De 6 beste ‘Courtney’ boeken van Wilbur Smith

Over deze schrijver die overleed in 2021 en geboren werd in het huidige Zambia, toen kolonialisme nog volop voorkwam, kan je op deze site meer lezen. Hij schreef onder andere 20 boeken over de fictieve familie Courtney. Het zijn vooral historische romans die een periode van meer dan 5 eeuwen omvatten. Avontuur is het basiselement in alle boeken met een flinke dosis romantiek en de liefde voor (het zuiden van) het continent Afrika klinkt overal door.

Er zit een volgorde in de boeken, al is dat niet dezelfde als waarin Smith die schreef. De boeken kunnen echter ook probleemloos afzonderlijk worden gelezen, iedere roman geeft een afgerond verhaal. Smith is een van de meest bekende schrijvers van bestsellers in zijn genre en de verkoop van zijn boeken beloopt meer dan 150 miljoen stuks in 30 talen. Hieronder mijn persoonlijke keuze van de beste 6 met een samenvatting van eigen hand.

De beste boeken over de Courtneys van Wilbur Smith

De Courtney-serie boeide mij persoonlijk van het begin tot het einde, maar sommige titels springen er echt uit. Hieronder vind je mijn favorieten van Wilbur Smith uit deze serie. Wil je liever zelf een keuze maken, dan vind je hier alle Courtney-boeken op een rij.

1. De wet van de jungle (ook uitgegeven als De Ruige kust)

De Eerste Wereldoorlog woedt al een paar jaar als de flamboyante vliegenier en vrijwilliger bij de RAF, Michael Courtney, de jonge Française Centaine de Thiry ontmoet. Het is een heftige tijd en de samenkomsten van beiden blijven niet zonder gevolg. Lang mag de romance echter niet duren als Michael onder de ogen van Centaine in vlammen neerstort en omkomt. Zijn familie woont in Zuid-Afrika en als Centaine haar familie in Frankrijk verliest, besluit ze zich met haar ongeboren kind in te schepen naar dat voor haar onbekende continent. Maar de oorlog is nog niet voorbij en het schip wordt voor de kust van het huidige Namibië getorpedeerd door een Duitse onderzeeër.

De jonge vrouw spoelt aan op de ruige kust van de droogste woestijn op aarde. Een ouder echtpaar bosjesmannen vindt haar. Omdat ze zwanger is, besluiten ze haar mee te nemen omdat jong leven in deze harde wereld niet mag worden verspild. Ze leert van de oude mensen de wetten van deze onherbergzame wereld kennen. Hier brengt ze haar zoon Shasa (goed water) ter wereld. Na de geboorte van Shasa brengen haar pleegouders haar naar de rand van hun wereld die grenst aan de ‘beschaafde’ wereld waar Centaine thuishoort. Uiteraard begint dan het avontuur pas echt.

Dit boek is beslist typerend voor Smith en deze serie. Het verhaal van het verblijf in de woestijn is even mooi als verbijsterend. Hoewel deze auteur nooit een zwart-wit beeld schept van de verhoudingen tussen de rassen in Afrika en het boek geen aanklacht bevat, is het verschil tussen de beschaving van de Bosjesmannen en de kolonisten zeer opmerkelijk. Het boek werd dan ook in eerste instantie verboden in Zuid-Afrika.

Kijk hier of het boek beschikbaar is op bol.

2. De greep van de angst

Isabella Courtney is met haar vader meegegaan naar Londen waar hij een belangrijke functie heeft op de Zuid-Afrikaanse ambassade. Het zijn de jaren 70 van de vorige eeuw en het is onrustig op het Afrikaanse continent. Isabella is een opstandige studente in de Engelse hoofdstad  die zich verzet tegen de apartheid, maar haar roots geheim houdt. Ze leert de romantische Spaanse edelman Ramon Santiago kennen en een stormachtige relatie volgt. Ze wordt zwanger van hem en besluit hem te volgen naar Spanje waar ze haar zoontje Nicholas op de wereld zet. Wat ze niet weet, is dat Ramon een Cubaan is, opgeleid in Rusland om de revolutie in delen van Afrika aan te wakkeren.

Als hij Isabella en Nicholas laat overkomen, eindigen ze in een militair kamp in Angola. Dat land staat in vuur en vlam en er zijn diverse revolutionaire bewegingen actief, die onderling strijden maar ook tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Het is Isabella duidelijk dat Ramon houdt van zijn zoon, maar die als revolutionair zal opvoeden. Om zijn vrouw geeft hij nauwelijks nog iets behalve als bezit. De machtige familie Courtney komt achter het bestaan van Nicholas’ en de verblijfplaats van Isabella. Maar hoe red je twee mensen uit een land waar iedereen een vijand is en wapens draagt.

Bekijk ook:  Alle boeken van Cristina Caboni, haar beste boek & haar nieuwste boek

Een heel andere kijk op Afrika van Smith deze keer. Het boek is geschreven in de tijd dat de burgeroorlog in Angola nog volop bezig was. Smith richt zich vooral op het avontuur maar heeft ook aandacht voor de omgeving. De burgeroorlog zal een deel van de natuur van Afrika vernietigen en de wonden zullen nooit meer helen.

Kijk hier of dit boek beschikbaar is.

3. Triomf van de zon

Het Britse rijk is op het toppunt van de macht en heeft ook grote celen van Afrika in bezit genomen, onder andere Sudan. De familie Courtney die een fortuin heeft verworven in Zuid-Afrika is in de adel verheven en levert de ambassadeur in Karthoum, de hoofdstad van Sudan. Maar het broeit in de regio. Opstanden zijn hier aan de orde van de dag en worden vaak keihard neergeslagen. Dit keer is het anders. Er is een nieuwe profeet die de bevrijding belooft voor alle moslims die hem volgen.

Dat het serieus is, blijkt als een Brits leger in de woestijn wordt aangevallen en ternauwernood stand houdt. Verlies zou een enorme dreun hebben betekend voor het Britse imago. Maar de troepen moeten worden gereorganiseerd en aangevuld. In die periode ligt Karthoum voor hef grijpen voor het leger van de profeet. Het onvermijdelijke gebeurt en de stad valt. De Europese vrouwen worden als slavinnen afgevoerd onder andere twee jonge Courtney dochters. Zij zullen hef leven in de harem en de moslimwereld in die tijd ondervinden.

Het is weer een groots avontuur van deze meesterverteller. De regio Sudan is nog steeds op het nieuws omdat er in de loop van een aantal eeuwen nog geen oplossing is gevonden voor de strijd tussen moslims en christenen, die in alle wreedheid doorgaat. Ook vandaag worden jonge vrouwen nog steeds tot slavin gemaakt. Ze komen echter wel in een andere wereld terecht dan door Smith wordt beschreven met betrekking tot de harems in die tijd.

Bekijk hier of deze titel beschikbaar is.

4. Het goud van Natal (ook uitgegeven onder de titel Als de leeuw zijn prooi slaat)

Dit is het eerste boek dat Smith schreef over de Courtney’s. Daarna zou hij echter nog eeuwen teruggaan in de geschiedenis van de familie. Het is het eind van de 19e eeuw en de familie Courtney is goed gesetteld in Zuid-Afrika. Ze bezitten een enorme boerderij in een van de meest vruchtbare gebieden van het land en zijn welvarend en invloedrijk. Er zijn twee zoons Garry en Sean. Ze zijn totaal verschillend. Garry is een rustige boerenzoon die houdt van het land en in de toekomst de boerderij wil overnemen. Sean is avontuurlijk op het wilde af. Hij is een fanatieke jager en vindt het boerenbedrijf maar saai. Het is dan ook volstrekt duidelijk dat Sean degene is die tegen de zin van zijn ouders naar het noorden vertrekt als daar goud wordt gevonden.

In Natal vindt hij meer avontuur dan hem lief is. Net zoals bij iedere goldrush in de wereld is de toestroom van gelukszoekers enorm en zitten daartussen ook veel aasgieren die niet van plan zijn hard te werken voor een fortuin. Er is goud te vinden en ook veel maar niet voor iedereen. Op een dag kan een fortuin worden verdiend dat dezelfde avond wordt verspeeld aan een kaarttafel omdat er in de wildernis ook niets anders is te doen. Wie te openhartig is over een vondst loopt het risico de volgende dag niet meer wakker te worden. In deze harde wereld moet Sean een man worden of hij zal het niet overleven.

De goldrush op Natal heeft inderdaad plaatsgevonden en de beschrijving van Smith zal ongetwijfeld correct zijn. Hoewel de familie Courtney fictief is, zijn er in deze roman ook diverse personages die wel historisch correct zijn. Door de ogen van Sean Courtney beschrijft Smith de hardste vorm van kapitalisme die de wereld wellicht heeft gekend. Een omgeving waar slechts weinigen winnen en de meesten alles verliezen, zelfs hun leven. Op het einde triomfeert het grote geld en worden de gelukszoekers verdreven.

Bekijk hier of dit boek beschikbaar is op bol.

5. Roofvogels

De Courtneys zijn van adel in het midden van de 17e eeuw, maar in feite zijn ze zo verarmd dat ze  eerder tot de boerenstand moeten worden gerekend. Het is de tijd dat Engeland nog niet de grootste macht ter zee is maar regelmatig met de Hollandse Republiek en andere koloniale machten in conflict is. Henry Courtney krijgt kaperpapieren van het hof en rust een klein maar snel schip uit om op Hollandse schepen te jagen in de buurt van de Kaap.

Bekijk ook:  Recensie De laatste boekwinkel van Londen, Madeline Martin

Henry is een bekwaam en voorzichtig zeeman en weet succes te boeken. Maar hij wordt verraden door een andere Engelse kapitein en wordt gevangen genomen samen met zijn zoon. Hij ondervindt alle mogelijke wreedheid die maar mogelijk is in de Hollandse Kaap-provincie waar de Britten als nog minder dan slaven worden behandeld. Overleven lijkt onmogelijk maar de zoon van Henry is vervuld van bittere haat en dat doet hem in ieder geval voorlopig de kwelling doorstaan.

Dit boek werpt toch beslist een ander licht op een periode die we in ons land graag de Gouden Eeuw noemen. Smith is er de schrijver niet naar om alleen de Hollanders zwart te maken in dit boek. Ook de Britten en andere nationaliteiten krijgen er flink van langs. Het is vooral een waarschijnlijk accuraat tijdsbeeld waaruit duidelijk wordt dat de koloniale tijd diverse zwarte randjes had. Uiteraard is er ook voldoende ruimte voor avontuur en romantiek. De beelden van het weelderige Afrikaanse dierenleven in de tijd dat Europeanen nog schaars waren in het gebied zijn ook overweldigend.

Bekijk hier of het boek beschikbaar is.

6. Jakhalzen van het paradijs

In dit derde boek dat gaat over Sean Courtney is deze op het hoogtepunt van zijn zakelijke en politieke carrière. Het boek begint in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. Sean is daar als vrijwilliger in de rang van generaal. Daar ontmoet hij Mark Anders, een jonge sluipschutter, uit zijn geliefde Zuid-Afrika. De beide hebben een onwennig praatje en dan moet Mark aan de slag. Deze keer loopt de klus niet goed af en hij wordt door drie kogels in de rug geraakt. Mark overleeft de gruwelen van een hospitaal in die tijd en keert terug naar Zuid-Afrika en de kleine boerderij van zijn grootvader. Dat pakt niet zo uit als hij had verwacht en dit leidt tot een aparte verhaallijn. De paden van Sean Courtney en Mark Anders kruisen elkaar toevallig weer en de machtige Courtney wil de jonge ex-soldaat wel helpen, overigens niet zonder zelfbelang.

Sean Courtney heeft uit zijn tweede huwelijk een dochter met de passende naam Storm. Mark wordt tot over zijn oren verliefd op haar, maar is al verloofd met een ander. Hoe ruimdenkend Sean ook is, hij zal nooit toestaan dat zijn lievelingsdochter een relatie zou krijgen met een werknemer. Ook Storm wordt eerder geïrriteerd door Mark dan dat ze iets voor hem voelt. Hij is afstandelijk ten opzichte van haar en dat is de beeldschone en verwende jongedame niet gewend. Ondertussen stapelen de politieke problemen in Zuid-Afrika zich steeds meer op.

Dit keer een heel ander soort avontuur met de Courtneys. Sean die altijd een fanatiek jager is geweest, beseft inmiddels dat veel van de natuur in Zuid-Afrika is verwoest. Nu hij politieke invloed heeft, probeert hij nog iets van de vroegere grootsheid te redden. Er zijn echter ook partijen die uitsluitend economische belangen voorop stellen en daarvoor probleemloos over lijken willen gaan. Ook Sean in beslist niet veilig voor hen.

Bekijk hier of het boek beschikbaar is via bol.

De andere boeken van Wilbur Smith

Kun je geen genoeg krijgen van de boeken van Wilbur Smith? Geen wonder, want Smith weet met zijn schrijven hele werelden tot leven te wekken. In zijn boeken volg je vaak diverse generaties, waardoor je de familie voor je gevoel echt leert kennen. Hier vind je al zijn boeken:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *