Recensie ‘Lampje’ van Annet Schaap

Wat is jouw favoriete kinderboek aller tijden? Eind vorig jaar werd voor het tweede jaar op rij ‘Lampje’ van Annet Schaap die eer vergund. Wellicht heeft daarbij een rol gespeeld dat het boek ook via een tv-serie te zien in op NPO momenteel. Opmerkelijk was ook dat de eerste drie boeken in de top 100 van recente datum zijn. Op nummer 2 vinden we ‘Films die nergens draaien’ van Yorick Coldewijk en ook ‘Gozert’ van Pieter Koolwijk hoort bij de nieuwe generatie. In de top 10 staan overigens ook oude bekenden zoals ‘Kruistocht in spijkerbroek, ‘Matilda’ en ‘Pluk van de Petteflet’.

Wie is Annet Schaap?

De auteur van Lampje is een grote naam in de wereld van het Nederlandse kinderboek. Annet Schaap werd geboren in 1965. Ze heeft de illustraties verzorgd voor meer dan 200 kinderboeken. Daarbij hoorden werken van bekende auteurs zoals Francine Oomen, Jacques Vriens, Mieke van Hooft, Thea Dubelaar en Janneke Schotveld. In 2017 debuteerde ze met een eigen boek. Niet zozeer een tekst bij mooie illustraties maar een boeiend verhaal over 328 pagina’s. Ze won hiermee de Nienke van Hichtum-prijs en dat was uniek voor een debutant. Het jaar daarop kreeg ze ook de Woutertje Pieters-prijs en de Gouden Griffel. Ook in België werd het boek onderscheiden. Opmerkelijk dat Annet Schaap voor haar illustraties nooit prijzen won, maar bij haar debuut als schrijfster daarmee meteen werd overladen.

Waar gaat Lampje over?

lampje-annet-schaap

Lampje is de dochter van de vuurtorenwachter. Haar vader Augustus heeft nog maar één been en daarom beklimt zij iedere avond de vele treden van de vuurtoren op het puntje van een schiereiland. Het is het verhaal over de zee en woeste piraten. Woont er echt een monster in hef zwarte huis van de admiraal? De zee is woest op die avond dat alles mis gaat en de lucifers op zijn. Dan komt het aan op moed en onverwachte gaven.

Bekijk ook:  Recensie Nooit meer - Colleen Hoover

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie van Lampje

Als je boek leest, vallen je de mooie zinnen al op en dat is nog duidelijker bij het voorlezen. Want eigenlijk is dit zo’n boek dat gemaakt is om voor te lezen. De scènes hebben een kracht die de makers van de tv-serie ook beslist hebben aangesproken. Maar soms wint het woord het van de filmische beelden. Het verhaal is spannend en niet altijd vrolijk. Het is duidelijk dat zowel Lampje als haar vader het verlies van de moeder van de hoofdpersoon niet hebben verwerkt en dat hierdoor hun relatie moeilijk is. De wending is het verhaal is ook heel bijzonder. Ondanks de magische elementen gaat het in het boek vooral over gewone mensen. Personen die gebukt gaan onder vooroordelen, gebrek aan verdraagzaamheid en teleurstelling. Maar er is ook liefde en hoop te vinden.

Het is een kinderboek dat ook volwassenen zal aanspreken en kinderen wellicht doet denken aan Pippi Langkous. Ook Lampje lijkt vaak lak te hebben aan volwassen vinden of doen. Haar gesprekken met haar overleden moeder en de wind doen echter ook anders vermoeden. Het is een boek dat de gewonnen prijzen zeker heeft verdiend.

De verfilming van Lampje is te zien op NPO.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *