Tips om sneller te lezen

Lezen is iets wat we allemaal doen, snel lezen is iets wat we allemaal kunnen leren. Misschien lees je wel regelmatig, maar niet echt met plezier. Of je leest vaak voor je werk en wilt graag sneller leren lezen. Of je bent op zoek naar tips voor sneller leren lezen voor je kind. Wat jouw redenen ook zijn, als je sneller wilt leren lezen, ben je bij ons aan het juiste adres.

Snel lezen truc

Hoe kun je nu snel lezen, zonder dat dat ten koste van het tekstbegrip gaat? Veel mensen zullen dan kiezen voor koppen snellen; bepaalde stukjes lees je en andere sla je gewoon over. Maar dat werkt niet altijd, zeker niet bij bijvoorbeeld romans. Je mist dan vaak net de essentie van de tekst. Veel snel lezen trucs zijn toch niet zo efficiënt als we denken. Zo is er bijvoorbeeld de snel lezen truc waarbij je jouw oog niet meer terug laat dwalen naar de eerder gelezen tekst. De tekstopname is dan echter minimaal.  Wij zetten een paar tips voor je op een rij.

Snel lezen oefenen

## Concentratie is belangrijk.

Het is misschien een open deur, maar concentratie is absoluut belangrijk als je snel wilt lezen. Zet even al die zorgen uit je hoofd en concentreer je volledig op de tekst die je voor je hebt. Alleen dan kun je goed in je opnemen wat je leest.

## Zorg voor een actieve houding.

Als je onderuit gezakt ligt, dan lees je doorgaans langzamer dan wanneer je een actieve houding aanneemt. Bovendien is dit nog goed voor je lichaam ook, wanneer je met een kromme rug zit, is dit een grote belasting. Een rechte houding op een goede stoel is goed voor je lichaam en voor je leessnelheid.

## Lees vaak.

Snel lezen oefenen is ook gewoon een kwestie van veel lezen. Hoe meer je leest, hoe sneller het op den duur zal gaan. Een voordeel hiervan is ook dat je woordenschat snel groter wordt. Dat heeft weer een positieve invloed op je leessnelheid.

Bekijk ook:  Remco Campert, de dichter die als schrijver bekend werd

Lees ook: Waarom lezen goed voor je is

## Voldoende licht.

Natuurlijk weet jij ook wel dat je voldoende licht moet hebben om goed te kunnen zien. Maar toch is de verleiding groot om bij een klein bedlampje nog snel even een hoofdstuk te lezen. Zo snel gaat dat echter niet, want je moet je te veel inspannen om het goed te kunnen zien. Maak het jezelf gemakkelijk door voor voldoende licht te zorgen.

## Zet je telefoon op stil.

Je telefoon triggert je voortdurend. En dat is eigenlijk helemaal niet zo goed voor ons. Het haalt je volledig uit datgene waar je mee bezig was en dat geldt ook als je net even leest. Je zal merken dat je sneller afgeleid bent en de tekst minder makkelijk in je opneemt wanneer je continu tussendoor je laatste Whatsapp-berichten checkt.

## Lees niet te lang.

Lees niet langer dan 1 tot 1,5 uur. Onderzoek heeft uitgewezen dat je minder productief bent wanneer je te lang achter elkaar doorgaat. Het is dus belangrijk om een pauze in te lassen. Even een kop thee is dan al voldoende.

## Scan de tekst eerst

Probeer eerst eens in grote lijnen te bepalen waar de tekst over gaat. Vervolgens ga je de tekst ‘dieper’ in en ga je het kader dat je voor jezelf getekend hebt ‘inkleuren’.

Sneller leren lezen kind

Leert jouw kind net lezen? Of zit het al in een hogere groep, maar blijft het een beetje achter op het gebied van taal? Je kind sneller leren lezen is vaak iets wat je zelf moet doen. In de klas leren ze de grondbeginselen, maar is er niet altijd voldoende tijd om meer te oefenen. En dat is nu juist waar het bij sneller leren lezen bij een kind om gaat: oefenen. Het grootste probleem bij kinderen die achterblijven in hun leestempo is vaak dat ze lezen niet echt leuk vinden. Probeer het dus leuk te maken! Ook de Donald Duck is uiteindelijk iets om te lezen. Zet je kind gerust eens met een stripboek op de bank. Andere tips:

  • Met je vinger bijhouden waar je bent, is echt zo erg niet. Met een pen of potlood aanwijzen, kan ook.
  • Leg goed uit wat het voordeel is van snel kunnen lezen. Bijvoorbeeld de autoborden onderweg.
  • Lees je kind ook voor. Natuurlijk is het belangrijk dat het kind zelf leest, maar voorlezen kan ook een stimulans zijn. Laat het kind eventueel zelf het begin of einde doen, zodat er toch een stukje oefening bij zit.
  • Doe taalspelletjes. Er zijn zoveel spelletjes met taal. Niet alleen quizzen op tv, zoals Lingo, maar ook veel spelletjes die echt voor kinderen ontwikkeld zijn. Leuk!
  • Lees de tekst samen. Jij leest sneller dan je kind, maar dat is helemaal niet erg. Je kind moet zich zo aanpassen aan jouw tempo en zal daardoor gedwongen sneller gaan lezen.
Bekijk ook:  10 tips om meer te lezen

Leg altijd de nadruk op spelenderwijs leren en ga niet zo lang door dat je kind er gefrustreerd door raakt. Dit zal alleen maar voor tegenzin zorgen. Houd het leuk en uitdagend.

Sneller leren lezen volwassenen

Sneller leren lezen voor volwassenen? Natuurlijk, want juist als volwassene moet je vaak voor je studie of werk heel veel lezen. En dat wil je het liefst doen zonder al je vrije tijd in te leveren. Dé snel lezen truc is misschien wel vooral dat je het heel vaak moet doen. Een grote woordenschat zorgt ervoor dat je heel snel tekst tot je kunt nemen. Een snel lezen cursus zal echt niet altijd uitkomst bieden. Vaak ga je hierdoor juist te snel door de tekst heen en neem je niet goed in je op wat er nu daadwerkelijk staat. Sneller leren lezen voor volwassenen is dus wellicht vooral een kwestie van tijd. Hoe meer je leest, hoe sneller het ook zal gaan.

Snellezen boek

Zoek je na al deze tips toch nog een snellezen boek met tips? Er is bijvoorbeeld een boek uit de reeks ‘Voor dummies’ dat over snellezen gaat.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *