De meester van de fantasy: Raymond E. Feist

Houd je van fantasy: prachtige verhalen, die lijken op sprookjes voor volwassenen met daarin magiërs elfen, dwergen en draken, maar ook demonen en andere wezens uit de duisternis? Wellicht heb je de boeken van Raymond. E. Feist tot dusverre niet gelezen, maar dan wordt het de hoogste tijd. Deze Amerikaanse schrijver die geboren werd in 1945 heeft een prachtig oeuvre op zijn naam staan dat een periode van meer dan 30 jaar bestrijkt. Al zijn boeken zijn bestsellers geworden, die ook zijn vertaald in het Nederlands.

Je kunt al zijn boeken eenvoudig hier vinden: alle boeken van Raymond E. Feist. Het aanbod is zowel Engelstalig als Nederlandstalig. In het linkermenu kun je selecteren op jouw favoriete taal.

Het begin van de werken van Feist

Naar verluidt begon het verhaal in 1981 toen Feist werkeloos werd. Naar aanleiding van het computerspel Dungeons en Dragons verzon Feist samen met zijn vrienden een tweetal werelden: Midkemia en Kelewan. Het eerste boek verscheen in 1982 en gaat met name over Puc, een weesjongen die op een kasteel in Schreiborg opgroeit.

De Magiër (1982)

Als je begint in het eerste boek van Feist, lijkt het nog wel mee te vallen met het fantasy-gehalte. Puc is een tiener en wees op het kasteel van Schreiborg. Dit is het westelijk gedeelte van een koninkrijk op Midkemia dat door een veroveraar bijeen is geschraapt. Het doet denken aan de middeleeuwen op onze wereld. Er zijn duidelijke rangen en standen. Hoewel Puc een wees is, zijn er vermoedens dat hij een bastaard is van een edele uit de omgeving. Dat zal hem echter niet veel helpen in zijn verdere leven.

Het fantasy-aspect komt aan de orde als Puc na een bijna-aanvaring met een everzwijn een magiër ontmoet. Deze test Puc op zijn vermogens op het gebied van magie, maar na een eerste veelbelovende poging lijkt Puc weinig aanleg te hebben voor dit vak. Puc geniet van het leven op Schreiborg samen met zijn vriend Tomas. Maar al gauw slaat de realiteit van het leven in deze ruige omgeving toe. Puc moet samen met zijn leeftijdsgenoten aantreden om een positie als leerling te aanvaarden. Alle jongens worden gekozen door een leermeester behalve Puc. Wie niet gekozen wordt om een vak te leren moet het kasteel verlaten en heeft geen andere keuze dan elders een poging te doen om een vak te kiezen of als struikrover de kost te verdienen. Even is er stilte en verlegenheid, ook bij de hertog (een kandidaat als vader van Puc).

Als Puc beseft wat er staat te gebeuren, meldt de magiër zich en kiest Puc als zijn leerling. Het is een volkomen verrassing, omdat de magiër al vele jaren geen leerling heeft genomen. Er is opluchting op het kasteel en met enige verbijstering beseft Kulgan de magiër dat hij een leerling heeft gekozen die hij in de magische kunsten moet onderwijzen. In eerste instantie lijkt het Puc aan aanleg te ontbreken totdat… Daarna gaat het in een razend tempo verder en wordt duidelijk dat er hier sprake is van een prachtige roman en het begin van een reeks van boeken waarin Puc soms de hoofdrol speelt en af en toe een bijrol.

Bekijk ook:  De drie bruiloftsgaven van Ineke Verschuren, een recensie

Het einde van de Magiër (2012)

De verhalen over Midkenia en Puc beslaan een periode van 30 jaar schrijven van Feist. In die periode zijn er avonturen op de thuiswereld van Puc, maar ook op andere werelden. De raadsels rijgen zich aaneen. Er blijven altijd vragen over, maar de ontknoping vindt plaats in het laatste boek. Eindelijk wordt duidelijk waartegen Puc al die jaren heeft gestreden. Maar zal het kwaad worden overwonnen? Bij Feist is dat beslist geen zekerheid, omdat hij de lezer telkens weer op het verkeerde been weet te zetten.

Pocket met handige gegevens over De Magiër

Om het overzichtelijk te houden, is er een klein pocketboekje gemaakt met handige gegevens die je tijdens het lezen van deze serie altijd bij de hand kunt houden. Dat boekje heet De Wereld van De Magiër.

Volgorde boeken Raymond E. Feist

Wanneer je op internet gaat kijken, zie je al gauw dat er veel verschillende volgordes worden geadviseerd om de serie te lezen. Het is aan te raden om gewoon de schrijver hierin te volgen en de serie te lezen op volgorde van publicatie. Zo blijft het duidelijk en houd je overzicht. Natuurlijk kan het bovenstaande pocketboekje jou ook helpen om overzicht te houden bij het lezen van de serie. Heerlijk, want de serie van Feist staat garant voor urenlang leesplezier. Hieronder geven we alvast een eerste aanzet voor de volgorde van de boeken van De Magiër van Feist:

Oorlog van de Grote Scheuring

Audiobooks De Magiër – Feist

Nederlandse audiobooks van De Magiër van Feist zijn momenteel nog niet beschikbaar. Je kunt wel de Engelse versie online beluisteren. Deze staat op Youtube en is gratis te beluisteren.

Waarom Feist de meester van de fantasy mag worden genoemd

Als het om fantasy gaat is Tolkien uiteraard het begin van alle dingen. Hij schiep een eigen wereld waar de strijd tussen het goed en kwaad gedurende vele eeuwen doorging. Zijn trilogie over de Ring is een voorbeeld voor alle schrijvers die na hem kwamen, ook Feist. Maar de vele romans van Feist zijn meer toegankelijk voor de lezer dan het werk van Tolkien. Feist voert je langzaam mee in een bijzondere wereld en eigenlijk wil je het boek niet neerleggen voordat je het uit hebt.

Feist schrijft voor volwassenen en richt zich vooral op de manlijke lezer. Veel romantiek zal je niet tegenkomen in zijn boeken, al komen er diverse beeldschone prinsessen voorbij in de loop van de tijd. Er vinden veel veldslagen plaats en een zeker element van horror ontbreekt ook niet. Beeldend schrijven is een must als er een bestseller moet ontstaan en dat kan je Feist wel toe vertrouwen.

Bekijk ook:  De boeken van Felicia Otten op volgorde

Zijn de boeken van Feist afzonderlijk leesbaar?

In de loop van 30 jaar zijn er meerdere trilogieën verschenen over de wereld Midkemia waarin de geschiedenis zich over vele generaties voorzet. Deze trilogieën zijn apart leesbaar, maar je mist dan een zekere samenhang bij verwijzingen naar het verleden. Het is gewoon een goed idee om te beginnen bij de Magiër en dan te kijken in hoeverre dit boek je aanspreekt. Is dat het geval dan heb je daarna vele uren leesplezier voor de boeg. Er zijn ook een aantal boeken die los staan van het centrale thema en ingaan op bijzondere gebeurtenissen of personen.

De trilogie van het Keizerrijk

Wil je niet meteen beginnen met het grote aantal romans over de magiër Puc, maar toch een goede indruk krijgen van het werk van Feist? Dan is de trilogie van het Keizerrijk wellicht een aanrader. Feist schreef deze in samenwerking met de auteur Janny Wurts. Ook hier bevinden we ons op een vreemde wereld: Kelewan.

Het verhaal van de Keizerrijk-trilogie

De hoofdpersoon is Mara, een dochter uit een van de adellijke families op de planeet. Op het moment dat ze in een klooster zou worden opgenomen, komt een boodschapper. De vader en broer van Mara zijn omgekomen in een oorlog. Zij is degene die het huis van Acoma moet gaan leiden. Dat is geen eenvoudige taak want op Kelewan zijn tradities heilig, waarbij het doet denken aan het oude Japan. Alles draait om eer maar dat wil niet zeggen dat moord en doodslag niet dagelijks aan de orde is. Het is daarbij wel een kwestie om niet betrapt te worden want dan resteert niets dan rituele zelfmoord. Als Mara de meesteres van het huis Acoma wordt, beseft ze al gauw dat er vele vijanden zijn die haar zo snel mogelijk om het leven willen brengen. De machtigste familie op Kelewan wordt geleid door een geslepen sadist. De 17-jarige Mara zal het eerst tegen hem moeten opnemen. Slechts een van beide kan overleven.

Deze trilogie heeft door de inbreng van Janny Wurts meer romantiek, maar het avontuur overheerst. In de loop van het verhaal zal Mara ook kennis maken met Puc.

Volgorde van de Keizerrijk-trilogie

Ben je benieuwd naar de volgorde van de Keizerrijk-trilogie? Deze trilogie bestaat dus uit drie delen en de volgorde vind je hier:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *