Recensie: De roos van Napoleon, Jacobine van den Hoek

Er is geen mens over wie zoveel boeken zijn geschreven als Napoleon Bonaparte. Er wordt geschat dat er momenteel ongeveer 200.000 boeken zijn waarin hij de hoofdrol speelt, zowel fictie als non-fictie. Ieder jaar neemt dat aantal nog toe en vooralsnog zal dat naar verwachting ook niet veranderen. Het is dan ook niet gek dat er in 2023 een nieuwe film over Napoleon wordt uitgebracht. Het boek dat wij uitlichten in deze recensie gaat echter niet over Napoleon, maar over zijn eerste vrouw. Een recensie van De roos van Napoleon.

Het bijzondere levensverhaal van Napoleon

Zijn levensverhaal is uiteraard ook buitengewoon. Een relatief onbeduidende luitenant met Italiaanse ouders, geboren op het eiland Corsica kroont zichzelf tot keizer van Frankrijk in de meest turbulente tijd die het land kent. Vrijwel gedurende zijn hele heerschappij of is het dictatuur, voert hij oorlog en verovert praktisch heel Europa. Na zijn eerste nederlaag komt hij terug en verovert weer de harten van de Fransen. Zijn tweede nederlaag bij Waterloo wordt spreekwoordelijk. Door de Napoleontische oorlogen sterven 3,1 tot 3,5 miljoen Fransen, meestal jonge mannen uit de  lagere sociale klassen, maar dat lijkt hem vergeven te worden. Die aderlating zorgt er wel voor dat de Franse macht in Europa daarna zal afnemen.

Het bijzondere liefdesleven van Napoleon

Ook het liefdesleven van Napoleon was bijzonder. Historici twijfelen er niet aan dat Josephine, zijn eerste vrouw, de enige echte liefde in zijn leven is geweest. Dat hij van haar moest scheiden om een troonopvolger te verwekken, was beslist een zeer moeilijke beslissing. Echter is ook bekend dat Napoleon met enige regelmaat overspel pleegde, oom tijdens zijn eerste huwelijk. Er zijn twee buitenechtelijke kinderen bekend, maar vermoedelijk zijn het er veel meer. Een bijzonder weetje is overigens dat Napoleon vooral door zijn tegenstanders als klein van formaat werd bespot. Met een lengte van 1,67 meter viel hij in die tijd beslist niet uit de toon. Maar over naar De roos van Napoleon.

De roos van Napoleon (1)

Gegevens van het boek:

  • Titel: De roos van Napoleon
  • Auteur: Jacobine van den Hoek
  • Uitgeverij: HarperCollins
  • Jaar van uitgave: 2022
  • Aantal pagina’s: 384 blz.
Bekijk ook:  Nieuwe serie Julia Quinn: de boeken Smythe-Smith

De roos van Napoleon

de-roos-van-napoleon-jacobine van den hoek

Frankrijk, 1790. De vrouw die later bekend zou worden als Joséphine Bonaparte vlucht van Martinique naar Parijs om te ontsnappen aan de slavenopstanden in de Cariben. Haar echtgenoot heeft haar jaren geleden verlaten, ze staat er alleen voor. Bij aankomst blijkt het ook in Parijs onveilig voor haar en haar kinderen; de Franse Revolutie is begonnen. Als ze ervan beticht wordt tegen de revolutie te zijn, belandt ze in een van de beruchte gevangenissen waar koningsgezinden hun tocht naar de guillotine afwachten.

Intussen zoekt een jonge militair, Napoleon, op zijn eigen manier naar geluk en erkenning. Net als Joséphine is hij verloren geraakt in een snel veranderende wereld. Als hun wegen elkaar kruisen, verandert de geschiedenis.

Wie is Jacobine van den Hoek?

Jacobine van den Hoek (1973) is blogger, vlogger, columnist en werkzaam in de culturele sector van Amsterdam. Ze woont in Amstelveen en is oprichter van het Amstelveens schrijverscollectief. Het boek over Josephine is haar tweede roman. Haar eerste boek, Zondebok, gaat ook over een sterke historische vrouw, die echter beduidend minder bekend is geworden. In het Amsterdam van de 16e eeuw aan de vooravond van de 80-jarige oorlog wordt de onrust steeds groter. Burgers gaan zich steeds meer afzetten tegen de katholieken en de elite in de stad. Voor wat er misgaat wordt een zondebok gezocht en gevonden in Fye Lieveheer.

Recensie De roos van Napoleon

Hoe vertel je een verhaal dat al duizenden malen eerder is verteld en dat is gebaseerd op historische feiten? Uiteraard weet de lezer hoe de romance zal gaan verlopen, maar toch weet Van den Hoek er een vlot verhaal van de maken en zich te concentreren op wat Josephine allemaal meemaakt in deze bijzondere tijd in Frankrijk. Het is bijna onvermijdelijk dat je erin meegezogen wordt. Het boek eindigt wellicht eerder dan je verwacht, omdat hun samenzijn, huwelijk en scheiding niet worden behandeld. Wellicht iets om naar uit te kijken in een volgende roman. Voor iedere liefhebber van een historische roman is dit boek een aanrader, ook indien Napoleon geen favoriet is.

Sale/Solden 2024Sale/Solden 2024

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk ook:  Recensie: Het kabinet van Dr. Leng van Preston & Child

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *