10 spannende kinderboeken voor kinderen van 10 jaar

Op zoek naar spannende kinderboeken voor kinderen van 10 jaar? Hieronder hebben we een aantal stoere boeken verzameld. Leuk voor verjaardagen of andere gelegenheden, zoals Kerstmis of Sinterklaas. Doe snel inspiratie op en bekijk de onderstaande top 10 spannende kinderboeken voor kinderen van rond de 10 jaar.

Top 10 spannende kinderboeken voor 10-jarigen

Voor elke leeftijd zijn er weer andere boeken beschikbaar en soms is dat best een zoektocht. Ben je op zoek naar spannende kinderboeken voor kinderen van 10 jaar en wat ouder, dan vind je wellicht een geschikt boek in dit lijstje.

1. Lampje, Annet Schaap

lampje-annet-schaap

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland dat nog net vastzit aan het vaste land. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de eenenzestig treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat.

Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

2. Het ministerie van oplossingen, Sanne Rooseboom

het-ministerie-van-oplossingen

Nina is een avontuurlijk meisje van 11 jaar dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Hij hoopt dat het ministerie hem kan helpen dit op te lossen. Nina besluit dan om samen met haar beste vriendin, Alfa, Ruben te gaan helpen, aangezien zo’n ministerie natuurlijk niet echt bestaat. Maar dankzij Ruben en zijn stokoude buurvrouw ontdekken ze dat ze zich daarin vergissen: er heeft wel degelijk een Ministerie van Oplossingen bestaan. Ze kunnen zelfs meehelpen aan het opnieuw oprichten ervan, als Sophia hun geheim tenminste niet ontdekt…

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

3. Oorlog in inkt, Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda

oorlog-in-inkt

Vrijheid vinden we nu heel gewoon, maar hoe was het voor kinderen en jongeren om de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Dat weten we door hun dagboeken.
Hoe voelt het om te moeten schuilen en vluchten als de bommen om je oren vliegen, zoals bij Yvonne, Felix en Henk? Om altijd honger te hebben, zoals Corri en Lineke? Om gescheiden te worden van je ouders en te overleven in kampen, zoals de joodse George of Chris uit Nederlands-Indië? Om gepest te worden omdat je ‘foute’ ouders hebt, zoals Annie? Of om een joodse vriendin te hebben die steeds minder mag, zoals Jeanne?

Zeven meisjes en zeven jongens laten je hun verhalen meebeleven. Van Rotterdam tot Arnhem, van Limburg tot Drenthe, van mei 1940 tot zomer 1945. Een terecht bekroond boek met prachtige verhalen om aan elkaar door te vertellen.

Bekijk ook:  Het leven van een loser op volgorde, alle boeken van Jeff Kinney

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

4. Toneellezen – Gamenaam: WizKid, Esther van Lieshout

toneellezen

Speciaal voor alle gameliefhebbers: razend spannend toneelleesboek over het populaire online virtual reality spel Wereld van Wiz. Wie wint als eerste de race en speelt het spel uit?

Wie kan in dit toneelleesboek de rollen als beste spelen? Lees samen met een vriend(in)/ouder/buurman/kennis dit boek en voer als het ware een toneelstuk op. Door de dialogen blijft het verhaal lekker spannend.

Tom is helemaal gek op het online virtual reality spel Wereld van Wiz. In de game is hij WizKid. Het spel is hartstikke populair, iedereen speelt het. Wizkid wint als eerste speler ooit de race, maar dan begint het avontuur pas echt …

5. De geheime tuin, Frances Hodgson Burnett, hervertelling Imme Dros

de-geheime-tuin

Mary staarde naar het roestige ding in haar handen. Een sleutel.
‘Misschien lag hij daar wel tien jaar begraven,’ fluisterde ze. ‘Misschien is hij wel van de tuin!’

Ze mocht overal komen, hadden ze gezegd, alleen niet in die ene kamer, en in die ene tuin.
Maar Mary hoort geluiden, in de verboden kamer. Inbeelding, zeggen ze. En: verboden!
Over de muur van de geheime tuin ziet Mary steeds dezelfde vogel vliegen.
Mary houdt niet van verboden en ook niet van geheimen…
Kan zij de geheimen ontrafelen?

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

6. De magische apotheek – Er hangt een geheim in de lucht, Anna Ruhe

de-magische-apotheek

Het ruikt vreemd in de oude villa, naar… naar wel duizend dingen tegelijk! Dat is het eerste wat Lucie aan haar nieuwe thuis opvalt. Maar die geuren lijken nergens vandaan te komen en de sleutel die Lucie onder een vloerplank vindt, lijkt in geen enkel slot te passen. Is er soms een verborgen kamer in de villa?
Samen met haar jongere broertje Benno en hun buurjongen Mats gaat Lucie op onderzoek uit. Als ze de geheime kamer in de villa vinden, kunnen de kinderen hun ogen niet geloven: de muren hangen van de vloer tot aan het plafond vol met planken. En op die planken staan duizenden flesjes, waarin de heerlijkste parfums borrelen en glinsteren! Al snel komen ze erachter dat achter het glas niet alleen de heerlijkste geuren schuilen, maar ook talloze gevaren. En één flesje kan zelfs beter voorgoed gesloten blijven…

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

7. De brief voor de koning, Tonke Dragt

de-brief-voor-de-koning-tonke-dragt

Een klassieker in dit lijstje spannende kinderboeken voor kinderen van 10 jaar en wat ouder.

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

8. De Grijze Jager – De vlucht uit Falaise, John Flanagan

john-flanagan-de-grijze-jager

‘De Grijze Jager 16 – De vlucht uit Falaise’ is deel 16 in de populaire serie van John Flanagan. In het vervolg op de spannende cliffhanger van deel 15 ‘De vermiste prins’ lees je hoe het verder gaat met Maddie en Will. Will en Maddie zijn gevangenen van de machtsbeluste baron Lassigny, die ook de prins die zij hadden willen bevrijden, heeft ontvoerd. Kunnen ze ontsnappen, en hun missie voltooien door de prins veilig thuis te krijgen? De situatie lijkt almaar slechter te worden. De baron speelt een vuil spelletje en de prins berust in zijn lot. Alle hoop op ontsnapping lijkt verloren, maar dan krijgen ze hulp uit onverwachte hoek. Het blijkt maar weer eens dat Grijze Jagers nog niet zo makkelijk opgeven, hoe onmogelijk de missie ook lijkt.

Bekijk ook:  De 5 beste boeken van Tom Clancy, vader van de techno-thriller

Nieuwe serie voor jouw kind? Begin dan bij deel 1.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

9. Films die nergens draaien, Yorick Goldewijk

films-die-nergens-draaien

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.
Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.
Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

10. Baron 1898, Jacques Vriens

baron-1898

Het is 1893. In de Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken, stapt een vreemdeling binnen. Zijn naam is Gustave. Hij vertelt Jochem over zijn verre reizen en prijst zijn nieuwsgierigheid. Bij zijn vertrek laat Jochem aan Gustave zien hoe je de gevaarlijke Zompige Heide moet oversteken, een gebied waar de mythische Witte Wieven heersen. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen de Witte Wieven hem om niets mee te nemen. Toch steekt de hebzuchtige Gustave stiekem een klompje goud in zijn zak.
In 1897 keert Gustave terug. Als ‘Baron Hooghmoed’ koopt hij de Zompige Heide op en bouwt een goudmijn, wat zorgt voor onrust in het dorp. Daar raken ook Jochem en Doortje nauw bij betrokken en hun hechte vriendschap komt onder druk te staan. De baron heeft vele mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Baron 1898 vertelt het ijzingwekkend spannende verhaal achter de spectaculaire dive coaster in de Efteling.

Bekijk hier het inkijkexemplaar.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *