het daar niet mee eens. Je moet misschien niet al zijn boeken achter elkaar lezen, maar toch vind ik het plot steeds wel weer origineel en heb ik tijdens het lezen nog geen idee wie de dader is of wat er nu echt aan de hand is.

David en Cheryl Burroughs leefden een droomleven, tot het noodlot toesloeg. Nu, vijf jaar na die vreselijke nacht, is Cheryl hertrouwd. En David zit een levenslange straf uit in een zwaarbeveiligde gevangenis voor de moord op hun zoon Matthew.

Dan arriveert Cheryls zus, Rachel, onverwachts tijdens het bezoekuur in de gevangenis, met verontrustend nieuws. Ze laat David een foto zien die een vriend van haar nam op vakantie in een pretpark, met op de achtergrond een jongen met een wel heel bekende, kenmerkende moedervlek… en hoewel David en Rachel beseffen dat het niet waar kan zijn, weten ze het allebei toch zeker. Het is Davids zoon Matthew, en hij leeft nog.

gloriedagen-corina-bomann meerlezen

6. Gloriedagen, Corina Bomann

Deel 1 in de Waldfriede-serie. Deze serie bestaat uit vier delen en het verhaal begint in Berlijn in 1919, waarbij dokter Louis Conradi eigenlijk niet goed raad met zichzelf weet. Dan komt er een nieuwe uitdaging op zijn pad: het prestigieuze Waldfriede-sanatorium zal worden ingericht als ziekenhuis voor het gewone volk. Hij gaat ernaartoe en is een inspiratie voor velen, waaronder ook de verpleegster Hanna Richter.

Heeft je moeder dit boek al of kies je liever een los te lezen boek? Bekijk dan hier onze aanraders.

7. Violeta, Isabel Allende

Violeta del Valle komt ter wereld op een stormachtige dag in 1920, als eerste meisje in een gezin met vijf onstuimige broers. Haar leven wordt vanaf het begin gekenmerkt door buitengewone gebeurtenissen. De schokgolven van de Eerste Wereldoorlog zijn nog steeds voelbaar als de Spaanse griep de kusten van Zuid-Amerika bereikt, bijna precies op het moment van haar geboorte.

Bekijk ook:  Alle boeken van Marie Lamballe op volgorde

Dankzij de vooruitziende blik van haar vader zal het gezin ongeschonden uit deze crisis komen. Maar algauw volgen er nieuwe problemen. De Grote Depressie verstoort het luxueuze leven in de grote stad dat Violeta tot dan toe heeft gekend. Haar familie verliest alles en moet zich terugtrekken in een afgelegen deel van het land. Daar wordt Violeta volwassen en ontmoet ze haar eerste minnaar…

In een brief aan iemand van wie ze zielsveel houdt, schrijft Violeta over de armoede en voorspoed, de verliezen en vreugdes, en over de grote liefdes van haar leven en het verwoestende liefdesverdriet dat daarna kwam. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis hebben haar turbulente leven bepaald: de strijd voor vrouwenrechten, de opkomst en ondergang van tirannen en uiteindelijk niet een, maar twee pandemieën.

8. Moeders, Herman van Veen

Herman van Veen schrijft over zijn moeder en grootmoeder. Over zijn dochter die moeder werd. Over zijn eerste viooljuf, met wie hij er een moeder bij kreeg. Over de moederfiguren in zijn leven.

In Moeders gaat Herman van Veen terug naar de Kievitdwarsstraat in Utrecht waar hij werd geboren. Hij schrijft over zijn moeder en haar moeder, maar ook over hoe zijn dochter moeder werd en over zijn eerste viooljuf, met wie hij er een moeder bij kreeg. Over waar je vandaan komt, hoe dat je vormt en hoe je ermee verbonden blijft.

Moeder geeft kusjes op zere plekjes. Mompelt: ‘Zul je wel voorzichtig zijn en schat, je vader had dat ook.’ Moeder wast je handen, leert je knopen knopen, veters strikken, het omkeren van dubbeltjes. Als ze boos is heeft ze altijd lichtjes in haar ogen. Fluistert: ‘Luister nooit naar goede raad, behalve die van mij.’ Is ze droef draagt ze een zonnebril. Uit haar mond vliegt ooit een vogel. Daarna wordt het in de Hema stil.

dingen-die-je-alleen-ziet-als-je-er-de-tijd-voor-neemt

9. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt, Haemin Sunim

De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.

De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden. Echt een mooi boek voor gelegenheden, zoals ook Moederdag.

10. De parelfamilie, Charlotte Jacobi

De parelfamilie van Charlotte Jacobi vertelt het verhaal van de 21-jarige Marie, wiens passie voor juwelen haar naar een vooraanstaande juwelier in München en de parelvissers in Vogtland brengt.

De prachtige historische roman De parelfamilie, het eerste deel in de gelijknamige serie van Charlotte Jacobi, speelt zich af in München, 1844. Vanaf het moment dat de 21-jarige Marie Thomass een paar pareloorbellen erft van haar moeder, is ze verkocht. Haar passie voor juwelen brengt haar naar de vooraanstaande juwelier Neustätter in München – en naar de parelvissers in Vogtland, waar ze de aantrekkelijke Moritz ontmoet. Hij heeft het bedrijf van zijn vader verlaten om een nieuwe start te maken. Maar dan vindt er een vreselijk ongeluk plaats dat hun toekomst samen in gevaar dreigt te brengen…

Welk boek zou jij graag tippen voor Moederdag? Laat jouw boekentip voor Moederdag hieronder achter in een reactie.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *