Braille: iedereen weet wel ongeveer wat het is. Een bepaald soort schrift met ‘bobbeltjes’, waardoor een blinde of slechtziende kan lezen door middel van voelen. Het werd ontwikkeld door Louis Braille, die op jonge leeftijd blind werd. Wanneer is het brailleschrift uitgevonden? Het brailleschrift was natuurlijk niet meteen perfect, maar je kunt uitgaan van 1829 al officieel begin van het brailleschrift.
Inhoudsopgave
Wie was Louis Braille?
Louis Braille was geen Belg, zoals soms gedacht wordt, maar een Fransman. Hij werd blind op 3-jarige leeftijd, omdat hij in de werkplaats van zijn vader aan het spelen was en zichzelf in zijn oog stak met scherp gereedschap. Het andere oog begon te ontsteken en ook daar verloor hij het zicht. Hij was daardoor zwaar gehandicapt voor die tijd, maar zijn ouders besteedden er veel tijd en moeite aan om hem goed onderwijs te geven. Op zijn 10de ging hij naar het Koninklijk Instituut voor Jonge Blinden, dat in Parijs gevestigd was.
Wanneer is het brailleschrift uitgevonden?
Toen Louis Braille 19 werd, begon hij les te geven op het blindeninstituut, maar hij wist als geen ander dat de leesmethode niet eenvoudig was. In 1821 testten Louis en de andere leerlingen een sonografiecode: reliëfpunten die klanken weergaven. Dit was een methode die ontwikkeld was door een officier die reeds gepensioneerd was: Charles Barbier. Het was makkelijker dan de eerste methode, maar nog niet ideaal. Louis Braille besloot de methode van Barbier uit te werken en verder te ontwikkelen. In 1825 legde hij het eindresultaat aan de directeur van de brailleschool voor en vanaf 1829 werd het schrift algemeen geaccepteerd.

Wereld Braille Dag
Op 4 januari is het Wereld Braille Dag. Deze dag is niet zomaar gekozen: het is de geboortedag van Louis Braille. Hij leefde van 1809 tot 1852.
Waar brailleboeken kopen?
Boeken in braille kopen is niet zo eenvoudig, bij de gewone boekhandel vind je doorgaans geen boeken in dit schrift. Er is vandaag de dag wel een heel mooi alternatief, namelijk Passend Lezen. Hier kun je niet alleen boeken in braille lenen, maar je kunt ook tijdschriften in braille bestellen.