Lucinda Riley – Atlas, het verhaal van Pa Salt

De zeven zussen deel 8: toen Lucinda Riley bekendmaakte dat er nog een nieuw deel in De zeven zussen-reeks uit zou komen, waren haar fans razend enthousiast. Het boek zou Atlas, het verhaal van Pa Salt gaan heten. Na haar overlijden was het echter nog onduidelijk of Lucinda Riley hier bijvoorbeeld nog aantekeningen over gemaakt heeft of instructies heeft gegeven voor de uitgave van het achtste boek. Inmiddels is bekend geworden dat er een achtste boek zal verschijnen. Heb je De zevende zus gelezen en blijf je nu met vragen zitten over Pa Salt? In dit artikel zetten we alles op een rij wat er bekend is over Pa Salt.

Pssst: heb je de boeken nog niet gelezen? Dan kunnen er een paar spoilers in dit artikel staan. Lees de boeken eerst en kom dan nog eens terug naar onze website. Je kunt hier de volgorde van de serie vinden en alvast een recensie van deel 1.

Atlas, het verhaal van Pa Salt

In het achtste deel van De zeven zussen komt Pa Salt eindelijk aan de orde. Het boek krijgt in Nederland als titel Atlas, het verhaal van Pa Salt. De originele titel is in ieder geval Atlas, the story of Pa Salt. Het geheim van Pa Salt zou in het Nederlands ook een treffende keuze zijn geweest, omdat er immers veel geheimen zijn die nog niet ontrafeld zijn in de eerdere boeken. Wie is Pa Salt eigenlijk en waarom heeft hij al die meiden geadopteerd? Wat was zijn doel daarmee? En is Pa Salt wel echt dood?

Atlas, het verhaal van Pa Salt kopen

atlas-het-verhaal-van-pa-salt-lucinda-riley-zeven-zussen-deel-8

Op 11 mei 2023 is Atlas, het verhaal van Pa Salt uitgegeven.

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk ook: De zeven zussen deel 8: zal dat boek er nog komen?

NIEUW: Puzzelboek over De zeven zussen

Na het ongeëvenaarde succes van de acht romans in de Zeven Zussen-boekenserie is er nu ook De Zeven Zussen Puzzelboek. In samenwerking met Xander Uitgevers brengt Denksport het eerste deel van deze tweedelige uitgave. Dit romantische puzzelboek zit bomvol met aantrekkelijke beeldpuzzels, spannende quizfilippines en natuurlijk de mooiste verhalen uit en over De Zeven Zussen. Baan je een weg door de boeken, liefdes en exotische locaties met hét perfecte cadeau voor Moederdag.

Reserveer het hier.

Waar is Pa Salt een anagram van?

Wellicht is het je al opgevallen dat Pa Salt een ietwat vreemde naam is. De hele zeven zussen-reeks zit vol met verwijzingen naar de mythologie. Pa Salt is eigenlijk een anagram, een naam die gevormd is uit letters van een heel ander woord. Het is even puzzelen, maar dan zie je ineens duidelijk dat Atlas in de naam Pa Salt zit. De P is wellicht toegevoegd als knipoog naar Pleiaden, de overkoepelende naam voor de zeven nimfen uit de Griekse mythologie, en het Zevengesternte waar de boeken om draaien.

Bekijk ook:  De volgorde van de Bridgerton boeken én twee andere series van Julia Quinn

Wie is Pa Salt?

In Atlas, het geheim van Pa Salt zouden we meer te weten komen over de leidende figuur in de boeken van De zeven zussen. Wie is Pa Salt? Pa Salt is een licht melancholisch personage, maar wellicht is dat ook de leeftijd? Hij is de adoptievader van de zeven zussen. Sommige lezers vroegen zich af of hij niet de biologische vader van de zussen kon zijn, maar gezien de verhalen van de zussen die in elk deel onthuld worden, lijkt dit niet echt logisch. Wellicht is er nog een hint te vinden in de mythe van het Zevengesternte?

Hoe oud is de adoptievader van de zeven zussen?

Hoe oud is Pa Salt precies? Alles in ogenschouw genomen, zou Pa Salt in de boeken ongeveer 80 jaar oud moeten zijn. Laten we er vanuit gaan dat hij ergens rond 1920 geboren is. Het is erg waarschijnlijk dat het jongetje dat in het eerste boek gered wordt door de overgrootmoeder van Maia ook Pa Salt is. Hier lijkt een aanwijzing voor te zijn in de viool: het jongetje speelt viool en Maia ziet later een viool in huis. Bovendien leert het jongetje van Laurent, de geliefde van Maia’s overgrootmoeder, de sterren kennen. Zo is er mogelijk in elk boek een personage die je gemakkelijk over het hoofd ziet, maar die zomaar Pa Salt zou kunnen zijn.

Wie is Zed Eszu?

Zed Eszu is ook weer zo’n mooi anagram. Hier zit een verwijzing in naar de Griekse god Zeus. In de mythologie krijgt Atlas de aardbol mee te torsen op zijn schouders in opdracht van Zeus. Wat heeft de familie Eszu dus te maken met de zeven zussen? Zed Eszu is de zoon van Kreeg Eszu, een zeer rijke man, die opvallend genoeg ongeveer tegelijk met Pa Salt overleden zou zijn. Het lijkt heel logisch dat ze allebei een tijdje verdwenen zijn, maar weer terugkeren om alles uit de doeken te doen.

Wie-is-Pa-Salt-uit-De-zeven-zussen

Pa Salt theorieën

Er zijn heel veel theorieën rond Pa Salt inmiddels. In Atlas, het verhaal van Pa Salt, zou dit allemaal ontrafeld moeten worden, maar voor nu hebben we alleen onze eigen theorieën. Hieronder zetten we een aantal van deze theorieën over Pa Salt op een rijtje.

# Het gaat om een ontvoering.

Bij deze theorie denkt men niet alleen dat Pa Salt nog leeft, maar ook dat hij ontvoerd is door de Eszu’s. Wellicht gebeurde dit met de hulp van Marina, en schreef niet Pa Salt, maar Marina de brieven. Persoonlijk lijkt me dit nogal vergezocht, omdat het verhaal van de sterren echt uit de koker van Pa Salt lijkt te komen.

# Pa Salt leeft nog, maar wil de dochters de tijd gunnen om hun oorsprong te ontdekken.

Pa Salt wil graag dat de dochters ontdekken waar zij werkelijk vandaan komen. Hij leeft dus nog en volgt hen op een afstandje om te zien hoe zij het doen. Dit lijkt de meest logische verklaring, omdat Pa Salt overal lijkt op te duiken waar zijn dochters ook zijn. De een ruikt zijn geur, terwijl de ander een glimp van hem meent op te vangen. Dit ontkracht de theorie dat Pa Salt ontvoerd of opgesloten zou zijn, omdat hij vrij lijkt te zijn om te gaan en te staan waar hij wil.

# Marina is het kind van een Eszu en Elle.

In deze theorie zou Marina een halfzus van Zed Eszu zijn. Als Pa Salt en zijn vrouw in de boeken voorkomen als meneer en mevrouw Tanit, dan kan het zijn dat mevrouw Tanit, oftewel Elle, een affaire had met Kreeg Eszu. Wellicht vervulde Kreeg Eszu ook een minder prettige rol in dit alles en gebeurde alles tegen de wil van mevrouw Tanit in. Meneer Tanit blijft naar zijn vrouw zoeken, zonder dat hij weet heeft van de baby. De Eszu’s zorgen ervoor dat Marina, het kind uit de relatie dus, bij Pa Salt terechtkomt.

Bekijk ook:  Nieuwste boek Lucinda Riley 2024

# Pa Salt is Bo in het boek Storm.

Dit zou heel goed waar kunnen zijn. Bo is een muziekstudent in het boek Storm. Opvallend is dat hij zijn elleboog bezeerd als hij uit een brandend huis in Leipzig springt. Hij kan hierdoor geen muziek meer maken, maar heeft plezier in navigeren. Pa Salt maakte ook geen muziek, maar zeilde wel dolgraag. In het boek Storm gaat het met name om een cello, en niet om een viool, zoals in het eerste boek. Dit zegt echter niets, want beide instrumenten zijn aan elkaar verwant. Het kan best zijn dat je eerst viool leert spelen en daarna toch overstapt naar cello. Vaak is dit ook een leeftijdskwestie. Zeker vroeger speelden jongere kinderen vaak geen cello, maar viool. Een cello is immers een veel groter instrument en daardoor moeilijker hanteerbaar voor kleine kinderen.

# Is Pa Salt Ambrose uit De zevende zus?

Sommigen zeggen ook dat Pa Salt Ambrose is uit De zevende zus. Gezien zijn leeftijd is dat niet geheel onmogelijk. De karaktertrekken spreken elkaar echter wat tegen. Zo houdt Ambrose in het geheel niet van reizen en groeide hij op in Ierland, waar hij ook bleef wonen. Ook het feit dat Pa Salt eigenlijk geen verdere familie had, helpt niet echt om deze theorie te ondersteunen. Het is dus niet onmogelijk, maar het lijkt niet erg logisch.

# Pa Salt en zijn vrouw zijn dezelfde als meneer en mevrouw Tanit.

Deze theorie komt meermaals naar voren en hier zou best een grond van waarheid in kunnen zitten. Meneer en mevrouw Tanit komen meerdere keren voor in deze serie. Tanit lijkt me het anagram voor titan en dan komen we weer terug bij de Griekse mythologie. Atlas is sterk verbonden met de titanen. Atlas is de zoon van titaan Iapetus. In de boeken komen de reizen van meneer Tanit wel overeen met de adoptielocaties van de zussen. Er is hier dus duidelijk een link, maar is Pa Salt echt meneer Tanit? Of is het een familielid?

# Pa Salt zet zijn dood in scene om bij zijn vrouw te kunnen zijn.

Gebaseerd op het voorgaande is er ook een theorie waarbij Pa Salt zijn dood in scene zet om bij zijn vrouw Elle te kunnen zijn. Hij laat de zeven zussen goed verzorgd achter en doet net alsof hij dood is, om achtervolgers af te schudden. Wellicht is hij toch bang voor de familie Eszu, of is zijn vrouw bang voor hen en wil hij haar beschermen.

Is Pa Salt echt dood?

Marina geeft steeds aan dat Pa Salt echt dood is, ook als de zussen er herhaaldelijk naar vragen. Bij veel lezers is dit echter maar een vraag, want er zijn ook veel zaken die erop wijzen dat hij niet overleden zou zijn. In de serie lees je meerdere keren dat een van de zussen hem in de verte lijkt te zien. Hoewel dit natuurlijk heel goed kan (hoe vaak denk je niet een bekende tegen te komen, zonder dat dit werkelijk de persoon in kwestie is?), kan het ook een soort aanwijzing zijn in een andere richting: namelijk dat de dood van Pa Salt slechts door Pa en Ma in scene gezet is.  

Wat denken jullie? Laat gerust hieronder een reactie achter om jouw theorie over Pa Salt met ons te delen. Gaan jullie het boek lezen of hebben jullie Atlas, het verhaal van Pa Salt misschien zelfs al uit?

Hoe groot is de oplage van Atlas, het verhaal van Pa Salt?

De eerste oplage van Atlas, het verhaal van Pa Salt omvat 350.000 exemplaren.

Onze tips

Heb je de serie van De zeven zussen uit en wil je soortgelijke boeken lezen? Kijk dan eens naar ons artikel: 10 schrijfsters zoals Lucinda Riley of check even of je het nieuwste boek van Lucinda Riley dat je los kunt lezen al gelezen hebt.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

10 gedachten over “Lucinda Riley – Atlas, het verhaal van Pa Salt

 1. Er zitten hele interessante theorieën tussen, de eerste over dat Ma de brieven schrijf lijkt me sterk, maar wel goed bedacht. wij runnen de Zeven zussen Forum op facebook en ook daar komen vele theorieën lang, en zal zeker dit stukje eens delen, kijken wat alle leden er van vinden! Misschien wil je zelf ook lid worden en een paar van deze theorieën Wil bespreken, denk dat hier veel leuke discussies uit voort kan komen

 2. ik dacht eerst ook steeds dat die Pa Salt gewoon nog leeft vanwege dat de zussen hem zien lopen of aan de telefoon horen, maar raak er steeds meer van overtuigd dat Pa Salt, Kreeg Eszu is. Dit o.a. omdat die Zed steeds contact zoekt met een van de zussen, Maia heeft een verhouding met hem gehad maar hij kent ook Electra en ik meen Tiggy persoonlijk. Daarnaast zegt hij in het eerste deel tegen Maia : vind jij het ook niet opvallend dat onze vaders tegelijk zijn gestorven? Het lijkt alsof hij weet dat zijn vader Pa Salt is. ik heb nu de zevende zus gelezen en kan geen andere conclusie trekken.

 3. Ik vermoed dat Pa Salt niet dood is. Naast wat er al genoemd is, is het voor mij ook een hint dat Tiggy geen contact met hem krijgt ( ze zegt zelf “ als of hij er niet is”… in de geesten wereld). Ik ben heel benieuwd naar het laatste boek en kijk er echt naar uit!

 4. Pa Salt .
  Hij leeft nog.
  Ik kan niet wachten op het laatste boek .
  Ben helemaal gek op deze verhalen.
  Heel jammer dat Lucinda hier niet meer van genieten.

 5. Ik denk dat Kreeg Eszu de broer van Elle is. In het boek Storm wordt verteld dat Elle in de eerste Wereldoorlog haar ouders heeft verloren en dat zij en haar broer naar een weeshuis zijn gegaan waarna haar broer is geadopteerd en Elle dat geluk niet had.

 6. Ik denk dat Pa Salt nog leeft en dat de zevende zus zijn echte dochter is, die voor de deur van een pastorie te vondeling is gelegd.
  Pa Salts grote liefde was een zus van Kreeg Eszu ; het was een verboden liefde ; toen Pa Salts geliefde in verwachting van Pa Salt raakte, moest zijn geliefde het kind, de zevende zus, te vondeling leggen. Hier kwam Pa Salt later achter en hij besloot haar te zoeken. De ring, die de zevende zus op haar 18 verjaardag kreeg, was een cadeau van Pa Salt voor zijn geliefde. Deze dame heeft die ring bij de vondeling gelegd ; dat vermoedde Pa Salt.
  Pa Salt schreef zijn dochter een zeer emotionele brief over haar moeder, zijn verloren geliefde. Wellicht de reden dat hij besloot 6 andere dochters te adopteren.

  Wijlen Lucinda Riley was een fenomenale auteur, die veel te vroeg is heen gegaan, maar haar erfenis zal legendarisch blijven, ook voor wat al haar andere boeken.
  Ik heb al haar boeken twee keer gelezen en bij de tweede keer heb ik meer genoten dan de eerste keer ; zo spannend qua inhoud en zo mooi in taalgebruik !

  Zo jammer, dat ze haar thuisreis zo vroeg ( te vroeg ) moest beginnen !
  Met haar erfenis heeft ze al haar lezers verrijkt en dat zal haar wellicht vreugdevol stemmen in haar nieuwe leven !

 7. Vermoedelijk een incestueuze relatie tussen de moeder van Merry en pa Salt/Eszu. Pa Salt is Eszu.
  Pa Salt/Eszu is een soortgelijke tycoon als destijds Onassis (griekse reder).
  Merry werd ter vondeling gelegd bij de pastorie, omdat de pastoor goed bevriend is met een hoogleraar griekse mythologie/taal. En de waarde van de ring kon inschatten.
  De zevende zuster wil niet zeggen dat ze in familieverband echt zusters van elkaar zijn, waar de leeftijden dichtbij elkaar liggen. Maar een groep vrouwen bij elkaar worden ook zusters genoemd.
  Verder vind ik het allemaal vergezocht. De schrijfster heeft een grote fantasie. Wel leuk dat de boeken zich afpelen tijdens bijzondere gebeurtenissen in de 20ste eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *