Wilbur Smith boeken, de mystiek en romantiek van Afrika

Houd jij van historische romans vol avontuur en romantiek en schitterende beschrijvingen van de landschappen? Lees jij graag een dik boek dat je echt meeneemt en je fantasie prikkelt? Wellicht is Wilbur Smith dan een schrijver die je eens moet ontdekken. Hij vertelt de lezer meer over het enorme continent Afrika waar we geschiedenis nauwelijks van kennen. Maar in zijn boeken is die geschiedenis vooral de achtergrond voor de avonturen die zijn hoofdpersonen meemaken.

Wilbur Smith heeft tot dusverre ruim 40 boeken op zijn naam staan. Daarvan gaan er 19 over de Courtney’s en die boeken behandelen we hier. De kleinere series en de ‘losse’ boeken zullen in een apart artikel worden opgenomen dat hier binnenkort zal verschijnen.

Over de schrijver Wilbur Smith

Wilbur Addison Smith werd geboren in Noord-Rhodesië, het huidige Zambia, Hij ging naar de Rhodes University en koos nadien voor een carrière bij de belastingdienst. Tijdens dat dienstverband schreef hij in 1964 de roman: Het Goud van Natal. Het werd een internationale bestseller en Smith besloot full time schrijver te worden. Dat bleek een goede keuze want er werden vele miljoenen boeken van zijn hand verkocht. In meer dan dertig talen worden zijn romans vandaag de dag over de hele wereld verslonden. In zijn boeken staat altijd zijn liefde voor het Afrikaanse continent voorop en dan zal je als lezer kunnen navoelen in de beschrijvingen van het continent. Momenteel brengt de schrijver het grootste deel van zijn tijd door in een appartement in Londen. Hij bezit echter ook een landhuis bij de prachtige Tafelberg in Zuid-Afrika en een eiland van de Seychellen. Zijn carrière mag beslist succesvol worden genoemd.

Verfilmingen van de boeken van Wilbur Smith

Smith heeft het weleens verrast geroepen dat alles wat hij aanraakte in goud of kristal leek te veranderen. Van zijn boeken zijn er meer dan 120 miljoen verkocht wereldwijd, in totaal zijn er ook een tiental boeken verfilmd. Het hoge gehalte aan avontuur en de jacht op diamanten en goud lenen zich uiteraard ook voor spannende films. De laatste verfilming tot dusverre is The Seventh Scroll en komt uit de ‘Egypte’ serie.

Smith is altijd heel uitgesproken geweest over de films die gebaseerd waren op zijn boeken. Hoewel hij ze allemaal heeft gezien en grote bewondering had voor sommige acteurs, zoals Roger Moore, vond hij de films maar niks. De hoofdpersonen in zijn boek waren als het ware zijn kinderen geworden en deze kon hij in het korte tijdsbestek van een film nooit herkennen. Op deze site gaat het uiteraard over boeken en dus raden ook wij je aan om voor de boekenreeks te kiezen.

Over de Courtney’s

courtneys-vuur

De 20 boeken over deze familie beslaan de periode van 1660 tot het heden. Het begin van de reeks is in 1860 en dan verschijnt Sean Courtney ten tonele. Het is de tijd dat het er ruig aan toegaat in wat toen Rhodesië werd genoemd. De jacht op goud en diamanten lokte veel avonturiers naar het land. Sommige vonden wat ze zochten en andere stierven een verschrikkelijke dood. Over Sean Courtney gaan de eerste drie romans die hieronder staan vermeld. Dan volgen er zes over de lotgevallen van de nakomelingen van Sean. Deze lopen door tot begin 21ste eeuw. Vanaf ‘ Roofvogels’ gaan de boeken eerst terug in de tijd en beginnen we bij het eerste bezoek van een Courtney aan Afrika. Als kaper met vergunning van de Engelse koning stroopt de stamvader van de Courtney’s in Afrika de wereldzeeën af.

Zijn de boeken afzonderlijk leesbaar?

Het antwoord op die vraag is een volmondig ja. Smith kiest in alle boeken voor een verhaal waarbij je niet per se iets hoeft te weten over de gehele geschiedenis van de betreffende hoofdpersoon in het boek. Er is een duidelijk begin en einde en als er verwijzingen zijn naar de familie mis je daardoor geen informatie als je een eerder boek niet hebt gelezen. Uiteraard is het momenteel mogelijk om de gehele serie te lezen en dan is de volgorde waarop de boeken zijn uitgekomen beslist een goede keuze. Als je eenmaal een boek van deze serie hebt gelezen en het bevalt je, dan wil je hoogstwaarschijnlijk ook de andere boeken lezen. Het is dus verstandig om de leesvolgorde van de Courtney serie van Wilbur Smith aan te houden, zodat er een mooie lijn in de verhalen komt.

Bekijk ook:  Jojo Moyes: boeken en verfilmingen

De politieke lading van de boeken

Wilbur Smith werd geboren in een land en een tijd dat apartheid in Rhodesië en Zuid-Afrika nog volledig werd gehandhaafd. Zijn eerste vier boeken waren gedurende een aantal jaren verboden in een aantal Afrikaanse landen omdat ze als te ‘opruiend’ werden beschouwd. Dat zal je wellicht verbazen als je deze vandaag de dag leest. Wilbur Smith koos geen partij in zijn boeken maar behandelt zijn zwarte hoofdpersonen gewoon als gelijken met de rest van de bevolking. Hij ontwijkt de problematiek beslist niet en maakt die onderdeel van het verhaal. Ook de jonge revolutionair Nelson Mandela komt in de serie in aanraking met de Courtney’s op een moment dat niemand nog kon vermoeden dat hij president van Zuid-Afrika zou worden. De liefde voor het continent zorgde ervoor dat Wilbur Smith ook in een donkere periode voor Afrika daar positief over kon schrijven.

De volgorde van de Courtney boeken

Hieronder vind je de romans over de Courtney’s op volgorde van publicatie.

 1. Het goud van Natal (Ook uitgegeven als Als de leeuw zijn prooi slaat, origineel: When the lion feeds)
 2. Vlammend veld, heftig hart – The sound of thunder
 3. Jakhalzen van het paradijs – A sparrow falls
 4. De wet van de jungle (Ook uitgegeven als De ruige kust, origineel: The burning shore)
 5. De kracht van het zwaard – Power of the sword
 6. De band van het bloed – Rage
 7. De macht van het kwaad – A time to die
 8. De greep van de angst – Golden fox
 9. Roofvogels – Birds of prey
 10. Moesson – Monsoon
 11. Blauwe horizon – Blue horizon
 12. Triomf van de zon – The triumph of the sun
 13. Het lot van de jager – Assegai
 14. Gouden leeuw – Golden lion
 15. De schreeuw van de strijder – War cry
 16. De prooi van de tijger – The tiger’s prey
 17. Courtney’s oorlog – Courtney’s war
 18. Courtney’s vuur – Ghost fire
 19. Courtney’s erfenis – Legacy of war
 20. Stormvloed – Storm tide
 21. Aartsvijand – Nemesis

Voor wie zijn de boeken van Wilbur Smith bedoeld?

courtneys-oorlog

De boeken zijn geschreven voor een volwassen publiek. De avonturen zijn uiterst spannend en soms zijn er schokkende passages in de boeken opgenomen. De periode die beschreven wordt is immers niet de meest rustige in de geschiedenis van Afrika. De romantische scènes worden soms licht erotisch en ook deze beschrijvingen weet Smith zeer goed neer te zetten. Het historische karakter is nooit overwegend. Voor wie iets van de geschiedenis van Afrika weet, zullen er momenten van herkenning zijn. Maar wie nog nooit heeft gehoord van Cecil Rhodes kan deze ook gewoon als een personage in een roman zien.

De boeken zijn zowel voor vrouwen als mannen bedoeld. In een tijd dat emancipatie nog in de kinderschoenen stond maakte Smith een vrouw in de familie Courtney machtiger dan alle mannen om haar heen. Ook een keuze die destijds niet overal met vreugde werd begroet. Als je in staat bent zoveel controverses in je boek te beschrijven en toch bestsellers aan de lopende band produceert, moet je wel een goede schrijver zijn.

De beste roman van de Courtney-serie (een persoonlijke keuze)

Op basis waarvan kies je het beste boek uit een serie? Voor mijn persoonlijke keuze is dat het eerste boek dat ik uit de serie heb gelezen: Jakhalzen van het Paradijs.

jakhalzen-van-het-paradijs-wilbur-smith

In dit derde boek dat gaat over Sean Courtney is deze op het hoogtepunt van zijn zakelijke en politieke carrière. Het boek begint in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk. Sean is daar als vrijwilliger in de rang van generaal. Daar ontmoet hij Mark Anders, een jonge sluipschutter, uit zijn geliefde Zuid-Afrika. De beide hebben een onwennig praatje en dan moet Mark aan de slag. Deze keer loopt de klus niet goed af en hij wordt door drie kogels in de rug geraakt. Mark overleeft de gruwelen van een hospitaal in die tijd en keert terug naar Zuid-Afrika en de kleine boerderij van zijn grootvader. Dat pakt niet zo uit als hij had verwacht en dit leidt tot een aparte verhaallijn.

Bekijk ook:  Recensie: De Spaanse dochter door Lorena Hughes

De paden van Sean Courtney en Mark Anders kruisen elkaar toevallig weer en de machtige Courtney wil de jonge ex-soldaat wel helpen, overigens niet zonder zelfbelang. Sean Courtney heeft uit zijn tweede huwelijk een dochter met de passende naam Storm. Mark wordt tot over zijn oren verliefd op haar, maar is al verloofd met een ander. Hoe ruimdenkend Sean ook is, hij zal nooit toestaan dat zijn lievelingsdochter een relatie zou krijgen met een werknemer. Ook Storm wordt eerder geïrriteerd door Mark dan dat ze iets voor hem voelt. Hij is afstandelijk ten opzichte van haar en dat is de beeldschone en verwende jongedame niet gewend. Ondertussen stapelen de politieke problemen in Zuid-Afrika zich steeds meer op.

Nieuwste boeken van Wilbur Smith

nieuwste-boek-wilbur-smith

19. Courtney’s Erfenis

Het 19de deel in de serie is Courtney’s Erfenis. Dit verhaal begint aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en volgt het verhaal van Saffron Courtney en haar man Gerhard en van Leon Courtney.

Wilbur Smith nieuwste boeken Stormvloed

20. Stormvloed

Stormvloed, het nieuwste boek in de Courtney-serie van bestsellerauteur Wilbur Smith, speelt zich af in de periode na Courtney’s vuur. Het is 1774 en Rob Courtney groeit op in Fort Auspice, een handelspost aan de oostkust van Afrika. Hij droomt echter van de zee, zodra het kan grijpt Rob zijn kans: hij verbergt zich op een schip en reist naar Londen. Daar sluit hij vriendschap met precies de verkeerde mannen en belandt uiteindelijk in de schulden. Wanhopig en platzak ziet hij geen uitweg, totdat hij wordt opgeroepen door de marine. Rob treedt in dienst en wordt naar Amerika gestuurd, om zich daar aan te sluiten bij het gevecht tegen de rebelse Amerikaanse kolonisten.

Ondertussen worden in Amerika de twee zoons van Theo Courtney volwassen in een maatschappij die steeds meer verdeeld raakt tussen aanhangers van de kroon, en degenen die vechten voor de onafhankelijkheid van de Amerikaanse koloniën. Zelfs de familie is verdeeld: Theo’s oudste zoon Cal is een overtuigd patriot, terwijl Theo een veel sterkere band met zijn moederland Engeland voelt. Als Cal zijn broer ziet sterven in een heftig gevecht met de Britse troepen, zweert hij dat hij zijn broer zal wreken door de Britten te verjagen uit Amerika, voor eens en altijd.

aartsvijand-wilbur-smith-21-Courtney

21. Aartsvijand

Het verhaal van Aartsvijand, het eenentwintigste deel in de Courtney-serie van bestsellerauteur Wilbur Smith, begint in Parijs, 1794. Paul Courtney kijkt toe hoe zijn moeder naar de guillotine wordt gebracht en weet dat hij er alles aan moet doen om aan hetzelfde lot te ontsnappen. Paul voegt zich bij het leger van Napoleon en wordt naar Egypte gestuurd. Maar hoever zal hij gaan om te overleven – in een wereld die in brand staat en waarin zich in elke hoek verraders verschuilen?

Kaapstad, 1806. Tien jaar later zweert Adam Courtney op het Neptunus-zwaard van zijn vader dat hij niet zal rusten voor hij de eer van zijn familie heeft hersteld. Op zijn tocht van Kaapstad naar Calcutta ontdekt Adam dat de vijand die hij zoekt misschien dichterbij is dan hij denkt…

Verder is er onlangs een nieuw deel uit in de Egypte-serie van Smith.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Ben jij ook fan van de Wilbur Smith boeken? Deel hieronder jouw favoriet met ons of tip ons soortgelijke romans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *