De prinses van de nacht: Tanith Lee

Het is de Nederlandse  titel van een van de boeken van deze schrijfster (1947-2015) maar ook een eretitel voor haar werk. Ze was in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw een van de bekendste schrijvers in het fantasy genre. Ze excelleerde in een bepaald onderdeel: dark fantasy. In haar romans overheersen de duistere kanten van de fantasy. Ze gebruikt elementen uit het Christendom, Keltisch en Egyptisch geloof maar ook zaken als vampirisme en reïncarnatie. Haar romans leunen soms tegen de horror aan en hebben ook invloeden van de sciencefiction. Ze heeft echter ook romans geschreven in die beide genres en dan is het verschil duidelijk met haar bekendste boeken.

Over de schrijfster Tanith Lee

Tanith Lee leerde -naar verluidt- pas lezen toen ze 8 jaar was, maar schreef een jaar later al een eerste verhaal. Na haar schooltijd had ze diverse baantjes en probeerde ook een jaar de kunstacademie. Dat werd geen succes omdat haar hart toch bij het schrijven lag. Haar eerste verhaal werd gepubliceerd in 1969 maar het duurde tot 1975 voor ze met ‘Het Geboortegraf’ internationaal succes behaalde. In 1978 begon ze met de serie ‘de Heren van de Duisternis’. Dat was wellicht haar grootste succes. In totaal heeft Tanith Lee 50 romans en 200 verhalen geschreven. Een deel ervan is niet vertaald in het Nederlands maar is ook in het Engels beslist de moeite waard. De wat oudere lezer hier herinnert zich wellicht de sciencefiction serie Blake 7 nog. Het was in de jaren 80 een groot succes. Twee van de afleveringen werden geschreven door Tanith Lee.

Tanith lee boeken

De boeken van Tanith Lee op volgorde

Tanith Lee had een voorkeur voor trilogieën en series. Het grootste deel van haar oeuvre bestaat daar dan ook uit. Het zijn ook de meest succesvolle van haar werk. Hieronder vind je alle boeken die behoren tot die groep. Zoals hiervoor vermeld zijn niet alle romans vertaald in het Nederlands.

Geboortegraf-trilogie

Bekijk ook:  Manuela Inusa: Kustdromen & Valerie Lane boeken op volgorde

Stormgebieder-trilogie

De Boeken van de Heren der Duisternis

The Secret Books Of Paradys

 • 1988 – The Book of the Damned
 • 1988 – The Book of the Beast
 • 1991 – Het Boek van de Doden (The Book of the Dead)
 • 1993 – The Book of the Mad

The Unicorn series

 • 1991 – Black Unicorn
 • 1994 – Gold Unicorn
 • 1997 – Red Unicorn

De Opera van het Bloed

Claidi Journals – Wolf Tower

 • 1998 – Law of the Wolf Tower
 • 2000 – Wolf Tower
 • 2001 – Wolf Star
 • 2001 – Queen of the Wolves
 • 2002 – Wolf Wing

The Secret Books of Venus

 • 1998 – Faces Under Water
 • 1999 – Saint Fire
 • 2002 – A Bed of Earth
 • 2003 – Venus Preserved

Leowulf-trilogie

Piratica

 • 2004 – Piratica: Being a Daring Tale of a Singular Girl’s Adventure Upon the High Seas
 • 2006 – Piratica II: Return to Parrot Island
 • 2007 – Piratica III: The Family Sea

Over de Heren van de Duisternis

De drie heren van de Duisternis zijn prins Azhram, heerser van de nacht, Uhlume, meester van de dood en Prins Chuz,  meester van de waan. Ze erkennen elkaar, negeren de ander soms en raken ook in strijd verwikkeld.

De machtigste van hen is wellicht Azhram, heer van de demonen en heerser van de nacht. Zijn naam wordt door mensen niet hardop uitgesproken om zijn aandacht niet te trekken. Prins Azhram houdt van mensen en kan er soms een hartstochtelijk beminnen. Maar hij is het ook die zonder een spoortje mededogen mensen ondraaglijk laat lijden. Als hij met zijn hellehonden op jacht is naar menselijke zielen, kent hij geen spoortje genade.  Azhram kan ook wonderen verrichten. Zo kwam een slang zich bij hem beklagen. Mensen haten mij vanwege mijn uiterlijk, ze lopen bang van me weg of proberen me te doden. Maar ik ben niet gevaarlijk voor ze en zou graag bij ze wonen. Azhram gaf de slang vier sterke poten, een bolle kop met spitse oren, een bol lijf en voorzag deze van een zachte vacht. Hij noemde zijn nieuwe creatie: kat. Alle mensen bewonderden dit bijzondere schepsel en haalden er eentje in huis. Maar wie goed in de ogen van een kat durft te kijken, ziet daar nog steeds de slang waar deze van is gemaakt. Prins Azhram lachte bitter om de domheid van de mens.

Bekijk ook:  Series David Baldacci: alle boeken op volgorde

De boeken zijn ook in één band verkrijgbaar: De 5 boeken van de Heersers der Duisternis.

Moet je een trilogie of serie van Tanith Lee op volgorde lezen?

Zoals meestal kan je de boeken ook afzonderlijk lezen, maar dan mis je bij deze schrijfster best veel. De boeken van de Heren van de Duisternis bevatten bijvoorbeeld diverse verhalen over de prinsen en hun interactie met mensen en elkaar. Zonder een goed inzicht in de karakters te hebben gekregen is het ook moeilijk om deel 5 ( de apotheose) te lezen omdat de verwijzingen naar voorgaande episodes hier zeer talrijk zijn. Als je echt wilt genieten van de verhalen kan je bij alle hiervoor genoemde boeken deze het beste op volgorde van publicatie lezen.

Waarom zou je de boeken van Tanith Lee lezen?

Stormgebieder Tanith Lee

Het is beslist niet allemaal duistere ellende in de boeken van deze prinses. Er is een bijna dromerige sfeer waarin zelfs een karakter als Prins Azhram sympathiek kan worden omdat ook hij bijna menselijke trekjes en zwakheden kan tonen ondanks zijn enorme macht. Romantiek is een vast bestanddeel van deze boeken en vaak is de liefde meer hartstochtelijk dan in een gewone mensenwereld mogelijk zou zijn. Uiteraard heeft dergelijke liefde ook altijd een hoge prijs. Voor de lezer die geïnteresseerd is in de religies waar Tanith Lee haar inspiratie vandaan heeft gehaald, zullen er momenten van herkenning zijn. Dat is echter geen voorwaarde om de boeken mooi te vinden. Tanith Lee kan een personage en diens omgeving op beeldende wijze in mooie woorden vastleggen. Ze wordt ook tot een van de meeste literaire schrijvers in dit genre gerekend.

Op zoek naar de boeken van Tanith Lee

Soms gaat het snel in de literaire wereld. Tanith Lee is tijdens het hoogtepunt van haar schrijverscarrière ook in ons land zeer populair geweest. Inmiddels in het niet eenvoudig om aan nieuwe exemplaren van haar boeken te komen. Nieuwe drukken zijn een zeldzaamheid en je zal derhalve vaak genoegen moeten nemen met een tweedehands exemplaar. Voor de (nieuwe) liefhebber zal die moeite het leesgenot zeker waard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *