Kan AI een boek schrijven?

Uiteraard hou jij van lezen anders zou je deze site niet bezoeken. Wist je dat in ons land ongeveer 20.000 auteurs en vertalers bezig zijn om ieder jaar een hoeveelheid nieuwe boeken op de markt te krijgen? Dat zijn er ongeveer 7.500 per jaar in het Nederlands en een vergelijkbaar aantal worden er vertaald, meestal vanuit het Engels. Deze aantallen omvatten alle genres. Opvallend genoeg zijn het vooral kinderboeken waarin een lichte stijging valt waar te nemen. Geldt ook voor deze beroepsgroepen dat AI (Artificiële Intelligentie) het over zal gaan nemen in de nabije toekomst? Met andere woorden: kan AI een boek schrijven? Wellicht is het een geruststelling dat er nog geen enkel boek op de markt is (voor zover bekend) dat uitsluitend door AI is geschreven. Echter is het ook een feit dat de meerderheid van de beroepsgroep al gebruik maakt van AI, op de een of andere manier.

Wat moet je denken van AI?

De meningen over de toekomst van AI zijn verdeeld. Er is een groep experts die menen dat AI op korte termijn de menselijke intelligentie gaat overtreffen en daarna wellicht een bedreiging gaat vormen voor de mensheid. Tenslotte is het de mens die de aarde onleefbaar aan het maken is, terwijl er geen alternatief voorhanden is. Een andere groep experts ziet het minder somber in en denkt dat AI op sommige punten nooit de menselijke intelligentie zal kunnen benaderen laat staan overtreffen. Beide groepen verwijzen daarbij naar eenzelfde voorbeeld. Een jong kind kan aan de hand van een paar voorbeelden al gauw het onderscheid maken tussen een kat en een hond. Daarbij gebruikt het kind al zijn zintuigen, het jonge brein, de toelichting van zijn ouders en ook iets dat ondefinieerbaar is, namelijk intuïtie.

AI kan ook het verschil tussen een hond en een kat leren, maar dan door duizenden afbeeldingen te scannen van alle mogelijke rassen en soorten. In tegenstelling tot een mens kan een computer dit echter in de fractie van de tijd doen die een mens daarvoor nodig zou hebben. En daar zit ook de crux. AI kan veel sneller informatie opnemen en onthouden dan een menselijk brein, maar leidt dat tot een superieure intelligentie en is die dan de facto boosaardig ten opzichte van inferieure breinen? De kans is groot dat we binnenkort daar achter zullen komen.

Wat heb je nodig voor een nieuw boek?

Iedere lezer zal er weleens over nagedacht hebben om een boek te schrijven. Als dat fictie is, heb je in ieder geval een aantal zaken nodig. Een goede roman heeft een verhaallijn, een aantal plots, aannemelijke karakters en herkenbare feiten bijvoorbeeld locaties of historische gebeurtenissen of personen. De meeste auteurs geven ook aan dat ze eerst een opzet maken van deze zaken voordat het eerste woord van een nieuw boek is geschreven. Dat vergt zowel veel studie/voorbereiding als inspiratie. Bij het schrijven van het boek moet de auteur dan ook nog zorgen dat hij consequent blijft en geen tegenstrijdigheden in het verhaal opneemt. Dat laatste is beslist ook een flinke opgave als je beseft dat het schrijven van een roman wel een jaar in beslag kan nemen.  Geen enkele auteur leest graag over fouten in een boek die zijn ontdekt door slimme lezers.

Bekijk ook:  Braille: wat is het en waar koop je de boeken?

Wat is er beschikbaar aan AI als het op schrijven aankomt?

Zoals eerder vermeld zijn er nog geen boeken uitgebracht die volledig zijn geschreven door AI. Maar de moderne auteur kan al kiezen uit tientallen programma’s gebaseerd op AI die enkele tientjes tot honderden euro’s per maand kosten. Deze zijn meestal gespecialiseerd op een bepaalde zaak. Hieronder staan een paar voorbeelden:

Sudowrite

Dit programma heeft een Character Generator. Op basis van een enorme database worden karakters met achtergrond gecreëerd op basis van jouw gegevens. Deze karakters kunnen in het verhaal worden ingebouwd zonder dat de schrijver er veel moeite voor moet doen. Er zit overigens geen plagiaat-controle op. Dat zal je zelf voor je rekening moeten nemen.

Rytr

Schrijf je kinderboeken dan is Rytr jpuw mogelijke illustrator. Op basis van jouw verhaal worden tekeningen gemaakt waarbij jij de stijl bepaalt.

Shortly AI

Herschrijven is vaak geen pretje maar als het moet kan shortly AI dat voor je doen. Geef aan wat er moet worden veranderd en het is binnen de kortste keren gebeurd. Bovendien kan je in korte tijd net zo lang blijven herschrijven tot je tevreden bent met het resultaat.

NovelAI

Deze AI komt het dichtste in de buurt van een schrijver. De AI kan alleen voor fictie worden gebruikt en er zijn twee opties. In de eerste plaats kan NovelAI het verhaal van de schrijver volgen en suggesties doen of wijzen op inconsequenties. Daarnaast kan deze AI de basis van het verhaal schrijven en kan de auteur het verfijnen voor zijn of haar rekening nemen.

De sterke punten van AI bij het schrijven

Behalve de veel grotere snelheid op ieder gebied beschikt AI over een veel groter en feilloos geheugen. Daarmee kunnen inconsequenties in de karakters of de verhaallijn worden voorkomen. Verder heeft AI de beschikking over vrijwel alles wat er aan kennis beschikbaar is op internet.

De voordelen van AI bij het schrijven van een boek op een rij:

  • Snelheid
  • Feilloos geheugen
  • Beschikking over alles wat op internet staat
Bekijk ook:  De 5 meest gelezen boeken ter wereld

De zwakke punten van AI bij het schrijven

Het grootste zwakke punt van AI is tot dusverre dat het niet in staat is om onderscheid te maken tussen feiten en zeer onlogische voorstellingen van zaken. Er zijn ook mensen die er van overtuigd zijn dat onze wereld wordt bestuurd door buitenaardse knaagdieren. De meesten zouden dat eerst met eigen ogen willen zien alvorens dat te geloven. Voor AI is die theorie net zo waarschijnlijk als alle andere. Dat stukje ontbreken van onderscheid kunnen maken, zorgt ervoor dat het schrijven van boeken vooralsnog aan mensen is voorbehouden.

Deze week lazen we ook weer in het nieuws dat chatbots gemakkelijk desinformatie kunnen verspreiden, of dat nu is met betrekking tot verkiezingen, historische informatie of andere feitelijke gegevens. Wanneer je een roman schrijft met AI waar foutieve informatie in terechtkomt, wordt dit verspreid onder een groot publiek. Dat betekent óf dat je je naam als auteur te grabbel gooit óf dat men grootschalig in onjuiste informatie gaat geloven. Er kleven dus nogal wat risico’s aan het gebruik van AI.

Verder merk je ook dat AI vaak in herhaling treedt. Een mens kan creatief denken, maar AI kan dat (nog) niet. Wel een gemis als we het hebben over een creatief beroep. Daarnaast heeft AI geen gevoel. Als je een chatbot ooit een vraag gesteld hebt als: ‘Wat vind jij daar nu van?’, dan weet je dat het antwoord altijd iets is in de trant van: ‘Ik ben een robot, dus ik heb geen mening.’. Ook geven sommige schrijvers aan dat hun boeken via AI geplagieerd worden. Denk daarbij aan grote namen als John Grisham.

De nadelen van AI bij het schrijven van een boek:

  • Geen onderscheid tussen feiten en fabels; risico op desinformatie
  • Niet creatief
  • Risico’s plagiaat
  • Niet gevoelig

Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *