De 5 beste boeken van Tom Clancy, vader van de techno-thriller

Misschien heb je al genoeg aan het dagelijkse nieuws over oorlog en strijd en hoef je daar niet ook nog eens over te lezen. Toch is dat de specialiteit van Tom Clancy, de vader van de techno-thriller, die overleed in 2013. Over deze schrijver van bestsellers kan je elders op deze site meer lezen. In zijn boeken is de Derde Wereldoorlog al meerdere malen uitgevochten. Vooral de wijze waarop een dergelijk conflict mogelijk zou kunnen starten wordt door Clancy meesterlijk uitgewerkt. Hij voorspelde de inval in Oekraïne door de Russen echter niet. Integendeel, in de loop van zijn schrijverscarrière veronderstelde hij steeds vaker dat Rusland zich zou ontwikkelen tot een democratie en bondgenoot van het vrije westen. Hopelijk had hij het ook mis met de andere conflicten die hij voorspelde. Hieronder een persoonlijke keuze van de beste boeken van Clancy.

De beste boeken van Clancy op een rij

De keuze hieronder is natuurlijk persoonlijk. Ik vond deze boeken van Tom Clancy er echt uitspringen. Heb jij een andere favoriet? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel.

1. Golf van ontzetting

Het is 1973 en Egypte en Syrië voeren een verrassingsaanval uit op Israël. Op de Golan-hoogte dreigen de Syrische tankbrigades door te breken en dan is de oorlog verloren. Het Israëlische opperbevel neemt een moeilijke beslissing en laat uiteindelijk een aantal straaljagers uitrusten met kernwapens. De Syriërs moeten hoe dan ook gestopt worden. Nog net op tijd weet het leger de tanks te weerstaan  met eigen conventionele  middelen en de straaljagers worden teruggeroepen. Een reageert niet en lijkt te zijn neergestort. Na jaren zoeken wordt het incident vergeten en verborgen gehouden.

Decennia later heeft een oude Syrische boer last van een steen op zijn erf die te groot is om in zijn eentje te verplaatsen. Hij roept de hulp in van zijn kleinzoon en samen met een aantal vrienden bergt die het voorwerp dat duidelijk geen steen is. Ze verkopen het object aan een handelaar die als eerste beseft wat hij in handen heeft gekregen. Een extremistische Palestijnse organisatie heeft wel interesse in het wapen. Zal het ze lukken om de bom weer operationeel te krijgen en wat zal het doelwit worden. Geen enkele inlichtingendienst is op de hoogte van het dreigende gevaar.

Het is al decennia bekend dat Israël over kernwapens beschikt en die waarschijnlijk ook in zal zetten als de toekomst van het land ernstig wordt bedreigd, Hetzelfde geldt voor Iran of in ieder geval zal dat binnenkort het geval zijn. Tussen beide aartsvijanden zal er dan in ieder geval weer sprake zijn van wederzijdse afschrikking. Maar als terreurbewegingen als Hamas of Hezbollah op de een of andere manier een dergelijk wapen in het bezit krijgt, zal er dan sprake zijn van enige terughoudendheid?

Bekijk hier het boek op bol.

golf-van-ontzetting-clancy

2. De beer en de draak

Er zijn afspraken gemaakt waardoor het aantal kernwapens drastisch is beperkt, maar de rust in de wereld is beslist nog niet weergekeerd. Rusland is democratischer geworden maar nog steeds allesbehalve stabiel. Er wordt een moordaanslag gepleegd op de president, afkomstig uit de vroegere KGB. Zit de maffia daarachter, vroegere communisten  of buitenlandse veiligheidsdiensten? Dan is er ook een fikse meevaller voor de Russen.

Bekijk ook:  Jack Ryan boeken, de Amerikaanse James Bond van Tom Clancy

In Siberië worden grote hoeveelheden goud, olie en andere kostbare grondstoffen ontdekt. Hiermee kan het verarmde en verzwakte Rusland welvaart bieden aan de grijze massa waarvoor de machthebbers altijd angst koesteren. Maar ze hebben buiten de draak gerekend. China is in tegenstelling tot Rusland nog steeds een communistische dictatuur. De economie is enorm gegroeid evenals de militaire macht, Het land beschikt echter niet over veel eigen grondstoffen. Deze liggen nu voor het grijpen over de grens in het uitgestrekte Siberië. De Chinezen besluiten de aanval te openen. De Russen en de rest van de wereld worden volledig verrast. Beide partijen beschikken ook over kernwapens.Zal de VS zich in het conflict mengen?

Momenteel lijken Rusland en China bondgenoten en zelfs vrienden te zijn. In de internationale politiek is dat niet altijd een garantie voor de toekomst. China wordt steeds machtiger en de honger naar grondstoffen is enorm en leidt regelmatig tot spanningen met onder andere Indonesië en de Filipijnen. Maar de grote schat wat grondstoffen betreft ligt uiteraard in het uitgestrekte Siberië en dat is erg dichtbij. Een sterk verzwakt Rusland zou China niet slecht uitkomen.

Bekijk hier het boek op bol.

De-beer-en-de-draak

3. De Columbia connectie

Door een speciale operatie wordt een drugsbaron uit Colombia gearresteerd en naar de VS gebracht om voor de rechter te verschijnen. De machtige drugsbaas uit echter bedreigingen en zweert dat hij nooit zal worden veroordeeld en de. VS een dure les zal worden geleerd. Gelet op de miljarden die verdiend worden met de handel is dat geen loos dreigement. Al de volgende dag worden twee hoge Amerikaanse functionarissen opgeblazen n hun auto als ze een bezoek brengen aan Midden-Amerika. Een van hen is een persoonlijke vriend van de president en deze heeft er nu genoeg van. In het grootste geheim wordt de oorlog verklaard aan de drugshandel.

Alleen een zeer beperkte groep is op de hoogte van de details. Special forces worden naar Columbia gebracht met als opdracht de drugshandel te vernietigen. Daarbij zijn er geen beperkingen. Ook zullen de nieuwste technologieën worden ingezet om de toevoer van drugs en de handel daarin te stoppen. De eerste successen zijn bemoedigend maar al gauw ontstaan er problemen. Ook zijn geheimen in de VS vaak niet lang te bewaren en lijken de grenzen van het democratisch bestel ver overschreden.

Met genoeg geld kan je alles kopen in de VS en geld is er in overvloed in de drugshandel. Maar in dit boek wordt ook een duidelijker beeld geschept van Amerikaanse politici en hun ego. Voordat de wereld kennis had gemaakt met president Trump zou dit boek waarschijnlijk als enigszins overtrokken kunnen worden beschouwd. Inmiddels zal Trump wel meer worden toevertrouwd dan de fictieve president in dit boek en is er dan iemand om hem te stoppen.

Bekijk het boek hier.

4. Uitstel van executie

Het komt met enige regelmaat in het nieuws, een uitbraak van het Ebola-virus in Afrika. De ziekte die met afschuwelijke verschijnselen gepaard gaat, is bij mensen in meer dan 50% van de besmettingen dodelijk. Er is geen geneesmiddel bekend, symptomen worden bestreden en daarna moet het lichaam het werk doen. De ziekte wordt bestreden door patiënten in een zo vroeg mogelijk stadium te isoleren. Besmetting is alleen mogelijk door direct contact.

In dit boek weet echter een Iraanse arts in een laboratorium het virus te muteren waardoor het ook buiten het lichaam kan blijven bestaan. Bij testen op gevangenen is de sterfte zelfs nog hoger en benadert de 100%. Het virus wordt stiekem op diverse plaatsen in de VS ingezet. Het is niet direct een aanval op deze aartsvijand maar vooral een poging om de handen vrij te hebben. Iran zet namelijk ook meteen de aanval in op Saoedie-Arabië als een begin voor overheersing van de regio.

Bekijk ook:  De boeken van Tisa Pescar: contemporaine of urban fantasy

Corona is alweer bijna vergeten en nog steeds is niet duidelijk of het een vergissing was van een Chinees laboratorium. Feit is dat overal op de wereld onderzoek wordt gedaan naar soms gevaarlijke virussen. Het vogelgriepvirus is momenteel weer in het nieuws. Miljarden vogels zijn erdoor gestorven maar inmiddels is bekend dat ook mensen het kunnen oplopen. Voorlopig zonder ernstige verschijnselen maar met de snelle mutaties is alles mogelijk. Dit is wellicht het meest huiveringwekkende boek in de collectie.

Bekijk het boek hier.

5. Kardinaal van het Kremlin

Deze roman speelt zich af tijdens de koude oorlog. De VS en de Sovjet-Unie zijn druk aan het onderhandelen over wapenverminderingen. Echter bouwen ze tegelijkertijd aan Star War projecten. De Russen lijken een voorsprong te hebben genomen met een laserwapen en bouwen in een uithoek van het land een enorme basis. De CIA doet er alles aan om meer informatie te krijgen. Kolonel Filitov is een held uit de Tweede Wereldoorlog. Hij is geen echte communist en heeft ook geen politieke ambities. Zijn analytisch vermogen op het gebied van militaire zaken is echter uitstekend. Dat maakt hem tot een ideale assistent van de minister van defensie. Echter is Filitov ook de hoogst geplaatste spion van de CIA met als codenaam: Kardinaal (de vogel en niet een RK geestelijke).

Door de haast om informatie te krijgen over het Russische ruimtewapen loopt er iets mis en gaat de KGB op onderzoek uit. Dit is een echte thriller die een kijkje gunt in de tijd dat de koude oorlog volledig bezig was. Het is een spannend verhaal waarbij het karakter van de hoofdpersoon uitstekend wordt uitgediept. Kolonel Filitov is beslist geen verrader en ook geld boeit hem niet echt. Het zal tot eind van het boek duren voordat de lezer de motieven van de kardinaal zal begrijpen.

Lees hier meer over dit boek.

Bekijk ook:


Leesinspiratie delen? Word dan lid van onze boekengroep op Facebook. Hier kun je jouw favoriete boeken delen en anderen om tips vragen. Natuurlijk delen wij daar ook onze winacties en de laatste boekennieuwtjes.

Bekijk nu de nieuwste boeken op bol.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *