2023 is het jaar van Vermeer, dat heb je vast al gehoord op de radio of tv of ergens gelezen. Het is dan ook geen wonder dat er dit jaar diverse boeken worden uitgebracht die in het teken van Johannes Vermeer staan. Een van die boeken is geschreven door Aart Aarsbergen. Hieronder vind je een beknopte recensie van Het raadsel Vermeer.
Inhoudsopgave
Het jaar van Vermeer
Het jaar 2023 is het jaar van Johannes Vermeer, dit kan niemand zijn ontgaan. In het Rijksmuseum is de grootste collectie van zijn werken ooit verzameld in een speciale tentoonstelling. Er zullen daar 28 doeken te zien zijn van de 37 werken van Vermeer die bekend zijn. Er wordt geschat dat de meester er maar 45 tot 50 heeft gemaakt in zijn leven. Ook op tv en in de pers is er veel aandacht voor een van de bekendste schilders die Nederland heeft voortgebracht. Het Melkmeisje en Het Meisje met de Parel kent vrijwel iedereen. Ook tijdens zijn leven was hij – vergelijkbaar met Rembrandt – een gevraagde kunstschilder. Maar in tegenstelling tot Rembrandt is er zeer weinig historisch materiaal beschikbaar over Vermeer.
De sfinx uit Delft
Na zijn dood in 1675 raakte Vermeer snel in de vergetelheid, mede gelet op zijn kleine oeuvre. Een eeuw later werd hij herontdekt in Frankrijk en op een vergelijkbaar niveau geplaatst als Rembrandt vanwege zijn gebruik van licht en kleuren. Destijds viel het ook op hoe weinig er bekend was over het leven van Johannes Vermeer. Zelfs zijn geboortedatum is niet te achterhalen. Hij werd op 31 oktober 1632 gedoopt in de Nieuwe Kerk in Delft.
Er is geen archief met correspondentie of zakelijke overeenkomsten waardoor een beeld kan worden gevormd van het leven van de schilder. Hij maakte ook geen schetsen of voorstudies maar zette meteen het schilderij op. Hij is, voor zover bekend, niet in de leer geweest bij een van de grote meesters in zijn tijd. Zelfs het signeren van zijn werk deed hij alleen in de vroege periode. Dat maakte het voor experts extra moeilijk om zijn werk te herkennen en voor vervalsers aantrekkelijk om ‘onbekende’ Vermeers te maken.
In het begin van zijn carrière werkte hij in opdracht en maakte onder andere twee stadsgezichten. Daarna volgden mythologische en religieuze voorstellingen, ook gewoon in de 17e eeuw. De overgang naar portretten gecombineerd met huishoudelijke activiteiten, zoals te zien in het Melkmeisje, is minder eenvoudig te duiden. Het is wel bekend dat hij oorspronkelijk uit een gereformeerd gezin kwam, maar Rooms-Katholiek werd om te trouwen met een meisje uit een gefortuneerd gezin.
Naar verluidt heeft een rijke oma het echtpaar daarna financieel onafhankelijk gemaakt. Hoewel hij zichzelf kunstenaar noemde, handelde hij ook in kunst. Vermeer stierf in 1675, een paar jaar na het rampjaar waardoor de kunsthandel instortte. Ook zijn doodsoorzaak is niet bekend.
Gegevens van het boek
- Titel: Het raadsel Vermeer
- Auteur: Aart Aarsbergen
- Uitgever: Sterck & de Vreese
- Aantal pagina’s: 240 blz.
- Jaar van uitgave: 2023
Over ‘Het raadsel Vermeer – Kroniek van een schildersleven’
Het is logisch dat het jaar 2023 aangegrepen is om meerdere boeken uit te geven over Vermeer. Dat betreft fotoboeken van zijn complete werk, fictie waarin wordt gespeculeerd over zijn ‘verborgen’ leven en non-fictie, zoals dit boek.
De auteur scheidt in zijn werk mythe en fantasie van de werkelijkheid en probeert daarmee de echte Vermeer te tonen. Een geniale schilder in een turbulente tijd. Het boek leest als een historische roman met veel boeiende achtergrondinformatie.
Is Het Raadsel Vermeer een aanrader?
Wie meer wil weten over Johannes Vermeer, zit met dit boek zeker goed. Het geeft een inkijkje in het dagelijks leven van Vermeer, met veel achtergrondinformatie over de periode en over de mensen van toen. Een zeer compleet werk, dat is opgedeeld in de diverse periodes in het leven van de schilder. Bovendien zijn alle schilderijen van Johannes Vermeer in dit boek opgenomen.
Wie is Aart Aarsbergen?
Aart Aarsbergen (1953) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. De meest opvallende periode in zijn carrière was van 2001 tot en met 2018. Toen was hij hoofdredacteur van de Nederlandse editie van National Geographic. Hij publiceert in diverse media over onderwerpen in de geschiedenis, politiek, cultuur en sport.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!
Het citaat dat in dit artikel staat vermeld, is niet van William Shakespeare, maar van de Poolse dichteres Wislawa Szymborska.