De 6 beste boeken van Frederick Forsyth

Wanneer je houdt van boeken die uitstekend in elkaar zitten, dan is Frederick Forsyth een naam die je vast wel bekend voorkomt. Wat zijn de beste boeken van Frederick Forsyth? Hieronder vind je mijn favorieten.

Wie is Frederick Forsyth?

Forsyth werd in 1938 geboren in Ashford, Kent. Hij ging naar een kostschool die deel uitmaakte van de befaamde Eton-groep. Op zijn 18e vertrok hij naar Spanje om daar te studeren. Maar al na 6 maanden meldde hij zich als vrijwilliger bij de RAF. Hij werd een van de jongste piloten ooit. Vanaf 1961 werkte hij als oorlogsjournalist over de hele wereld.

Toen hij voor de BBC de oorlog in Biafra versloeg, eind jaren 60, kwam hij in de problemen. Volgens de BBC was zijn sympathie voor de opstandelingen zo groot dat deze zijn reportages kleurde en hij zelfs verslagen had vervalst. Diep beledigd en teleurgesteld ging hij terug naar Engeland en begon als schrijver. Zijn eerste boek ging over een aanslag van de OAS op president De Gaulle. In eerste instantie waren weinig uitgevers geïnteresseerd maar uiteindelijk werd het gepubliceerd met als titel: De dag van de jakhals. Het werd een bestseller en ook de film werd een succes. Daarna volgden nog vele bestsellers.

Tot achter de komma correct

Hoewel de boeken van Forsyth fictie zijn, is duidelijk dat hij zijn journalistieke achtergrond gebruikte om de feiten op een rijtje te krijgen. Iedere straatnaam moet kloppen en ook de reacties van de machthebbers zijn niet zomaar aan het brein van de schrijver ontsproten. Bekend is dat Forsyth voor een van zijn boeken de toenmalige Nederlandse minister-president Dries van Agt interviewde. Hij wilde de reactie weten van de Nederlandse regering indien terroristen een supertanker gevuld met olie zouden kapen en dreigden deze voor de Nederlandse kust op te blazen indien niet aan hun eisen zou worden toegegeven. Het is niet zeker of Van Agt een passend antwoord heeft gegeven.

Alle boeken van Frederick Forsyth

Hieronder vind je alle boeken van Frederick Forsyth die in het Nederlands vertaald zijn.

TitelVerkrijgbaar alsOriginele titelJaar van uitgave
De dag van de jakhalsPaperbackThe Day of the Jackal1972
Geheim dossier: OdessaPaperbackThe Odessa File1973
De honden van de oorlog (Ook uitgegeven onder de titels: De slaven van de oorlog en De huurlingen)PaperbackThe Dogs of War1974
Er zijn geen slangen in Ierland (Ook uitgegeven onder de titels: Nachtdienst, Geen terugkeer mogelijk en Geen gelazer achteraf)Paperback
E-book
Privilege; Duty; A Careful Man; Sharp Practice1976
Het alternatief van de duivelHardcoverThe Devil’s Alternative1979
Het vierde protocolPaperbackThe fourth protocol1984
De onderhandelaarPaperbackThe Negotiator1989
De bruidsschat (kort verhaal)E-bookThe Price of the Bride1991
BroeinestPaperbackA little bit of sunshine1991
De verraderPaperbackThe Deceiver1991
De vuist van GodPaperbackThe Fist of God1991
IcoonPaperbackIcon1996
Het spook van ManhattanPaperbackThe Phantom of Manhattan2000
De veteraan (kort verhaal)Paperback
E-book
The Veteran2001
De wrekerPaperbackAvenger2003
De AfghaanPaperbackThe Afghan2006
De CobraPaperbackThe Cobra2010
De PredikerPaperbackThe Kill List2013
De VosPaperback
E-book
The Fox2018
Alle boeken van Frederick Forsyth

  Wat zijn de beste boeken van Frederick Forsyth?

  Lees je graag dit soort spannende boeken die de realiteit benaderen? Hieronder vind je mijn persoonlijke top 6.

  Bekijk ook:  Top 20 boeken zomer 2024

  1. De dag van de jakhals

  Kenners noemen dit wel de beste thriller die ooit is geschreven. Het is roerig in Algerije en de Franse regering onder leiding van generaal De Gaulle overweegt de kolonie onafhankelijkheid te geven. De OAS is een organisatie waarin militairen en kolonisten zijn verenigd. Deze geheime organisatie is in een keihard conflict gewikkeld met de Franse geheime dienst. Aan beide kanten wordt volop geweld gebruikt en martelingen zijn aan de orde van de dag. Er is in Frankrijk beslist geen eensgezindheid over de onafhankelijkheid van Algerije, tot in de hoogste regeringskringen zijn er tegenstanders. De OAS hoopt door het doden van De Gaulle een schok teweeg te brengen en de macht te kunnen overnemen.

  Diverse aanslagen mislukken doordat er informatie uitlekt. Dan neemt de leiding van de OAS een drastisch besluit. Ze huren de ‘jakhals’ in om de aanslag te plegen. Niemand kent de identiteit van deze huurmoordenaar, maar volgens zijn reputatie heeft hij nog nooit gefaald. De beperkte groep leidinggevenden van de OAS die op de hoogte is van de opdracht zal zich volledig terugtrekken in veilige schuilplaatsen totdat De Gaulle dood is. Op deze manier is zeker gesteld dat er geen informatie kan uitlekken en lijkt het lot van de president bezegeld.

  Bekijk hier het boek op bol.

  frederick-forsyth-de-dag-van-de-jakhals

  2. De honden van de oorlog

  In een fictief staatje in West-Afrika wordt een enorme vondst gedaan aan zeldzame grondstoffen. Alleen een Engelse magnaat. CEO van een multinational is op de hoogte van dit bijzondere nieuws. Echter wordt het land geregeerd door een brute dictator die een enorme haat koestert tegen het westen. De magnaat besluit dat hij snel moet optreden. Hij zoekt contact met een ervaren huurling. Deze Cat Shannon heeft eerder leiding gegeven aan groepen huurlingen in Kongo en Nigeria. Zijn opdracht is simpel: binnen een periode van 100 dagen moet het huidige bewind omver worden geworpen zodat er met een nieuwe westersgezinde regering kan worden onderhandeld over de exploitatie van de waardevolle grondstoffen. Geld speelt geen enkele rol, maar geheimhouding is uiterst belangrijk omdat er altijd meer kapers op de kust zijn. Shannon begint aan een minutieuze voorbereiding.

  Bekijk het boek hier op bol.

  3. Geheim dossier: Odessa

  Odessa is ook de afkorting voor Organisation der Ehemaligen SS-Angehörigen, een fictieve organisatie die zich sinds de Duitse nederlaag in de Tweede Wereldoorlog bezighoudt met eerherstel van oud-SS’ers. Dat gebeurt door infiltratie in de economie en de politiek. Uiteindelijke doel is om het Duitse volk ervan te overtuigen dat de SS niet bestond uit een groep nietsontziende moordenaars maar juist patriotten die het beste met Duitsland voorhadden. Met veel geld en invloed op onverwachte plaatsen lijkt het inderdaad te lukken de Duitse publieke opinie om te vormen. Maar dan komt per vergissing een dossier waarin informatie staat opgenomen over de verdere plannen van de organisatie in handen van een journalist.

  Hoewel dit boek inmiddels meer dan 40 jaar oud is, mag het opmerkelijk actueel worden genoemd. De politiek leider van Afd, inmiddels een grote politieke partij in Duitsland opperde onlangs dat beslist niet alle SS’ers in de Tweede Wereldoorlog misdadigers zijn geweest. Het extreemrechtse gedachtengoed van deze partij is dusdanig dat andere rechtse partijen zoals het Franse Front National de samenwerking hebben beëindigd.

  Bekijk ook:  De boeken van Katarina Widholm op volgorde: het Zweedse lot

  Bekijk dit boek hier op bol.

  geheim-dossier-odessa-frederick-forsyth

  4. Het vierde protocol

  Een juwelendief breekt in bij een uiterst chique appartement in Londen. Behalve de juwelen neemt hij min of meer bij toeval ook een aktetas mee met documenten die zo explosief zijn dat deze de Derde Wereldoorlog zouden kunnen veroorzaken. De Russen staan op het punt een langgekoesterde droom te realiseren. De socialisten lijken zeker van een  verkiezingsoverwinning. Deze partij is verder naar links opgeschoven dan ooit. Wat echter de ook de partijleden niet weten, is dat de beoogde premier een agent is voor de Sovjets.

  Na zijn verkiezing zal hij Groot-Brittannië uit de NAVO en de EU leiden en een pro-Russische koers gaan varen. Daarvoor is echter nog een spectaculaire actie nodig: een ongeluk met een Amerikaans kernwapen. De Russische geheime dienst heeft al een mini-kernbom het land binnengesmokkeld. Het is alleen nog wachten op het juiste moment en de juiste plaats om de explosie te laten plaatsvinden. Het vierde protocol verwijst naar de verdragen over kernwapens. Volgens dit protocol is het ontwikkelen en gebruik van een mini-kernwapen verboden.

  Bekijk het boek hier op bol.

  5. Icoon

  Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie is het van kwaad tot erger gedaan in Rusland. Grote delen van de economie staan onder toezicht van de wrede Russische maffia en het volk leidt armoede en vaak zelfs honger. De politiek stelt nauwelijks nog iets voor en in de rest van de wereld kijkt men een andere kant op. Dan klinkt er een nieuwe stem van hoop in het land. Igor Komarov belooft een einde te maken aan de teloorgang van Rusland. Hij zal de maffia bestrijden en Rusland weer in de oude glorie herstellen. De kiezers vreten zijn woorden en een enorme overwinning bij de komende verkiezingen ligt voor de hand.

  Een oude schoonmaker is nog laat aan de gang in een van de kantoren van de partij van Komarov. Er ligt een dossier open en enkele woorden trekken zijn aandacht. Als hij even later beseft wat hij leest, schrikt hij enorm. Het dossier dat de titel ‘Zwart Manifest’ heeft, neemt hij mee en na lang twijfelen gooit hij het door de brievenbus bij de Britse Ambassade. Als de inhoud bekend wordt op het Britse regeringsniveau is het duidelijk dat een overwinning van Komarov onacceptabel is. Maar hoe valt hij nog te stoppen?

  Bekijk het boek hier op bol.

  6. De vuist van God

  Inlichtingendiensten over de hele wereld hebben eraan bijgedragen dat Saddam Hoesein geen middelen kreeg om massavernietigingswapens te maken. Dat de dictator anders een bedreiging zou vormen voor de hele wereld is duidelijk genoeg. Er ontstaat derhalve dan ook paniek als een van de bekendste Zuid-Afrikaanse wapenexperts in Brussel wordt gedood door de Mossad. Het is duidelijk een afrekening. Na onderzoek blijkt dat Dr. Bull inderdaad voor Irak heeft gewerkt. Saddam Hoesein beschikt nu over Qubth-ut-Allah, de vuist van God, een ultiem vernietigingswapen. Mike Martin een officier van de Britse Special Forces wordt naar Irak gestuurd. Hij heeft een Arabisch uiterlijk en spreekt de taal vloeiend, maar heeft zijn missie nog enig nut?

  Bekijk het boek hier op bol.

  Auteurs die vergelijkbaar zijn met Frederick Forsyth

  Zijn er eigenlijk wel auteurs vergelijkbaar met Frederick Forsyth, die zo bekend staat om zijn uitstekende research? Misschien vind je de boeken van de volgende auteurs ook goed:


  Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

  Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

  Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *