Zin in een goed boek? 10 romans die de moeite waard zijn

De lente wil nog niet echt op gang komen en dan is het fijn dat je als lezer lekker knus op de bank kan zitten met een boek dat je zal boeien. Niet iedereen vindt natuurlijk dezelfde boeken mooi, maar dit zijn boeken die ik met een gerust hart aan anderen aanraad. Wellicht staat er voor jou ook een boek bij voor op je lijstje. 10 romans die de moeite waard zijn.

Wat maakt een roman de moeite waard? Voor mij persoonlijk is dat een boek met diepgang en waarin her en der levenswijsheden verweven zijn die je echt aan het denken zetten. Toch vind ik een makkelijk te lezen thriller op zijn tijd ook wel heel fijn. Daardoor is het lijstje hieronder heel gevarieerd.

10 romans die de moeite waard zijn

Start maar snel in een van de onderstaande titels: je zal er zeker geen spijt van krijgen.

1. Als je het licht niet kan zien – Anthony Doerr (winnaar Pulitzerprijs)

Dit boek las ik vooral omdat het zich grotendeels afspeelt in Saint-Malo, een stad waar ik erg van genoten heb tijdens mijn bezoek. Het boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en de hoofdpersoon is een blind meisje. Haar vader werkte altijd als curator bij een bekend museum in Parijs en wordt gevraagd om een kunstschat te beschermen. Daardoor gaan ze samen naar Saint-Malo, waar Marie-Laure tastend de straten ontdekt en… de Duitse Werner Pfennig tegen het lijf loopt, die zijn hele leven aan nazi-Duitsland heeft opgeofferd. Ik vond dat het boek prettig weg las, maar het verhaal is ook indringend, waardoor het een roman van vele contrasten wordt. Een aanrader, niet alleen wanneer je naar Saint-Malo bent geweest.

Dit boek is ook verfilmd: Anthony Doerrs All the light we cannot see op Netflix.

2. De vergeten vrouwen – Kristin Hannah

Kristin Hannah is een van mijn favoriete schrijfsters en ook met dit boek presteert ze het weer. In De vergeten vrouwen volg je de verpleegster Frankie, die eigenlijk heel erg beschermd is opgegroeid op een klein eilandje bij Californië. Eigenlijk was haar leventje al helemaal voor haar uitgestippeld, maar als de Vietnamoorlog uitbreekt, loopt alles ineens anders. Frankie komt terecht in een wereld waar ze helemaal niet op voorbereid is, maar misschien valt de terugkeer naar haar thuisland haar nog wel zwaarder. Een bijzondere roman met unieke invalshoek.

Bekijk ook:  De nieuwe romans van 2024 op Meerlezen.nl

Bekijk ook: Kristin Hannah boeken op volgorde.

3. Hof van doorns en rozen 1 – Sarah J. Maas

De serie van Sarah J. Maas is vooral populair als young adult, maar waarom niet eens wat anders lezen? Ik zag een tijdje terug de term #LEWA langskomen bij Hebban: Lees Eens Wat Anders. Een goed advies, want juist op die manier kom je soms auteurs en series tegen waardoor je weer vele uurtjes leesplezier tegemoet gaat. Feyre woont op een eenzame plaats in het bos. Op een dag ziet ze een gevecht tussen en wolf en een hert. Ze kan niet anders dan de prooi verdedigen, maar daar zal ze ook voor moeten betalen. Al snel komt ze in een gevreesd magisch rijk terecht. Eenmaal daar volgen de gebeurtenissen elkaar snel op.

4. Al het blauw van de hemel – Melissa da Costa

Een behoorlijk dikke pil over een man bij wie al op jonge leeftijd alzheimer wordt vastgesteld. Dat maakt meteen al duidelijk dat dit geen makkelijk verhaal wordt, maar het is beslist wel ontroerend. Soms is het misschien wat voorspelbaar, maar er staan veel mooie wijsheden in. Een aanrader voor iedereen die van feelgood houdt en graag over reizen leest!

5. Ga als een rivier – Shelley Read

Nog beter dan Daar waar de rivierkreeften zingen? Eerlijk gezegd vond ik dat dit boek er echt een goede gooi naar deed. Als je het boek vasthoudt, voel je meteen de zijdezachte kaft en dat is natuurlijk niet voor niets. Deze historische roman speelt zich grotendeels af in en om een perzikenboomgaard en de kaft van het boek is net zo zacht als een perzik. Heel mooi detail. De inhoud van dit boek heeft mij ook positief verrast. Het gaat over Victoria Nash die op jonge leeftijd een bijzondere jongeman tegenkomt. De ontmoeting zet haar leven op zijn kop, waardoor ze de wildernis in moet vluchten. Daar draait alles om overleven, wat ook betekent dat ze datgene wat haar het meest dierbaar is moet achterlaten. Thema’s in dit boek zijn liefde, verlies, natuur, familie en thuiskomen.

Hier kun je onze uitgebreide recensie van dit boek lezen: Recensie: Ga als een rivier – Shelley Read.

recensie-ga-als-een-rivier-shelley-read

6. Stemmen in het duister – Nicci French

De boeken van Nicci French overtuigen elke keer weer. Als je fan bent van spannende boeken, heb je ongetwijfeld al meerdere boeken van haar gelezen. Stemmen in het duister is het tweede deel in de serie Maud O’Connor. Het gaat over Nancy North en haar partner Felix. Nancy heeft een psychose gehad, maar knapt op en hun verhuizing betekent voor haar een nieuwe start. Het nieuwe pand voelt echter helemaal niet goed…

7. Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Eerlijk is eerlijk: dit boek wilde ik vooral vanwege het boekblok graag in de kast zetten. Die is namelijk net zo mooi bedrukt als de kaft zelf. Heel speciaal! Verder is het natuurlijk een echte feelgood, zoals we mogen verwachten van Jill Mansell. Lottie is uitgenodigd voor een geweldige bruiloft en wie komt ze daar tegen? Max, de jongen in wie ze de liefde van haar leven had gezien… vijftien jaar geleden tenminste. Maar als ze elkaar nu weer zien, lijkt die vonk weer helemaal terug te zijn, hoewel ze door iets uit elkaar zijn gegaan wat ze beiden maar liever vergeten.

Bekijk ook:  De 5 mooiste leesplekjes in huis

Hou je van feelgood? Bekijk hier alle boeken van Jill Mansell.

8. De vondeling van Veenhuizen – Patricia Snel

Tot het boek van Patricia Snel had ik er geen idee van dat er een kinderkolonie in Veenhuizen was geweest. De vondeling van Veenhuizen is een roman van Nederlandse bodem en de auteur weet hiermee zeker een indrukwekkend verhaal te schetsen. De twee wezen Karel en Lize spelen de hoofdrol in dit verhaal, waardoor je al snel mee gaat leven met de hoofdpersonen. Ze willen ontsnappen uit Veenhuizen, maar die beslissing zet hun levens volledig op de kop.

9. Je bent prachtig – Ann Napolitano

Wat een pareltje heeft uitgeverij Luitingh-Sijthoff hiermee in de markt gezet! Dit is echt een boek wat je niet zo snel zal vergeten. Wanneer je houdt van een roman met een psychologisch tintje, dan is de roman Je bent prachtig van Ann Napolitano vast iets voor jou. Het gaat over een William Waters, die door zijn bruid terechtkomt in een warme familie. Toch haalt zijn verleden hem in en dat doet de hele familie beven op de fundamenten. Een boek vol beeldspraak en mooie zinnen.

10. Terschelling – Linda van Rijn

Een lekker makkelijk te lezen thriller verdient ook wel een plaatsje in dit rijtje: Terschelling. Het is dan misschien geen doorsnee roman, maar het is ook geen thriller waar de haartjes op je armen recht van overeind gaan staan. In het verhaal volg je journalist Nina die tijdens een vakantie terugdenkt aan haar vriendin Sterre, die vijfentwintig jaar geleden verdwenen is, en een podcast op touw zet om toch meer te weten te komen over de zaak.

Bekijk ook: Linda van Rijn: pseudoniem & volgorde boeken.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *