Recensie De schaduw van Vermeer, Jeroen Windmeijer

Onlangs mocht ik op uitnodiging van de uitgeverij van de auteur als blogger voor meerlezen.nl deelnemen aan een wandeling door Delft. Deze stad speelt een grote rol in het nieuwe boek van Jeroen Windmeijer. Ben jij ook nieuwsgierig naar de locaties waar het boek zich afspeelt, kijk dan achterin het boek, want daar vind je een kaartje van Delft met alle informatie die je nodig hebt. De mooie stad Delft is sowieso een bezoek waard en de extra aandachtspunten maken het nog boeiender. Maar terug naar het boek: De schaduw van Vermeer.

De officiële samenvatting

De Delftse geschiedenisdocent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo’n dramatische wending zou nemen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: ‘Mij… Mij…’

Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken te hebben: verschillende schilderijen verdwijnen uit musea, waaronder curieus genoeg ook vervalsingen. Wanneer Fabian ongewild bij deze zaak betrokken raakt, blijkt hij plotseling eveneens een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderijen en de Hollandse grootmeester dreigt aan het licht te komen. Maar iemand zet alles op alles om die in het duister te houden…

Een paar gegevens van het boek

  • Oorspronkelijke releasedatum: 3 oktober 2023
  • Aantal pagina’s: 416
  • Uitgeverij: Harper Collins
De schaduw van Vermeer, Jeroen Windmeijer

Recensie De schaduw van Vermeer

Wie meerdere boeken van Windmeijer heeft gelezen, is bekend met zijn heldere en aansprekende schrijfwijze. Dat is ook weer het geval in dit boek. De eretitel ‘Dan Brown van de Lage Landen’ heeft de auteur niet zomaar gekregen. Ook in dit boek is er weer volop spanning en zal je af en toe het gevoel krijgen dat het ook echt zo zou kunnen zijn gebeurd.

Bekijk ook:  Epische fantasy: de boeken van Jürgen Snoeren

De auteur heeft er voor gekozen om twee personen aan het woord te laten: Fabian en David. Beide kijken zeer verschillend naar de kwestie en daardoor is er geen verwarring over wie er aan het vertellen is. Het is een thriller en je moet je aandacht er wel bij blijven houden, zeker als er weer een plotwisseling is. Het einde komt zoals het hoort in dit soort boeken: toch weer als een verrassing.

Het is duidelijk dat Windmeijer erg veel onderzoek heeft gedaan naar cultuur-historische aspecten en ook alles heeft uitgezocht waar het de locaties in Delft betreft. Dat verhoogt uiteraard de geloofwaardigheid van het verhaal en daar draait het bij fact-fiction ook om. Het is ook leuk dat we diverse plekken die in het boek belangrijk zijn tijdens de stadswandeling hebben bezocht, zoals het Delfts Brouwhuis. Ook de ‘steen des aanstoots’ is een leuk weetje over Delft.

De hoofdstukken zijn zeer kort, waardoor het soms een beetje hapsnap wegleest. De laatste acte is veel sneller uitgewerkt dan de aanloop daar naartoe, maar misschien hoort dat ook wel bij dit soort boeken. Dat het boek deels uitgewerkt is in interview-vorm, vond ik erg origineel. Over het algemeen is het boek beslist een aanrader en mogen we trots zijn op een meesterverteller in ons taalgebied.

Over Jeroen Windmeijer

Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met Het Petrusmysterie, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Daarna publiceerde hij bij HarperCollins Holland: Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim (met Jacob Slavenburg), De Genesissleutel en Het Evacomplex (met Jacob Slavenburg). Zijn werk is naar verschillende talen vertaald.

Bekijk ook:  Nieuwste boek van Karin Slaughter

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Recensie De schaduw van Vermeer, Jeroen Windmeijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *