Houd je ontzettend van lezen, maar heb je er eigenlijk niet genoeg tijd voor? Wij geven je tips om meer te lezen. Het is niet zo moeilijk als je denkt om een boek in een paar dagen tijd uit te lezen. Volg onderstaande tips eens op en je zal zien dat de stapel boeken die je nog wilde lezen snel kleiner wordt.
Inhoudsopgave
10 tips om meer te lezen op een rij
Meerlezen.nl is opgericht om meer mensen aan het lezen te krijgen, maar ook om mensen die al graag lezen vaker te laten lezen. Wij weten als geen ander hoe het is om de stapel boeken die je nog wilt lezen alsmaar te zien groeien. Maar wij weten ook hoe je dat oplost! Dat kan natuurlijk door in je vakantie tijd te nemen om te lezen, maar er zijn nog veel meer foefjes. Hieronder vind je er 10. Wedden dat jij straks echt meer leest?
1. Lees maar 1 boek tegelijk
Hoe verleidelijk is het niet om meerdere boeken door elkaar heen te gaan lezen? Als je een nieuw boek koopt, maar het vorige eigenlijk nog niet uit hebt, dan begin je toch vaak eerst in dat nieuwe boek. Hoe meer je door elkaar heen leest, hoe meer tijd het je kost om je echt te concentreren op een boek. Lees daarom maar één boek tegelijk, je zal zien dat het ook meteen motiveert als je een boek helemaal uitgelezen hebt.
2. Stel jezelf geen onmogelijke doelen
5 boeken per week is een leuk streven, maar voor de meeste mensen is dat niet realistisch. Zeker naast een drukke baan is dit bijna niet te halen. Stel jezelf geen onmogelijke leesdoelen. Dit frustreert vaak alleen maar. Lees voor je plezier!
3. Neem altijd een boek mee voor onderweg
Of je nu een uur met de trein moet, of 10 minuutjes met de bus, zorg ervoor dat je altijd een boek bij je hebt. Zelfs als je maar heel even de tijd hebt om te lezen, is dat weer mooi meegenomen. Minuten die anders verloren zouden zijn, benut je zo optimaal én je geniet er ook nog eens van.
4. Niet leuk? Stoppen!
Voor sommige lezers voelt het als een echte misdaad om een boek weg te leggen dat je niet bevalt. Stop dat gevoel maar ver weg… net als dat boek waar je in begonnen was. Als het boek je niet bevalt, zal je het lezen steeds maar uitstellen, en dat is jammer, toch? Er zijn nog zoveel mooie boeken die erop wachten om gelezen te worden!
5. Lees verschillende genres en kies jouw favoriet
Lees eens boeken in diverse genres, zodat je echt je favoriet kunt kiezen. Ik dacht altijd dat ik het liefste romans las, tot ik aan detectives en thrillers begon. Vroeger raakte ik nooit een waargebeurd verhaal aan, terwijl ik die nu toch ook af en toe lees. Sta open voor de diverse genres en kies een boek waar je op dat moment zin in hebt. Afwisselen werkt ook heel goed!
6. Zorg voor een voorraadje
Lezen terwijl je geen nieuwe boeken meer hebt, valt niet altijd mee. Sommige boeken kun je wel 5 keer herlezen, maar andere boeken zijn niet echt geschikt om nog eens te lezen. Zorg er dus voor dat je altijd een boek hebt liggen dat nog nieuw voor je is. Zo is er altijd iets waar je lekker voor kunt gaan zitten. Dit hoeven niet per se eigen boeken te zijn: je kunt ook gewoon een abonnement op de bibliotheek nemen.
7. Doe mee met een leesclub
Het werkt echt motiverend. Leesclubs zijn in en je ziet er dan ook steeds meer uit de grond schieten. Misschien is er geen leesclub bij jou in de buurt. Geen probleem, want ook online zijn er leesclubs. Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Hebban. Bij een leesclub is het natuurlijk de bedoeling dat je het boek leest, maar je gaat er ook over in gesprek en vaak biedt dat echt meerwaarde. Sommige dingen zul je anders gaan zien, omdat een van de andere deelnemers je kan wijzen op een bepaalde invalshoek. Bovendien is het leuk om meningen te delen. Een leesclub is vaak heel divers en de een vindt het boek geweldig, terwijl de ander het niets vindt. Juist dat maakt leesclubs zo leuk.
8. Luister ook eens een audiobook
Wanneer je gewend bent om zelf te lezen, aarzel je misschien om een audiobook te luisteren. Het is niet hetzelfde, maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is. Het kan best ontspannend zijn om eens een luisterboek tussendoor te ‘lezen’. Bovendien is dit ook iets wat je onder een andere activiteit kan doen, waardoor je iets in het huishouden, in de tuin of ter ontspanning kunt doen en tegelijkertijd een boek kunt luisteren.
9. Zorg voor een fijn leesplekje
Misschien heb je al wel zo’n fijn leeshoekje en staat er een comfortabele fauteuil naast jouw boekenkast. Het kan ook zijn dat je daar geen ruimte voor hebt in je huidige woning. Dat doet er eigenlijk helemaal niet toe, want er valt altijd wel een leesplekje te creëren waar jij echt in alle rust van je boek kunt genieten. Wat dacht je bijvoorbeeld van lezen in bad?
10. Begin gewoon
We kennen het allemaal wel: uitstelgedrag omdat de stapel te hoog wordt of juist twijfelen welke titel je eerst wilt lezen en in welk boek je nu echt zin hebt. Als je eenmaal begonnen bent, denk je daar helemaal niet meer aan! Dus weg met al die aarzelingen, start vandaag nog in het boek wat je het eerste tegenkomt!
Het is moeilijk om hier één titel te noemen, maar we zullen voor een aantal genres een titel noemen om je op weg te helpen:
– Feelgoodroman: Let the games begin, Rufaro Faith Mazarura
– Historische roman: Tuinen van Heligan: Een nieuw begin, Inez Corbi
– Oorlogsroman: De nachtegaal, Kristin Hannah
– Thriller: De spionne, Tess Gerritsen
– Waargebeurd: De keuze, Edith Eger
Misschien struggle je hier wel mee, omdat je niet zo snel of makkelijk leest als iemand anders. Onthoud dan altijd dat lezen iets is wat je voor je plezier doet. Je hoeft geen X aantal boeken per jaar te lezen en niemand vertelt je wanneer je een boek uit moet hebben. Jouw leesplezier staat voorop. De beste motivatie ontstaat vaak door gewoon te beginnen in een boek. Zoek een lekker plekje op, binnen of buiten, pak wat lekkers erbij en sla dat boek open!
Als jongeren zeggen dat lezen saai is, dan kun je dat eigenlijk meteen al tackelen, want zeker jongeren lezen de hele dag. Al zijn het maar teksten in TikTok-filmpjes. Op sociale media, blogs en websites kom je hoe dan ook in aanraking met tekst. Nu is dat natuurlijk wel anders dan het lezen van een boek, maar als het één leuk is, waarom zou het ander dat dan niet zijn? Verder is het belangrijk om eerlijk te zijn als opvoeder. Jij hebt ongetwijfeld ook wel eens een boek gelezen wat je niet goed vond. Dat kun je gewoon zeggen tegen een jongere. Maar maak hen dan ook enthousiast over boeken die je wél goed vond.
Eigenlijk worden wij helemaal niet blij van deze vraag, want er is helemaal geen moeten bij! Je moet niks, want lezen is en blijft een hobby. Het is wel een hobby waar je veel van kunt leren. Lees hier waarom lezen goed voor je is. Heb je jezelf doelen gesteld en wil je bijvoorbeeld een boek per week lezen? Dan kun je ongeveer een halfuur per dag lezen. Dat moet genoeg zijn om aan het einde van de week dat boek uit te hebben. Je kunt het zelfs opknippen in twee kwartier per dag. Een kwartier is zo om!
De een kan beter lezen dan de ander, maar soms zijn er ook onderliggende oorzaken waardoor je niet goed kan lezen, zoals een probleem met je ogen of dyslexie. Kun je niet goed lezen, maar wil je wel vaker lezen? Kijk dan eens op de website van Leeslicht.
Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.
Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Rosalyn van Moorselaar is de drijvende kracht achter Meerlezen.nl. Haar wereld bestaat uit boeken. In haar kinderjaren was ze al een fervent lezer, maar al snel kwam ze ook op professioneel terrein tussen de boeken terecht. Al jong kreeg ze een baan in de bibliotheek, waarbij ze in eerste instantie vooral boeken innam en sorteerde, maar later veel meer een adviserende rol kreeg. Het talent om titels te adviseren op basis van gelezen boeken zet ze nu graag in voor Meerlezen.nl. Het schrijven voor Meerlezen.nl is voor haar hobbymatig, in het dagelijks leven is ze… boekvertaler!
Beste,
Ik zou graag een braille boek kopen.
Ik ben niet blind maar ontmoette een dame in de trein. Ze las, nee, ze voelde een boek. Ik was haar aan het helpen de trein uit te komen. Ze was blind. Haar boek vond ik als ontwerper zo fascinerend dat ik bedacht zo’n braille boek white wil ik kopen, om te schetsen en uiten op die mooie witte pagina’s.
Is dit mogelijk?
Hartelijke groet, Lieke
Beste Lieke,
Bedankt voor je reactie. Neem eens contact op met het team van Passend Lezen (passendlezen.nl). Zij kunnen je vast verder helpen.
Hartelijke groet,
Rosalyn
Tot een paar jaar terug las ik ontzettend veel boeken. Ik las de meeste gewoon op mijn tablet. Oh wat was dat slecht voor mijn ogen na het zoveelste boek. Tijdje terug startte ik weer met een paar boeken. Vroeger kon ik gezellig in de zetel liggen met een boek of las ik in bed voor het slapen gaan. Probleem is nu, dat ik na 3 pagina’s in slaap lig.
Binnenkort verhuizen wij en daar is een mooie ‘rustige’ tuin. Ik kijk er al naar uit om het me daar super gezellig te maken en zo een nieuw lezershoekje te creëren.