Recensie Branco & Julia – Gert-Jan van den Bemd

Binnenkort komt het boek Branco & Julia uit, een literaire roman van de hand van Gert-Jan van den Bemd. Waar gaat het boek over en wat mag je ervan verwachten? Verder nog een beknopt interview met de schrijver zelf.

Waar gaat Branco & Julia over?

De roman handelt over curiosa- en antiekhandelaar Branco en kunstenares Julia. Beiden kopen los van elkaar oude foto’s op de Feira da Ladra, de rommelmarkt van Lissabon. Branco ziet ze als inspiratiebron voor een roman die hij wil gaan schrijven, Julia wil de foto’s gebruiken als uitgangsmateriaal voor haar schilderijen. Hun gedeelde bezit leidt noodgedwongen tot een gezamenlijke speurtocht naar de herkomst van de foto’s en de vrouw die erop staat afgebeeld. Die reis onthult niet alleen het tragisch verhaal achter de foto’s, maar brengt Branco en Julia ook dichter bij elkaar.

Branco & Julia is de derde roman van Gert-Jan van den Bemd. Eerder publiceerde hij korte verhalen (bekroond met onder andere de Aspe Award en de ILFU Award) en de romans De Verkeerde Vriend (2018) en Na De Val (2019), die lovend werden ontvangen.

Gegevens van het boek

Recensie Branco & Julia Gert-Jan van den Bemd
  • Titel: Branco & Julia
  • Schrijver: Gert-Jan van den Bemd
  • Uitgeverij: Manteau
  • Jaar van uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 272 blz.
  • Genre: literaire roman

Een kort fragment

Mijn oog viel op een kleine foto met gekartelde rand. Een vrouw in bikini. Ze stond tot haar enkels in zee, het water was kalm, er waren nauwelijks golven. Ze had een wespentaille, een lange, slanke hals, een blank, ovaal gezicht dat in verhouding met haar tengere lichaam eerder vlezig en zacht leek, een sensuele mond, een vrij grote neus, lachende ogen. In haar donkere haar droeg ze een hoofddoekje, geen bandana, meer een zelf geknoopte tulband, zoals de vrouw op de ‘We can do it!’-poster die ik vroeger een tijdje op de deur van mijn slaapkamer had bevestigd.

Uit Branco & Julia door Gert-Jan van den Bemd

Wat mag je van Branco & Julia verwachten?

Het boek is geschreven in de ik-vorm, iets waar ik persoonlijk minder van hou. Toch kan ik daar wel doorheen prikken, omdat de personen wel echt tot leven komen in het verhaal. Je gaat meeleven met de hoofdpersonen en kunt je prima in hen verplaatsen. Het boek is via een heel persoonlijk onderzoek tot stand is gekomen, wat een extra dimensie geeft aan het verhaal.

Bekijk ook:  De boeken van Natasha Lester: goed geschreven en gebaseerd op feiten

In het begin is het verhaal een beetje kabbelend, maar al snel komen de hoofdpersonen echt tot leven en wil je weten hoe het verder gaat. De dialogen zorgen voor levendigheid en de beschrijvingen zorgen voor sfeer in het verhaal. Het verhaal speelt zich af in Portugal en Frankrijk. De voor mij bekende plaatsen in Lissabon maakten dat ik wel even veel zin had om mijn koffers te pakken!

Het boek Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd is een boek voor iedereen die houdt van een tikkeltje historie en bijzondere zoektochten. Het verhaal is origineel en komt waarheidsgetrouw over.

Branco & Julia
Foto uit Branco & Julia

Kort interview met Gert-Jan van den Bemd

Hieronder volgt een kort interview met Gert-Jan van den Bemd, de schrijver van Branco & Julia.

Kunt u wat meer over uzelf vertellen?

Ik woon in Breda. Ik werk fulltime als schrijver en kunstenaar. Daarvoor was ik wetenschappelijk onderzoeker naar kanker en osteoporose en later wetenschapsjournalist bij het Erasmus MC in Rotterdam. 

Hoe kwam u ertoe uw eerste boek uit te brengen?

Mijn debuut, De Verkeerde Vriend, bedacht ik toen ik kampeerde op een camping in Frankrijk. Vlakbij was een discotheek. Ik fantaseerde: hoe zouden de vaste campingbewoners – de mensen met een eigen stacaravan – reageren als de jongeren van de discotheek ’s nachts op de camping binnendringen en de boel op stelten zetten? Ik bedacht een sullige hoofdpersoon (Werner) die met zijn vrouw en zestienjarige dochter op zo’n camping verblijft. Zijn rustige leven komt ten einde als zijn dochter uitgaat naar die discotheek en nieuwe vrienden leert kennen. Werner moet voor het eerst voor zichzelf opkomen.

Bekijk ook:  De boeken van Charlotte Jacobi: De patisserie & De parelfamilie op volgorde

Rond het voltooien van De Verkeerde Vriend won ik de Aspe Award, genoemd naar de schrijver Pieter Aspe. Zo kwam ik in contact met mijn uitgever. Ze vonden het een goed manuscript en ik kreeg een contract aangeboden. Anderhalf jaar later verscheen Na De Val, mijn tweede roman. En nu is er mijn derde: Branco & Julia.

U bent eveneens bekend als kunstenaar. Wat is uw belangrijkste boodschap in de kunst?

Al mijn creatieve uitingen schaar ik onder de titel ‘Grand Foulard’. Een grand foulard is een kleed waarmee een versleten bank wordt bedekt. Voor mij is het een metafoor voor het menselijk tekort. We maken fouten, we hebben onze zwakheden, maar we doen vaak moeite om die te bedekken, te camoufleren.

Wat is uw persoonlijke favoriete boek?

Dat vind ik een lastige vraag. Dat wisselt ook met de jaren. Ik vind Patricia Highsmith erg goed. The Blunder is een aanrader. En Strangers on a Train, natuurlijk. Ik heb al haar boeken gelezen. Ja, je mag me wel een fan van haar noemen.

Verwacht u nog meer boeken te schrijven?

Meer boeken? Zeker! Ik zit nog vol ideeën en plannen. Ik ben nu bezig aan mijn vierde boek. Het blijft nog even geheim waar dat over gaat.

Andere boeken van Gert-Jan van den Bemd

Hieronder vind je nog een klein overzicht met de andere boeken van Gert-Jan van den Bemd.

De boeken zijn los te lezen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *