Waarom lezen goed voor je is

Sommige mensen houden van lezen, anderen niet. Maar het fascinerende is dat we het bijna allemaal toch de hele dag door doen. Je leest de tekst op een verpakking, je leest de nieuwe reclameleus op het bushokje, je leest de nieuwsberichten op internet. Veel van de communicatie gaat via het geschreven woord. Maar waarom is lezen nu goed voor je?

Functioneel lezen

In principe noemen we het lezen zoals dat hierboven beschreven is functioneel lezen. Je doet het om een bepaald doel te bereiken. Wanneer je een studieboek leest om de stof tot je te nemen, dan is dat functioneel lezen. Maar waar valt een roman lezen dan onder?

Lezen voor je plezier

Een roman is vooral geschreven om de lezer te vermaken. Het is een vorm van amusement, hoe statisch het lezen van een boek soms ook kan zijn. Soms is een boek geestverrijkend en lees je het om er iets wijzer van te worden. Andere boeken zijn juist bedoeld om je helemaal te ontspannen. Het ene boek leest makkelijker weg dan het andere en bij het een moet je nadenken, terwijl je dat bij het andere boek juist niet hoeft te doen. Dat zorgt voor een mooie variëteit.

5 redenen waarom lezen goed voor je is

Er zijn natuurlijk talloze redenen om te lezen, maar wij hebben er 5 op een rijtje gezet.

  • Ontspannen en even helemaal wegdromen
  • Informatie vergaren
  • Je woordenschat vergroten
  • Jezelf te ontwikkelen en nieuwe kennis opdoen
  • Je geheugen en analytische vaardigheden trainen
Bekijk ook:  Alle boeken van Santa Montefiore

Misschien staan er punten bij die je niet in het lijstje had verwacht en denk je nu bijvoorbeeld: analytische vaardigheden trainen? Hoe zit dat dan? Tijdens het lezen van een verhaal, analyseer jij al hoe dat in elkaar zit en heb je misschien zelfs de afloop ervan al in je hoofd zitten. Lezen is dus hartstikke goed voor je!

Lees ook: De leukste luisterboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *