Braille: wat is het en waar koop je de boeken?

Braille: iedereen weet wel ongeveer wat het is. Een bepaald soort schrift met ‘bobbeltjes’, waardoor een blinde of slechtziende kan lezen door middel van voelen. Het werd ontwikkeld door Louis Braille, die op jonge leeftijd blind werd. Wanneer is het brailleschrift uitgevonden? Het brailleschrift was natuurlijk niet meteen perfect, maar je kunt uitgaan van 1829 al officieel begin van het brailleschrift.

Wie was Louis Braille?

Louis Braille was geen Belg, zoals soms gedacht wordt, maar een Fransman. Hij werd blind op 3-jarige leeftijd, omdat hij in de werkplaats van zijn vader aan het spelen was en zichzelf in zijn oog stak met scherp gereedschap. Het andere oog begon te ontsteken en ook daar verloor hij het zicht. Hij was daardoor zwaar gehandicapt voor die tijd, maar zijn ouders besteedden er veel tijd en moeite aan om hem goed onderwijs te geven. Op zijn 10de ging hij naar het Koninklijk Instituut voor Jonge Blinden, dat in Parijs gevestigd was.

Wanneer is het brailleschrift uitgevonden?

Toen Louis Braille 19 werd, begon hij les te geven op het blindeninstituut, maar hij wist als geen ander dat de leesmethode niet eenvoudig was. In 1821 testten Louis en de andere leerlingen een sonografiecode: reliëfpunten die klanken weergaven. Dit was een methode die ontwikkeld was door een officier die reeds gepensioneerd was: Charles Barbier. Het was makkelijker dan de eerste methode, maar nog niet ideaal. Louis Braille besloot de methode van Barbier uit te werken en verder te ontwikkelen. In 1825 legde hij het eindresultaat aan de directeur van de brailleschool voor en vanaf 1829 werd het schrift algemeen geaccepteerd.

Bekijk ook:  Alle boeken van Tracy Rees - bijzondere historische romans
Voorbeeld van braille voor zienden

Wereld Braille Dag

Op 4 januari is het Wereld Braille Dag. Deze dag is niet zomaar gekozen: het is de geboortedag van Louis Braille. Hij leefde van 1809 tot 1852.

Is braille in iedere taal hetzelfde?

Braille is een internationale taal. Dat wil zeggen dat het dus in theorie in iedere taal hetzelfde is, ook als talen een ander schrift hebben, zoals het cyrillisch schrift, wat je bijvoorbeeld in Rusland ziet, of Hanzi, zoals de Chinese tekens genoemd worden. In het braille zijn er dus geen verschillende tekens bij verschillende talen bedacht, maar het is een universeel schrift dat over de hele wereld gebruikt wordt. In het Arabisch is het wel zo dat men braille van rechts naar links schrijft, evenals het eigen schrift. Het is bijzonder dat braille zo breed toepasbaar is dat je er zelfs wiskundige formules en bladmuziek in kunt omzetten.

Hoewel het dus één schrift is, merk je wereldwijd wel verschillen in het gebruik. De betekenis kan variëren. Braillepunt 1 staat in Nederland en andere West-Europese landen bijvoorbeeld voor de A, maar in China gebruikt men geen A in het alfabet. Braillepunt 1 wordt echter wel gewoon gebruikt, dus heeft daar een andere betekenis.

Waar brailleboeken kopen?

Boeken in braille kopen is niet zo eenvoudig, bij de gewone boekhandel vind je doorgaans geen boeken in dit schrift. Er is vandaag de dag wel een heel mooi alternatief, namelijk Passend Lezen. Hier kun je niet alleen boeken in braille lenen, maar je kunt ook tijdschriften in braille bestellen.


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk ook:  Nicky Pellegrino boeken: wegdromen over Italië

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *