Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen

De Kinderboekenweek van 2022 is weer begonnen. Dit initiatief is bedoeld om meer kinderen enthousiast te maken voor lezen. De Kinderboekenweek heeft elk jaar een ander thema en het is de gewoonte om een boek gratis te geven bij aanschaf van kinderboeken in deze periode. Lees hieronder wat het thema dit jaar is en welk boek je gratis krijgt.

Wanneer is de Kinderboekenweek van 2022?

Kinderboekenweek 2022 is van 5 tot en met 16 oktober. Gedurende die periode krijg je het Kinderboekenweekgeschenk gratis bij besteding van € 12,50 aan kinderboeken.

Wat is het Kinderboekenweekgeschenk dit jaar?

Dit jaar is het Boekenweekgeschenk een boek van Andy Griffiths en Terry Benton. De serie De waanzinnige boomhut is razend populair en dit boek staat vol met losse verhalen over de boomhut. Kinderen vanaf ca. 9 jaar kunnen het boek zelfstandig lezen.

Wat is het thema van Kinderboekenweek 2022?

Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is Gi-ga-groen. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het milieu gekomen. Dat vertaalt zich ook naar de onderwerpen in kinderboeken. Ook bij kinderen is het belangrijk om interesse voor de natuur aan te wakkeren. Het is gezond om buiten te zijn en er ligt een hele wereld om te ontdekken. Men zegt ook wel eens dat kinderen de belangrijkste mensen ter wereld zijn. Zij zijn de generatie van de toekomst. Ook zij moeten ervan doordrongen zijn dat je op een bewuste manier met de natuur om moet gaan. Tijd voor boeken vol dierenweetjes en avonturen in de natuur.

Bekijk ook:  Van klein tot groots, serie van Maria Isabel Sánchez Vegara

5 kinderboeken over natuur

Op zoek naar inspiratie voor gi-ga-groene kinderboeken? Hieronder vind je 5 kinderboeken die over de natuur gaan.

1. De blaadjesdief, Alice Hemming & Nicola Slater

EEKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent… DAT ER EEN BLAADJESDIEF RONDLOOPT! Een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen. Dit prentenboek is geselecteerd als thematitel voor de Kinderboekenweek 2022, voor groep 1 & 2!

2. Het Schitterende Samen Boek

We horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal. Wist je dat zeeotters elkaars hand vasthouden, net als mensen? Dat heremietkreeften een huis hebben? En dat vlinders op tijd naar bed moeten? In ‘Het Schitterende Samen Boek’ viert Yuval Zommer hoe de mens en de natuur op de meest bijzondere wijze verbonden zijn. Dit boek is voor alle kinderen die graag in bomen klimmen, op blote voeten buiten rennen, in plassen springen, naar beestjes zoeken, met de vogels meezingen, sneeuwvlokken proeven en sterren tellen. Want we horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal…

3. Egalus, Marije Tolman

Terwijl het buiten stil en koud is, vertelt opa Egel zijn kleinzoon over de Sjeestijd, toen het in de wereld nog een drukte van jewelste was. Niemand had tijd om stil te staan. Alles en iedereen moest hoger, sneller, dieper, verder, langer, korter, kleiner, groter, groter, groter!

Alleen Egalus deed er niet aan mee. Hij stond het liefste stil. Hij hield van het geluid van de wind die tussen zijn stekels waaide. De warmte van de zon op zijn zwarte natte neus. En het gekraak van zand onder zijn blote pootjes. Iedere dag prikte hij het bos schoon. Maar steeds vaker als het bos schoon was, lagen de duinen weer vol. En als de duinen leeg waren, lag het strand weer vol.

Bekijk ook:  5 leuke kinderboeken over Koningsdag

Egalus prikte en prikte. Maar op een koude dag kon hij de rommel niet meer dragen. Boem! En toen stond alles stil…

Terwijl Egalus uitgeput in slaap valt, beseffen de dieren dat het zo niet langer kan. En wanneer hij na een lange winterslaap wakker wordt, ziet de wereld er heel anders uit!

4. Van honingbij tot hagelslag

Het is iets waar we nauwelijks bij stilstaan, met kant-en-klaar producten in overvloed, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. Ook de grondstoffen van producten die wij dagelijks gebruiken, zoals chocola, kaneel en vanille, komen uit de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel van de bast van een kaneelboom komt?
Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels.

5. De ontdekkingsreiziger, Katherine Rundell

Vier kinderen overleven een crash in het Amazonewoud nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken. Maar ze zijn ver weg van de bewoonde wereld, en dus van alle hulp. De jungle is een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Ze eten larven en een tarantula, redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan vinden ze een kaart waarop een stad staat aangegeven. Blijkbaar zijn ze niet de eersten op deze plek. Met hernieuwde hoop gaan ze op weg om de verloren stad te vinden…

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *