Tips om meer te lezen

Houd je ontzettend van lezen, maar heb je er eigenlijk niet genoeg tijd voor? Wij geven je tips om meer te lezen. Het is niet zo moeilijk als je denkt om een boek in een paar dagen tijd uit te lezen. Volg onderstaande tips eens op en je zal zien dat de stapel boeken die je nog wilde lezen snel kleiner wordt.

1. Lees maar 1 boek tegelijk

Hoe verleidelijk is het niet om meerdere boeken door elkaar heen te gaan lezen? Als je een nieuw boek koopt, maar het vorige eigenlijk nog niet uit hebt, dan begin je toch vaak eerst in dat nieuwe boek. Hoe meer je door elkaar heen leest, hoe meer tijd het je kost om je echt te concentreren op een boek. Lees daarom maar één boek tegelijk, je zal zien dat het ook meteen motiveert als je een boek helemaal uitgelezen hebt.

2. Stel jezelf geen onmogelijke doelen

5 boeken per week is een leuk streven, maar voor de meeste mensen is dat niet realistisch. Zeker naast een drukke baan is dit bijna niet te halen. Stel jezelf geen onmogelijke leesdoelen. Dit frustreert vaak alleen maar. Lees voor je plezier!

3. Neem altijd een boek mee voor onderweg

Of je nu een uur met de trein moet, of 10 minuutjes met de bus, zorg ervoor dat je altijd een boek bij je hebt. Zelfs als je maar heel even de tijd hebt om te lezen, is dat weer mooi meegenomen. Minuten die anders verloren zouden zijn, benut je zo optimaal én je geniet er ook nog eens van.

Bekijk ook:  25 romans die zich afspelen in Frankrijk

4. Niet leuk? Stoppen!

Voor sommige lezers voelt het als een echte misdaad om een boek weg te leggen dat je niet bevalt. Stop dat gevoel maar ver weg… net als dat boek waar je in begonnen was. Als het boek je niet bevalt, zal je het lezen steeds maar uitstellen, en dat is jammer, toch? Er zijn nog zoveel mooie boeken die erop wachten om gelezen te worden!

5. Lees verschillende genres en kies jouw favoriet

Lees eens boeken in diverse genres, zodat je echt je favoriet kunt kiezen. Ik dacht altijd dat ik het liefste romans las, tot ik aan detectives en thrillers begon. Vroeger raakte ik nooit een waargebeurd verhaal aan, terwijl ik die nu toch ook af en toe lees. Sta open voor de diverse genres en kies een boek waar je op dat moment zin in hebt. Afwisselen werkt ook heel goed!

6. Zorg voor een voorraadje

Lezen terwijl je geen nieuwe boeken meer hebt, valt niet altijd mee. Sommige boeken kun je wel 5 keer herlezen, maar andere boeken zijn niet echt geschikt om nog eens te lezen. Zorg er dus voor dat je altijd een boek hebt liggen dat nog nieuw voor je is. Zo is er altijd iets waar je lekker voor kunt gaan zitten. Dit hoeven niet per se eigen boeken te zijn: je kunt ook gewoon een abonnement op de bibliotheek nemen.

3 gedachten over “Tips om meer te lezen”

 1. Beste,

  Ik zou graag een braille boek kopen.
  Ik ben niet blind maar ontmoette een dame in de trein. Ze las, nee, ze voelde een boek. Ik was haar aan het helpen de trein uit te komen. Ze was blind. Haar boek vond ik als ontwerper zo fascinerend dat ik bedacht zo’n braille boek white wil ik kopen, om te schetsen en uiten op die mooie witte pagina’s.

  Is dit mogelijk?

  Hartelijke groet, Lieke

  1. Beste Lieke,

   Bedankt voor je reactie. Neem eens contact op met het team van Passend Lezen (passendlezen.nl). Zij kunnen je vast verder helpen.

   Hartelijke groet,

   Rosalyn

 2. Tot een paar jaar terug las ik ontzettend veel boeken. Ik las de meeste gewoon op mijn tablet. Oh wat was dat slecht voor mijn ogen na het zoveelste boek. Tijdje terug startte ik weer met een paar boeken. Vroeger kon ik gezellig in de zetel liggen met een boek of las ik in bed voor het slapen gaan. Probleem is nu, dat ik na 3 pagina’s in slaap lig.
  Binnenkort verhuizen wij en daar is een mooie ‘rustige’ tuin. Ik kijk er al naar uit om het me daar super gezellig te maken en zo een nieuw lezershoekje te creëren.

Geef een reactie