Wilbur Smith series op volgorde

In het vorige artikel over de schrijver van avonturenromans zijn de Courtneys besproken. De avonturen van deze familie kunnen in 19 romans worden gelezen. Ook in de andere boeken van Smith gaat het om Afrika en de zaken die zijn hoofdpersonen daar beleven. In dit artikel vind je de andere Wilbur Smith series op volgorde en vertellen we je meer over de Ballantynes en de Egypte-serie.

De series van Wilbur Smith en zijn losse romans

In het oeuvre van Smith zijn er naast de Courtney-serie nog twee andere belangrijke series. De ene gaat over de familie Ballantyne, de andere wordt de Egypte-serie genoemd. Behalve een drietal boeken over Hector Cross zijn er verder nog een aantal losse romans verschenen. Deze zijn voornamelijk historisch en spelen zich ten dele buiten Afrika af. De band met het continent waarvoor Smith zulke diepe gevoelens heeft, is er steeds. In dit artikel lees je alles over deze series van Wilbur Smith. Het belangrijkste is natuurlijk de volgorde van de boeken van Wilbur Smith. Ook die vind je hieronder.

Over de schrijver Wilbur Smith

Wilbur Addison Smith werd in Noord-Rhodesië geboren, wat momenteel Zambia heet. Hij ging naar de Rhodes University. Daarna ging hij aan de slag bij de belastingdienst. Tijdens die periode, in 1964, kwam zijn eerste roman uit: Het Goud van Natal. Dit werd al snel een internationale bestseller en het succes deed Smith besluiten om fulltime schrijver te worden. Daar heeft hij beslist goed aan gedaan. Inmiddels zijn er al miljoenen boeken van de schrijver over de toonbank gegaan. De romans zijn al in meer dan 30 talen vertaald en Wilbur Smith heeft dus fans over de hele wereld. Zijn liefde voor Afrika komt in alle boeken naar voeren en dat voel je ook wel aan in de beschrijvingen. Momenteel woont Wilbur Smith in Londen, maar hij zal zijn landhuis bij de Tafelberg in Zuid-Afrika en zijn eiland van de Seychellen beslist vaak bezoeken. Een zeer succesvol auteur!

De series van Wilbur Smith op volgorde

De series en losse werken staan op volgorde van publicatie vermeld.

Ballantyne boekenreeks op volgorde

ballantyne-1-wilbur-smith

Zoals je bij de Courtney-serie ziet, zijn sommige delen in beide series gelijk, omdat hier zowel over de familie Ballantyne als over de familie Courtney wordt verteld.

Volgorde van de Egyptische romans

 1. Vallei der koningen – River God
 2. Het koningsgraf – The seventh scroll
 3. Magiër – Warlock
 4. De elfde plaag – The quest
 5. Woestijngod – Desert God
 6. Farao – Pharaoh
 7. Koninkrijk van de zon – The new kingdom
 8. Titanenstrijd – Titans of war
 9. AmuletTestament
egypte-1-wilbur-smith

Hector Cross serie op volgorde

 1. Op volle zee – Those in peril
 2. Cirkel van het kwaad – Vicious circle
 3. Roofdier – Predator
hector-cross-2

Courtney serie op volgorde

De Courtney serie is zo uitgebreid dat we deze voor je op een aparte pagina op volgorde hebben gezet. Hier vertellen we ook meer over de inhoud van de serie en over het beste boek. Klik hier voor de volgorde van de Courtney serie.

Losse romans

luipaardrots smith
Bekijk ook:  James Bond boeken, alles over de meesterspion van Ian Fleming

Non-Fictie

Over de Ballantynes

Hierboven hebben we de Wilbur Smith series op volgorde gezet. Maar waar gaan deze boekenreeksen eigenlijk over?

De lotgevallen van de Ballantyne-familie lopen van 1860 tot 1980 en spelen zich met name in Zimbabwe (het vroegere Rhodesië) af. Fuller Ballantyne is een beroemde Britse missionaris en ontdekkingsreiziger. Tijdens een expeditie in Rhodesië raakt hij in 1860 vermist. Zijn dochter Robyn en zijn zoon Zouga besluiten naar hem op zoek te gaan. Beide hebben ook een ander motief voor het bezoek aan het Afrikaanse continent. Robyn wil de plaatselijke bevolking het Christendom , betere gezondheidszorg en een moderne levensstijl bijbrengen. Zouga is op zoek naar zijn fortuin. Het is de tijd dat de slavenhandel door Groot-Britannië is verboden maar clandestien nog steeds plaatsvindt. Robyn ontmoet de flamboyante Amerikaanse scheepskapitein Mungo St John en wordt verliefd op hem. Maar is hij een slavenhandelaar? De Engelse marinekapitein Clinton Codrington denkt van wel en zal alles doen om hem voor het gerecht te brengen of te doden. De Engelsman laat zijn gevoelens voor Robyn niet blijken maar deze zijn wel degelijk van invloed op de strijd die beide mannen zullen gaan leveren.

Zouga Ballantyne heeft geluk met zijn zoektocht naar een fortuin. Hij neemt daarbij echter grote risico’s en maakt ook fouten die invloed zullen hebben op de toekomst van Rhodesië en de nakomelingen van broer en zus in de komende eeuwen.

egypte-6-wilbur-smith

Over de Egypte-serie van Wilbur Smith

Deze romans spelen in de oudheid als de farao’s heersen in Boven- en Beneden Egypte. De hoofdpersoon en verteller in de roman is een ongebruikelijke: de slaaf Taita. Er speelt nog meer bij Taita want zijn meester heeft hem in een vlaag van jaloezie tot eunuch gemaakt. Eigenlijk had Taita op dat moment moeten sterven. Maar omdat de slaaf als genezer enige faam had verworven, besefte zijn eigenaar zijn waarde maar al te goed.

Overigens betekent dat niet dat het leven van Taita hierdoor buiten gevaar is. Zijn eigenaar is een sadist, die alles doet om het leven van Taita moeilijk te maken. Dat verandert als Taita bij de farao wordt ontboden omdat deze kampt met een persoonlijk probleempje dat hem verhindert een opvolger te verwekken. Taita lost dit probleem op een bijzondere manier op. Zijn eigenaar heeft geen andere keuze dan de slaaf te schenken aan de farao. Hierdoor wordt zijn haat echter nog groter.

Taita krijgt een band met prinses Loistris, de jongste vrouw van de farao en de potentiële moeder van de toekomstige farao. Zij behandelt hem goed en zoekt zijn vriendschap, maar vergeet ook nooit dat hij maar een slaaf is. Er gebeurt echter veel meer in Egypte en het land wordt bedreigd als nooit tevoren.

Slimmigheidjes in de Egypte-serie

Er is veel minder bekend over het Egypte van de farao’s dan over de de laatste 250 jaar van de geschiedenis van Afrika. Smith pakt het handig aan met zijn hoofdpersoon Taita. Deze is beslist de grootste wetenschapper van zijn tijd, althans dat doet Taita zelf ons geloven. Om die reden is hij bij iedere belangrijke beslissing in het rijk betrokken en kan hij ons veel vertellen over de gedachten van de Egyptenaren in deze tijd. Centraal in de boeken staat ook de liefde die Taita blijft voelen voor prinses Loistris al zal die nooit vervuld kunnen worden. De romantiek in deze serie is anders dan wat de lezer wellicht gewend is van Smith. De beschrijvingen zijn erotischer en ongeremder dan in zijn andere boeken. Het past wellicht ook meer bij de tijd die beschreven wordt. Ook is er in deze boeken meer sprake van bovennatuurlijke verschijnselen. Soms gebruikt Taita het geloof hierin van zijn tijdgenoten voor eigen doeleinden. Maar ook hij wordt er duidelijk door beïnvloed naarmate de serie verder loopt.

Nieuwste deel Egypte-serie Wilbur Smith

Wat is het nieuwste deel uit de Egypte-serie? Hierboven heb je de volgorde al kunnen zien, maar we lichten alvast een tipje van de sluier op over de twee nieuwste delen uit de Egypte-serie van Wilbur Smith: Koninkrijk van de zon en Titanenstrijd.

Bekijk ook:  Jack Vance: topschrijver in sciencefiction

7. Koninkrijk van de zon

koninkrijk-van-de-zon

Koninkrijk van de zon is het zevende deel in de Egypte-serie van Wilbur Smith. Hierin volgen we het verhaal van Hui, de koningszoon die moet kiezen tussen een rol in de oude of de nieuwe wereld. Hui zal de toekomstig heerser van Lahun zijn, maar eigenlijk schuilt er weer een sinister complot in dit boek. De stiefmoeder van Hui is namelijk helemaal verbitterd. Samen met Hui’s broer probeert zij Hui van de troon te stoten. Hui wordt gevangengenomen. Dit boek is weer een zwaar gevecht om het hart van Egypte.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

8. Titanenstrijd

titanenstrijd-wilbur-smith

In Titanenstrijd, het achtste deel in de populaire Egypte-serie van bestsellerauteur Wilbur Smith, gaat Egypte al vijftig jaar gebukt onder de verwoestende uitwerking van talloze oorlogen, voornamelijk gevoerd door de Hyksos, een bloeddorstig volk uit het verre oosten. Toch is er een sprankje hoop: een kleine verzetsgroep komt in opstand. Ze worden geleid door de dappere Taita, een voormalige tot slaaf gemaakte.

Piay werd aan Taita toevertrouwd toen hij nog maar vijf jaar was, en is inmiddels opgeleid tot een fantastische spion. Vastbesloten om zijn waarde te bewijzen, vertrekt hij op een gevaarlijke missie naar het noorden om bondgenoten te vinden. Maar de situatie wordt steeds wanhopiger, en het lot van het koninkrijk ligt in zijn handen. Slaagt Piay in zijn missie of is dit het einde van het eens zo glorieuze Egypte?

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

9. Amulet

amulet-wilbur-smith

In Amulet, het negende deel in de populaire Egypte-serie van bestsellerauteur Wilbur Smith, hebben jaren van Hyksos-heerschappij de ondergang en het lijden van het eens zo machtige Egypte gezien. Hoewel de huidige farao weer op zijn rechtmatige troon zit, is zijn macht broos – sommigen proberen te profiteren van de chaos die is ontstaan na de eerdere harde machtsstrijd. Wanhopig probeert de grote magiër Taita om de twee verdeelde koninkrijken van Egypte te verenigen, en stuurt daarom zijn beschermeling, Piay, op een missie.

Aan Piay de zware taak om het antwoord vinden op een eeuwenoud raadsel, dat de vrede in Egypte voor altijd veilig zou kunnen stellen. Met het lot van zijn thuisland in zijn handen, racet hij door de woestijn op zoek naar aanwijzingen om het raadsel op te lossen. Kan Piay zo voorkomen dat zijn geliefde land in handen valt van degenen die het ten onder willen zien gaan?

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Wat kan je als lezer verwachten van deze boekenseries?

De Ballantynes zijn in veel opzichten vergelijkbaar met de Courtneys. De familie beleeft vele avonturen en de romantiek vliegt je om de oren. In een aantal delen handelt Wilbur Smith zowel over de Courtneys als over de Ballantynes. Ook hier schuwt Smith zaken als apartheid beslist niet al vormt het nooit de hoofdmoot van een roman. Waar door het Nederlandse tintje over Zuid-Afrika in ons land nog het een en ander bekend is, geldt dat minder voor Zimbabwe, het vroegere Rhodesië. In deze serie kom je meer te weten hoe de geschiedenis heeft geleid tot de huidige situatie in dat land. In het boek waarin de machtsovername als achtergrond wordt gebruikt, spaart Smith de nieuwe machthebbers beslist niet en zijn er al sporen te zien van het drama dat zou gaan volgen. Hij is echter objectief en maakt ook duidelijk dat eeuwen van onderdrukking tot een uitbarsting moesten leiden.

Conclusie

Het is niet voor niets dat er 120 miljoen exemplaren van de boeken van Wilbur Smith zijn verkocht. Ze zijn boeiend en ontspannend tegelijk en in ieder van ons zit toch wel een avonturier en romanticus verborgen. Al is het maar als lezer.

Wat is jouw favoriete boek van Wilbur Smith? Laat hieronder een reactie achter!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Eén gedachte over “Wilbur Smith series op volgorde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *