2023 is het jaar van Vermeer, zoals je wellicht ook al hebt gezien in onze recensie van het boek Het raadsel Vermeer. Er zijn echter nog veel meer boeken over Johannes Vermeer te vinden. Wij verzamelden de tien beste boeken over Vermeer van nu. Heb jij je altijd al in deze kunstschilder willen verdiepen? Dan is nu het moment!
Inhoudsopgave
10 boeken over Johannes Vermeer
Hieronder vind je 10 boeken over Johannes Vermeer. Zowel recent uitgekomen romans als wat oudere boeken met een verzameling van zijn werken. Verder vind je in dit lijstje niet alleen boeken over Vermeer voor volwassenen, maar ook voor kinderen.
1. Melkmeisje, Matthias Rozemond
Melkmeisje is de nieuwe historische roman van Matthias Rozemond en gaat over Johannes Vermeer in het jaar 1657. De jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen. Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet nu echt een doek maken dat alle critici in een keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke bezig zien in haar keuken, maar krijgt hij haar zover om voor hem te poseren? Tegen het decor van het zeventiende-eeuwse Delft vertelt Melkmeisje het fictieve verhaal van een jonge vrouw en haar rol in het leven van Johannes Vermeer.
2. Het raadsel Vermeer, Aart Aarsbergen
Het meisje met de parel en Gezicht op Delft van Johannes Vermeer (1632-1675) behoren tot de meest gewaardeerde schilderijen ter wereld. Ondanks zijn vermaarde reputatie weten we zo goed als niets over de Delftse meester-schilder. We moeten het doen met de vijfendertig schilderijen die de tand des tijds hebben doorstaan. Wat wilde Vermeer met zijn schilderijen zeggen, wat vertellen ze over zijn leven, wat weten we over zijn werkwijze, wie waren zijn modellen, wie zijn opdrachtgevers? Aart Aarsbergen gaat in dit boek op zoek naar de ‘man’ achter de schilder en plaatst hem in de turbulente wereld waarin hij leefde – de Gouden Eeuw. Hij brengt de schilder dichterbij door werkelijkheid, mythe en fantasie te scheiden.
Bekijk ook: Het raadsel Vermeer door Aart Aarsbergen – recensie
3. Pim en Pom ontdekken Vermeer, Fiep Westendorp
Pim en Pom gaan stiekem met de Vrouw mee naar het museum. Ze bekijken daar de schilderijen van Johannes Vermeer en zien hoe hij voor Het melkmeisje vooral gele en blauwe verf heeft gebruikt. Samen gaan ze op avontuur in de schilderijen en maken daar kennis met twee meisjes die Vermeer schilderde, maar ook met een muizenfamilie en een koe. Ze smikkelen van de verse melk en ze helpen speuren naar een verloren oorbel, gelukkig vinden ze hem precies op tijd voor het feest!
4. Meisje met de parel, Tracy Chevalier
De zestienjarige Griet treedt als dienstmeisje in dienst bij de vermaarde schilder Johannes Vermeer. Het beeldschone, protestantse meisje weet al snel een plek te veroveren binnen de katholieke familie. De kunstenaar raakt in de loop der jaren steeds meer gecharmeerd van haar schoonheid, en besluit haar te schilderen. De groeiende intimiteit tussen hen veroorzaakt spanning en onrust in het geordende huishouden, tot ergernis van Vermeers eigenzinnige vrouw Catharina. Met een geweldig vermogen zich in te leven in het zeventiende-eeuwse Delft, vertelt Tracy Chevalier in Meisje met de parel het fictieve verhaal van een jonge vrouw die op de rand van haar volwassenheid een genie ontmoet.
5. Nijntje x Vermeer
Bekijk het werk van Johannes Vermeer en van Dick Bruna eens goed. Wat valt je op? Het lijkt heel verschillend, maar er zijn ook overeenkomsten. Let maar op de kleuren, de houdingen en bewegingen. Wist je dat Dick Bruna en Johannes Vermeer allebei heel erg van de kleur blauw hielden?
6. Vermeer, de schilder die de tijd stilzet, Nils Büttner
Wie kent Het melkmeisje en Meisje met de parel niet? Johannes Vermeer (1632-1675) heeft als weinig andere kunstenaars onze visie op het zeventiende-eeuwse Nederland gevormd met zijn onvergetelijke portretten en prachtige interieurschilderijen. In Vermeer kijk je met de bekende kunstkenner Nils Büttner mee naar de fascinerende schilderijen van deze wereldberoemde schilder. Naast een heldere uitleg over diens schilderkunst geeft Büttner ook een veelzijdig beeld van de periode waarin Vermeer leefde. Tijdgenoten, onder andere Rembrandt, thematiek in de schilderkunst van de zeventiende eeuw, de politiek-economische situatie van Nederland en de rol van Delft komen kort en bondig aan bod. Ook vertelt Büttner over de verhalen die op de schilderijen worden verbeeld en die voor een kijker in de huidige tijd meestal moeilijk te doorgronden zijn. Daarmee worden de schilderijen nog mooier en wordt het genie van Vermeer nog groter.
7. Vermeer, alle schilderijen, Norbert Schneider
De 35 schilderijen die er nog zijn van de hand van Johannes Vermeer (1632-1675) plaatsen hem naast Rembrandt en Frans Hals als een van de grote meesters van de Gouden Eeuw van de Nederlandse kunst.
De meeste van zijn schilderijen (die allemaal in dit boek zijn opgenomen) tonen vrouwen in hun dagelijkse bezigheden. Vermeer registreert de taken en plichten van vrouwen, hun deugden en hun dromen.
8. Vermeer – Rijksmuseum
Officiële publicatie bij de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit
Al eeuwenlang weet Johannes Vermeer telkens weer nieuwe generaties te fascineren. Met zijn wereldberoemde schilderijen, zoals Het melkmeisje en Het meisje met de parel, heeft hij een legendarische status verworven. Zijn intieme, introverte scènes binnenshuis worden dankzij het overtuigende illusionisme en het unieke gebruik van helder, kleurrijk licht tot de mooiste werken binnen de schilderkunst gerekend.
9. Vermeer en de Delftse topografie, Wim Weve
Wim Weve bestudeerde ‘Het Gezicht op Delft‘ en ‘Het Straatje‘ van Johannes Vermeer met een bouwhistorisch oog en ontdekte nieuwe interessante aspecten. ‘Het Gezicht op Delft’ blijkt een accuraat gezicht op die stad te zijn. Vermeer heeft daarop geen gebouwen aangepast of verdraaid en heeft de brug tussen de stadspoorten correct afgebeeld. Het huist met de trapgevel op ‘Het Straatje’ moet een bestaand huis geweest zijn.
Vaak veronderstelde bouwkundige ‘fouten’ blijken op bouwkundige gronden te verklaren. Rechts van de ingang moet het huis een binnenmuur hebben gehad die een zijkamer van het voorhuis afscheidde. Vanwege de plaats van die muur is het venster rechts iets smaller dan het venster links. Door de geopende deuropening laat Johannes Vermeer echter geen binnenmuur zien. Vermeer combineerde verschillende bouwkundige elementen op een bouwkundig onmogelijke wijze, waarschijnlijk als visueel tegenwicht van het huis met de trapgevel rechts.
10. Het Delft van Vermeer
Delft was in de zeventiende eeuw een broedplaats van talent, een plek waar belangrijke innovaties plaatsvonden. Hier groeide Johannes Vermeer uit tot een schilder van wereldformaat. Er is niet veel bekend over Vermeer. Deze rijk geïllustreerde publicatie toont wat er wél te ontdekken valt in het Delft van Vermeer. Inzicht in het artistieke, intellectuele en sociale klimaat in het zeventiende-eeuwse leven van Delft krijgen we via sleutelfiguren uit Vermeers leven, zoals schoonmoeder Maria Thins, familienotaris én kunstverzamelaar Willem de Lange en schilder Leonaert Bramer. Door in te zoomen op de wereld en de mensen rondom Vermeer krijgen we meer begrip. Het mysterie over zijn genialiteit blijft daarentegen intact.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!