Recensie biografie Zelensky – Serhi Roedenko

Op zoek naar een recensie van de biografie van Zelensky? Onlangs is de biografie van Volodymyr Zelensky uitgebracht, geschreven door Serhi Roedenko. Over een tijdje komt er nog een andere biografie aan, waar we onder dit artikel nog wat meer over zullen vertellen. Maar eerst vind je hier een beknopte recensie van de biografie van Zelensky door Serhi Roedenko.

De clown die oorlogspresident werd: Zelensky

Volodymyr Oleksandrovytsj Zelensky werd in 1978 geboren in een onbekende stad in Oekraïne (Kryvy Rih). Vandaag de dag wordt hij wereldwijd bewonderd als hij in zijn soldatentrui westerse politici de les leest. Maar op de staats-tv in Rusland zijn er andere beelden te zien. Daar wordt Zelensky getoond als een clown die zich belachelijk maakt in zijn onderbroek in een komisch tv-programma. In Rusland  wordt de (ten dele Joodse) president als nazi en leider van nazis’s afgeschilderd. Maar wie is deze bijzondere man nu echt? Met de biografie die sinds 17 mei te koop is in ons land kun je een goed beeld van hem krijgen.

Het bijzondere verhaal van Volodymyr Zelensky: een jurist die clown werd

De vader van Zelensky was professor die doceerde aan de Universiteit van Kryvyi Rih, zijn moeder een technisch ingenieur. Na zijn middelbare schooltijd besloot Zelensky rechten te studeren. Toen hij deze studie had afgerond, werkte hij maar enkele maanden als jurist. Daarna besloot hij een carrière te kiezen als komiek en richtte daarvoor een gezelschap op. Er werd vooral vanuit Moskou gewerkt en Zelensky was verantwoordelijk voor de grappen. In 2003 nodigde de Oekraïense tv-maatschappij Zelensky uit om een komisch uur te vullen op de zender. Hij richtte daarna ook een eigen zender op, maar besloot tevens te gaan acteren. Zijn bekendste rol was in ‘Dienaar van het Volk’, waarin hij een geschiedenisleraar speelde die min of meer toevallig tot president van Oekraïne wordt verkozen.

De politieke ontwikkeling van Zelensky

Tijdens de Krimcrisis in 2014 trad Zelensky regelmatig op in Donetsk en Luhansk, gebieden in het oosten van Oekraïne waar momenteel de Russen proberen de macht over te nemen. De opbrengsten van zijn voorstellingen werden geschonken aan het leger dat vocht tegen de separatisten en de burgers die in het gebied bleven wonen. Op basis daarvan werd er door Rusland een onderzoek naar hem ingesteld in 2015 en was hij daar niet langer welkom.

Bekijk ook:  10 bijzondere non-fictieboeken over dieren

De presidentsverkiezingen in 2019

Oekraïne was en is een van de armste landen in Europa. Corruptie en vriendjespolitiek waren in 2019 aan de orde van de dag. De medewerkers van zijn tv-studio overtuigden Zelensky om mee te doen aan de verkiezingen voor president. Daarvoor werd de partij: ‘Dienaar van het Volk’ opgericht. Zelensky koos voor een unieke campagne. Hij ontweek de tv-uitzendingen maar richtte zich via you-tube rechtstreeks tot de kiezers. Hij maakte ze aan het lachen via cabaret maar voegde ook een flinke dosis kritiek toe ten opzichte van de bestaande politieke partijen. In 2019 werd hij met een ongekende meerderheid van 72%  tot president van Oekraïne verkozen.

zelensky-de-biografie-serhi-roedenko

Zelensky – van komiek tot oorlogspresident – Serhi Roedenko

Serhi Roedenko heeft de eerste biografie geschreven over Volodymyr Zelensky, de charismatische Oekraïense president die sinds de inval van het Russische leger in Oekraïne op 24 februari 2022 niet weg te denken is van de voorpagina’s en beeldschermen. Met zijn vastberaden houding weet hij volk en strijdkrachten te verenigen en motiveren. Zijn nietsontziende videotoespraken tegen staatshoofden en parlementen imponeren de wereld. Wie is deze man, die voorheen werkzaam was als komiek en televisieproducent?

De Oekraïense journalist Serhi Roedenko portretteert Zelensky als een talentvol persoon, die ondanks zijn onmiskenbare showkwaliteiten altijd vol ernst zijn pad heeft gekozen. Op Oudjaarsavond 2018 stelt Zelensky zich kandidaat voor het presidentschap en wint na een bewogen campagne. Roedenko laat zien hoe Zelensky – in weerwil van alle tegenslagen – langzaam maar zeker Oekraïne vooruit probeert te helpen, tot hij door de omstandigheden wordt gedwongen het spel te verleggen naar een ander doel: het voortbestaan van zijn land.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Recensie biografie Zelensky

Wat mag je van de biografie van Zelensky verwachten? Zoals hierboven valt te lezen is het leven van Zelensky tot dusver een zeer bijzonder verhaal dat eenvoudig tot een heldenepos is te maken. Dat gebeurt in de biografie die geschreven is door Serhi Roedenko echter niet. Zelensky blijft een gewone man die ook regelmatig fouten maakt en grote twijfels kent. Zo valt te lezen dat zijn vrouw een fel tegenstander was van zijn deelname aan de verkiezingen. Ook is er kritiek op de president te lezen. Tijdens de campagne ging Zelensky hard tekeer tegen corruptie en vriendjespolitiek. Na zijn verkiezing benoemde hij familieleden en vrienden op alle belangrijke posten.

Bekijk ook:  Wat jij niet ziet door Sarah Pinborough - recensie

Is de biografie van Zelensky door Serhi Roedenko een aanrader?

Het is fascinerend om een beeld te krijgen van iemand die momenteel zo in het nieuws is. De Nederlandse versie is vernieuwd in verband met de inval van de Russen in Oekraïne. Nederland is het eerste land waarin deze versie uitkomt. Een boek dat de liefhebbers van biografieën zal boeien, maar ook de lezer die wil weten wie de man is die niet vertrok uit Kiev toen zijn leven op het spel leek te staan. De biografie van Zelensky is dus beslist een aanrader.

De andere biografie van Zelensky

Onderstaand zie je de biografie van Zelensky die op 16 juni 2022 in Nederland uit zal komen. De schrijver, Steven Derix, is correspondent in Moskou voor het NRC Handelsblad. Voor deze biografie heeft hij samengewerkt met Marina Shelkunova, journaliste en researcher.

Zelensky – De president en zijn land, Steven Derix

In Moskou dacht men wellicht dat Zelensky op de vlucht zou slaan voor het machtige Russische leger. Maar Zelensky bleef. In de weken die volgden gaf hij leiding aan de oorlog en werd hij hét gezicht van het Oekraïense verzet tegen de Russische invasie. Hoewel de deadline al was verstreken nomineerden Europese politici de Oekraïense president en zijn volk voor de Nobelprijs voor de Vrede. Het levensverhaal van Volodymyr Zelensky (1978) zit vol verrassende wendingen.

Op zijn twintigste was de joodse jongen uit provinciestad Kryvy Rih een superster op het toneel. Op zijn dertigste stond de komiek en acteur aan het hoofd van een miljoenenbedrijf. En op zijn veertigste speelde Zelensky in de hitserie ‘Dienaar van het volk’ de Oekraïense president die hij wilde worden: een outsider die ten strijde trekt tegen de corrupte politieke en zakelijke elite van zijn land. ‘Ik denk dat ze me als president eerst zullen bekritiseren’, zei Zelensky in 2018, zes dagen voor hij zijn kandidatuur bekendmaakte. ‘Daarna zullen ze me leren respecteren. En als ik vertrek zal iedereen in tranen zijn.’

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *