Zwerfboeken voor kinderen: zo werkt het

Heeft jouw kind het al eens gehad over zwerfboeken? Deze boeken worden achtergelaten in de stad en kunnen dan door een volgend kind meegenomen worden. Hoe werkt het nu echt met zwerfboeken voor kinderen? Wij leggen je in dit artikel precies uit wat zwerfboeken zijn en hoe je kind mee kan doen.

Wat zijn zwerfboeken voor kinderen?

Zwerfboeken voor kinderen zijn eigenlijk boeken die voor en van alle kinderen zijn. Kinderzwerfboek is opgezet om meer kinderen aan het lezen te krijgen. Een kleine 20% van de kinderen heeft namelijk nog steeds een taalachterstand als zij naar de middelbare school gaan. Lezen is leuk en het kinderzwerfboek is een mooie methode om dat te laten zien. Zo wordt lezen avontuurlijk én ontspannend.

Zwerfboek kind

Hoe werkt het precies?

Iedereen kan een zwerfboek de wereld in sturen. Je vraagt eenvoudig een setje stickers aan op Kinderzwerfboek.nl. De Neem me mee-sticker plak je voorop en de sticker voor de code plak je in de kaft van het boek. Online vraag je de zwerfcode aan en die schrijf je op de sticker in het boek. Op de website mag je ook wat over het boek vertellen. Verder vul je de plaats in waar je het boek laat zwerven. Het zwerfboek is geboren!

Bekijk ook:  Het leven van een loser op volgorde, alle boeken van Jeff Kinney

Hoe herken je een zwerfboek voor kinderen?

Elk zwerfboek voor kinderen heeft een speciale sticker op de kaft: Neem me mee! Dit boek mag je gewoon mee naar huis nemen om te lezen. Heb je het boek uit? Dan laat je het weer ergens achter voor een ander kind. In de kaft van elk boek vind je een sticker met een zwerfcode. Als je die op internet opzoekt, kun je precies zien waar het boek allemaal geweest is. Natuurlijk is het leuk als jij ook laat weten waar het boek precies is. Sommige boeken gaan echt heel Nederland door. Tof, toch?

Waar vind je zwerfboeken voor kinderen?

Boeken mogen natuurlijk niet nat worden en om het boek mooi te houden, zijn er speciale stations voor kinderzwerfboeken. Inmiddels zijn er in heel Nederland al locaties te vinden waar je kinderzwerfboeken kunt vinden. Er is altijd wel een station in de buurt waar je op de fiets naartoe kunt. Ook in Nederlandstalig België zijn inmiddels al kinderzwerfboeken-stations. Neem jij je zwerfboek mee op vakantie en laat je het in België achter? Zo heeft jouw boek echt een lange reis gemaakt!

Meer informatie vind je op Kinderzwerfboek.nl.

Top 5 leuke kinderboeken van dit moment

Eerst nog even inspiratie een paar leuke kinderboeken van dit moment bekijken? Hieronder hebben we 5 leuke boeken verzameld voor diverse leeftijden.

1. De Biebbende – De schatbewaarders

De Biebbende van de Nederlandse auteur Michael Reefs is momenteel heel populair bij kinderen tussen de 8 en 12 jaar, en misschien stiekem ook wel bij de wat oudere kinderen. Het zijn spannende, avontuurlijke boeken, die helemaal aansluiten op de belevingswereld van kinderen.

2. Ik hou niet van boeken. Echt niet. Punt uit.

Dit boek is speciaal voor kinderen die niet van lezen houden. Maar ook kinderen die eigenlijk wel van lezen houden, zullen er zeker van genieten. Een grappig boek over een meisje dat boeken overal voor wil gebruiken, maar voor één ding niet: ze wil ze absoluut niet lezen. Maar de boeken hebben daar beslist genoeg van. En dan gebeuren er vreemde dingen!

3. De jongen, de mol, de vos en het paard

Dit boekje is eigenlijk geschikt voor alle leeftijden. Ook volwassenen zullen echt genieten van de wijsheden in dit boek van Charlie Mackesy. Een leuk cadeau-idee voor een verjaardag of gewoon zomaar, om te laten merken dat je iemand waardeert.

4. Gewoon zoals je bent

Gewoon zoals je bent is een fijn voorleesboek voor jonge kinderen. Peuters en kleuters zullen er echt van genieten en het prikkelt hun fantasie. Grote kans dat ze het verhaaltje na gaan spelen. Leuk!

5. Later word ik… De beroepengids voor kleuters

Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is ‘Worden wat je wilt’ en dit boekje van Marianne Busser en Ron Schröder sluit daar perfect op aan. Een vrolijk boekje op rijm, dat ook nog eens lekker leerzaam is.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *